İçeriğe atla

Lionel Matthews

Lionel Matthews
LakabıThe Duke
Doğum15 Ağustos 1912 Stepney, South Avustralya
Ölüm2 Mart 1944 (31 yaşında) Kuching, Sarawak, Japon işgali altındaki Malaya
BağlılığıAvustralya
BranşıAvustralya Ordusu
Çatışma/savaşlarıİkinci Dünya Savaşı

Malaya CephesiSingapur Savaşı

•Malaya'nın Japon işgali
ÖdülleriGeorge Cross Military Cross

Lionel Colin Matthews, GC, MC (Askeri Haç Nişanı) (15 Ağustos 1912 - 2 Mart 1944), II. Dünya Savaşı'nda bir Avustralya Ordusu subayıydı. Ölümünden sonra, o sırada Avustralya silahlı kuvvetlerinin bir üyesine verilebilecek en yüksek kahramanlık veya cesaret ödülü olan George Cross ile ödüllendirildi. Matthews, Güney Avustralya'nın Adelaide şehrinde doğdu ve Victoria'ya taşınmadan önce orada eğitim gördü. Nisan 1939'da Milislere katılmadan önce Avustralya Kraliyet Donanma Rezervinde bir işaretçi olarak eğitildi. Avustralya İşaret Birliği'nde subay olarak görevlendirilen Matthews, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden sonra İkinci Avustralya İmparatorluk Kuvvetleri'nin 8. Tümenine transfer oldu.

8. Tümenin geri kalanıyla birlikte Singapur'a gönderilen Matthews, Malayan cephesinde ve Singapur Savaşı sırasında 27. Tugay'ın tugay sinyal subayı olarak görev yaptı ve Singapur'un teslim olmasıyla bir savaş esiri (POW) oldu. Esaret altındayken, önceki savaşta ateş altında iletişimi sürdürürken yüksek bir cesaret, enerji ve yetenek standardı sergilediği için Askeri Haç ile ödüllendirildi. Temmuz 1942'de British North Borneo'daki Sandakan POW kampına gönderilen bir savaş esiri grubunun üyesiydi. Orada, Matthews bilgi, silah, tıbbi malzeme ve radyo parçaları toplayan bir istihbarat ağı kurdu ve savaş esirlerine kaçmalarına yardım eden Filipinli gerillalar da dahil olmak üzere kamp dışındaki örgütlerle temas kurdu.

Temmuz 1943'te, örgütün üyeleri ihanete uğradı ve Matthews ve diğerleri, Japonları esir alan Japonlar tarafından tutuklandı, dövüldü, işkence gördü ve aç bırakıldı. Matthews, örgütü veya üyeleri hakkında Kenpeitai'ye herhangi bir bilgi vermeyi reddetti ve Mart 1944'te Sarawak, Kuching'de idam mangası tarafından idam edildi. Savaştan sonra, cesur ve seçkin hizmetlerinden ötürü ölümünden sonra George Cross ödülüne layık görüldü.

İlk yılları ve kariyeri

Lionel Colin Matthews, 15 Ağustos 1912'de, bir tesisatçı olan Edgar Roy Matthews ve eşi Ann Elizabeth née Jeffery'nin üçüncü çocuğu olarak, Stepney'nin Adelaide iç kuzeydoğu banliyösünde doğdu. East Adelaide Devlet Okulu ve Norwood Lisesi'ne girdi. Mezun olduktan sonra bir mağazada satış elemanı olarak çalışmaya başladı. Boş zamanlarında 1931'den itibaren 1. Kensington Deniz İzcileri'nde izci yardımcısıydı ve yüzmede mükemmeldi ve kullanışlı bir amatör boksördü. 1930'da yarı zamanlı Milislere katıldı ve 10. Tabur'da görev yaptı; daha sonra Avustralya Kraliyet Donanma Rezervine transfer oldu ve işaretçi olarak eğitildi. 26 Aralık 1935'te, Kensington'daki St Matthew's Church'te (Lorna) Myrtle Lane ile evlendi. Lorna o sırada 21 yaşındaydı ve paketleyici olarak çalışıyordu. 1937-1938'de Matthews, Erkek İzci Derneği'nin sponsor olduğu bir rol olan Melbourne'daki Pentridge Hapishanesinde sosyal hizmetle uğraşıyordu. Onlar Melbourne'a taşındıktan sonra, Matthews Milis'e geri transfer oldu ve Nisan 1939'da 3. Bölüm İşaretlerine gönderildi. Lionel ve Lorna'nın bir çocuğu vardı, Lionel David (David olarak bilinir).

İkinci Dünya Savaşı

II.Dünya Savaşının patlak vermesinden sonra, Matthews, 18 Ocak 1940'ta teğmenliğe terfi etti. Milislerden 10 Haziran'da Victoria, Caulfield'daki tüm gönüllülerden oluşan İkinci Avustralya İmparatorluk Kuvveti'ne (İkinci AIF) transfer oldu ve 8. Tümen Sinyallerine tahsis edildi. 1 Temmuz'da İkinci AIF'ye resmen teğmen olarak atandı. Matthews, Victoria'da ve daha sonra New South Wales'de, (Yeni Güney Galler) Army School of Signals'da bir kurs da dahil olmak üzere eğitim aldı. 8. Bölüm Sinyalleri, dönüştürülmüş okyanus gemisi RMS Queen Mary ile 3 Şubat 1941'de Singapur'a doğru yola çıktı ve 18 Şubat'ta ulaştı.

Ocak 1941 tarihinde Lionel Matthews

Malayan Cephesi

Matthews, kırpılmış bir bıyık takıyordu ve Gloucester Dükü Prens Henry'ye fiziksel benzerliği nedeniyle "Dük" lakaplıydı. Ağustos ayında Malaya'ya gelen 27. Tugay'ın sinyal subayı olarak atandı. [1] Avustralyalılar, Japonya ile olası bir savaşla ilgili artan endişeler nedeniyle kurulan bir savunma garnizonunun bir parçasını oluşturdu. Tuğgeneral Duncan Maxwell komutasındaki tugay, Tümgeneral Gordon Bennett komutasındaki 8. Tümenin bir parçası olarak Jemaluang'a taşındı. Yalnızca iki tugaydan oluşan tümen, Johore'nin doğu kısmını güvence altına almakla görevlendirildi. Bennett 22. Tugayı Mersing çevresinde ileri itti ve 27. Tugayı yedek olarak geri aldı. Aralık 1941'de Japonlar Malaya'yı işgal etti ve 27. Tugay, savaşın ilk aşamaları kuzeyde, Avustralyalıların sorumluluk alanından uzakta olmasına rağmen, Malayan seferinde Müttefik direnişine bağlı kaldı.

Japonlar hızla Malay Yarımadası'nda ilerledikçe, Avustralya kuvveti yeniden düzenlendi. 22. Tugay doğu Johore'nin kontrolünü üstlenirken, 27. Batıya taşındı ve burada birkaç İngiliz ve Hint birim tarafından Bennett'in komutası altında "Westforce" adlı geçici bir oluşum yaratmak için katıldı. Ocak 1942 boyunca tugay, Müttefikler Singapur'a doğru itilirken Gemas Muharebesi ve daha geniş Muar Muharebesi dahil olmak üzere Malay Yarımadası'nın batı kıyısındaki eylemleri ertelemek için savaştı. Japon ilerlemesi devam etti ve sonunda 27. Tugay, Yong Peng ve Ayer Hitam aracılığıyla Simpang Renggam'a çekildi. Japonları geciktirmek için çabalar sarf edildiğinde, tugay karargahı geçici olarak birkaç İngiliz birimini komutası altına aldı. Tugay, Yong Peng'e çekilmeden önce erteleme eylemleri gerçekleştirdi ve ardından Ayer Hitam çevresindeki kavşağın kontrolünü sağlamak için savaştı. ] Matthews, 21 Ocak'ta kaptanlığa terfi etti] 28 Ocak'ta, güçlü bir Japon saldırısının püskürtüldüğü Namazie kauçuk plantasyonu çevresinde başka çatışmalar meydana geldi ve Japonları batıdaki bir boşluktan faydalanan bir kanat eylemi yapmaya zorladı. Bu neredeyse 27. Tugayı geçerek onu geri çekilmeye zorladı. Ocak ayının sonunda Müttefik kuvvetler Singapur'a çekildi ve savunma hazırlıkları Johore Boğazı boyunca bir Japon saldırısını püskürtmeye başladı.

Singapur Savaşı

Malayan cephesinden sonra, 27. Tugay başlangıçta Causeway bölgesini savunarak Singapur savunmasında yer aldı. Japon saldırısı 8/9 Şubat gecesi başladı ve büyük ölçüde, Sarimbun Plajı Savaşı sırasında iki Japon tümeninin indiği 22. Tugay bölgesine düştü. Tugayın birlikleri, Japonların Kranji Nehri boyunca bazı kuşatma çabalarını savuşturarak bölgelerini tutmayı başardılar ve 2/29. Tabur, 22. Tugayı desteklemek için güneye gönderildi. Ertesi gece, 27. Tugay bölgesine başka bir Japon çıkarma düştü ve Kranji Savaşı sırasında ağır çatışmalar meydana geldi. Japonlar, savunucuların makineli tüfeklerinden ve havanlarından ağır kayıplar verdi ve su üzerinde savurulan yanan petrolün yanı sıra saldıran birlikler bir sahilbaşı kurmayı başardılar ve Müttefikler adanın merkezine doğru geri itildikleri için 27. Tugay'ın karargahı daha sonra taburlarıyla kesildi. Müttefik çevresi kasabanın etrafında daralmaya devam ederken, 8. Tümen birimleri, garnizon 15 Şubatta teslim olana kadar orada kaldıkları Tanglin Kışlası çevresinde bir araya getirildi.[1]

Savaş esiri

Matthews başlangıçta Singapur'daki Changi savaş esiri kampında tutuklandı.[2] Mayıs ayında, Malaya Komutanlığı'nın ele geçirilen unsurları Gemas ve Singapur'daki eylemlerinden dolayı Matthews'a Askeri Haç verilmesine izin verdi. 8 Ocak 1946'ya kadar resmi olarak yayımlanmayan alıntı şu şekildedir:[3][4]

Gemas'taki operasyonlar sırasında bu subay, Tugay Karargahı ile ağır topçu ve havan ateşi ve hava bombardımanı altındaki birimler arasındaki kablo iletişimini sürdürmeyi başardı ve bunu yaparken yüksek standartta cesaret, enerji ve yetenek sergiledi. Daha sonra Singapur Adası'ndaki operasyon sırasında Kaptan Matthews, düşmanın kuvvetli bir şekilde devriye gezdiği yere bir kablo döşemeyi ve böylelikle tümen Karargahı ile Tugay Karargahı arasındaki iletişimi kritik bir dönemde yeniden sağlamayı başardı.

Temmuz ayında, Matthews dahil olmak üzere yaklaşık 1.500 Avustralyalı savaş esirinden (POW) oluşan "B" Kuvveti, işgal altındaki İngiliz Kuzey Borneo'daki Sandakan POW kampına gönderildi. Matthews geldiklerinde, birkaç kilit figürle bağlantılı karmaşık bir istihbarat toplama ağı kurdu; Yerel hastaneden sorumlu Avustralyalı bir doktor olan J. P. Taylor ve yakındaki Berhala Adası'nda staj yapan Avrupalılar da dahil. Matthews ve ikinci komutanı Teğmen R.G. Wells, Japon gözetiminde faaliyet gösteren İngiliz Kuzey Borneo Constabulary üyeleriyle birlikte bazıları Çinli Asyalılarla da bağlantılar kurdu. Polis onlara bilgi, harita, tabanca, radyo parçaları ve tıbbi malzemeleri verdi. Tıbbi malzeme kaçakçılığı düzinelerce hayatı kurtardı.

Eylül 1942'ye gelindiğinde, Matthews ve Wells organizasyonlarını sağlamlaştırdı ve genişletmişlerdi. Toplanan tüm istihbarat Matthews'a iletildi ve harmanlandı. O, Avustralya savaş esirlerinin kaçmasına yardım eden güneybatı Filipinler'deki Sulu Takımadalarında faaliyet gösteren Filipinli direniş savaşçılarıyla temas kurmayı başardı. Japonlar, sivil stajyerleri Ocak 1943'te Berhala Adası'ndan Sarawak'taki Kuching yakınlarındaki Batu Lintang kampına transfer ettiler. Matthews, yakınlarda tutuklanan Kuzey Borneo Valisi Robert Smith'in güvenini kazanmıştı ve sivil stajyerler ayrıldığında, savaş esiri olmasına rağmen Britanya Kuzey Borneo Constabulary'nin etkin komutanlığına getirildi. Matthews kaçmak için birçok fırsatı varken, savaş esirleriyle birlikte kalmaya ve gizli organizasyonunu kendisi için büyük bir risk altında yönetmeye devam etmeye karar verdi.[3] Müttefiklerin Borneo'ya inmesi durumunda Japonlara karşı ayaklanma planları yaptı ve bir radyo vericisi inşa etmeye başladı.[2][4]

Temmuz 1943'te, Matthews'un istihbarat ağının dört Çinli üyesi Japonlara ihanet edildi. İşkence gördüklerinde, radyo parçaları sağladığını itiraf ettiler. Japonlar daha sonra Matthews, Wells, Taylor ve örgütün diğer üyelerini tutukladı. Sorgulamalarının bir parçası olarak dövüldü, işkence gördü ve aç bırakıldı, ardından Kuching'e nakledildiler. Matthews, İngiliz Kuzey Borneo Constabulary'nin iki üyesi ve diğer altı Asyalı ile birlikte ölüm cezasına çarptırıldı. Matthews, hapsi boyunca diğer şüphelileri cesaretlendirmiş ve faaliyetleri hakkında herhangi bir bilgi vermeyi reddetmiştir. Matthews, 2 Mart 1944'te bir göz bağı teklifini reddeden bir idam mangası tarafından idam edildi.

Askeri Haç'ın yanı sıra, 1939-1945 Yıldızı, Pasifik Yıldızı, Savunma Madalyası, 1939-1945 Savaş Madalyası ve 1939-1945 Avustralya Hizmet Madalyası almaya hak kazandı.[1] Matthews'un cesedi daha sonra mezardan çıkarıldı ve Labuan Savaş Mezarlığı'nda yeniden toplandı.[5] Matthews'un ağabeyi Geoffrey, II.Dünya Savaşı'nın son aşamalarında 9. Tabur'a komuta etmiş ve Üstün Hizmet Nişanı ile ödüllendirilmiştir.[6]

George cross

The George Cross

Savaştan sonra, 25 Kasım 1947'de, Matthews bir savaş esiri iken yaptıkları için ölümünden sonra George Cross ödülüne layık görüldü. Alıntı şu şekildeydi:

Yüzbaşı Matthews, Japonlar tarafından Ağustos 1942 ile Mart 1944 arasında Borneo, Sandakan'da tutulan bir savaş esiriydi. Bu dönemde esaret altında olmasına rağmen bizzat bir yeraltı istihbarat teşkilatını yönetti. Tamamen kararlılık ve organizasyon yoluyla, kampa çok ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelerin, yiyeceklerin ve paranın teslimatı için yerel bağlantılar kurdu - sadece mahkumların moralini ve cesaretini korumakla kalmayıp, aynı zamanda birçok hayatı da kurtaran bir faktördü. Dış dünya ile bir radyo bağlantısı kurulmasında etkili oldu ve Berhala Adası'ndaki sivil enternelere haftalık haber bültenleri gönderebildi. Ayrıca, ateşli silahların ileride kullanılmak üzere gizli bir randevuya teslim edilmesinden de sorumluydu. Yüzbaşı Matthews, H.E.'nin güvenini kazandı. Britanya Kuzey Borneo Valisi - kendisi de bu bölgede bir rehin - ve Kuzey Britanya Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı'na (hala bir PW olmasına rağmen) atandı. Büyük bir tehlike anında bu bedeni Japonlara karşı ayaklanmaya hazır bir şekilde örgütledi ve ayrıca benzer bir amaçla Sandakan'daki sadık yerli halk arasında bir hareket örgütledi. Filipinler'deki Gerilla Güçleri ile temas kurdu ve başarılı bir şekilde kaçış partileri düzenledi. Nihai hedefi, dış güçlerle bağlantı kurmak ve nihayetinde ilk fırsatta bir direniş hareketi ve ayaklanma sahnelemekti. Yüzbaşı Matthews'un bu faaliyetleri, her zaman kendisi için en büyük tehlikede gerçekleştirildi. Yerlilerle olan teması şüpheli bir temele dayanıyordu ve sürekli ihanet ve ölüm tehlikesi altındaydı. Bu riskleri korkusuzca kabul etti ve Japonlar tarafından dövülmesine ve işkence görmesine rağmen en büyük cesareti ve teşebbüsü gösterdi. Çinliler tarafından kurulan bir örgütün yardımıyla birçok kez kaçabileceği bir konumdaydı, ancak çabalarının mahkum arkadaşlarının acılarını hafifletebileceği bir yerde kalmayı seçerek reddetti. En büyük tehlikenin olduğu koşullarda en büyük cesareti gösterdi. Liderlik tavrı, sarsılmaz iyimserlik ve soğukkanlılık, direniş örgütü içinde kendisiyle yakından ilişkili olan herkese ve mahkum arkadaşlarına ilham kaynağı oldu. Kempei Tai Kaptanı tarafından tutuklanmasının ardından Matthews, en yüksek düzenin cesaretini gösterdi. Acımasız işkence, dayak ve açlık altında iş arkadaşlarının hayatını karıştırmak veya tehlikeye atmak için kabul etmeyi kararlı bir şekilde reddetti. Davranışı her zaman çok cesur ve cesur bir beyefendiydi ve Avustralyalı bir subayın en yüksek geleneğini layıkıyla sürdürdü.

—The London Gazetesi 25 Kasım 1947

II.Dünya Savaşı'nda yüksek rütbeli hizmet personelinin anısına düzenlenen Jubilee 150 Yürüyüş Yolu plaketi.

Matthews'un Askeri Haçı, Kasım ayı sonlarında, Adelaide'deki Hükûmet Konağında Genel Vali William McKell'den dokuz yaşındaki oğlu David tarafından teslim alındı.[7] David ayrıca George Cross'u 4 Ekim 1949'da Adelaide'de Güney Avustralya Valisi Korgeneral Sir Willoughby Norrie'den aldı.[8] David'in eğitimi için bir fon oluşturuldu. Matthews'un George Cross, Askeri Haç ve hizmet madalyaları Canberra'daki Avustralya Savaş Anıtı'ndaki Yiğitlik Salonu'nda sergileniyor.[9]

Kaynakça

  1. ^ a b "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  2. ^ a b "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  3. ^ a b "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  4. ^ a b "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  5. ^ "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  6. ^ "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  7. ^ The_News_1_December_1947-14 "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde The_News_1_December_1947-14 kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  8. ^ "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 
  9. ^ "Lionel Matthews". en.m.wikipedia.org (İngilizce). 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nankin Katliamı</span>

Nanjing Katliamı veya Nanjing Tecavüzü, İkinci Çin-Japon Savaşı'ndaki Nanking Savaşı'nın hemen ardından, Çin Cumhuriyeti'nin başkenti Nanjing'de Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Çinli sivillerin toplu katledilmesiydi. 13 Aralık 1937'de başlayan katliam altı hafta sürdü. Failler ayrıca toplu tecavüz, yağma, işkence ve kundakçılık gibi başka savaş suçları da işlediler. Katliam, savaş zamanlarının en kötü zulümlerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tugayı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir tugayı

Türk Tugayı, Kore Savaşı sırasında 1950'den 1953'e kadar Birleşmiş Milletler Ordusunun komutası altında savaşmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir tugayı. Amerika Birleşik Devletleri 25. Piyade Tümeni'ne bağlı olan Türk Tugayı birçok operasyonda savaştı ve Kunu-ri Muharebesinden sonra Kore ile ABD tarafından Birlik Takdirnameleriyle ödüllendirildi. Türk Tugayı muharebe hüneri, inatçı savunması, göreve bağlılığı ve cesaretiyle ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Douglas MacArthur</span> Amerikalı general (1880 – 1964)

Douglas MacArthur, II. Dünya Savaşı'nda Pasifik Cephesi'ndeki Müttefik kuvvetlere komuta eden Amerikalı 5-yıldızlı "Ordu Generali". Savaş sonrasında Japonya'daki Müttefik işgal kuvvetlerinin komutanı olarak bu ülkeyi yönetmiş ve Kore Savaşı'nın ilk dokuz ayında Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin komutanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cohar</span>

Johore Sultanlığı Malezya federasyonu'nu meydana getiren devletlerden biridir. İngilizce Johore olmakla beraber resmi isim Arapça Darul Ta'zim olmaktadır. "Johor" sözcüğünün kökeni Arapçadaki "değerli taş" anlamındaki cevherden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Changi Hapishanesi</span>

Changi Hapishanesi, Singapur'un doğusundaki Changi'de bulunan bir hapishanedir.

İkinci Anafartalar Muharebesi, Çanakkale Savaşı'nda son müttefik taarruzudur. Türk resmi tarihinde 21 Ağustos günü müttefik kuvvetlerce girişilen ve Çanakkale Savaşı’nın son büyük çatışması olan muharebeler, İkinci Anafartalar Muharebesi olarak geçer. İngiliz resmi tarihinde ise iki ayrı stratejik hedefe, iki ayrı cephe kuvvetlerince girişilen iki ayrı muharebedir. Her iki operasyon da Osmanlı tarafı açısından Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal’in mevzilerine yönelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peleliu Muharebesi</span>

Peleliu Muharebesi, Peleliu Adası'nda 1944 yılı Eylül ve Kasım ayları arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya arasında II. Dünya Savaşı'nın Pasifik Cephesi'nde gerçekleşmiş bir muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Japon militarizmi</span>

Japon militarizmi, katı Japon milliyetçiliği ve gelenekçilikten oluşan militarizm çeşididir. Faşizmin doğuşu sonrası bu görüşe kanalize olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Malaya Cephesi</span> II. Dünya Savaşının Malay yarımadasındaki cephesi

Malaya Cephesi II. Dünya Savaşı sırasında; 8 Aralık 1941 ve 31 Ocak 1942 tarihleri arasında, Malay yarımadasında Japonya'nın önderliğindeki Mihver Devletleri ve Büyük Britanya'nın başı çektiği Müttefik Devletleri arasında yapılan savaşlardır. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve ağır bir yenilgiye uğrayan İngilizler Malay yarımadasından çekilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Mançurya'yı istilası</span> Çin - Japon Savaşı

Japonya'nın Mançurya istilası; 18 Eylül 1931'de, Japon İmparatorluğu'nun Kuantung Ordusu'nun, Mukden Olayı'ndan hemen sonra başlayan işgal harekâtı. Japonlar, bölgede Mançukuo adında bir kukla devlet kurarak, işgali II. Dünya Savaşı sonuna kadar sürdürdüler.

<span class="mw-page-title-main">Tomoyuki Yamashita</span>

Tomoyuki Yamashita İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu'nda görev yapan bir generaldi. Yamashita, Malaya Cephesi'nde ve Singapur Savaşı'nda Japon birliklerini yönetti. Singapur’u ve Malaya'yı 70 günde ele geçirmesi sebebiyle “Malaya Kaplanı” lakabını kazandı ve Singapur’un aşağılayıcı şekilde Japonlara kaybedilmesi Winston Churchill tarafından İngiliz askeri tarihindeki “en kötü felaket” ve “en büyük teslimiyet” olarak nitelendirildi. Savaşın son yıllarında Yamashita, ilerleyen Müttefikler’e karşı Filipinler'i savunması için görevlendirildi. Ağustos 1945’teki Japonya’nın teslimiyetine kadar Luzon’un bir kısmını korumayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal</span> Solomon Adalarına bağlı ada

Guadalcanal, Avustralya'nın kuzeydoğusunda, güneybatı Pasifik'te bulunan Solomon Adaları'nın Guadalcanal Eyaletindeki ana adadır. Yüzölçümü olarak Solomon Adaları'ndaki en büyük adadır ve en büyük nüfusa sahip ikinci adadır. Ada ağırlıklı olarak yoğun tropikal yağmur ormanlarıyla kaplıdır ve dağlık bir iç mekana sahiptir.

Wanjialing Muharebesi ya da Wanjialing'in Zaferi, Çin Ordusu'nun 1938'de Wanjialing bölgesi çevresindeki Japon 101., 106., 9. ve 27. tümenlere karşı İkinci Çin-Japon Savaşı'nın Wuhan harekâtı sırasındaki başarılı savaşını ifade eder. İki buçuk aylık savaş, Japon 101. ve 106. Tümenlerinin ağır kayıplar vermesiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'ndeki Japon savaş esirleri</span>

II. Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği'nde ve Moğolistan'da çalışma kamplarında çalıştırılmak üzere 560.000 ila 760.000 Japon askeri esir alındı. Bunlardan 60.000 ila 347.000'inin esaret altında öldüğü tahmin ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler Cephesi (1941-1942)</span>

Filipinler cephesi, Filipinler Savaşı olarak da bilinir veya Filipinler'in Düşüşü, İkinci Dünya Savaşı sırasında Filipinler'deki Amerika topraklarının Japonya İmparatorluğu tarafından işgal edilmesi ve adaların ABD ve Filipin Orduları tarafından savunulmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Borneo Muharebesi (1941-42)</span>

Borneo Muharebesi, Japon İmparatorluk güçlerinin Borneo adasının kontrolüne yönelik başarılı bir seferiydi ve esas olarak Sarawak Raj'ı, Brunei, Kuzey Borneo ve Hollanda Doğu Hint Adaları'nın bir parçası olan Kalimantan'ın batı kısmını işgal amacıydı. Bu görevdeki Japon ana birimi Tümgeneral Kiyotake Kawaguchi liderliğindeki 35. Piyade Tugayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Burma'yı işgali</span>

Japonya'nın Burma'yı işgali, II. Dünya Savaşı'nın Güneydoğu Asya bölgesinde 1942'den 1945'e kadar dört yıl boyunca süren Burma harekatının ilk aşamasıydı. Seferin ilk yılında, Japon Ordusu Tayland Phayap Ordusu ve Burmalı isyancıların yardımıyla Britanya İmparatorluğunu ve Çin kuvvetlerini Burma'dan sürdü, ardından Burma'da Japon işgaline başladı. Japonya sözde bağımsız Burma idari hükûmeti ve bir ordu kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Borneo Savaşı (1945)</span>

Borneo savaşı veya İkinci Borneo Muharebesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Güney Batı Pasifik Bölgesi'nde Japonların elindeki İngiliz Borneo ve Hollanda Borneo'sunu kurtarmak için yapılan son büyük Müttefik harekâtıydı. Toplu olarak Obua Operasyonu olarak adlandırılan, 1 Mayıs ile 21 Temmuz 1945 tarihleri arasında, Korgeneral Leslie Morshead komutasındaki Avustralya I Kolordu tarafından, 1941'in sonlarından 1942'nin başlarından beri adayı işgal eden Japon İmparatorluk kuvvetlerine karşı bir dizi amfibi saldırı gerçekleştirildi. Adadaki ana Japon oluşumu Korgeneral Masao Baba komutasındaki Otuz Yedinci Ordu'ydu ve deniz garnizonu Koramiral Michiaki Kamada tarafından komuta ediliyordu. Avustralya kara kuvvetleri ABD ve diğer Müttefik hava ve deniz kuvvetleri tarafından destekleniyordu. ABD, operasyonun yürütülmesi için gerekli nakliye ve lojistik desteğin büyük kısmını sağlıyordu. Muharebenin başlangıçta altı aşamayı içermesi planlanmıştı, ancak sonunda dört noktaya çıkarma yapıldı: Tarakan, Labuan, Kuzey Borneo ve Balikpapan. Dayaklar ve adanın iç kesimlerinde az sayıda Müttefik personeli tarafından da gerilla operasyonları gerçekleştirildi. Büyük muharebe operasyonları Temmuz ortasında tamamlanırken, Borneo'da yerel çatışmalar Ağustos ayında savaşın sonuna kadar devam etti. Başlangıçta gelecekteki operasyonları desteklemek için hayati önem taşıyan hava alanlarını ve liman tesislerini güvence altına almayı amaçlayan hazırlık bombardımanı, petrol üretim tesisleri de dahil olmak üzere adanın altyapısında ağır hasara yol açtı. Sonuç olarak Müttefiklerin harekâttan elde ettiği stratejik faydalar ihmal edilebilir düzeydeydi.

<i>Geçmişin İzleri</i> (film)

Geçmişin İzleri, Jonathan Teplitzky tarafından yönetilen 2013 yapımı bir savaş filmidir. Eric Lomax'ın 1995 tarihli aynı adlı otobiyografisinden uyarlanan filmde Colin Firth, Nicole Kidman, Jeremy Irvine ve Stellan Skarsgård rol alıyor. Filmin prömiyeri 6 Eylül 2013'te Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapıldı.