İçeriğe atla

Lilium kesselringianum

Lilium kesselringianum
Kaf zambağının çiçekleri
Korunma durumu

Hassas (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Liliopsida
Takım:Liliales
Familya:Liliaceae
Alt familya:Lilioideae
Oymak:Lilieae
Cins:Lilium
Tür: L. kesselringianum
İkili adlandırma
Lilium kesselringianum
Miscz.

Kaf zambağı, Kafkas zambağı, Artvin zambağı veya bilimsel adıyla Lilium kesselringianum, zambakgiller familyasından çok yıllık bir zambak türüdür.[2] Kafkasya, Artvin ve Ardahan'ın Posof ilçesine endemiktir.[3][4] Deniz seviyesinden 1450 ila 2400 metre yükseklikteki koruluk yamaçlar, çayırlıklar, Piceae ormanları ve tahıl tarlalarında yetişmektedir.[5][6]

Etimoloji

Tür, bilimsel adını botanikçi Friedrich Wilhelm Kesselring'den (1876-1966) almıştır.

Özellikleri

Genellikle 1 ila 1.5 metre uzunluğa erişebilen Kaf zambağının 2 metreye kadar büyüdüğü kaydedilmiştir. Oval soğan 10 ila 20 cm çapındadır ve pullarla kaplıdır. Mızrak şekilli yapraklar 10 ila 20 cm uzunluğundadır. Polenler parlak sarıdan bej rengine kadar değişkenlik gösterir.[7] Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2022. 
  4. ^ Kew World Checklist of Selected Plant Families[]
  5. ^ Misczenko, Pavel Ivanovich 1914. Trudy Byuro po Prikladnoi Botanike 7:251.
  6. ^ "Tropicos, Lilium kesselringianum Miscz". 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  7. ^ "Ornamental Plants From Russia And Adjacent States Of The Former Soviet Union Lilium kesselringianum Miscz". 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  8. ^ http://194.27.225.161/yasin/tubives/index.php?sayfa=1&tax_id=9161 []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Okçuluk</span>

Okçuluk, kökeni insanoğlunun avcılık günlerine dayanan, oku bir yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan spor dalıdır. Eski zamanlarda avlanmak, saldırmak vb. amaçlarla kullanılıyordu. Bu yay ve oklar basit bir yapıya sahiptir. Okçuluk ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları'nda olimpik programa alınmış, 1972'den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri, İtalya ve Kore bu ülkeleri izlemiştir. 1931'de kurulan ve hâlen 140 ülkenin üye olduğu Uluslararası Okçuluk Federasyonu okçuluk dalında en büyük otoritedir.

<span class="mw-page-title-main">Zambak</span>

Zambak veya gerçek zambak (Lilium), zambakgiller (Liliaceae) familyasının çiçek soğanıyla yetişen, hepsi büyük belirgin çiçekli, otsu çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Zambakgiller familyasında bu cinsin 110 civarı bitki türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lilium bosniacum</span> Bir zambak türü

Lilium bosniacum, Bosna-Hersek'te yetişen bir zambak türüdür. Zlatni Ljiljan ve Bosanski Ljiljan olarak da bilinir.

<i>Lilium ponticum</i>

Lilium ponticum veya bilinen adıyla Hemşin zambağı, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'da görülen bir zambak türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hexactinellida</span> silisli spikülleri olan süngerler sınıfı

Hexactinellid süngerler veya Cam süngerler, dört ya da altı uçlu silisli spiküllerden oluşmuş bir iskelete sahip sünger sınıfıdır.

<i>Osmanthus decorus</i>

Poci veya bilimsel adıyla Osmanthus decorus, zeytingiller familyasından yaprak dökmeyen bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kaf lâlesi</span>

Kaf lâlesi veya bilimsel adıyla Fritillaria caucasica, zambakgiller familyasından çok yıllık bir türüdür. Türkiye'nin Samsun, Artvin, Amasya, Erzurum, Iğdır, Kars ve Ağrı illeri, Güney Rusya, Kafkasya ve Kuzeybatı İran'da görülmektedir. 1700 ila 2900 metre rakımlı Alpin otlaklar, iğne yapraklı orman açıklıkları ve kalker kayalı taraçalarda yetişen tür, Nisan ve Haziran ayları arasında çiçeklenir.

<i>Gagea glacialis</i> bitki türü

Buz yıldızı veya bilimsel adıyla Gagea glacialis, Karl Koch tarafından tanımlanmış, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve İran'a endemik olan buz yıldızı, 1900 ila 2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Gövdesi 5 ila 10 cm uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Alchemilla caucasica</span>

Kaf şebnemlisi veya bilimsel adıyla Alchemilla caucasica, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya veTürkiye'nin Karadeniz bölgesine endemik olan Kaf şebnemlisi, 1665 ila 2500 metre yükseklikteki çam altları ve dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.

<i>Rhynchocorys elephas</i> bitki türü

Filburnu veya bilimsel adıyla Rhynchocorys elephas, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Kafkasya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve İran'a endemik olan filburnu, 30 ila 2600 metre yükseklikteki dere kenarları, çayırlıklar ve kayalık volkanik yamaçlarda; çam, göknar, kızılağaç ve kayın ağaçlarının altında yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

Salvia forskaehlei, Salvia cinsine bağlı Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye'nin Karadeniz kıyı şeridine endemik çok yıllık bir bitki türüdür. Geniş yapraklı ve iğne yapraklı ormanlarda, çayırlarda ve dik kıyılarda yetişen dolmayaprağı, 10 ila 1900 metre rakımlı yerlerde yaşar. Tür bilimsel adını, 18. yüzyılda güneybatı Arabistan'da bitki toplayan Finli kaşif ve doğa bilimci Peter Forsskål'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cirsium hypoleucum</span>

Vişne kangalı veya bilimsel adıyla Cirsium hypoleucum, Augustin Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'a endemik olan vişne kangalı, 0 ila 2000 metre yükseklikteki orman, gölgeli kıyı ve kaya çıkıntılarında yetişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tanacetum macrophyllum</span>

Koca pireotu veya bilimsel adıyla Tanacetum macrophyllum, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Orta Avrupa, Güney Rusya, Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan koca pireotu, 800 ila 2300 metre yükseklikteki gölgeli akarsu kenarları ve meralarda yetişmektedir. Ağustos ayında çiçeklenen koca pireotunun uzunluğu 50 ila 150 santimetre arasındadır. Yapraklar 25–30 cm uzunluğunda 15–16 cm genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Trifolium medium</span>

Köse yonca, Ortaboy üçgül veya bilimsel adıyla Trifolium medium, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tür, Avrupa, Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Anadolunun kuzeybatısındaki bazı şehirlere endemiktir. 2000 metre yükseklikliğe kadar olan ormanlar, çalılıklar ve otlaklarda yetişmektedir. 20 ila 45 cm uzunluğa erişebilen köse yoncanın mor taç yaprakları 12 ila 20 mm uzunluğundadır. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Vincetoxicum scandens</span> bitki türü

Mor gâvurbiberi veya bilimsel adıyla Vincetoxicum scandens, Apocynaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Tunceli, Ukrayna, Güney-Orta Rusya ve Kuzey İran'a endemik olan mor gâvurbiberi, 50 ila 1700 metre yükseklikteki çalılıklar ve dağladaki ormanlarda yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. 70 ila 200 cm uzunluğa erişebilir. Oval-dikdörtgen veya mızrak şekilli yapraklar 12 x 69 cm ölçülerinde olabilir. Bir çiçek kümesinde 6 ila 10 çiçek olur.

Hopa kertenkelesi veya Karnali kertenkelesi, Darevskia cinsinden bir kertenkele türüdür. Gürcistan ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir. Türkçedeki adını Artvin'in Hopa ilçesinden almıştır. Hopa kertenkelesinin nesli kritik tehlike altındadır.

Klark kertenkelesi veya bilimsel adıyla Darevskia clarkorum, Darevskia cinsi bir kertenkele türüdür. Türün nesli tehlike altındadır.

Uzunkuyruklu karfaresi veya bilimsel adıyla Chionomys roberti, Cricetidae familyasından bir kemirgen türüdür. Azerbaycan, Gürcistan, Rusya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemiktir. Doğal yaşam alanları 800 ila 2000 metre yükseklikteki ılıman ormanlar ve ılıman çayırlardır.

<span class="mw-page-title-main">Centaurea macrocephala</span>

Sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea macrocephala, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lilium monadelphum</span>

Bey zambağı veya bilimsel adıyla Lilium monadelphum, Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kırım'a endemik, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.