İçeriğe atla

LineageOS

LineageOS
LineageOS 16.0
Geliştirici(ler)LineageOS open-source community
İşletim sistemi ailesiUnix benzeri
Paket yöneticisiAPK tabanlı
Kaynak türüAçık kaynak
LisansApache 2,[1] MIT,[2] ve diğer lisanslar[3]
Çekirdek türüMonolitik (Linux)
Güncelleme yöntemiPeriyodik olarak otomatik bir şekilde yayımlanan derlemelerle, internet üzerinden
Platform desteğiarm, arm64, x86, x86-64
ÖncülüCyanogenMod
CyanogenOS
Programlama diliC (çekirdek), C++ (bazı üçüncü parti kitaplıklarda), Java (UI)
Web sitesilineageos.org

LineageOS; Android mobil platformuna dayanan akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve set üstü kutular için yazılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Cyanogen Inc.'in geliştirmeyi bıraktığını ve projenin arkasındaki altyapıyı kapattığını açıkladığı Aralık 2016'da çatallandığı özel ROM CyanogenMod'un halefidir.[4][5] Cyanogen Inc., Cyanogen adının haklarını koruduğundan, proje çatalı LineageOS olarak yeniden adlandırıldı.[6]

LineageOS, 24 Aralık 2016'da resmi olarak GitHub'da bulunan kaynak kodu ile piyasaya sürüldü.[7] Android'in tüm sürümlerinde olduğu gibi, işletim sistemi sürümleri tek bir modele özgüdür. Lansmanından bu yana, LineageOS, 185'ten fazla telefon modeli üzerinde[8] 1.7 milyon aktif yüklemeyle kullanılabilir durumdadır.[9] LineageOS, Şubat-Mart 2017 aylarında kullanıcı topluluğunu iki katına çıkardı.[10]

Kaynakça

  1. ^ "android_vendor_lineage_LICENSE". LineageOS. 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2019. 
  2. ^ "www_LICENSE at master · LineageOS/www". LineageOS. 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2019. 
  3. ^ "Other licenses can be viewed per repo on GitHub under NOTICE/LICENSE files". LineageOS. 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2019. 
  4. ^ Heater (24 Aralık 2016). "After having its infrastructure shuttered, CyanogenMod will live on as Lineage". TechCrunch. 28 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  5. ^ "A fork in the road". CyanogenMod. 24 Aralık 2016. 25 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  6. ^ Levy (26 Aralık 2016). "Open-source Lineage project rises from Cyanogen's ashes as Android maker abruptly shuts down services". GeekWire. 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  7. ^ Gallagher (27 Aralık 2016). "Cyanogen Inc. shuts down CyanogenMod in Christmas bloodbath". Ars Technica. Ars Technica. 9 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "LineageOS/hudson build targets". GitHub. 24 Şubat 2019. 17 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2019. 
  9. ^ "LineageOS Statistics". Stats.lineageos.org. 17 Mart 2019. 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2019. 
  10. ^ "LineageOS now has one million users, OnePlus One is the most popular device". Androidauthority.com. 20 Mart 2017. 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Mobil işletim sistemi; akıllı telefon, tablet gibi mobil elektronik aygıtlarda kullanılan sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Google Daydream</span>

Daydream Google tarafından geliştirilen bir sanal gerçeklik (VR) platformudur. Önceki platform Google Cardboard'ın devamı olarak sunulmuştur. Bu, Google I/O 2016'da açıklandı ve aynı yıl sonbaharda çıkacak. Ek kaynaklar Kasım 2016 tarih belirtilerek.

<span class="mw-page-title-main">Google Fuchsia</span>

Fuchsia, şu anda Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Proje, Ağustos 2016'da resmi bir duyuru yapılmaksızın kendi kendine barındırılan bir git şeklinde göründüğünde halk tarafından tanındı. Kaynak belgelerinde adın arkasındaki neden "Pembe + Mor == Fuşya " olarak tanımlanmaktadır. Linux çekirdeğini temel alan, daha önce Google tarafından geliştirilen Chrome OS ve Android gibi işletim sistemlerinin aksine, Fuchsia, mineral adını taşıyan Zircon adlı yeni bir mikro çekirdeğe dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office Mobile</span> Microsoft Officein akıllı telefonlar için geliştirilmiş sürümü

Microsoft Office Mobile Microsoft tarafından Windows 10, Windows 10 Mobile, iOS, Android ve Chrome OS için geliştirilen yaratıcılık yazılımı mobil uygulamalarıdır. Çekirdek uygulamalar Word, Excel, PowerPoint ve OneNote'dur. Office Sway, Skype for Business ve SharePoint gibi diğer Office uygulamaları, desteklenen cihazlar ve platformlardaki mobil uygulama mağazasından indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Signal (yazılım)</span> Şifreli iletişim uygulaması

Signal, özgür ve açık kaynaklı, çapraz platform şifreli mesajlaşma yazılımı. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası mesajları veya grup mesajlarını göndermek için kullanılır. Ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir, Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Mini</span> akıllı telefon modeli

Samsung Galaxy Mini (GT-S5570[B/L/i]); Samsung Electronics tarafından üretilmiş, TouchWiz arayüzü ve Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung tarafından 2011'in başlarında duyurulmuş ve piyasaya sürülmüştür. Cihaz, satıldığı bazı bölgelerde Samsung Galaxy Next/Pop/NG olarak bilinmektedir. Cihazın; steel grey, white (beyaz), lime ve orange olmak üzere 4 rengi mevcuttur. Cihaz, Amerika'da Samsung Dart adıyla T-Mobile için özel olarak satılmaktaydı. Cihazın önündeki sanal düğmeler, Galaxy serisindeki diğer modellerle aynı olan kapasitif düğmelerle değiştirilmiştir. Cihaz, Samsung Galaxy 5'in yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Xiaomi Mi 4</span>

Xiaomi Mi 4 , Çinli üretici Xiaomi'nin üst seviye akıllı telefon serisi için geliştirdiği bir akıllı telefondur ve Ağustos 2014'te satışa çıkarılmıştır. Xiaomi, 24 Temmuz 2014'taki Xiaomi New Product Launch Event sırasında cihazı ve cihazın tamamlayıcı aksesuarı Xiaomi Mi Band'i resmi olarak tanıtmak için bir etkinlik düzenlemiştir. Xiaomi Mi 4i, Xiaomi Mi 4c ve Xiaomi Mi 4S türleri de sunuldu. Cihazın yerini daha sonra Xiaomi Mi 5 aldı.

<span class="mw-page-title-main">Google Podcasts</span>

Google Podcasts, Google tarafından geliştirilen ve ilk olarak Android cihazlar için 18 Haziran 2018'de yayınlanan bir podcast uygulamasıydı.

Rocky Linux, geliştirilme aşamasında bulunan bir GNU/Linux dağıtımıdır. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodunu temel alan, tam bir ikili uyumlu işletim sistemi olması amaçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy S Duos 2</span> Akıllı telefon

Samsung Galaxy S Duos 2; Samsung Electronics tarafından tanıtılımış, üretilmiş, satışa çıkarılmış ve pazarlanmış; Samsung Galaxy Trend Plus'un çift SIM kartlı versiyonu olan, Samsung Galaxy S serisi'ne ait Android işletim sistemini kullanan ve 2012'nin ikinci çeyreğinde üretilmiş Samsung Galaxy S Duos'un halefi olan bir akıllı telefondur. Samsung Galaxy S Duos 3'ün öncülüdür. Samsung Galaxy S modelinin türevidir. 30 Kasım 2013'te bazı Asya ülkesinde tanıtılan cihaz, ilk olarak 5 Aralık 2013'te birkaç ülkede satışa çıkarılmıştır. Çift SIM kartlı diğer Samsung modellerinin aksine bu cihaz, üst seviye "Galaxy S serisi"nin vir parçasıdır ve bu yüzden "Galaxy S serisi" ailesinin bir parçası olarak pazarlanmıştır. Orijinal S Duos'un doğrudan halefi olarak bilinmesine rağmen cihazın dış ve fiziksel tasarımı, orijinal modelle aynıdır; cihazda yükseltilmiş işlemci ve güncellenmiş işletim sistemi yazılımı gibi donanımsal yükseltmelere önem verilmiştir.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Replicant (işletim sistemi)</span>

Replicant, tüm özel mülk Android bileşenlerini özgür yazılım eşdeğerleriyle değiştirmeyi amaçlayan Android mobil platformuna dayalı özgür bir işletim sistemidir (OS). Birkaç farklı model akıllı telefon ve tablet bilgisayar için kullanılabilir durumdadır. Android ile aynı programlama dillerinde yazılmıştır. Değişiklikler çoğunlukla C dilindedir; değişiklikler çoğunlukla işletim sisteminin Linux çekirdeği ve onu kullanan sürücüler gibi alt düzey kısımlarındadır. Replicant ismi, Blade Runner filmindeki kurgusal replika androidlerden alınmıştır. Replicant, Free Software Foundation ve kısmen NLnet tarafından desteklenir ve sponsor olunur.

<span class="mw-page-title-main">Xiaomi Mi 4c</span>

Xiaomi Mi 4c, Xiaomi Inc. tarafından geliştirilmiş bir akıllı telefondur. Xiaomi Mi 4 cihazının türevidir. Cihaz, Xiaomi'nin orta seviye akıllı telefon serisinin bir parçasıdır ve Eylül 2015'te satışa çıkarılmıştır. Cihaz, sadece Çin'de satılmaktaydı. Cihazın yerini daha sonra Xiaomi Mi 5c aldı.

<span class="mw-page-title-main">Redmi 1S</span>

Xiaomi Redmi 1S, armani HM 1S kod adlı, Çinli şirket Xiaomi Inc. tarafından geliştirilmiş ve Mayıs 2014'te satışa çıkarılmış bir akıllı telefondur. Cihaz, Redmi akıllı telefon serisinin bir parçasıdır ve Redmi 1'in halefidir. Görsel olarak selefine benzeyen cihazda 4.7 inç ekran, 1.6 Ghz hızında 4 çekirdekli Cortex-A7 işlemcisi bulunan yongada sistem ve Xiaomi'nin kendi kullanıcı arayüzü MIUI v5 bulunan ve MIUI v9 bulunan Android KitKat'a güncellenebilen Android Jelly Bean işletim sistemi bulunur. Daha sonra yerine Redmi 2 geldi.

/e/, özgür ve açık kaynaklı bir Android tabanlı mobil işletim sistemi ve bağlantılı çevrimiçi hizmetlerdir. İşletim sistemi LineageOS ve Android çatalıdır. Özel ürün yazılımı, Fransız girişimci Gael Duval tarafından kurulan /e/ Vakfı tarafından geliştirilmiştir. /e/, özel mülk Google uygulamaları veya hizmetleri içermeyen bir gizlilik yazılımı ve halka "sistemin herhangi bir bölümünü veya Google'a veri sızdıran varsayılan uygulamaları bulması" konusunda meydan okur.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Gio</span>

Samsung Galaxy Gio (GT-S5660), Samsung tarafından üretilmiş ve Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur.

<span class="mw-page-title-main">Electron (yazılım kütüphanesi)</span>

Electron, GitHub tarafından geliştirilen ve bakımı yapılan özgür ve açık kaynaklı bir yazılım iskeletidir. Çerçeve, Chromium tarayıcı motorunun bir çeşidi kullanılarak oluşturulan web teknolojilerini ve Node.js çalışma ortamını kullanarak masaüstü uygulamaları oluşturmak için tasarlanmıştır. Ek olarak, Düğüm hizmetleriyle yerel entegrasyon ve süreçler arası iletişim modülü gibi şeylere izin vermek için çeşitli API'ler de kullanır.

Dolphin Browser, MoboTap Inc. tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilmiş bir web tarayıcısıdır. Çoklu dokunma hareketlerini destekleyen Android platformu için ilk alternatif tarayıcılardan biriydi. Dolphin Browser, yerel platformunun varsayılan tarayıcı motorunu kullanır.

Motorola Photon Q 4G LTE (XT897), Sprint'in 4G LTE ağı üzerinde çalışan ve Motorola tarafından üretilen bir akıllı telefondur. Photon Q, 4,3 inçlik bir dokunmatik ekrana ve 1,5 GHz çift çekirdekli bir işlemciye sahiptir. Android işletim sistemini çalıştırır ve Motorola Droid 4'teki gibi dahili, kızaklı bir klavye içerir.

<span class="mw-page-title-main">CyanogenMod</span> Android tabanlı mobil işletim sistemi

CyanogenMod, Android mobil platformunu temel alan, mobil cihazlar için açık kaynaklı bir işletim sistemidir. 2009 ile 2016 arasında geliştirilen bu yazılım, Google'ın Android'in resmî sürümlerini temel alan, orijinal ve üçüncü taraf kodları eklenmiş ve sürekli sürüm geliştirme modelini temel alan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdı. Her ne kadar toplam CyanogenMod kullanıcılarının yalnızca bir alt kümesi aygıt yazılımı kullanımını bildirmeyi seçmiş olsa da, 23 Mart 2015'te bazı raporlar 50 milyondan fazla kişinin CyanogenMod'u telefonlarında çalıştırdığını gösterdi. Ayrıca diğer ROM geliştiricileri tarafından da sıklıkla bir başlangıç noktası olarak kullanıldı.