İçeriğe atla

Lineer kompresör

Lineer kompresör, hareketin dönüştürülmesi sırasında sürtünmeyi en aza indirmek ve enerji kaybını azaltmak için pistonun doğrusal bir yol boyunca hareket ettiği bir gaz kompresörüdür. Bu teknoloji, yağsız olması gereken kriyojenik uygulamalarda başarıyla kullanılmıştır.

Süspansiyon yayı bükülme tipi veya bobin tipi olabilir.

Yağsız valfli lineer kompresör, kompakt ısı eşanjörlerinin kullanımına izin verir.[1]

Lineer kompresörler bir diyot aracılığıyla AC'ye bağlı bir elektromıknatıslı yay baskılı bir piston kullanarak solenoide benzer şekilde çalışır.

Yaylı piston tek hareketli parçadır ve elektromıknatısın merkezine yerleştirilmiştir. AC'nin pozitif döngüsü sırasında diyot, enerjinin elektromıknatıstan geçmesine izin vererek, pistonu geriye doğru hareket ettiren, yayı sıkıştıran ve emme oluşturan bir manyetik alan oluşturur.

AC'nin negatif çevrimi sırasında diyot, elektromıknatısa giden akımı engeller, sıkışmış yayı bıraktırır, pistonu ileri doğru hareket ettirir ve soğutucuyu sıkıştırır. Sıkıştırılmış soğutucu daha sonra bir valf tarafından serbest bırakılır.

Tarihi

20. yüzyılda serbest-pistonlu motorlarla çalışan lineer kompresörlere aşağıdakiler dahil bir dizi patent verildi:

  • Brown, Boveri & Cie'ye, GB191215963, 1913-10-08'de yayınlandı[2]
  • Hugo Junkers'a, CA245708, 1924-12-30'da yayınlandı[3]
  • Raúl Pateras Pescara'ya, US1615133, 1927-01-18'de yayınlandı[4]

Linear kompresör, buzdolabındaki soğutucuyu sıkıştırmak için ilk defa 2001'de pazara girdi.[5]

Valfli lineer kompresör

Tek pistonlu lineer kompresör, yardımcı hareketli kütlenin, motor tarafından tüketilen minimum elektrik gücü ve akımda sıfır titreşim aktarımı ile yardımcı mekanik yaylar kullanılarak hareketli piston tertibatına ve sabit kompresör kasasına esnek olarak bağlandığı dinamik karşı dengeleme kullanır.[6] Kriyojeniklerde kullanılır.

LG ve Kenmore buzdolaplarında lineer kompresörler kullanılır.

Bu tip kompresörler daha az gürültülüdür ve geleneksel buzdolabı kompresörlerinden daha çok enerji verimlidir.

Ayrıca bakınız

  • Hidrojen kompresörü
  • Sıvı hidrojen
  • Düşük-sıcaklık teknolojisinin zaman çizelgesi
  • Hidrojen teknolojilerinin zaman çizelgesi

Kaynakça

  1. ^ Liang (2017). "A review of linear compressors for refrigeration" (PDF). International Journal of Refrigeration. 84: 253-273. doi:10.1016/j.ijrefrig.2017.08.015. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Espacenet : Original document". Worldwide.espacenet.com. 7 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017. 
  3. ^ "Espacenet : Original document". Worldwide.espacenet.com. 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017. 
  4. ^ "Espacenet : Original document". Worldwide.espacenet.com. 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017. 
  5. ^ "Problems 4.7 - A Home Refrigerator (updated 3/15/13)". Ohio.edu. 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017. 
  6. ^ Reed (2005). "Development of a valved linear compressor for a satellite borne J–T cryocooler". Cryogenics. 45 (7): 496-500. doi:10.1016/j.cryogenics.2005.03.007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kömür</span> katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaç

Kömür, katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaçtır. Taşkömürü torkugillerden oluşur. Kömür çoğunlukla diğer elementlerin değişken miktarlarda bulunmasıyla oluşur. Asıl bileşeni karbondur; bunun yanında değişken miktarda hidrojen, kükürt, oksijen ve azot içerir. Isı için yakılan bir fosil yakıt olan kömür dünyanın birincil enerjisinin yaklaşık dörtte birini ve elektriğinin beşte ikisini sağlar. Bazı demir ve çelik üretimi yapan işletmeler ve diğer endüstriyel faaliyetler kömürü yakar. Kömürün ekstraksiyonu ve kullanımı birçok erken ölüme ve çok fazla hastalığa neden olur. Kömür'den her yıl binlerce kişi erken ölüyor.

<span class="mw-page-title-main">Termoelektrik soğutma</span>

Termoelektrik soğutucular, bir nesnenin sıcaklığını çevre sıcaklığının altına düşürürken, çevredeki sıcaklık ne olursa olsun, nesne sıcaklığını dengede tutarlar. Peltier ısı transferi elemanlarının aktif bir soğutma sistemi olup, miliwatt’tan kilowatt’a kadar değişen bir yelpazedeki uygulamalar için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik motoru</span> Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren aygıt.

Elektrik motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren aygıttır. Her elektrik motoru biri sabit (stator) ve diğeri kendi çevresinde dönen iki ana parçadan oluşur. Bu ana parçalar, sargılar gibi elektrik akımını ileten parçalar, manyetik akıyı ileten parçalar ve vidalar ve yataklar gibi konstrüksiyon parçaları olmak üzere tekrar kısımlara ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Pompa</span>

Pompa, genelde elektrik enerjisini hidrolik enerjiye çevirerek sıvıları veya bazen çamur gibi bulamaçları, mekanik güçle hareket ettiren makinadır.

<span class="mw-page-title-main">Klima</span>

Klima, elektrikli klima veya pasif soğutma ve havalandırmalı soğutma dâhil olmak üzere çeşitli diğer yöntemlerin kullanımıyla daha konforlu bir iç ortam elde etmek için kapalı bir alandaki havanın ısı ve nem kontrol edilmesi işlemidir. Klima, "ısıtma, havalandırma ve klima" (HVAC) sağlayan sistem ve teknikler ailesinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Buzdolabı</span>

Buzdolabı; yaygın olarak buhar sıkıştırma çevrimine göre çalışan, gıdaların soğuk tutularak uzun zaman muhafaza edilmesini sağlayan soğutma makinesidir. Bu bağlamda absorpsiyonlu soğutma ve ayrıca Peltier soğutma sistemleri ile çalışan buzdolapları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik akımı</span> elektrik yükü akışı

Elektrik akımı, elektriksel akım veya cereyan, en kısa tanımıyla elektriksel yük taşıyan parçacıkların hareketidir. Bu yük genellikle elektrik devrelerindeki kabloların içerisinde hareket eden elektronlar tarafından taşınmaktadır. Ayrıca, elektrolit içerisindeki iyonlar tarafından ya da plazma içindeki hem iyonlar hem de elektronlar tarafından taşınabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Röle</span> tamamen izole edilmiş ikinci bir devre tarafından bir elektrik devresinin açılıp kapanmasına izin veren elektrikli cihaz

Röle, elektriksel olarak çalıştırılan, elektromanyetik bir anahtardır. Yani üzerinden akım geçtiği zaman çalışan devre elemanıdır. Röle; bobin, palet ve kontak olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Bobin kısmı rölenin giriş kısmıdır. Palet ve kontak kısmının bobin ile herhangi bir elektriksel bağlantısı yoktur. Röle, tek veya çoklu kontrol sinyalleri için birçok giriş terminali ve birçok çalışma kontağı terminalinden oluşur. Röle, birden çok kontak düzenlemesinde, örneğin; kontakları temas ettirme, kontakların temasını kesme veya bu iki durumun kombinasyonları gibi herhangi bir sayıda kontaklı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kontaktör</span> bir elektrik devresini başka bir devrenin kapanması ile kapatan veya açan elektromekanik bir alet

Kontaktör, elektrik güç devresini anahtarlamak için kullanılan, elektrikle kumanda edilen bir elektrik anahtardır. Kontaktör, genellikle anahtarlamalı devreden çok daha az güçle, örneğin 230 voltluk bir motor anahtarını 24 voltluk bobin elektromıknatısıyla açıp kapatılması gibi, açıp kapatır.

<span class="mw-page-title-main">Termik santral</span> ısı enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürüldüğü santral türü

Termik santral, ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır. Türbinden geçen buhar Rankine çevrimi denilen yöntemle bir yüzey yoğunlaştırıcıda yoğunlaştırılırak geri suya dönüştürülür. Termik santralların tasarımları arasındaki en büyük farklılık kullandıkları yakıt tiplerine göredir. Bu tesisler ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmekte kullanıldığından bazı kaynaklarda enerji dönüşüm santrali olarak da geçer. Bazı termik santrallar elektrik üretmenin yanı sıra endüstriyel ve ısıtma amaçlı ısı üretimi, deniz suyunun tuzdan arındırılması gibi amaçlarla da kullanılır. İnsan üretimi CO2 emisyonunun büyük kısmını oluşturan fosil yakıtlı termik santralların çıktılarını azaltma yönünde yoğun çabalar harcanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hava kompresörü</span>

Hava kompresörleri, sıkıştırılmış hava kullanarak elektrikli veya mazotlu motor vasıtası ile dışarıdaki havayı tank haznesinde depolayan ve basınçlı hava oluşumuna olanak tanıyan makinelerdir. Pistonlu ve vidalı olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Fizikte, foton gazı, fotonların gaz benzeri birikmesidir ki hidrojen ve neon gibi sıradan gazlarla basınç, sıcaklık, entropi gibi benzer özelliklere sahiptir. Foton gazının dengedeki en yaygın örneği siyah cisim ışımasıdır.

Elektromanyetik kuvvetlerin insan anlayışının zaman çizelgesi olduğu elektromanyetizma zaman çizelgesi, iki bin yıl öncesine dayanmaktadır. Bu çizelge, elektromanyetizma, ilgili teoriler, teknoloji ve olayların tarihinin içinde oluşumlarını listeler.

Kriyojenik yakıtlar, sıvı halde saklanabilmeleri için aşırı derecede düşük sıcaklıklarda tutulması gereken yakıt çeşitleridir. Bu yakıtlar uzayda çalışması gereken makinelerde kullanılırlar çünkü sıradan yakıtlar, yanmayı destekleyen ortamın yokluğu ve uzayın boşluk olması sebebiyle, kullanılamazlar. Kriyojenik yakıtlar çok sıklıkla, sıvı hidrojen gibi sıvılaştırılmış gazlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Enerji verimliliği</span> enerji verimliliği kısıtlı enerji kaynaklarının verimli bir şekilde değerlendirilmesi

Enerji verimliliği ürün ve hizmetlerin sağlanması için gereken enerji miktarını azaltma hedefidir. Örneğin, bir evin yalıtılması, bir binanın rahat bir sıcaklık elde etmek ve korumak için daha az ısıtma ve soğutma enerjisi kullanmasına izin verir. LED aydınlatma, floresan aydınlatma veya doğal ışık için tavan pencerelerinin kullanılması, geleneksel akkor ampullerin kullanımına kıyasla aynı aydınlatma seviyesine ulaşmak için gereken enerji miktarını azaltır. Enerji verimliliğindeki iyileşmeler genellikle daha verimli bir teknoloji veya üretim süreci benimsenerek veya enerji kayıplarını azaltmak için yaygın olarak kabul edilen yöntemlerin uygulanmasıyla elde edilir.

Mikrotürbinler, pistonlu motor turboşarjlarından, uçak yardımcı güç ünitelerinden (APU) veya küçük jet motorlarından, buzdolabının boyutundan geliştirilen 25 ila 500 kilowatt gaz türbinidir. 30-70 kW olan ilk türbinler, 200-250 kW'a kadar geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lineer motor</span>

Lineer motor, doğrusal motor ya da doğrusal hareketli motor, statoru ve rotoru "açık" bir elektrik motorudur. Bu nedenle tork oluşturmak yerine uzunluğu boyunca doğrusal bir kuvvet üretir. Ancak bütün lineer motorlar düz değildir. Lineer motorun aktif bölümünün uçları vardır oysa geleneksel elektrik motorlarında ise döngü süreklidir.

<span class="mw-page-title-main">Güneş enerjili buzdolabı</span>

Güneş enerjili buzdolabı, doğrudan güneş enerjisiyle çalışan buzdolabı'dır ve fotovoltaik veya güneş enerjisini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Einstein buzdolabı</span>

Einstein-Szilard veya Einstein buzdolabı, hareketli parçaları olmayan, sabit basınçta çalışan ve çalışması için yalnızca bir ısı kaynağına ihtiyaç duyan bir absorpsiyonlu buzdolabıdır. 1926'da Albert Einstein ve 11 Kasım 1930'da ABD'de patentini alan eski öğrencisi Leó Szilárd tarafından ortaklaşa icat edildi. Bu tasarımdaki üç çalışma sıvısı su, amonyak ve bütandır. Einstein buzdolabı, İsveçli mucitler Baltzar von Platen ve Carl Munters'ın orijinal üç sıvılı patentinin geliştirilmiş halidir.

<span class="mw-page-title-main">J. Roy Taylor</span>

(James) Roy Taylor, Imperial College London'da Ultra hızlı Fizik ve Teknoloji Profesörüdür.