İçeriğe atla

Liminal Mekan (estetik)

Bir otelin boş koridorunu tasvir eden bu görsel, Liminal alanının tipik bir örneğidir.

Liminal mekanlar ya da Eşikte mekanlar, boş, terkedilmiş alanları temsil eden ve deneyimleyen kişilerde ürkütücü, kimsesiz ve gerçeküstü hisler yaratan bir internet estetiği konusudur. Liminal mekanlar, Arnold van Gennep'in 1909 yılında oluşturduğu ve Victor Turner’ın geliştirdiği Liminality kavramına dayanır ve mimaride genellikle geçiş mekanları olarak tanımlanır. "Liminal mekân kavramı toplumda sıklıkla duymuş olduğumuz “iki arada bir derede kalma” sözüyle de tanımlanabilir. Karar verilemezlik ve bunun yaşattığı boşluk hissi (İng: "feeling of emptiness") ve aşılması gereken bir an olarak bakılır." [1]

Michael Lewis ve Alexander Diel'in Journal of Environmental Psychology'de (Çevre Psikolojisi Dergisi) yayınladıkları bir araştırmaya göre Liminal mekanlar garip veya ürkütücü olabiliyorlar çünkü mimarinin ve fiziksel mekanların “Tekinsiz vadisine” düşüyor.[2] Pulse: The Journal of Science and Culture dergisinde yayımlanan bir makalede, bu ürkütücü atmosferi, gündelik hayattan aşina olunan mekanların genellikle gözlemlenen bağlamından eksik olmasına bağlamıştır.[3] "Richard Rohr, (…) O zaman denenmiş ve doğru olanı bıraktınız, ancak henüz başka bir şeyle değiştiremediniz. Eski konfor bölgeniz ile olası herhangi bir yeni cevap arasında olduğunuz zamandır. Eğer kaygıyı nasıl yeneceğiniz, belirsizlikle nasıl yaşayacağınız, nasıl emanet edeceğiniz ve bekleyeceğiniz konusunda eğitilmediyseniz, bu korkunç bilinmezlikten kaçmak için her şeyi yapacaksınız."[1]

Bu İnternet estetiği konusu, 2019 yılında bir kullanıcı tarafından 4chan'de paylaşılan "The Backrooms" sayesinde popülerlik kazanmıştır. O zamandan beri, Liminal mekan resimleri Reddit, X ve Tiktok gibi tüm internet topluluklarında paylaşılmış ve kendi içinde bir sanat formuna dönüşmüştür.

Genel Özellikleri

Bu görsel beklenen bağlamından eksik yani normalde çocuklarla dolu olması beklenen bir oyun alanını boş gösterilmesinin yarattığı tezat izleyicide rahatsızlık hissi uyandırabilir.

Genel olarak, Liminal mekan kavramı geçiş alanlarını ve durumlarını ifade eder bu fiziksel (örneğin koridor, girişler vb.) veya psikolojik (ergenlik dönemi) olabilir.[4] Liminal mekanlar bu geçiş yerlerini (merdiven boşlukları, yollar, koridorlar veya oteller gibi) insanlardan yoksun ve rahatsız edici bir biçimde betimler.[5] Görseller çoğunlukla eski zamanlara ait ve düşük çözünürlüktedir ve çoğunlukla aşina olunan yerlerdir. Mekanlar terkedilmiş ve ışık yetersizdir çoğunlukla karanlıkta kalan bölgeler bulunur. Her zaman ortamda birileri varmış gibi hissedilir fakat kimseler yoktur, kişi yalnızdır. Bu deneyimleyen kişiyi eşikte tutar, bu da gerilim yaratır.[6] Bu estetik; ürkütücülük, gerçeküstülük, nostalji, üzüntü ve hem huzur hem de huzursuzluk ruh hallerini iletebilir.[7]

Cardiff Üniversitesi'nden Alexander Diel ve Michael Lewis'in araştırması, Liminal mekanların rahatsız edici doğasını "Tekinsiz vadiye" bağlamıştır. Bu terim genellikle humanoidlere uygulanan ve belirsiz benzerliklerinin insanda rahatsızlık hissi oluşturmasını ifade eder aynı durum liminal görselleri açıklamak içinde kullanılabilir. Bu durumda, fiziksel mekanlar tanıdık görünebilir ancak yavaşça gerçeklikten sapmaktadır ve bu da ürkütücü hisler uyandırır. Bu liminal mekanların tipik özelliğidir.[2]

Peter Heft, Pulse: the Journal of Science and Culture'daki “Betwixt and Between, Zones as Liminal and Deterritorialized Spaces” makalesinde bu ürkütücülük duygusunu araştırır. Heft, Mark Fisher'ın eserlerinden yararlanarak, birey bir durumu beklentilerinden farklı bir bağlamda gördüğünde böylesi ürkütücü hisleri deneyimleyebileceğini belirtir. Örneğin, yoğun öğretmen ve öğrenci karmaşası olması beklenen bir okul binası, doğal olmayan bir şekilde boş olarak tasvir edildiğinde rahatsız edici hale gelir. Bu “failure of presence” (mevcudiyet başarısızlığı), Fisher tarafından ürkütücü estetik deneyiminin belirgin özelliklerinden biri olarak kabul edilir.[3]

Tarihi

The Backrooms'un dijital render olarak tipik bir tasviri.

Liminal mekanları tasvir eden görseller 4chan'de yazarı bilinmeyen kısa bir “creepypasta” ile popüler hale geldi.[8]. Creepypasta, sarı halı ve duvar kağıdı ile donatılmış, liminal alanı örnekleyen bir resimle birlikte paylaşılan bir başlık içeriyordu. Başlık: "Gerçek hayatta sınırları (ing: noclippling) aşmak yok, ancak birisi arka odalara girebilir. Boş ve çorak koridorlar, sadece eski nemli halı kokusu, tek renkli sarı, maksimum gürültülü floresan ışıkların sonsuz arka plan sesi ve yaklaşık altı yüz milyon metrekarelik rastgele bölünmüş boş odada sıkışıp kalmak.”[9] The Backrooms ayrıca doğaüstü canlıların yaşadığı yer olarak da tasvir edilmiştir.

Liminal mekan görüntüleri, internet üzerinde kısa sürede popülerlik kazandı ve Mayıs 2024'e gelindiğinde, /r/LiminalSpace isimli subreddit 723.000 üyeye, X'te liminal mekan görselleri paylaşan @SpaceLiminalBot 1.3 milyon takipçiye ve TikTok'ta #liminalspaces 2 milyardan fazla görüntülenmeye ulaştı.

Kaynakça

  1. ^ a b Özkaya, Ahmet (Mayıs 2020). "Coğrafyanın İki Arada Bir Derede Kalmış Mekanları: Liminal Mekan Nedir?". Evrim Ağacı. 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  2. ^ a b Diel, Alexander; Lewis, Michael (Ağustos 2022). "Structural deviations drive an uncanny valley of physical places". Journal of Environmental Psychology (İngilizce). 82: 101844. doi:10.1016/j.jenvp.2022.101844. 11 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2024. 
  3. ^ a b Heft, Peter (2021). "Betwixt and Between: Zones as Liminal and Deterritorialized Spaces" (PDF). Pulse: The Journal of Science and Culture. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  4. ^ Neumann, Kimberly Dawn (Eylül 2022). "Liminal Space: What Is It And How Does It Affect Your Mental Health?". Forbes Health. 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  5. ^ Xiao, Madelyne (Nisan 2021). "The Pleasant Head Trip of Liminal Spaces". The New Yorker. 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  6. ^ Portal (Mart 2021). "Bu Fotoğraflar Neden RAHATSIZ EDİCİ?". YouTube. 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  7. ^ Pitre, Jake (Kasım 2022). "The Eerie Comfort of Liminal Spaces". The Atlantic. 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  8. ^ Koch, Karl (Kasım 2020). "Architecture: The Cult Following Of Liminal Space". Musée Magazine. 17 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  9. ^ Sandal, Michael L. (Kasım 2020). "The Backrooms Game' Brings a Modern Creepypasta to Life [What We Play in the Shadows]". Bloody Disgusting. 26 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Walt Disney</span> Amerikalı girişimci, animatör ve yapımcı

Walter Elias "Walt" Disney ; Amerikalı yapımcı, yönetmen, senarist, seslendirmen ve animatör.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Uzay İstasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesinde yaşanabilir yapay uydu

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay</span> Gök cisimleri arasındaki boşluk

Uzay veya dış uzay, Dünya atmosferinin ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan genişliktir. Uzay düşüncelerin aksine tamamıyla boş bir alan değildir; son derece düşük parçacık yoğunlukları içerir ve ağırlıklı olarak hidrojen, helyum ve plazma, ayrıca elektromanyetik radyasyon, manyetik alanlar, nötrinolar, Kozmik toz ve kozmik ışınlar içeren neredeyse mükemmel bir vakum oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kadir (astronomi)</span> Dünyadan görülebilen gökcisimleri için parlaklık ölçüsü birimi

Kadir, bir yıldızın veya Dünya'dan gözlemlenen diğer astronomik cisimlerin parlaklığının bir ölçüsüdür. Bir cismin görünür büyüklüğü, onun içsel parlaklığına, Dünya'dan uzaklığına ve gözlemcinin görüş hattı boyunca yıldızlararası tozun neden olduğu cismin ışığının sönmesine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nuruosmaniye Camii</span> İstanbulda Barok mimari tarzında yapılan ilk cami

Nuruosmaniye Camii, İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alır. 1748-1755 yıllarında inşa edilmiştir.

Mekân veya yer, çeşitli yaklaşımlarca farklı ele alınmakla beraber geniş bir çerçeve ile 'insanı çevreden belli bir ölçüde ayıran ve içinde eylemlerini sürdürmesine elverişli olan boşluk' ve 'sınırları gözlemci(ler) tarafından algılanabilen uzay parçası' olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Temporal lob</span> İnsanların beyninde bulunan dört lobdan biri

Temporal lob, memelilerin beynindeki serebral korteksin dört ana lobundan biridir. Temporal lob, memeli beyninin her iki serebral hemisferindeki lateral fissürün altındadır.

<span class="mw-page-title-main">David Harvey</span> İngiliz coğrafya ve antropoloji profesörü

David Harvey, Graduate Center of the City University of New York'ta (CUNY) Coğrafya ve Antropoloji profesörüdür. Dünyanın önde gelen sosyal kuramcılarından olan Harvey, doktora derecesini coğrafya alanında 1961 yılında Cambridge Üniversitesi'den almıştır. Beşeri Bilimler alanında en çok atıf yapılan 20 yazar arasında yer almaktadır. Dünyada en çok atıf yapılan coğrafyacı olmasının yanı sıra ve modern coğrafyanın akademik bir disiplin olarak gelişiminde önemli olan birçok kitap ve makalenin yazarıdır. Çalışmaları sosyal ve politik tartışmalara büyük katkıda bulunmuştur. Küresel kapitalizmin, özellikle de neoliberal biçiminin, eleştirisine sosyal sınıfın ve Marksist metotların ciddi metodolojik araçlar olarak geri getirilmesine yardımcı olması ile anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SN 1006</span> süpernova

SN 1006 yaklaşık olarak 7,200 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve 1006 yılında Dünya'dan yaygın olarak gözlemlenen bir süpernova. Yaklaşık -7.5 kadir'e ulaşan görsel büyüklüğüyle tarihin en parlak görünen yıldızlarından oldu. Bu "misafir yıldız" ilk olarak Kurt takımyıldızı içinde 1006 yılının 30 Nisan ve 1 Mayıs'ında Çin, Mısır, Irak, Japonya, İsviçre ve bir ihtimal Kuzey Amerika'dan gözlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Subrahmanyan Chandrasekhar</span>

Subrahmanyan Chandrasekhar, Hint asıllı Amerikalı astrofizikçi. A. Fowler ile birlikte 1983'te kara deliklerin yüksek kütleli yıldızların evrimlerinin son aşamalarından biri olduğunu matematiksel teori haline getirdiklerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. 1930 Nobel Fizik Ödülü sahibi Chandrasekhara Venkata Raman'ın yeğenidir. Chandrasekhar limiti olarak bilinen astrofizik kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Portia (uydu)</span>

Portia, Uranüs'ün iç uydusudur. 3 Ocak 1986'da Voyager 2 tarafından çekilen görüntülerden keşfedildi ve S/1986 U 1 geçici adı verildi. Uydu, adını William Shakespeare'in Venedik Taciri adlı oyununun kahramanı Portia'dan almıştır. Ayrıca Uranüs XII olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Vahan Koridoru</span>

Vahan Koridoru, Afganistan'ın Doğu Türkistan`a kadar uzanan kuzeydoğu topraklarının dar şerit durumunda, Pakistan'ın Keşmir bölgesi idaresini Tacikistan'dan ayıran ve Kuzeyden güneye kadarki Pamir Dağları ve Hindukuş Dağları arasına sıkışmış bir koridordur. Uzunluğu yaklaşık 350 km ve genişliği 13-65 kilometredir.

<i>Gece Kahvesi</i> Vincent van Gogh tarafından çizilmiş bir resim

Gece Kahvesi Hollandalı sanatçı Vincent van Gogh tarafından Eylül 1888'de yapılan bir yağlı boya resimdir. Resmin ismi sağ altta yer alan imzanın altına yazılmıştır. Resim Yale Üniversitesi tarafından sahiplenilmiş olup; New Haven, Connecticut'ta bulunan Yale Üniversitesi Sanat Galerisi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Görsel mağazacılık</span>

Görsel mağazacılık, satışları en üst düzeye çıkarmak için perakende sektöründe gelişen kat planları ve üç boyutlu göstergelerdeki pratiktir. Restoranlar, süpermarketler, mağazalar kendilerini pazar doygunluğunda ayırt etmenin bir aracı olarak görsel mağazacılık kullanıyor. Görsel pazarlama, bir nesne, yerleştirildiği bağlam ve ilgili imajı arasındaki ilişkiyi inceleyen disiplindir.

Teknik Estetik, Ocak 1964 ve Temmuz 1992 arasında yayınlanan ve 30.000 tiraja sahip tasarım konularına adanmış bir aylık Sovyet dergisidir. Sovyetler Birliği Teknik Estetik Araştırma Enstitüsü VNIITE tarafından çıkarılmıştır. Kapsadığı konulardan bazıları Rusya'da ve yurtdışında tasarım tarihi, teorisi ve pratiği, ergonomi, sanat ve tasarım eğitimi, tasarım sergileri ve kitaplarının incelenmesiydi. Dergi, genellikle Sovyet meslektaşlarıyla karşılaştırılan batılı tasarımcıları ve yeniliklerini düzenli olarak ortaya koydu. Ayrıca, 1920'lerin başında Rus tasarımının temellerini atmış olsalar bile, Stalin tarafından Sosyalist gerçekçilik adına kınanan Rus yapısalcılık gibi hareketlerin anısını canlı tutuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Aktif asteroit</span>

Aktif asteroitler, asteroit benzeri yörüngelere sahiptir ancak kuyruklu yıldız benzeri görsel özellikler gösteren küçük Güneş Sistemi cisimleridir. Yani, koma, kuyruk veya kütle kaybının diğer görsel kanıtlarını gösterirler, ancak yörüngeleri Jüpiter'in yörüngesi içinde kalır. Bu cisimler ilk olarak 2006 yılında astronomlar David Jewitt ve Henry Hsieh tarafından ana kuşak kuyruklu yıldızları (MBC'ler) olarak adlandırılmıştı, ancak bu isim onların bir kuyruklu yıldız gibi zorunlu olarak buzlu olduklarını ve yalnızca ana kuşakta var olduklarını, oysa artan nüfus Aktif asteroitlerin sayısı bunun her zaman böyle olmadığını gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Nick Sagan</span> Amerikalı yazar

Nicholas Julian Zapata Sagan Amerikalı Roman yazarı, senarist. Idlewild, Edenborn ve Everfree bilimkurgu romanlarının yazarıdır ve ayrıca Uzay Yolu: Yeni Nesil ve Uzay Yolu: Voyager bölümleri için senaryolar yazmıştır. Astronom Carl Sagan ile sanatçı ve yazar Linda Salzman'ın oğludur. İki ağabeyinden Dorion bilim yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool Arena</span>

Sponsorluk nedenleriyle M&S Bank Arena ve daha önce Echo Arena olarak bilinen Liverpool Arena, İngiltere'nin Liverpool kentinin şehir merkezinde bulunan çok amaçlı bir kapalı arenadır. Mekan canlı müzik, komedi performansları ve spor etkinliklerine ev sahipliği yapar ve birbirine bağlı bir arena, sergi ve kongre merkezi olan Liverpool etkinlik kampüsü ACC Liverpool'un bir parçasını oluşturur. Mekan, İngiltere'nin Kuzey Batısı genelinde 2,5 milyonluk bölgesel bir nüfusa ve 6,6 milyonun üzerinde bir nüfusa hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet estetiği</span>

İnternet Estetiği, kısaca Aesthetic olarak da adlandırılır ve genellikle internetten kaynaklanan ya da internette popüler olan, bazen bir moda stili, altkültür ya da müzik türünün eşlik ettiği bir çeşit görsel sanat üslubudur. 2010'lar ve 2020'ler boyunca internet estetiği, özellikle Tumblr, Pinterest, Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında artan bir popülerlik kazandı ve sıklıkla insanlar tarafından kendi bireyselliklerini ve özgünlüklerini ifade etmek için kullandı. Aynı ilgi alanlarını paylaşan insanlar arasında bir topluluk ve aidiyet duygusu yaratmak için de kullanılabilmektedirler. Aesthetic kavramı "kökenlerinden tamamen ayrılmış" olarak tanımlanmaktadır ve genellikle bir sıfat olarak kullanılmaktadır.