
Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

Richard Matthew Stallman, Amerikalı özgür yazılım aktivisti, sistem uzmanı ve yazılım geliştiricisi. GNU Projesi ve Özgür Yazılım Vakfı'nın kurucusudur.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.
Kütüphane Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır.
Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi (BİLMÖK) Türkiye'nin en büyük ulusal öğrenci kongresidir. BİLMÖK'ün amacı Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyan öğrenciler başta olmak üzere akademisyenleri, alanında uzman konuşmacıları ve bilişim sektörü çalışanlarını bir araya getirip geniş bir bilgi havuzunun oluşturulmasıdır. 2005 yılından beri her yıl farklı bir üniversitede yapılmaktadır. Kongre mesleğe ilgili ve üniversitelerinde bu alandaki örgütlenme ve organizasyon konusunda aktif faaliyet gösteren, gelişmeleri yakından takip ederek sadece bir "yazılım işçisi"nden çok, fikir üreten ve çözüm sunan katılımcıların çalışmalarıyla ve geleceğe dair önemli adımların atıldığı, fikir-bilgi paylaşımlarının yapıldığı internet ortamında tartışma forumları ile hayata geçirilir. Bunun yanında, ileride meslektaş olacak gençlerin bir araya gelmelerini sağlayarak sosyal bir altyapı da hazırlar. Bilmök organizasyon yapısı ve çalışmaları bir yönetmelik ile belirlenmiş olup, yürütme kurulunun önerileriyle, ev sahibi üniversitenin organizasyon komitesi tarafından hayata geçirilir. Yürütme kurulu, kongre esnasında resmi katılımcılar tarafından seçilir.

Mustafa Kemal Kurdaş eski Maliye Bakanı, ODTÜ eski Rektörü ve yazardır.

Fevzi Karakoç, Türk ressam ve öğretim üyesi. İlkokulu Çankırı'da tamamladı. İlköğreniminin ardından girdiği sınav sonucunda altı yıllık Ankara Hasanoğlan İlköğretmen Okulu'nda yatılı okumaya hak kazandı. Yeteneğe yönlendirme uygulamasından yararlanarak öğretmen okulunun üçüncü sınıfından dördüncü sınıfa geçerken; ders notlarının aritmetik ortalamasının yüksek oluşuna paralel resim yeteneğinin öğretmenleri tarafından keşfi ile 1965 yılında yetenek sınavıyla İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu resim seminerine girdi. Sanat eğitimcileri Selahattin Hüsnü Taran ve Hamdi Dicle'nin öğrencisi oldu. 1968 yılında öğretmen olarak bu okuldan mezun olan Karakoç, öğretmenlik yapmayarak, 1968 - 1972 yılları arasında İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Bölümü'nü bitirdi.
Türkiye'de özgür yazılım topluluğu 1992 yılında oluşmaya başlamış 1993 yılında linux@bilkent.edu.tr listesi etrafinda örgütlenmeye başlamış, 1995 yılında ilki düzenlenen "Türkiye'de İnternet" Konferansı'nda ilk kez yüz yüze bir araya gelmiştir. 1995'ten 2000 yılı ortasına kadar Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu adı ile bir birlik oluşturan Türk özgür yazılım gönüllüleri, 2000 Mayıs ayında başlatılan girişimler ile bir derneğe kavuşarak, Linux Kullanıcıları Derneği adı ile ilk genel kurullarını Kasım 2001'de gerçekleştirmiştir. LKD Mayıs 2002'de Ankara Üniversitesi'nde 1. Linux ve Özgür Yazılım Şenliğini gerçekleştirilmiştir. Şenlik 2002'den sonra her yıl yinelenmektedir.
ODTÜ Tiyatro Şenliği, Odtü Oyuncuları ve katılımcı topluluklar tarafından her sene geleneksel olarak düzenlenen tiyatro festivali.

Dumlupınar Bulvarı veya eski ismiyle İsmet İnönü Bulvarı, Ankara'yı Temelli ve Polatlı üzerinden Eskişehir'e bağlayan önemli devlet yollarındandır. Yolun Ankara şehir merkezinden geçen kısmının resmî adı İsmet İnönü Bulvarı'dır. Yol aynı zamanda yine Polatlı üzerinden İzmir'e geliş-gidişler için kullanılmaktadır. Eskişehir Yolu'nun şehir merkezi ile Ankara çıkışı arasında kalan kısmı çok sayıda devlet binası ile tanınmıştır. Sayıştay, Dışişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Millî Kütüphane, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, MTA, Diyanet İşleri Başkanlığı ve MGK binası bunlardan en çok bilinenleridir. Çevresi Söğütözü, Çukurambar, Beysukent, Çayyolu, Ümitköy ve Bilkent gibi Ankara'nın yeni ve zengin semtleri ile çevrelenmiştir. Bulvarın üzerinden metro hattı geçmektedir.

LGPL veya bir başka deyişle GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı, GPL bir kitaplığı kullanan bir eserin, GPL'deki şartları daraltıcı bir lisansa sahip olmaması zorunluluğunu taşımayan büyük ölçüde pragmatik bir özgür lisans türüdür. LGPL şu gayelere matufen GPL'e tercih edilebilecek bir lisanstır:
- Lisanslanmaya konu eserin özgür olmayan, fakat yaygın ve popüler bir alternatifi var ve siz bu özgür olmayan esere karşılık özgür bir seçenek sunmak istiyorsunuz. Örneğin, Libc.
- İlk maddedeki durum var olmamakla, yani popüler bir alternatif zaten bulunmamakla birlikte, eserin ticari saha da dahil azami derecede yaygınlık kazanmasını arzu ediyorsunuz ve GPL bunu zorlaştırıyor. Örneğin, Gettext.

Her iki yılda bir, aday olan üniversite, kurum ve/veya enstitü tarafından organize edilen, Türkiye'de yürütülen astronomi ile ilgili konuların tartışıldığı toplantıdır.

ODTÜ Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan merkezi kütüphane. 1956 yılında hizmete başlayan kütüphane, 15 Eylül 1963 tarihinde bugünkü kampüse, 1967 yılında ise bugünkü binasına taşınmıştır. Kütüphanenin ilk bölümü 1967 yılında, ikinci bölümü ise 1975 yılında tamamlanmıştır. 2015 yılı verilerine göre ODTÜ Kütüphanesi; 489.000 basılı kitap, 200.120 elektronik kitap, 183.259 ciltli dergi, 1.127 basılı dergi aboneliği, 53.824 elektronik dergi aboneliği, 19.300 yüksek lisans ve doktora tezi ile büyük bir koleksiyona sahiptir.
Hale Şakar Ürkmezgil ; Türk heykeltıraş.

Ankara'daki kütüphaneler listesi, bu bir Ankara'daki kütüphaneler listesidir. Listede kütüphaneler türlerine göre ayrılmıştır.

Mustafa Akgül, internetin Türkiye'de yaygınlaşması için yaptığı çalışmalarla tanınan Türk mühendis, bilim insanı, bilişim uzmanı

Linux Kullanıcıları Derneği ya da kısa adıyla LKD, Türkiye'de Linux ve özgür yazılıma gönül vermiş kişilerin oluşturduğu, bilgi ve deneyim paylaşımı ile ortak hareket etmeyi amaçlayan bir sivil toplum örgütüdür.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.