İçeriğe atla

Linux Mint sürümleri listesi

Linux Mint 19 "Tara", MATE Masaüstü Ortamı ile.
Linux Mint 18.3 "Sylvia", Xfce ile kararlı sürümlerden biri sürüm.

2014 yılına dek, temel aldığı Ubuntu sürümlerinden yaklaşık bir ay sonra, yılda iki Linux Mint sürümü yayımlandı. Her sürüme, alfabetik dizini sürüm numarasına karşılık gelen harfle başlayan ve "a" harfiyle biten kadın adı kullanılarak yeni bir sürüm numarası ve bir kod adı verildi (ör. Sürüm 5 için "Elyssa", "Felicia "sürüm 6 için). Donanım üreticileri için kurulum kolaylığı sağlayan bir OEM sürümü de vardır.[1]

Sürümler, Ubuntu sürümlerinden yaklaşık bir ay sonra olacak şekilde planlandı (bu da GNOME sürümlerinden yaklaşık bir ay sonra ve X Pencere Sistemi sürümlerinden iki ay sonra olacak şekildedir). Sonuç olarak, her Linux Mint sürümü hem GNOME hem de X'in güncellenmiş bir sürümüyle birlikte yayımlandı ve en son Ubuntu sürümünde getirilen bazı iyileştirmeleri içerdi. Çoğu sürüm için destek, bir sonraki sürümden iki ay sonra kesildi, ama 2008 ortasından bu yana her dört sürümde bir sürüm, uzun vadeli destek (LTS) sürümü olarak etiketlendi ve bu, daha uzun süre, yaklaşık üç yıl boyunca (güncellemelerle) destekleneceğini gösterir.

Linux Mint 17 "Qiana" LTS, 31 Mayıs 2014'te piyasaya sürüldü, Kasım 2014'ün sonuna kadar güncel kaldı ve Nisan 2019'a kadar desteklendi.[1] 2014 ortalarında 17 Qiana'nın ardılının 17.1 Rebecca olduğu açıklandı; geliştirme ekibi, teknik bir bakış açısından Linux Mint'in artık Ubuntu programına bağlı olmadığını, bu nedenle herhangi bir zamanda piyasaya sürülebileceğini söyledi, ancak altı aylık döngü devam etti ve Kasım 2014'ün sonlarına doğru bir yayımlama hedefine yol açtı.[2] Linux Mint 17 LTS, 17.x serisinin ilk sürümü olacak ve iki yıl boyunca uygulamalar ve 2019'a kadar güvenlik güncellemeleriyle 17.x'i arka plana atacak.

En son sürüm, 27 Haziran 2020'de piyasaya sürülen Linux Mint 20 "Ulyana" dır. Bir LTS sürümü olarak 2025 yılına kadar desteklenecektir.[3]

Ubuntu ile uyumlu olmayan Linux Mint Debian Sürümü,[4] Debian'ı temel alır ve güncellemeler, ana sürümler (LMDE'nin) arasında sürekli olarak sağlanır.

Görsel Galerisi

Kaynakça

  1. ^ a b "Download – Linux Mint". linuxmint.com. 24 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2016. 
  2. ^ "The Linux Mint Blog » Monthly News – August 2014- Linux Mint 17.1 codenamed 'Rebecca'". blog.linuxmint.com. 15 Eylül 2014. 15 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2014. 
  3. ^ "Linux Mint 20 "Ulyana" Xfce released!". The Linux Mint Blog. 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2020. 
  4. ^ "Download LMDE". linuxmint.com. 10 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">KDE</span> KDE masaüstü ortamı

KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD' ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. KDE 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.

Özgür ve açık kaynak kodlu bazı yazılımların listesi:

<span class="mw-page-title-main">Scientific Linux</span>

Scientific Linux, Fermilab laboratuvarları tarafından, bilimsel ve akademik ortamlarda kullanılmak üzere geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. 6 numaralı sürümüne kadar geliştirilmesi Fermilab ve CERN tarafından ortaklaşa yürütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fedora Linux</span> GNU/Linux dağıtımı

Fedora Linux, açık kaynak kodlu ve özgür bir Linux dağıtımı. Dünya çapında bir özgür yazılım topluluğu olan Fedora Projesi tarafından geliştirilmekte ve yönetilmekte, Red Hat tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kubuntu</span> Ubuntunun KDE masaüstü ortamını kullanan sürümü

Kubuntu, Debian dağıtımını temel alan Ubuntu dağıtımının GNOME masaüstü ortamı yerine KDE masaüstü ortamını kullanan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Xfce</span> GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı

Xfce ya da XFCE ; GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı. GNU/Linux, BSD ve Solaris gibi çekirdeklerle çalışabilir ve düşük hızlardaki makineler için idealdir. Hafif yapısı ve GTK uyumu sayesinde birçok program sorunsuz çalışmaktadır. Ayrıca Xfce geliştirme ortamı sunmaktadır. Kendisi dışında Xfce kütüphanelerini kullanmakta olan Mousepad metin düzenleyici, Xfmedia medya oynatıcısı ve Terminal gibi üçüncü parti yazılımlar bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME Files</span> GNOME masaüstü ortamının resmî dosya yöneticisi

GNOME Files, önceki adıyla Nautilus, GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Enlightenment</span>

Enlightenment, basit, hızlı, sade ve kullanışlı bir masaüstü ortamı yaratmak için başlatılan bir projedir. EFL adı verilen pek çok parçadan oluşmuş bir grup kütüphane üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sabayon Linux</span> Gentoo tabanlı bir linux dağıtımı

Sabayon Linux veya Sabayon, Gentoo tabanlı bir linux dağıtımıdır. Gentoo'dan farklı olarak, Sabayon önceden derlenmiş olarak kurulur. x86 ve x86 64 işlemci mimarilerini desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Unity (kullanıcı arayüzü)</span> Ubuntu için geliştirilen GNOME tabanlı masaüstü ortamı

Unity, GNOME masaüstü ortamı temel alınarak, Canonical Ltd. tarafından Ubuntu işletim sistemi için geliştirilmiş, Gnome-Shell gibi bir masaüstü arayüzüdür.

<span class="mw-page-title-main">MATE</span> Masaüstü ortamı

MATE, GNU/Linux gibi UNIX benzeri işletim sistemleri için GTK+3 araç takımını kullanan özgür bir masaüstü ortamıdır. GNOME 2'den çatallanmıştır ve ismini Latin Amerika'da kafein oranı yüksek olan mate çayının hazırlanmasında kullanılan yerba mate çobanpüskülü bitkisinden alır. İsim değişikliği, GNOME ile çakışmaları önlemek için gerekli olduğundan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manjaro Linux</span> Arch tabanlı GNU/Linux dağıtımı

Manjaro, Arch Linux'un sağlam altyapısını temel alarak geliştirilen, kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Arch Linux genellikle daha deneyimli kullanıcılara hitap ederken, Manjaro bu zorluğu ortadan kaldırarak kullanım kolaylığı odaklı bir deneyim sunar. Bu sayede, Linux dünyasına yeni adım atanlar veya daha az teknik bilgiye sahip yeni Linux kullanıcılarının yanı sıra deneyimli kullanıcılar için de uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Cinnamon</span>

Cinnamon, GNOME 3'ten çatallanmış özgür ve açık kaynaklı bir masaüstü ortamı. Cinnamon, Linux Mint dağıtımının ana masaüstü ortamıdır ve diğer birçok Linux dağıtımı ve Unix benzeri işletim sistemlerinde isteğe bağlı olarak kullanılabilir. Cinnamon, Linux Mint geliştiricileri tarafından geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pardus 21</span>

Pardus 21, bir GNU/Linux dağıtımı olan Pardus'un 21 Ağustos 2021 tarihinde yayınlanan sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">KDE neon</span>

KDE neon, KDE tarafından Ubuntu uzun-vadeli desktekli sürümü (LTS) temel alınarak geliştirilmiş, Plasma 5 masaüstü ortamı, Qt5 toolkit ve diğer uyumlu KDE yazılımlarını içeren bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">LXQt</span>

LXQt, özgür ve açık kaynaklı hafif bir masaüstü ortamıdır. LXDE ve Razor-qt projelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">LightDM</span>

LightDM, hafif, hızlı, genişletilebilir ve çoklu masaüstü olmayı hedefleyen özgür ve açık kaynaklı bir X ekran yöneticisidir. Greeters olarak da adlandırılan Kullanıcı Arayüzünü çizmek için çeşitli ön uçlar kullanabilir. Ayrıca Wayland'ı da destekler.