İçeriğe atla

Limor Fried

Limor Fried
TechCrunch Disrupt NY 2013'te Limor Fried
DoğumAmerika Birleşik Devletleri
İkametNew York, ABD
VatandaşlıkAmerikan vatandaşı
MeslekElektrik mühendisi
Tanınma nedeniAdafruit Industries kuruculuğu
EvlilikPhillip Torrone
Limor Fried (Ladyada)

Limor Fried (ladyada) Amerikalı elektrik mühendisi ve bir elektronik hobi firması olan Adafruit Industries [1]'in kurucusudur. Kendisi lakabı olarak kullandığı Ladyada olarak tanınır. Limor Fried acık kaynak donanım topluğunda tanınan ve adı oldukça sık gecen öncü isimlerinden bir tanesidir. Açık kaynak donanım alanında birçok katkısı bulunmaktadır.

Limor Fried 2003 yılında lisans eğitimini Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri departmaninda Elektrik Mühendisi olarak tamamlamış ve daha sonra 2005 yılında ayni üniversite ve departmanda mühendislik yüksek lisansını almıştır. Fried merkezi New York'ta olan Adafruit Industries firmasının kurucusudur. Ayni zamanda firmanın ürettiği elektronik kitleri hazırlayan mühendislerden de bir tanesidir.

2011 yılından beri Ask an Engineer (Bir Mühendise Sor) ve Show and Tell (Goster ve Anlat) isimli dünyanın her bir yanında internet kullanıcılarının katılabildiği haftalık canlı yayınlar hazırlamakta ve sunmaktadır. Yayınlar youtube.com [2] ve ustream.com web siteleri üzerinden takip edilebilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2014. 

* http://www.adafruit.com 18 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IEEE</span> Merkezi ABDde bulunan bilimsel topluluk.

IEEE, elektrik, elektronik, bilgisayar, otomasyon, telekomünikasyon ve diğer birçok alanda mühendislik teori ve uygulamalarının gelişimi için çalışan, kâr amacı olmayan, dünyanın önde gelen teknik organizasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

Prof. Dr. Sabih Tansal, Türk mühendis, akademisyen.

Bölüm, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü içinde yer alan kendi bölüm binasındaki derslik ve laboratuvarları ile her yıl 600 civarında lisans öğrencisine hizmet vermektedir. Her yıl 85-100 arasında öğrenci alınan bölümde 6 profesör, 6 doçent, 12 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve bir uzman bulunmaktadır. Ayrıca 20 araştırma görevlisi de eğitim-öğretimin değişik kademelerinde yardımcı elemanlar olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül Üniversitesi</span> Kayseride kurulu devlet üniversitesi

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), 2010 yılında Kayseri'de kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Orhangazi Üniversitesi</span>

Bursa Orhangazi Üniversitesi, Bursa'da 2011 yılında meclise sunulan Tasarıyla Bursa'da Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından Bursa Orhangazi Üniversitesi adıyla kurulan, Bursa'nın ilk ve tek vakıf üniversitesi idi.

Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği, lisans eğitimine 2003-2004, yüksek lisans eğitimine ise 2004 öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak başlamıştır. 2013 yılına kadar sırasıyla Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü ve Ankara Üniversitesi Keçiören Yerleşkesi'nde eğitim vermiştir. 2013-2014 öğretim yılından itibaren eğitimine 50. Yıl Kampüsü 'nde Mühendislik Fakültesi bünyesinde devam etmektedir. Bölümde 4 yıllık lisans eğitiminin yanında bilgisayar mühendisliği alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi de verilmektedir.

Erkut Yücaoğlu, Türk iş insanı, mühendis, MAP/TURKUAZ Grubu ile MAP E-Ticaret şirketlerinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı. Vahit Halefoğlu'nun damadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak donanım</span>

Açık kaynak donanım, herkesin kullanımına açık olarak tasarlanmış donanımdır. Böylece herhangi biri özgürce donanım tasarımı üzerinde çalışabilir, değiştirebilir, donanımın aynısından yapabilir ve satabilir. Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım ve açık kaynak donanım, açık kaynak kültürü hareketi tarafından başlatılmıştır. Açık kaynak donanım terimi genellikle donanım hakkındaki bilgilerin kolaylıkla anlaşılması ile ilgilidir. Donanımsal tasarım ile birlikte donanımların sürücü yazılımları tamamen açık kaynak olarak yayınlanır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Özer</span> Türk siyasetçi

Mahmut Özer Türk Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, akademisyen ve bürokrattır. Özer, halen Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı görevini yürütmektedir. Eski Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanıdır. 4 Haziran 2023 tarihinden beri AK Parti 28. Dönem Ordu Milletvekilidir.

Enerji sistemleri mühendisliği; enerji üretimi, iletimi ve kullanımı konularında maksimum verim hedefi güden mühendislik branşıdır. Makine, elektrik ve kimya mühendisliği bölümleri ile ortak çalışma alanları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Adafruit Industries</span>

Adafruit Industries, New York City merkezli açık kaynak donanım şirketidir. 2005 yılında Limor Fried tarafından kurulmuştur. Şirket; açık kaynaklı elektronik ürün, bileşen, araç ve aksesuarları geliştirir, üretir ve satar. Şirket ayrıca elektronik, teknoloji ve yazılım konularının eğitimi için canlı ve önceden kaydedilmiş videolu içerikler hazırlar.