İçeriğe atla

Limon (dergi)

Limon
KategorilerMizah
SıklıkHaftalık
İlk sayı1985
Son sayı1991
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Limon, 1985 ile 1991 yılları arasında yayınlanan Türk mizah dergisi. 90'lı yılların en çok satan dergisi Leman'ın başlangıcı olması bakımından önemlidir. Derginin sloganı Haftalık Hastalığınız'dır.

Tarihçe

Limon, 1985 yılında dönemin en çok satan mizah dergisi Gırgır'dan ayrılan Şükrü Yavuz, Mehmet Çağçağ, Tuncay Akgün, Suat Gönülay, Can Barslan ve Gani Müjde gibi mizahçılar tarafından Güneş Gazetesi bünyesinde kuruldu. Limon dergisinde, Gırgır'daki Oğuz Aral editörlüğünün izin vermediği derecede serbest bir üretim ortamı oluştu.[1] Gırgır'da yayınlanması mümkün olmayacak derecede sert ve açık cinsellik, dönemin gençliğinin yoğun argosu ve bunların özgürlüğünü destekleyen tutarlı ve sert bir sol siyaset, çıktığı dönemde Limon'a yüksek bir tiraj kazandırmadıysa da sağlam bir duruş ve sadık bir okur kitlesi kazandırdı. Bu sayede tirajı yavaş yavaş arttı ve 1991 yılında Limon'un kapanması sonrası aynı kadroyla çıkan Leman dergisi, Gırgır dergisinden üreyen birçok diğer mizah dergisi arasında zamanla ayakta kalan ve döneminde en çok satan dergi olabildi. Leman dergisinden ayrılan bir ekibin daha sonra Penguen'i; Penguen'den ayrılan mizahçıların da Uykusuz dergisini çıkarmış olmalarına bakıldığında, kendisinden sonraki ve bugünkü dergilerin de "atası" olduğu görülebilir.

Yazarlar ve çizerler

Notlar

  • 12 Eylül sonrası muhalefet anlayışıyla öne çıkan derginin alt başlığı "ana muhalefet dergisi"dir. Başbakan Turgut Özal'ın derginin kapağına açtığı davada mahkûm olan Şükrü Yavuz hapis yatmıştır. Bugün Türk mizahının önemli isimleri arasında yer alan birçok isim Limon'dan yetişmiştir.

Kaynakça

  1. ^ http://horozz.net/girgir-mizah-dergisi.html 13 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Levent Cantek'in Türkiye'de Çizgi Roman kitabından alıntılayan Adnan Dan yazısı

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Gırgır</i> (dergi) mizah dergisi

Gırgır Dergisi, 1972'de yayına başlayan, Türkiye'nin en çok satmış kült mizah dergisidir.

<i>Penguen</i> (dergi) Türk mizah dergisi

Penguen, 2002 ile 2017 yılları arasında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta yayımlanmış haftalık bağımsız mizah ve hiciv dergisi.

Suat Gönülay 'ın yazıp çizdiği, bıçkın bir İstanbul delikanlısının maceralarını konu alan çizgi roman. Vakur, hırsızlık gibi adi suçlarla geçinen, saç stili ve giyimi ile keskin bir tarz yakalamış bir karakterdir.

Suat Gönülay, Türk çizgi romancı.

<i>Pişmiş Kelle</i> mizah dergisi

Pişmiş Kelle, 1990 ile 2001 yılları arasında Türkiye'de Milliyet gazetesi bünyesinde yayınlanmış mizah dergisi.

<i>Leman</i> aylık mizahi dergi

LeMan, 1991 yılından beri yayınlanmakta olan haftalık mizah dergisi.

L-Manyak, Leman dergisinin dergi grubu bünyesinden Ocak 1996-Ocak 2016 arasında çıkmış aylık mizah dergisidir.

Şükrü Yavuz, Türk yazar. Kabataş Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. 1978-1985 yılları arasında Gırgır Dergisi'nde yayın kurulu üyeliği ve mizah yazarlığı yaptı. 1985-1990 yılları arasında Limon Dergisi'nde yöneticilik ve yazarlık yaptı. Kenan Evren'i hicveden "Netekim, Mustafa Kamil Zorti" isimli yapıtı bu dönemde iki ayrı kitap olarak yayımlandı. Daha sonra Nankör Dergisi'ni çıkardı. Aktüel Dergisi ve Tempo Dergisi'nde köşe yazarlığı yaptı. Turgut Özal'ı hicveden "Hakkaten, Ceviz Ali Hududi" isimli kitabı yayımlandı. 1992-2000 yılları arasında Kanal D, Star TV, NTV ve CNN Türk'te Yayın ve İcra Kurulu üyeliği, Haber Koordinatörlüğü, Haber Müdürlüğü, Dış Haber Şefliği, Ankara Editörlüğü, program yapımcılığı gibi görevlerde bulundu. Radikal Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. 2005 yılında Küstah Dergisi'ni çıkardı. 2007'de İstanbulum Dergisi'nin yayın yönetmenliğini yaptı. 2008'de haber kanalı 6 News'in Haber ve Programlar Koordinatörü oldu.

Dava konusu olmuş Recep Tayyip Erdoğan karikatürleri, 12. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel tazminat davası açmış olduğu karikatürlerdir. Açılan davalar medyada önemli ölçüde yankı bulmuş ve beraat ile sonuçlanmıştır.

Mehmet Çağçağ, Türk karikatürist.

Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer, karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

<i>Ustura</i> (dergi, 1969)

Ustura 1969 - 1971 yılları arasında yayınlanmış haftalık mizah dergisidir.

Erdal Türkmen, Türk komedyeni, oyuncu, mizahçı, karikatürist.

Kemal Aratan Türk karikatürist, çizgiromancı.

Çarşaf, 1975 - 1992 yılları arasında Türkiye'de yayınlanmış mizah dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yayımlanmış mizah dergileri</span>

Türkiye'de yayımlanmış mizah dergileri

Tuncay Akgün, Türk karikatürist ve dergi yöneticisi.

<i>Karakedi</i> (dergi, 1951) dergi 1951

Karakedi, İrfan Atagün tarafından ilk sayısı 17 Kasım 1951'de yayımlanan haftalık mizah gazetesidir. Çeşitli kesintilerle yayınını 1969 yılına kadar sürdürmüştür.

Bayan Yanı, Türkiye'deki kadınların karşılaştığı durumları ve kadın gündemini feminist bir bilinçle ele alan Türkçe hiciv dergisidir.