İçeriğe atla

Lingala

Lingala
Lingála
Ana dili olanlarAngola Angola
Kongo Demokratik Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Güney Sudan Güney Sudan
Kenya Kenya
Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti
Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti
Konuşan sayısı20 milyon  (2020)
Dil ailesi
Yazı sistemiLatin
Dil kodları
ISO 639-1ln
ISO 639-2lin
ISO 639-3lin
Lingala Konuşulan Bölgeler.

Lingala (Lingala: Lingála ) tonal bir Bantu dilidir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kongo Cumhuriyetinde milli dil olmasının yanı sıra Orta Afrika Cumhuriyeti, Angola, Kenya ve Güney Sudan'da çeşitli bölgelerde konuşmakta olan bir dildir. Lingala 25-30 milyon arsında kişinin anadili olmak üzere yaklaşık 35 milyon kişi tarafından ikinci dil olarak konuşulmaktadır. Bu da yaklaşık toplam 60-65 milyon kişi tarafından konuşulduğu anlamına gelmektedir.

Tarihi

1880'den önce Bobangi, Kongo nehrinin çevresinde konuşulan önemli bir ticaret diliydi.[1] Avrupalılar 1880'lerin başlarında nehir boyunca Belçika Sömürge İmparatorluğu için üsler kurmaya başladıklarında Bobangi dilinin yaygın kullanımını ve prestijini fark ettiler.[2] Bu dili öğrenmeye çalıştılar ama onun hakkında az bir şekilde öğrenebildiler; bu süreç, "ticaret dili", "nehrin dili" veya "Bobangi-pidgin" olarak adlandırılan yeni, güçlü bir dil çeşitliliğine sebebiyet verdi.[3][4] 1884'te Avrupalılar, orijinal Bobangi dili hakkında ikinci dili olan yerel Kongolularla iletişim kurmak için bu yapılandırılmış dili zorladı.[5] Bu sebeple nehrin dili kısa süre sonra "Bangala" olarak yeniden adlandırıldı.[6] Bu isim avrupalıların 1876'dan beri aynı zamanda o bölgedeki tüm Kongolulara uyacak [7] ve orijinal [8] bir etnik isim olarak kullandıkları bir etiket olmaya başladı.[9]

1901-1902 civarında, katolik misyonerler Bangala dilinin Bobangi dilinden kalan bazı unsurlarını atmaya başladı. Bunun "dili saflaştırmak amacıyla" yaptıklarını belirttiler.

Lingala'nın yerel bir dil olarak önemi, o zamandan beri ana kullanım merkezleri olan Kinşasa ve Brazzaville'in büyüklüğü ve önemi ile birlikte arttı. Silahlı kuvvetlerin ortak dili olarak kullanılmasıyla ve soukous müziğinin popülaritesi ile dilin kullanımı çoğaldı.

İsminin kökeni

Başlangıçta Avrupalılar ve onların Afrikalı birliklerinin Bobangi'den uydurdukları dil "nehir dili", "ticaret dili" ve diğer geçici isimlerle anılıyordu. 1884 yılından itibaren Bangala İstasyonunda ortaya çıkması nedeniyle "Bangala" olarak anılmıştır. 1901'den sonra, Katolik misyonerler, dilin "Lingala" olarak yeniden adlandırılmasını önerdi. Bunun hem sömürgeciler hem de Kongolular tarafından genel olarak kabul edilmesi birkaç on yılı bulmuştur.[10] Lingala adı ilk olarak misyoner Égide De Boeck'in 1901-1902 tarihlerinde bir yayınında yazılı olarak yer almaktadır.[11] Bu isim değişikliği genel olarak kabul edilse de kuzeydoğu Kongo'da hala Bangala ismi kullanılmaktadır.[12]

Özellikleri ve kullanımı

Lingala, Orta Afrika'nın Bantu kökenli bir kreol dilidir [13] ve kökleri Bobangi diline dayanır. Sözlüğü ve gramerinin çoğunu bu dil sağlar.[14] Lingala, temel kelime dağarcığı olarak Kikongo çeşitleri, Ubang dilleri, Svahili dili, Fransızca, Portekizce, İngilizce ve çeşitli Afrika dilleri gibi diğer dillerden de ödünç almaktadır.

Uygulamada, bu alınan kelimelerin kapsamı farklı bölgelerin konuşmacılarına göre ve farklı durumlara göre büyük ölçüde değişiklik göstermektedir.

Lingala'da COVID-19 bilgileri

Çeşitleri

Lingala dili çeşitli bölgelere ve sosyal lehçelere ayrılabilir. Başlıca bölgesel çeşitleri Kuzeybatı Lingala, Kinşasa Lingala ve Brazzaville Lingala'dır.

Yazı sistemi

Lingala, yazılı bir dil olmaktan çok konuşulan bir dildir ve çoğu geçici olmak üzere birçok farklı yazı sistemine sahiptir. Lingala'da okuryazarlık oranı düşük olduğundan popüler yazım oldukça esnektir ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Kongo Cumhuriyeti arasında farklılık göstermektedir.

Lingala alfabesinde 35 harf ve digraf vardır. Her digrafın alfabede belirli bir yeri vardır; örneğin mza mba'dan önce gelir çünkü mb digrafı m harfini takip eder. R ve h harfleri nadirdir sadece diğer dillerden alınan kelimelerde mevcuttur. Vurgu tonları yazılı olarak gösterilir.

Kaynakça

  1. ^ Harms, Robert W. (1981). River of wealth, river of sorrow: The central Zaire basin in the era of the slave and ivory trade, 1500-1891. Yale University Press. 
  2. ^ Samarin, William (1989). The Black man's burden: African colonial labor on the Congo and Ubangi rivers, 1880-1900. Westview Press. 
  3. ^ Meeuwis, Michael (2020). A Grammatical Overview of Lingala. Lincom. 
  4. ^ For linguistic sources, see Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "Pidgin Bobangi". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  5. ^ Mumbanza, mwa Bawele Jérôme (1971). Les Bangala et la première décennie du poste de Nouvelle-Anvers (1884-1894). Kinşasa: Université Lovanium. 
  6. ^ Mbulamoko, Nzenge M. (1991). "Etat des recherches sur le lingala comme groupe linguistique autonome: Contribution aux études sur l'histoire et l'expansion du lingala". Annales Aequatoria. 12: 377-406. 
  7. ^ Burssens, Herman (1954). "The so-called "Bangala" and a few problems of art-historical and ethnographical order". Kongo-Overzee. 20 (3): 221-236. 
  8. ^ Samarin, William J. (1989). The Black man's burden: African colonial labor on the Congo and Ubangi rivers, 1880-1900. Westview Press. 
  9. ^ Mumbanza, mwa Bawele Jérome (1995). "La dynamique sociale et l'épisode colonial: La formation de la société "Bangala" dans l'entre Zaïre-Ubangi". Revue Canadienne des Études Africaines. 29: 351-374. 
  10. ^ Meeuwis, Michael (2020). A Grammatical Overview of Lingala. München: Lincom. s. 27. ISBN 9783969390047. 
  11. ^ Meeuwis, Michael (2020). A grammatical overview of Lingala: Revised and extended edition. München: Lincom. s. 26. ISBN 978-3-96939-004-7. 
  12. ^ Edema, A.B. (1994). Dictionnaire bangala-français-lingala. Paris: ACCT. 
  13. ^ "Lingala language". 6 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2018. 
  14. ^ "Bobangi language". 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kamerun</span> Ortabatı Afrikada bulunan bir ülke

Kamerun ya da resmî adı ile Kamerun Cumhuriyeti, Afrika kıtasının ortabatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Nijerya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ve 402 km'lik sahil şeridi ile Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Yaoundé'dir.

<span class="mw-page-title-main">Uganda</span> Doğu Afrikada bulunan bir ülke

Uganda ya da resmî adıyla Uganda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Güney Sudan, doğuda Kenya, güneyde çoğu sınırı Victoria Gölü ile oluşan Tanzanya, güneybatıda Ruanda ve batıda ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kampala'dır.

<span class="mw-page-title-main">Vanuatu</span> Güney Pasifik Okyanusunda yer alan ada devleti

Vanuatu ya da resmî adıyla Vanuatu Cumhuriyeti, Güney Büyük Okyanus'ta yer alan bir ada ülkesidir. Volkanik kökene sahip olan takımada, Avustralya'nın 1750 km doğusunda, Yeni Kaledonya'nın 500 km kuzeyinde, Fiji'nin batısında, Solomon Adaları'nın güneydoğusunda, Yeni Gine adası yakınlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika</span> kıta

Afrika, yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Kendisine bitişik kabul edilen adalar ile birlikte 30,8 milyon km²'lik alanı ile dünya yüzölçümünün %6'sını ve dünya üzerindeki toprakların %24,4'ünü kapsar. 1 milyar kişilik nüfusuyla dünya nüfusunun %15'ini barındırır. Afrika, kuzeyde Akdeniz, güneyde Hint Okyanusu, batıda Atlas Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ile çevrelenmiştir. Madagaskar'ı ve çeşitli takımadaları bünyesinde barındırır. Kıtada 54 adet diplomatik olarak tanınmış bağımsız devlet, dokuz bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Gabon</span> Batı Afrikada bir ülke

Gabon ya da resmî adıyla Gabon Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Kamerun, kuzeybatıda Ekvator Ginesi ile güney ve doğuda ise Kongo Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin batı bölümünde sınırı ise Gine Körfezi'ni de içine alacak şekilde Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ekvator çizgisi üzerinde yer alan ülkenin başkenti ise Libreville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Demokratik Cumhuriyeti,, eski adıyla Zaire, Orta Afrika'da bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın ikinci büyük, dünyanın ise 11. büyük ülkesidir. 105 milyonluk nüfusuyla en kalabalık Frankofon ülkedir. Ayrıca Afrika'nın en kalabalık 4., dünyanın ise 15. ülkesidir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Zambiya, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve 40 km'lik bir sahil şeridi ile Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ülkenin başkenti Kinşasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan ve 1969 ile 1991 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti olarak varlığını sürdüren ülkenin sınır komşularını Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo DC, Angola'ya bağlı olan ancak anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan Cabinda bölgesi, Gabon ve Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Brazzaville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zaire</span> 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo DC sınırları içerisinde kurulan devlet

Zaire veya resmî adıyla Zaire Cumhuriyeti, 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Orta Afrika Cumhuriyeti ya da yaygın kullanımı ile Orta Afrika, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Çad, Sudan, Güney Sudan, Kongo DC, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır. Ubangi-Chari ismi ile geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin başkenti Bangui'dir.

Misyonerlik, dar anlamıyla herhangi bir dini öğretiyi yabancı ülkelerde yaymakla yükümlü din görevlilerini tanımlamada kullanılır. Daha geniş anlamıyla ise başkalarını belirli bir öğretiye, özellikle dini bir öğretiye ikna etmeye çalışan, onları bu öğretiye çekme amacını üstlenen kişileri tanımlamada kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kürt dilleri</span> Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren dil

Kürt dilleri veya Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur. Kürtçe Irak'ta, Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde ve de facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde resmî dil statüsüne sahiptir. Kürt dillerinin yukarıda belirtilenler haricinde Ermenistan, Gürcistan, Türkmenistan, Lübnan, Afganistan, Rusya gibi ülkelerde az sayıda konuşanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Svahili</span> Çoğunlukla Doğu Afrikada konuşulan bir Bantu dili.

Svahili veya Swahili, Doğu Afrika'da kullanılan bir dildir. Tanzanya, Kenya, Uganda ve Afrika Birliği'nde resmî dil olan Svahili, günümüzde yaklaşık 80 milyon insan tarafından konuşulmaktadır ve en yaygın konuşulan Bantu dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak alfabesi</span>

Kazak alfabesi, Kazakistan'ın resmî dili olan ve Türk dilleri ailesinde yer alan Kazakçayı yazarken kullanılan yazı sistemidir. Kazak alfabesinde tarih boyunca; Kiril alfabesi, Latin alfabesi ve Arap alfabesi olmak üzere üç farklı alfabe türü kullanılmıştır. 2017 yılında, dönemin Kazakistan cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 2025 yılına kadar Kiril alfabesinden Latin alfabesine kademeli olarak geçileceği belirtilmiştir. Arap alfabesi ile yazılan Kazakça, günümüzde Çin, İran ve Afganistan'da yerel olarak kullanılmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Leopold (Belçika kralı)</span> Belçika kralı (1865–1909)

II. Leopold 1865'ten 1909'a kadar Belçika Kralı'ydı. Brüksel'de I. Leopold ve Orléans Prensesi Louise'nin ikinci oğlu olarak doğdu, 1865'te babasının yerine Belçika tahtına çıktı ve ölümüne kadar 44 yıl hüküm sürerek, saltanatı en uzun Belçika hükûmdarı oldu. Hayatta kalan oğlu olmadan öldü. Şu anki Belçika kralı, yeğeni ve halefi olan I. Albert'in soyundan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vietnamca</span> Dil

Vietnamca, Vietnam Cumhuriyeti'nin ulusal ve resmî dilidir. Vietnam'da yaşayan insanların % 86'sının ve denizaşırı ülkelerde yaşayan azınlık durumunda yaklaşık 3.000.000 kişinin anadilidir. Yakın tarihe kadar Çin yazı sistemini kullanmakta olan Vietnamcanın sözcük dağarcığı büyük ölçüde Çinceden etkilenmiştir. Vietnamcanın bugünkü yazı sistemi Latin abecesinin uyarlanmış biçimine dayanır. Sözcüklerde anlam ayrılığı ton ile yapıldığından bu tonları gösteren 5 farklı ayırıcı im bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Bağımsız Devleti</span> Eski Bir Afrika Devleti

Kongo Bağımsız Devleti, Bugün Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bulunduğu topraklarda yer alan ve Kongo Nehri havzasının tamamına yakın bölümünü kapsayan eski Afrika devleti. 1 Temmuz 1885'te Belçika Kralı II. Léopold önderliğindeki bir grup Avrupalı yatırımcının özel mülkü olarak kurulmuştur.

Vietnam alfabesi Vietnamca dilinin yazılmasında kullanılan modern yazı sistemidir. Latin dillerinin alfabeleri, özellikle Portekiz alfabesinden alınmış bazı digraflar ve dokuz aksan işareti veya aksan kullanır. Bu diyakritik işaretler aynı sesli harfte iki tane görülebildiği için yazılı Vietnamcayı Latin alfabelerinin yerelleştirilmiş varyantları arasında kolayca tanınabilir kılar.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Kongosu</span> Orta Afrikada eski Fransız kolonisi

Fransız Kongosu ya da Orta Kongo Bir zamanlar Kongo Cumhuriyeti'nin bugünkü bölgesini ve Gabon'un bazı kısımlarını ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ni kapsayan bir Fransız kolonisiydi. 1910'da, daha büyük Fransız Ekvatoral Afrikası'sının bir parçası haline geldi.

Alexis Kagame Ruandalı bir filozof, dilbilimci, tarihçi, şair ve Katolik rahipti. Başlıca katkıları etno-tarih ve etnofilozofi alanlarındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Afrika popüler müziği</span>

Afrika popüler müziği, Afrika geleneksel müziği gibi çok geniş ve çeşitlidir. Çoğu çağdaş Afrika popüler müziği türü, Batı popüler müziğinin birleşimi üzerine kuruludur. Birçok popüler müzik türü gibi blues, cass, salsa, zouk ve rumba gibi türler, Afrika'dan Amerika'ya köle olarak götürülen Afrikalılar tarafından getirilen müzik geleneklerine dayanır. Bu ritimler ve sesler daha sonra rock ve ritim ve blues gibi yeni türlere uyarlanmıştır. Benzer şekilde, Afrika popüler müziği, özellikle Batı müzik endüstrisinin enstrümanlarını ve kayıt stüdyosu tekniklerini benimsemiştir. Terim belirli bir tarz veya sese atıfta bulunmaz, ancak genel olarak Afrika popüler müziği için genel bir terim olarak kullanılır.