İçeriğe atla

Limasol Kalesi

Koordinatlar: 34°40′20″K 33°02′30″D / 34.67222°K 33.04167°D / 34.67222; 33.04167
Limasol Kalesi
Κάστρο Λεμεσού
Harita
Genel bilgiler
Mimari tarzOrta Çağ mimarisi
ŞehirLimasol
ÜlkeKıbrıs
Koordinatlar34°40′20″K 33°02′30″D / 34.67222°K 33.04167°D / 34.67222; 33.04167

Limasol Kalesi (Yunanca: Κάστρο Λεμεσού) Limasol şehrinin tarihi merkezinin kalbinde, eski limanın yakınında yer almaktadır. Kale bugün göründüğü haliyle 1590 dolaylarında Osmanlı yönetimi altında yeniden inşa edilmiş bir yapıdır.[1]

Tarihi

Kaledeki arkeolojik araştırmalar, bir erken Hristiyan bazilikası (MS 4-7. Yüzyıl) ve bir Orta Bizans dönemi anıtı (MS 10-11. yüzyıl) üzerine inşa edildiğini ortaya çıkarmıştır. Kalenin altındaki diğer buluntular, önemli bir kilisenin, muhtemelen şehrin ilk katedralinin varlığına tanıklık ediyor.

Etienne Lusignan'a göre, orijinal kale 1193'te Guy de Lusignan tarafından inşa edildi. Kalenin ilk resmi referansı, Almanya Kralı II. Frederic'in Kıbrıs işlerine karışması sırasında 1228'e kadar uzanıyor. Kurulduğu andan 16. yüzyılın başına kadar, Cenevizliler ve Memlükler tarafından kasabanın sürekli saldırılara maruz kalmasının yanı sıra dönüşümlü depremler nedeniyle hasarlara neden olmuştur.

1538'de Osmanlılar Limasol'u ve kaleyi ele geçirdi. Kıbrıs'ın Venedik valisi, kaleyi geri aldıktan sonra, olası bir ele geçirilmeyi önlemek için onu yıkmaya karar verdi. Bu yıkım 1567-68'de tamamlandı. 1576'da Osmanlı'nın Kıbrıs'ı ele geçirmesinden sonra, kalenin kalıntıları veya kalıntılarının bir kısmı, 1590'da tamamlanan ve önemli ölçüde güçlendirilen yeni Osmanlı kalesine dahil edildi. Yeraltı odası ve birinci kat hapishane hücrelerine dönüştürülerek 1950 yılına kadar kullanımda kaldı.[2]

Geleneğe göre, burası Aslan Yürekli I. Richard'ın Navarreli Berengaria ile evlendiği ve 1191'de İngiltere kraliçesini taçlandırdığı yerdir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "The Castle of Limassol". Limassol Municipality. 17 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Cyprus Medieval Museum (Limassol Castle)". Cyprus Department of Antiquities. 12 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs</span> Akdenizde ada

Kıbrıs, Güneybatı Asya'da bulunan ve Akdeniz'deki Sicilya ve Sardinya'dan sonra gelen üçüncü büyük adadır. Kıbrıs Cumhuriyeti, Birleşik Krallık'a bağlı üs bölgeleri dışında de jure olarak adanın tamamını, fiilî olarak adanın %59'luk güney kesmini yönetir. 1974'ten beri de facto olarak ikiye bölünmüş olan adanın kuzeyinde yer alan %36'lık bölgesinde günümüzde yalnızca Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Kalesi</span> Giresunun Şebinkarahisar ilçesinde bir kale

Şebinkarahisar Kalesi, Giresun ili Şebinkarahisar İlçe merkezinin güneyini kuşatan Hacıkayası üzerine kurulan kale, iç ve dış kale olarak iki kısımdan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Girne</span> Kuzey Kıbrısta şehir

Girne, Kıbrıs'ta bir liman kentidir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasının ve fiili olarak parçası olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinin yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Limasol</span> Kıbrısta bir şehir

Limasol veya Leymosun, Kıbrıs'ta bir şehirdir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Limasol kazasının merkezidir. Bir liman kenti olup, ekonomisinde turizm sektörü de rol oynamaktadır. Nüfusu 168.400'dür.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Kalesi</span>

Ankara Kalesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 5. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir. Ankara Kalesi dışarıdan görümüne göre daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Girne Kalesi</span>

Girne Kalesi, Kıbrıs'ın Girne şehrinde bulunan, 7. yüzyılda, Arap-İslam akınlarına karşı kentin korunması için Bizanslılar tarafından yapılmış kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Krallığı</span> Orta çağda kurulmuş bir krallık

Kıbrıs Krallığı, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında, 1192 yılında Lüzinyanlı Guy tarafından Kıbrıs adasında kurulmuş bir Haçlı devletidir. 1489 yılında Kıbrıs'ın kraliçesi olan Caterina Cornaro tarafından adanın Venedik'e satılmasıyla varlığı sona ermiştir.

Kıbrıs Ermenileri, Kıbrıs'ta yaşayan Ermeni etnik topluluk. Kıbrıs'ta Ermenilerin sayısı 3.500 civarındadır ve dikkate değer bir oranda olmak üzere, çoğunlukla Lefkoşa'da ikamet etmektedirler. Ancak Limasol ve Larnaka kentlerinde de topluluk oluşturmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Hilarion Kalesi</span>

Saint Hilarion Kalesi, Sent Hilaryon kalesi, Aziz Hilaryon kalesi (St.Hilarion), Beşparmak dağları üzerinde kurulan üç kaleden en batıda yer alanıdır.

Yeni Cami, Lefkoşa, KKTC'de yer alan bir mahalle, pariş, semt ya da bölgedir ve adını merkezinde yer alan camiden alır. Yunancada Γενί Τζαμί olarak da bilinen alan Türkçede "yeni cami" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mağusa Kuşatması</span>

Mağusa Kuşatması, 1570-1573 Osmanlı-Venedik Savaşı sırasındaki en büyük iki askerî harekâttan biri olan Kıbrıs Seferi'nde bir evre. Fiilen 12 Mayıs 1571'de başlayan kuşatmanın 82. gününde kale Osmanlı ordusunca fethedildi.

Étienne de Lusignan veya Stefano Lusignan (1537-1590), Kıbrıslı Latin din adamı ve tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Larnaka Kalesi</span> Güney Kıbrısta bir kale

Larnaka Kalesi, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin güney kıyısında bulunan bir kaledir. Kıbrıs'ın güney kıyılarını ve liman kenti Larnaka'yı korumak için inşa edilmiş ve daha sonra topçu istasyonu, hapishane ve müze olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koloş Kalesi</span>

Koloş Kalesi, Kıbrıs adasındaki Limasol şehrinin 14 kilometre batısındaki Koloş (Yunus) köyünün güneybatı kenarında eski bir Haçlı kalesidir. Orta Çağ'da büyük stratejik öneme sahipti ve Kıbrıs'ın o dönemdeki ana ihracatlarından biri olan yerel şeker kamışından şeker üretimi için büyük tesisler içeriyordu. Orijinal kale muhtemelen 1210 yılında Frank ordusu tarafından, Kral I. Hugues'in Hospitalier Şövalyelerine verdiğinde inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Baf Kalesi</span> Kıbrısta bir tarihi yapı

Baf Kalesi, Baf limanının kenarında yer alan bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Namrun Kalesi</span> Çamlıyaylada bir Kale

Namrun Kalesi, Türkiye'nin Mersin şehrine bağlı Çamlıyayla ilçesinde yer alan bir kaledir. Genel özellikleri daha eski tarihleri işaret ettiği için, Asurluların "İllubru" adlı kalesi olduğu da söylenir. Orta Çağ'da Kilikya Ermeni Krallığı'nın bir parçası iken, kale Lampron adıyla biliniyordu ve Ermeni Hethumid prenslerinin atalarının ikamet yeriydi. Toros Dağları'nda yer alan kale, Tarsus ve Gülek Boğazı'na geçiş yapar.

<span class="mw-page-title-main">Saranta Kolones Kalesi</span> Kıbrıs adasındaki Baf limanının kuzeyinde bulunan orta çağ kalesi

Saranta Kolones büyük bölümü harabe olmuş bir Orta Çağ kalesidir ve Kıbrıs adasındaki Baf limanının kuzeyinde yer alır. Adını bölgede bulunan ve muhtemelen bir zamanlar antik bir agoranın bir parçasını oluşturan çok sayıdaki granit sütundan alır. Kale ilk inşaat edildiğinde Bizans ait olup MS 7. yüzyılın sonlarına doğru kalenin çevresini Arap akınlarından korumak amacıyla inşa edildiğine ve daha sonra Lüzinyanlar tarafından yeniden şekillendirildiğine inanılıyor. Kale; harabe olmadan önce köşelerde bulunan dört büyük kule, kaleyi savunma amaçlı çevreleyen hendek, ana duvarları boyunca bulunan dört ara kule ve üç metre kalınlığında bir duvara sahipti. Kalenin giriş ve çıkışı hendeğin üstünde bulunan ahşap bir köprüden sağlanıyordu. Kalenin içinde bulunan kare meydan her köşesinde bir kule bulundurmakta ve 35 metre çapındadır. Ana giriş, doğu tarafındaki at nalı şeklindeki beşinci bir kulede bulunmaktadır. Kale 1222 yılında yaşanan bir depremle yıkılmış ve daha sonra terk edilmiştir. Son yıllarda kale üzerinde bir dizi kazılar yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kurion</span>

Kurion, Kıbrıs'ın güneybatı kıyısında yer alan önemli bir Antik Yunan şehir devletiydi. MÖ. on ikinci yüzyılda, Miken saraylarının çöküşünden sonra Argos'tan Yunan yerleşimciler bu bölgeye geldi.

Sigur Kalesi, Kıbrıs'ta bir Ortaçağ kalesiydi. Kale, 1391 yılında Cenevizliler'in Mağusa'yı fethinden sonra bir sınır kalesi olarak inşa edilmiştir. Konumu, Lefkoşa'dan Mağusa veya Larnaka kıyı limanlarına giden askerler için bir mola yeri olarak kolaylaştırıldı. Fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yer almaktadır. Adanın Venedikliler tarafından ele geçirilmesinden sonra kullanılmaz hale geldi ve günümüzde kalıntıları bulunmamaktadır.