İçeriğe atla

Lipa Hatırlıyor Anma Merkezi

Koordinatlar: 45°27′59″K 14°18′15″D / 45.46639°K 14.30417°D / 45.46639; 14.30417
Lipa Hatırlıyor Anma Merkezi
Memorijalni centar Lipa pamti
Harita
AçılışNisan 2015 (2015-04)
KonumLipa, Matulji, Hırvatistan
Koordinatlar45°27′59″K 14°18′15″D / 45.46639°K 14.30417°D / 45.46639; 14.30417
YöneticiDanica Maljavac
Otopark?Yerinde (ücretsiz)
Resmî sitelipapamti.ppmhp.hr

Lipa Hatırlıyor Anma Merkezi (HırvatçaMemorijalni centar Lipa pamti)[1] Nisan 2015'te Hırvatistan ve Slovenya sınırında yer alan Lipa adlı küçük bir kasabada açılan bir müzedir. Merkez, Rijeka'da bulunan Hırvat Littorali'nin daha büyük bir Denizcilik ve Tarih Müzesi'nin bir parçası olarak işlev görmekte ve Primorje-Gorski Kotar ilçesi ve Matulji Belediyesi tarafından ortaklaşa kurulmuştur.[2]

Merkez, fon yetersizliği nedeniyle kapatıldığı 1968'den 1989'a kadar faaliyet gösteren Lipa'nın eski anıt müzesinin görünümünde restore edilmiştir.[3][4] Merkez, II. Dünya Savaşı'nda 269 Lipa sakininin sadece birkaç saat içinde öldürüldüğü 30 Nisan 1944'teki trajediye adanmıştır. Bu olayda başta yaşlılar, kadınlar ve çocuklar olmak üzere tüm siviller hedef alınmıştır. Bu suç, partizanlara yönelik askerî bir operasyon olan Braunschweig saldırısı sırasında Naziler ve Faşistler tarafından işlendi.[5] Sivillerin öldürülmesini, evlerin ve diğer binalarının yağmalanması ve kundaklanması izledi. Yaklaşık yüz Lipa sakini hayatta kalmayı başardı, katliam sırasında köyde olmayacak kadar şanslı olanlar partizanlar safındaki erkekler, partizan sığınaklarına yiyecek götüren kadınlar, sığırları otlaklara götüren çocuklar, çevre tepelerde şenlik ateşi hazırlayan kişiler idi. Hayatta kalanlar, II. Dünya Savaşı'nın sonunu evsiz ve çaresiz bir şekilde karşıladılar. Uzun ve meşakkatli bir yeniden yapılanma, bir kayıp duygusundan etkilenen yaşamlarla başladı.

Anma Merkezi'nin kalıcı sergisi, Lipa'nın yanı sıra Pasjak, Rupa, Šapjane ve Brdce köylerini de içeren Liburnian Karst bölgelerindeki II. Dünya Savaşı anılarını sergilemektedir. Anıt sergi, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar yaşamın sürekliliğini gösteren bölgenin kültürel ve etnografik mirası ile tamamlanmaktadır. Bütüncül bir yaklaşım kullanılarak, 30 Nisan 1944 trajik olayı, Lipa'nın hayati ve güçlü topluluğuna ait birçok kimlik özelliğinden biri olarak daha geniş bir bağlamda görülebilir.

Merkezin faaliyetleri topluluk müzeleri ve anavatan müzeleri ilkelerine dayanmaktadır. Yerel nüfusla birlik içinde Merkez, bu bölgenin kimliğinin araştırılmasına ve yaratılmasına aktif olarak katkıda bulunur ve ayrıca gelişme ve büyüme için yeni ve sürdürülebilir olanakların keşfedilmesine yardımcı olur. Tüm program faaliyetleri, çok sayıda tezahürü ve özelliğiyle hoşgörüyü, şiddetsizliği ve yaşamı teşvik etmeye odaklanmıştır.

Ayrıca bakınız

Lipa Hatırlıyor Anma Merkezi'nin sergisi
Lipa Hatırlıyor Anma Merkezi'nin etnografik sergisi

Kaynakça

  1. ^ "MEMORIJALNI CENTAR LIPA PAMTI - Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka". MEMORIJALNI CENTAR LIPA PAMTI. 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  2. ^ "Pomorski muzej Hrvatskog primorja Rijeka". ppmhp.hr. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  3. ^ Perinčić, Tea (2013). "Lipa pamti ili o kolektivnoj memoriji jednog ratnog zločina iz II. svjetskog rata", Časopis za povijest Zapadne Hrvatske, svezak 8. Rijeka: Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. ss. 155-156. 
  4. ^ Danica Maljavac, Marica Gaberšnik (2011). "Spomen-muzej Lipa". Zbornik Liburnijskog krasa. Svezak 1: 37. 
  5. ^ Predoević, Petra (2007). "Operacija Braunschweig", Klepsidra. Rijeka: Udruga studenata povijesti "Malleus". ss. 105-129. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Memorial Centre Lipa Remembers ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Ruanda Soykırımı</span> Ruandada 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutunun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesi olayı

Ruanda Soykırımı, Ruanda'da 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutu'nun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesi olayıdır. Katliam, Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kagame'ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükûmetin düşürülmesi ile son buldu. Ardından yönetimden güç alan Tutsilerin öç bahanesiyle saldırması sonucu yüzbinlerce Hutu, komşu Zaire'e sığındı. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükûmetinin o dönem içerisinde en yakın dostu ve destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı'ndan en fazla sorumlu tutulan ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Konya</span> Konya ilinin merkezi olan şehir

Konya, Türkiye'nin Konya ilinin merkezi olan şehirdir. 1875'te kurulan Konya Belediyesi, 1987'de çıkarılan 3399 sayılı yasa gereğince "büyükşehir" statüsüne kavuşmuş olup 1989'dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. 2014'te 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tsitsernakaberd</span>

Tsitsernakaberd veya Ermeni Soykırımı Anıt Kompleksi, Ermenistan'ın Erivan'daki Tsitsernakaberd tepesine 1967'de inşa edilen ve Ermeni Kırımı kurbanlarına ithaf edilen anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Seniçe</span>

Seniçe Sırbistan’ın Sancak bölgesindeki bir eski kasaba ve belediye merkezidir. İdari olarak Şumadiya ve Batı Sırbistan bölgesinin Zlatibor İlçesi sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Jeckeln</span>

Friedrich August Jeckeln, Nazi Almanyasında görev yapmış olan Schutzstaffel komutanıdır. II. Dünya Savaşı sırasında Barbarossa Harekâtıyla birlikte işgal edilen Sovyetler Birliği topraklarında üst düzey komutan ve idaresi olarak görev yapmıştır. Jeckeln'in emrindeki Einsatzgruppen ölüm mangaları III. Reich tarafından örgütlenen en geniş birliklerdendi. Jeckeln, 100 binin üzerinde Yahudi, Çingene ve Nazi ideolojisince istenmeyen olarak ilan edilen kişinin yargısız bir şekilde öldürülmesinden bizzat sorumluydu. Nazi Almanyasının yenilgisinin ardından yakalanmış, işlediği savaş suçlarından dolayı Riga'daki Sovyet Askeri Mahkemesinde yargılanmış, suçlu bulunmuş ve 1946 yılında idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet partizanları</span>

Sovyet partizanları, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği topraklarını işgal eden Mihver Devletlerine karşı cephe gerisinde gerilla savaşı veren Sovyet direniş kuvvetleridir. Direniş hareketi Sovyet hükûmeti tarafından merkezi olarak kontrol edilmiş ve Kızılordu modeline göre örgütlenmiştir. Sovyet partizanlarının temel hedefi işgal edilen topraklarda ve cephe gerisinde düşman birliklerinin düzenini bozacak şekilde ulaşım ve iletişimin kesilmesi, engellenmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien</span>

14. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Galiçya bölgesinden gönüllülerden kurulan Nazi Almanyası silahlı birliği. Birlik bünyesinde Ukraynalıların yanı sıra Slovaklar ve Çekler, hatta Hollandalılar da yer almıştır. 1943 yılında kurulmuştur, Brodi Muharebesi'nde büyük kayıplarlar yaşamıştır. Yeniden kurulan birlik Slovakya, Yugoslavya ve Avusturya’da savaştı. Savaşın sona ermesiyle mensupları ABD ve İngiliz silahlı kuvvetlerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Direnişi</span>

Yunan Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında 1941-44 yılları arasında Mihver Devletleri işgali altında bulunan Yunanistan’da işgale karşı faaliyet gösteren silahlı ve silahsız farklı siyasi görüşlere sahip grupları içeren terimdir. II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden az önce Almanların ülkeden atılmasının ardından direnişin farklı unsurları iktidarı almak için birbirleriyle mücadeleye girişmiş ve sonunda Yunan İç Savaşı patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prag Ayaklanması</span>

Prag Ayaklanması, Çek partizanlar tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Prag'ı Alman işgalinden kurtarmak için yapılan bir girişimdir. Direniş 5 Mayıs 1945 tarihinde başladı. Ayaklanmayı bastıramayan Almanlar 8 Mayıs'ta geri çekilmeye başladılar. Ayaklanma bu açıdan başarılı oldu. Kızıl Ordu Prag'a girmeye başladı ve geride kalan Alman birliklerini ezdi.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan direniş hareketi</span> II. Dünya Savaşı sırasında hem Mussolini iktidarına karşı hem de Nazi Almanyasına karşı verilmiş mücadele

İtalyan direniş hareketi, II. Dünya Savaşı sırasında ve savaşın son dönemlerinde patlak veren İtalyan İç Savaşı sırasında hem Mussolini iktidarına karşı hem de Nazi Almanyası'na ve onun işgali sonucunda kurulan kukla İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'ne karşı verilmiş mücadeleye verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı</span>

Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TINA), Ayhan Sicimoğlu ile bir grup iş insanı tarafından 1999 yılında kurulmuştur.

<i>Donbass Kurtarıcılarına</i>

Donbass Kurtarıcılarına Donetsk, Lenin Komsomol parkı'nda bulunan, Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Donbas'ı kurtaran tüm askerî birliklerin anısına adanmış abide. Güneydoğu Ukrayna'nın en büyük abidesi olup, şehir ve çevresine adanmış ana askeri tarih anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna İsyan Ordusu</span>

Ukrayna İsyan Ordusu -Bağımsız Ukrayna fikri ile kurulan aşırı milliyetçi silahlı oluşum. Ukrayna'da II.Dünya Savaşı sırasında Nazilerin desteği ile örgütlenen ve ülkedeki tüm etnik gruplara karşı katliam ve kıyım hareketlerine girişen milliyetçi oluşum. Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü'nün askeri kanadıdır. Ekim 1942'de teşkilatlanan oluşum özellikle II. Dünya Savaşı zamanı oldukça aktif rol oynayıp,1943'te Ukrayna Reich Komiserliği'yle birlikte Ruslara, Polonyalılara, Yahudilere ve diğer etnik azınlıklara karşı çeşitli katliam ve kıyım hareketlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Halk Hakıdası Anıt Kompleksi</span>

Halk Hakıdası Anıt Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıt kompleksidir. Kompleks, kentin güneybatısında yer almakta olup Göktepe Savaşı, II. Dünya Savaşı ve 1948 Aşkabat depreminde ölenlerin anısına inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Anıtı</span> İstanbulun Beylikdüzü ilçesinde bir anıt

Kıbrıs Anıtı, İstanbul'un Beylikdüzü ilçesindeki Yaşam Vadisi Parkı içinde bulunan anıt-heykel-rölyef kompozisyon. Dönemin Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından heykeltıraş Azmi Sekban'a yaptırılan anıt, resmî olarak 7 Temmuz 2017'de açıldı. Ortasında uzun paltosu ile ayakta duran Rauf Denktaş, sol rölyefte Kıbrıs Türkü ve Türk askerleri ve Denktaş ile özdeşleşmiş "Benim iki bayrağım var" şiiri, sağ rölyefte ise Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurucu antlaşmalarından 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları'nın imza merasimi tasvir edilmiştir. Sağ kabartmada yer alan Kıbrıslı Rum başpiskopos ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı III. Makarios'un bulunması birçok tartışmaya, tepki ve eleştirilere yol açtı. Anıt aynı zamanda Türkiye'deki ilk Rauf Denktaş heykeli olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan İç Savaşı</span> Mussolini ve Anti-faşist güçler arasındaki çatışma

İtalyan İç Savaşı İkinci Dünya Savaşı'nın son döneminde 9 Eylül 1943 ile 2 Mayıs 1945 tarihleri arasında İtalya'da yaşanan iç savaştır. İtalyan direniş hareketi ve Müttefik saflarındaki İtalyan Ordusu, İtalyan faşistlerine ve Naziler tarafından İtalya'nın kuzeyinde kurulmuş olan İtalyan Sosyal Cumhuriyeti kukla devletine bağlı birlikler arasında yaşanmıştır. İtalyan direnişçiler, Mussolini rejiminin çökmesinin ardından bölgeyi işgal eden Nazilerle de savaşmıştır. Faşizm karşıtı güçlerin mücadelesiyle zafer kazanılmış, Naziler ülkeden kovulmuş, Mussolini infaz edilmiştir. Ayrıca ülkenin 1946 yılında monarşiden cumhuriyete geçişinde de iç savaş süresince kral III. Vittorio Emanuele başta olmak üzere krallık yanlılarının ülkeye karşı sorumluluklarını gereğince yerine getirmemelerinin de payı büyüktür.

Maja Bošković-Stulli Hırvat sözlü edebiyatı üzerine yaptığı kapsamlı araştırmalarla tanınan slav bilimci, halk bilimci, edebiyat tarihçisi, yazar, yayıncı ve akademisyendir.

Ivanci katliamı, 30 Kasım 1943'te Hırvatistan'ın doğusundaki Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu Ivanci köyünün Nazi Alman kuvvetleri tarafından tamamen yok edilmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Branimir Yazıtı</span>

Branimir Yazıtı, bir Hırvatistan Orta Çağ hükümdarını Hırvatların dükü olarak - Latince: Dux Cruatorum tanımlayan bir yazıt içeren en eski korunmuş anıttır. Yazıt aslen Hırvatistan'ı 879-892 yılları arasında yöneten Dük Branimir tarafından Benkovac'taki Šopot'ta yaptırılan bir kilisenin templonunun bir parçasıydı.