İçeriğe atla

Lindsay Hoyle

Lindsay Hoyle
Avam Kamarası Başkanı
Görevde
Makama geliş
4 Kasım 2019
Hükümdar II. Elizabeth
III. Charles
Yerine geldiğiJohn Bercow
Chorley Milletvekili
Görevde
Makama geliş
1 Mayıs 1997
Kişisel bilgiler
Doğum Lindsay Harvey Hoyle
10 Haziran 1957
Partisi 4 Kasım 2019'a kadar İşçi Partisi (Birleşik Krallık) sonrasında Bağımsız siyasetçi
Dini Anglikanizm

Sir Lindsay Harvey Hoyle (d. 10 Haziran 1957), Kasım 2019'dan beri Avam Kamarası Başkanı olarak görev yapan İngiliz siyasetçidir.[1]

Hoyle, 4 Kasım 2019'da Avam Kamarası başkanı olarak seçilmeden önce, 2010-2019 yılları arasında eski başkan John Bercow'un yardımcısı olarak görev yaptı. 12 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilen Birleşik Krallık erken seçimlerinin ardından, 17 Aralık 2019 tarihinde Avam Kamarası'nda yapılan oylama sonucunda, oy birliğiyle yeniden başkan seçildi.

Hayatı

Daha önce Lordlar Kamarası üyeliği de yapmış olan eski milletvekili Doug Hoyle'un oğludur. İlk ve orta öğrenimini büyüdüğü Lancashire'da tamamlayan Hoyle, öğreniminin ardından aile işi olan tekstil ile ilgilenmiş ve yüksek öğrenimine devam etmemiştir.

Siyasi Kariyeri

Bay Lindsay Hoyle'un resmi portresi

1 Kasım 1997 tarihinde yapılan Birleşik Krallık seçimlerinde Chorley bölgesi milletvekili seçilmiş, 4 Kasım 2019 tarihinde yapılan seçimlerde de Avam Kamarası başkanı seçilmiştir.

Avam Kamarası Başkanlığı

Birleşik Krallık Parlamentosu'nun alt meclisi olan Avam Kamarası'nın en yüksek otoritesidir.

Başkan, hangi üyelerin konuşabileceğini ve hangi değişikliklerin değerlendirilmek veya oylanmak üzere gündeme geleceğini belirleyerek, Meclis oturumlarına başkanlık eder. Başkan, aynı zamanda görüşmeler sırasında düzeni sağlamaktan sorumludur ve Meclisin kurallarını ihlal eden üyeleri cezalandırabilir. Diğer pek çok ülkedeki Meclis başkanlarının aksine, Avam Kamarası Başkanları kesinlikle parti üyesi olmayıp görevlerine başladıkları anda ve sonrasında eski siyasi partileriyle olan tüm ilişkilerinden vazgeçmiş sayılırlar. Tarafsızlık ilkesi içerisinde partiler ustu saylan Avam Kamarası Başkanları, secim bölgelerinde tek adaydırlar. Avam Kamarası Başkanı'nın seçim bölgesine, hiçbir siyasi parti Başkana olan saygının gereği olarak aday göstermezler.

Kaynakça

  1. ^ Wright, Anthony (2020). British politics: a very short introduction (3. bas.). Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0198827320. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avam Kamarası</span> Birleşik Krallık Parlamentosunun alt kanadı

Avam Kamarası, Birleşik Krallık'ta üyeleri beşer yıllık dönemler için seçimle işbaşına gelen milletvekillerinden oluşan alt meclistir. Kamaranın toplanma yeri, Birleşik Krallık'ın üst meclisi olan Lordlar Kamarası ile aynı yer olan Westminster Sarayı'dır. Bu meclisi oluşturan 650 üye, parlamento dağılana kadar, ülkedeki her seçim bölgesinden oy çokluğu sistemi ile seçilip, seçildikleri bölgeyi temsil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Alec Douglas-Home</span> Birleşik Krallık başbakanı (1963–1964)

Alexander Frederick Douglas-Home İngiliz siyasetçi, Ekim 1963 - Ekim 1964 arası başbakan, Macmillan ve Heath kabinelerinde dışişleri bakanı.

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Birlik Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Büyük Birlik Partisi, 29 Ocak 1993 tarihinde Muhsin Yazıcıoğlu liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "BÜYÜK BİRLİK" şeklindedir. Simgesi hilal içerisinde güldür. Genel başkanı Mustafa Destici'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Şahin</span> Türk siyasetçi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı

Fatma Şahin, Türk siyasetçi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı. Eski Aile ve Sosyal Politikalar bakanı ve Gaziantep'in ilk kadın milletvekilidir. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) eski başkanıdır.

Azerbaycan Halk Cephesi Partisi veya kısaca AHCP, Azerbaycan'daki muhalif siyasi parti. 1989'da 15 kurucu üye liderliğinde kuruldu. 1989-1992'li yıllarda Azerbaycan'da büyük güç ve söz sahibi olan siyasi kuruluş olmuştur. 1995'te partileşme sürecine girdi. 1995'te Partinin 1. (Kuruluş) Kurultayı düzenlendi ve parti resmen kuruldu. 1 Eylül 1995 tarihinde parti resmî kayıtlara alındı. Şu anda Demokratik Kuvvetlerin Millî Şurası'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ed Miliband</span> İngiliz siyasetçi (d. 1969)

Edward Miliband bir Birleşik Krallık politikacısıdır. 2005'ten itibaren Avam Kamarası'nda "Doncaster North" seçim bölgesinden milletvekilliği yapmaktadır. 2007-2010 döneminde Birleşik Krallık Başbakanı olan Gordon Brown'ın hükûmetinde bakanlık yapmıştır. 25 Eylül 2010'da İşçi Partisi Başkanı seçilmiştir ve Avam Kamarası'nda ana muhalefet partisi lideri olarak görev yapmıştır. 2015 Birleşik Krallık genel seçimlerinde partisinin aldığı kötü sonuçların ardından parti başkanlığı görevinden ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Nadine Morano</span> Fransız siyasetçi (d. 1963)

Nadine Morano Fransız siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Jeremy Corbyn</span> İngiliz siyasetçi

Jeremy Bernard Corbyn İşçi Partisi'nin ve muhalefetin eski lideri, Avam Kamarası üyesi İngiliz siyasetçi. Parlamento'da 1983 seçimlerinden beri Islington North yer almaktadır. 1974 yılında siyasi kariyerine Haringey belediye meclisine seçilerek ve ardından İşçi Partisi Islington bölge sekreteri olarak görev aldı. Milletvekili olarak Avam Kamarası girene kadar (1983) bu görevlerini sürdürdü. Antisemitist söylemlerinden dolayı 2020'de partiden ihraç edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Genel seçim</span>

Genel seçim, belli bir siyasi organın tamamının veya çoğu üyelerinin seçilmiş olduğu bir seçim. Bu terim genellikle, ara seçim ve yerel seçimlerden farklı olarak bir ülkenin birincil yasama organı için yapılan seçimlerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerel seçimleri</span>

2018 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerel seçimleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) yerel yönetimlerin idarecilerinin belirlenmesi amacıyla 24 Haziran 2018'de gerçekleştirilen seçimlerdir. Bu kapsamda ülkedeki 28 belediyenin başkanları ve belediye meclis üyeleri; 237 muhtar ve 948 ihtiyar heyeti üyesi seçildi.

<span class="mw-page-title-main">2017 Birleşik Krallık genel seçimleri</span> Birleşik Krallıkda genel seçim tamamlandı

2017 Birleşik Krallık genel seçimleri, Avam Kamarası üyelerinin seçilmesi için 8 Haziran 2017 tarihinde gerçekleşmiş erken genel seçimlerdir. En yüksek oyu 42.4% oy oranıyla Başkanı Theresa May olan Muhafazakâr Parti aldı. Başkanı Jeremy Corbyn olan İşçi Partisi ise 40.0% oy oranıyla 2. sırada kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Avam Kamarası başkanı (Birleşik Krallık)</span>

Avam Kamarası Başkanı, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun alt meclisi olan Avam Kamarası'nın en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">2000 Azerbaycan genel seçimleri</span>

2000 Azerbaycan genel seçimleri, 5 Kasım 2000 tarihinde yapılan ve Azerbaycan Millî Meclisi 2. döneminin 125 yeni üyesinin belirlendiği seçimlerdir.

Partisiz demokrasi genel ve periyodik seçimlerin siyasi partilere gerek duymadan yapılmasını sağlayan bir temsili hükûmet veya kuruluş sistemidir. Bazen başkalarının kararlarına zarar vermemek veya tartışmalı bir atmosfer yaratmamak için seçim toplantıları ve hatta adaylar hakkında konuşmak bile zararlı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Eden Hükûmeti</span> Birleşik Krallık hükûmeti

Eden Hükûmeti, Nisan 1955'te Winston Churchill'in istifasının ardından kuruldu. Dönemin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Anthony Eden, Muhafazakâr Parti'nin liderliğini devraldı ve böylece Birleşik Krallık Başbakanı oldu. Göreve geldikten sonra Eden, Kraliçe II. Elizabeth'ten parlamentoyu feshetmesini istedi ve Mayıs 1955 için genel seçim çağrısında bulundu. Avam Kamarası'ndaki 60 sandalyenin çoğunluğuyla genel seçimleri kazandıktan sonra, Eden 10 Ocak 1957'de istifasına kadar iktidarda kaldı.

Siyasal sistemde, bir parti lideri, siyasi partisinin ya yasama organına ya da seçmenlere karşı resmi temsilcisidir. Ülkeye bağlı olarak, siyasi bir partinin "lideri" olarak halk arasında bahsedilen kişi, resmi olarak parti başkanı, genel sekreter veya en yüksek siyasi makam olabilir.