İçeriğe atla

Linguist List

Linguist List (Türkçe: Dilbilimci Listesi), akademik dilbilim alanı için önemli bir çevrimiçi kaynaktır. Anthony Aristar tarafından 1990 başlarında Batı Avustralya Üniversitesinde kuruldu.[1] Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Ulusal Bilim Vakfı tarafından referans olarak kullanılmaktadır.[2] Linguist List'in, ana ve en eski özelliği, şimdi tüm dünyada binlerce aboneye sahip olan, sorguların ve özetlenmiş sonuçlarının, tartışmaların, dergi içindekiler tablosunun, tez özlerinin, bildiri çağrılarının, kitap ve konferans duyurularının, yazılım bildirimlerinin bulunduğu, önceden denetlenen elektronik posta listesidir ve diğer faydalı dil bilgisi parçaları da yayınlanır.

Tarihçe

1991 ve 2013 yılları arasında servis Anthony Aristar ve Helen Aristar-Dry tarafından yürütülmüştür. 1991'de Avustralya'dan, Texas A&M Üniversitesine taşındı ve ana düzenleme sitesi olarak Doğu Michigan Üniversitesinde kuruldu. 1994 yılına kadar 5.000'den fazla abone vardı.[3] 14 Ekim - 6 Kasım 1996 tarihleri arasında, ilk çevrimiçi konferansı olan Bağlama Teorisine adanmış ve Howard Lasnik'in açılış konuşması ile açılan Bağlamada Geometrik ve Tematik Yapı başlıklı konferansı düzenledi.[4] Linguist List 1997'de Texas A&M'den kendi sitesine taşındı. Michigan'daki Wayne Eyalet Üniversitesi, 1998'de ikinci düzenleme sitesi olarak kuruldu, ancak 2006'da tüm operasyonları yakındaki Doğu Michigan Üniversitesi'ne taşındı. 2013 yılında, Aristar-Dry ve Aristar, Doğu Michigan Üniversitesi'nden emekli oldu ve Damir Cavar, moderatör ve operasyon müdürü oldu. 2014 yılında Malgorzata E. Cavar ikinci moderatör oldu. 2014 yılında Linguist List, Indiana Üniversitesi'ne taşınmış ve o zamandan bu yana, kaynak operasyonlarının eş direktörleri Damir Cavar ve Malgorzata E. Cavar ile birlikte Dilbilim Bölümü'nde ağırlanmıştır. Linguist List, her baharda fon teşvik ayı boyunca destekleyici yayıncılardan, kurumlardan ve abonelerinden sağlanan bağışlarla finanse edilmektedir. Bazı Linguist List, projeleri Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edildi. Son yıllarda, web'deki dil altyapısını araştırmak için bir site haline geldi ve bu işi yapmak için Ulusal Bilim Vakfı'ndan çok sayıda hibe aldı.[5][6]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Linguist List hakkında". 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Linguist List, ABD Ulasal Bilim Vakfı tarafından referans kabul ediliyor". 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  3. ^ 1994 yılana kadar abone sayısı
  4. ^ "İlk çevrimiçi konferans". 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Linguist List bağışlar ile finanse edilmekte". 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  6. ^ "Projeler". 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Erich Fromm</span> Alman sosyolog ve psikanalist (1900–1980)

Erich Fromm, Yahudi kökenli Almanya doğumlu Amerikalı ünlü bir psikanalist, sosyolog ve filozoftur. Ruh bilimine Marksist-sosyalist ve insancıl yaklaşımın en önemli temsilcilerindendir. Frankfurt Okulu ve okulun genel yaklaşım biçimi olan eleştirel teori için yaptığı katkılar ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi</span>

Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi, Almanya`nin Hessen eyaleti, Frankfurt şehrindedir.

Tosun Terzioğlu, Türk matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Aydın Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş vakıf üniversitesi. YÖK istatistiklerine göre 2007-2016 yılları arasında aday öğrencilerin en çok tercih ettiği vakıf üniversitesi olurken, 2015-2016 yılında da en fazla uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğü vakıf üniversitesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Özyeğin Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Özyeğin Üniversitesi, 18 Mayıs 2007 tarih ve 26526 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 5656 sayılı kanunla Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş vakıf üniversitesidir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2015 yılı Girişimcilik ve Yenilikçilik endeksinde Türkiye'nin en iyi 7. üniversitedir. Buna ek olarak 2021 U-Multirank sıralamasına göre Türkiye'nin en iyi üniversitesidir.

Chicago Üniversitesi veya kısaca UChicago, Chicago, Illinois'de bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. Üniversitenin ana kampüsü Chicago'nun Hyde Park semtindedir.

<span class="mw-page-title-main">Michigan Üniversitesi</span> ABDde yer alan devlet üniversitesi

Michigan Üniversitesi, Michigan, Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alan devlet üniversitesidir. 1817'de Detroit'te kurulmuş, 1837'de Ann Arbor'a taşınmıştır. Flint Kampüsü 1956'da, Dearbon Kampüsü ise 1959'da açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Bilim Üniversitesi</span> Antalyada kurulu vakıf üniversitesi

Antalya Bilim Üniversitesi 21 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazete kararıyla Antalya'da kurulmuş olan ikinci üniversite ve ilk vakıf üniversitesidir. Antalya Bilim Üniversitesi, Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı tarafından kurulmuştur. 2012-13 eğitim öğretim dönemine öğrenci alımına başlayan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Perl</span>

Martin Lewis Perl, keşfini gerçekleştirdiği Tau leptonu ile 1995 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmış olan Amerikalı fizikçi.

İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, 2009 yılında Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı tarafından kurulmuştur. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 7 Temmuz 2009 tarih ve 27281 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">JSTOR</span>

JSTOR, 1995'te kurulmuş olan ve akademik dergileri, kitapları, yayınları arşivlemek için kullanılan çevrimiçi bir sistemdir. Üye kurumlarına, en eskisinin ilk yayın tarihi 1665'e kadar geriye giden yüzlerce derginin dijitalleştirilmiş eski sayılarında tam metin aramaları yapma olanağı sunmaktadır. 159 ülkeden yedi binden fazla kurum, JSTOR'a üyedir.

Üstün Ergüder, Türk siyaset bilimci ve akademisyen.

Cemal Kafadar, Türk-Amerikan tarih akademisyeni, Osmanlı tarihçisi, araştırmacı ve yazardır. Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü Vehbi Koç Tarih Profesörü olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Ersoy</span>

Uğur Ersoy Türk mühendis, akademisyen ve yazardır.

Stanford Encyclopedia of Philosophy (SEP), çevrimiçi bir felsefe ansiklopedisini, İnternet kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak erişilebilen felsefe alanındaki orijinal makalelerin hakemli yayınlarıyla birleştirir. Stanford Üniversitesi tarafından sürdürülmektedir. Her giriş, dünya çapındaki birçok akademik kurumdan profesörler de dahil olmak üzere bu alandaki bir uzman tarafından yazılır ve geliştirilir. Ansiklopediye katkıda bulunan yazarlar, Stanford Üniversitesi'ne makaleleri yayınlama izni verir, ancak bu makalelerin telif hakkını saklı tutar.

<span class="mw-page-title-main">Alice Harris (dilbilimci)</span>

Alice Carmichael Harris, Amerikalı dilbilimci. 2009'dan beri Massachusetts Amherst Üniversitesi'nde dilbilim profesörülüğü yapmaktadır.

MathWorld, Eric W. Weisstein tarafından oluşturulan ve büyük ölçüde kendisi tarafından yazılan çevrimiçi bir matematik referans çalışmasıdır. Wolfram Research, Inc. tarafından himaye edilmiş ve ona lisanslanmıştır ve kısmen Ulusal Bilim Vakfı'nın Urbana – Champaign'deki Illinois Üniversitesi'ne verdiği Ulusal Bilim Dijital Kütüphanesi hibesi tarafından finanse edilmiştir.

Ayşe Sumru Özsoy; İstanbul, Boğaziçi Üniversitesinde çalışan önde gelen bir dilbilimci ve Türk akademisyendir.