İçeriğe atla

Lilium bosniacum

Lilium bosniacum
Lilium bosniacum
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Liliales
(Tek çenekliler)
Sınıf: Zambakgiller

Lilium bosniacum, Bosna-Hersek'te yetişen bir zambak türüdür. Zlatni Ljiljan (Boşnakça Altın Zambak) ve Bosanski Ljiljan (Boşnak Zambağı) olarak da bilinir.

Lilium bosniacum'lar genellikle kapanır sonra açar ve daha sonra yeniden kapanırlar. Çeşitli moleküler çalışmalar,[1] Lilium carniolicum'un bir alt türü olduğunu desteklemektedir. Lilium bosniacum, bu sebeple Lilium albanicum ve Lilium jankee ile birlikte Lilium carniolicum'dan türemiş bir çeşit olarak incelenmektedir. Diğer taraftan kapsamlı DNA analizleri,[2] bu grubun polyphyletik olduğunu göstermektedir.

Tanım

Soğan: Oval, 6–7 cm çap, sarımsı.

Sap: 30–90 cm.

Yapraklar: dağınık, uçları yukarı doğru kıvrık, uçları tüylümsü dar mızraksı yaprak.

Çiçekler: Bir salkımda 1-6, öne eğik, güzel kokulu. Tepaller aşağı doğru kıvrık, Türklerin tipik miğfer şekline benzer, balmumu benzeri doku, sarıdan turuncuya çalan renkler, yaklaşık 6 cm çap.

Tohumlar: Hipogeal çimlenme. Çiçeklenme zamanı ~Temmuz. 2n=24.

Köken: Bosna-Hersek.

Kaynakça

  1. ^ I. Resetnik, Z. Liber, Z. Satovic, P. Cigic, T. Nikolic:Molecular phylogeny and systematics of the Lilium carniolicum group (Liliaceae) based on nuclear ITS sequences, in: Plant Systematics and Evolution, 265: 45–58 (2007)
  2. ^ Muratović, E., Bogunić, F., Soljan, D., & Siljak-Yakovlev, S. 2005: Does Lilium bosniacum merit species rank? A classical and molecular-cytogenetic analysis. Pl. Syst. Evolution 252: 97–109.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazdağı göknarı</span>

Kazdağı göknarı, çamgiller (Pinaceae) familyasından Türkiye'de yalnızca Kazdağı'nda yetişen endemik bir göknar alt türü.

<span class="mw-page-title-main">Uludağ göknarı</span>

Uludağ göknarı, çamgiller (Pinaceae) familyasından 30-40 metre boylanabilen, bir göknar alt türü. Yöresel olarak küner, verdinar (Bolu), iledenaz (Kastamonu) gibi isimlerle de bilinir. Doğal yayılım aralığı sadece Anadolu'da bulunan endemik bir alttürdür. Bolu Sülüklügöl tabiat parkı Ankara Çamkoru tabiat parkında bulunur.

<i>Allium</i> bitki cinsi

Allium, Alliaceae familyasına dahil olan ve soğan, sarımsak, pırasa gibi çok bilinen türleri içeren bir bitki cinsidir. İçermiş olduğu 1250 kadar tür ile dünyanın en büyük bitki cinslerinden biri olan Allium, bazı sınıflandırmalarda Liliaceae familyasına dahil edilmiştir. İçerdiği türler çok yıllık ve yumru gövdeli olup, tipik soğan ya da sarımsak koku ve tadını veren kimyasal bileşikler üretirler. Pek çoğu yenilebilir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Lale</span> soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı

Lale (Tulipa), zambakgiller (Liliaceae) familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı.

Salvia halophila, Salvia cinsine bağlı çok yıllık otsu bir bitki türüdür. İç Anadolu'nun tuzlu bozkırlarında 950-1000 metre yükseklikte yetişir. Türkiye'de Konya ve Niğde illerinde yayılış yapar.

<span class="mw-page-title-main">Geyik</span> geyikgiller familyasındaki gevişgetiren memeliler

Geyik, geyikgiller familyasında geviş getiren otobur memeli hayvanların ortak adıdır. Çift toynaklılar takımında bulunan akraba familyalardaki benzer hayvanlar da genel olarak geyik diye adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sinekkapan bitkisi</span>

Sinekkapan bitkisi, venüs sinek kapanı veya böcekkapan bitkisi, Dionaea muscipula familyasından, ABD'nin güneydoğusundaki sulak alanlarda yetişen, böcek ve örümcekgiller ile beslenen bir bitki. Çok yıllık bir bitki olan sinekkapan, etçil bir bitkidir. Dikenli yapraklarını kapatarak, yaprağın üzerinde bulunan avını sıkıştırır. Özel sindirici sıvı salgılayarak avını öldürür ve beş ila yirmi gün arasında sindirir. Araştırmalar sonucunda böcekkapan bitkisinde elektrik içeren bir mekanizmanın olduğu iddia edilmiştir. Bitki yapraklarının iki ucunda yer alan üçgen şeklindeki üçer tüyün, fiziksel uyarımları elektriksel uyarılara dönüştürebilme özelliği olduğu ve avın yaprak üzerindeki hareketi ile bitkinin elektrik mekanizmasını kullanarak avını yakalayabildigi saptanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zambak</span>

Zambak veya gerçek zambak (Lilium), zambakgiller (Liliaceae) familyasının çiçek soğanıyla yetişen, hepsi büyük belirgin çiçekli, otsu çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Zambakgiller familyasında bu cinsin 110 civarı bitki türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gündüz yırtıcı kuşları</span>

Gündüz yırtıcı kuşları veya kartalsılar, kuşlar (Aves) sınıfından gündüzcül yırtıcı kuşları kapsayan bir gayriresmi grup. Yaklaşık 290 türü kapsar. Daha önce tüm gündüz yırtıcı kuşları tek bir takımda (Falconiformes) sınıflandırılırdı. Artık Falconidae (doğangiller) familyası dışındaki tüm familyalar farklı takımlarda sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Liliaceae</span>

Zambakgiller (Liliaceae), Liliales takımına ait bir bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Hikori</span>

Hikori, Juglandaceae (cevizgiller) familyasından Carya cinsinden Kuzey Amerika ve Doğu Asya kökenli ağaç türlerinin ortak adı. 17-19 kadar türü içeren yaprakları döken bu cinsin üyelerinin büyük kabuklu meyvesi ve tüysü yaprakları vardır. Ortalama 30 m yüksekliğe çıkabilen ve uzun ana köklere sahip ağaçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Çay (bitki)</span> Çaygiller familyasından bir bitki türü

Çay, çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir. Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.

<span class="mw-page-title-main">Eğrelti</span> Damarlı bitkiler sınıfı

Eğrelti ya da Eğrelti otu (Pteridophyta), 12.000 türü bulunan bitki bölümü. Atkuyrukları da bu bölümde olmasına karşın eğrelti adıyla anılmazlar. Karbonifer döneminde 360 milyon yıl öncesine tarihlenen fosil kayıtları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çin ardıç kuşu</span>

Çin ardıç kuşu, karatavukgiller (Turdidae) familyasından, Çin ve Vietnam'da yaşayan, ötücü bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lilium ciliatum</span>

Tüylü (Kirpikli) zambak, zambakgiller (Liliaceae) familyasından soğanlı çok yıllık, 60–150 cm boylanabilen otsu bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya meşesi</span> bitki türü

Makedonya meşesi, kayıngiller (Fagaceae) familyasından bir meşe türü.

<i>Lilium ponticum</i>

Lilium ponticum veya bilinen adıyla Hemşin zambağı, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'da görülen bir zambak türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Soğan (botanik)</span> etli yaprakları veya yaprak tabanlarıyla bitkinin uykusunda gıda depolama organı olarak işlev gören kısa bir gövde

Botanik'te soğan yapısal olarak etli yaprakları veya yaprak tabanlarıyla bitkinin uykusunda gıda depolama organı olarak işlev gören kısa bir gövdedir.

<span class="mw-page-title-main">Lilium kesselringianum</span>

Kaf zambağı, Kafkas zambağı, Artvin zambağı veya bilimsel adıyla Lilium kesselringianum, zambakgiller familyasından çok yıllık bir zambak türüdür. Kafkasya, Artvin ve Ardahan'ın Posof ilçesine endemiktir. Deniz seviyesinden 1450 ila 2400 metre yükseklikteki koruluk yamaçlar, çayırlıklar, Piceae ormanları ve tahıl tarlalarında yetişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bernieridae</span>

Bernieridae, Passeriformes takımında sınıflandırılan bir kuş familyasıdır. Familyada sekiz cins içinde on bir tür bulunur. Hepsi Madagaskar'a endemik küçük orman kuşlarıdır.