İçeriğe atla

Lilavati's Daughters

Lilavati's Daughters, Hindistan'daki kadın bilim insanları hakkında yüze yakın biyografik denemeden oluşan bir koleksiyondur. Indian Academy of Sciences (Bangalore) tarafından 2008 yılında yayınlanan[1] kitap, Rohini Godbole ve Ram Ramaswamy tarafından düzenlendi. İncelemeler diğer yerlerin yanı sıra The Hindu,[2] Nature[3] ve C&E News'de[4] yer aldı. Kitap, Hindistan'da çalışan kadın bilim insanlarının kısa biyografi ve otobiyografilerini içeriyor. Bir dizi disiplini kapsayan bu denemelerde bilim insanları, onları neyin bilime getirdiğini, ilgilerini canlı tutmasını ve kariyerlerinde bir dereceye kadar ayrıcalık elde etmelerine neyin yardımcı olduğunu anlatıyor. Bu koleksiyon, ülkenin kültürel çeşitliliğini ve çeşitli disiplinleri temsil eder, böylece herhangi bir öğrenci, birçok düzeyde ilişki kurabilecekleri profesyonel kadınların içgörülerinden ve deneyimlerinden faydalanabilir.

Kitap Malayalam diline Kerala Sasthra Sahithya Parishath tarafından "Leelavatiyude Pennmakkal" olarak çevrildi. Lilavati's Daughters'in daha kısa (ve farklı) bir versiyonu, Ram Ramaswamy, Rohini Godbole ve Mandakini Dubey tarafından düzenlenen "The Girl's Guide to a Life in Science" olarak yayınlandı. Bu aynı zamanda Bangalore Hindistan Bilimler Akademisi'nin Bilimde Kadın Paneli'nin (WiS) bir girişimidir.

İçerik

Botanikçi E. K. Janaki Ammal, kimyagerler Asima Chatterjee ve Darshan Ranganathan, Hindistan'ın ilk kadın hekimi Anandibai Joshee, antropolog Iravati Karve, biyokimyacı Kamala Sohonie, tıbbi araştırmacı Kamal Ranadive, fizikçi B. Vijayalakshmi ve meteorolog Anna Mani'nin biyografileri bulunmaktadır. Birçoğu şu anda Hindistan'da çalışan bir dizi seçkin bilim insanının otobiyografileri kitabı tamamlıyor.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Lilavati's Daughters". Women in Science. Indian Academy of Sciences. 3 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2019. 
  2. ^ "Forgotten Daughters (Literary Review)". The Hindu. 5 Nisan 2009. 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2019. 
  3. ^ "Bridging the gender gap in Indian science". Nature 460 (2009) 1082. 3 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  4. ^ "Indian Women In Science: Universal tales of women's struggles to attain parity in the world of scientific research". C & E News, Volume 87(2009) Issue 3. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Subrahmanyan Chandrasekhar</span>

Subrahmanyan Chandrasekhar, Hint asıllı Amerikalı astrofizikçi. A. Fowler ile birlikte 1983'te kara deliklerin yüksek kütleli yıldızların evrimlerinin son aşamalarından biri olduğunu matematiksel teori haline getirdiklerinden dolayı Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır. 1930 Nobel Fizik Ödülü sahibi Chandrasekhara Venkata Raman'ın yeğenidir. Chandrasekhar limiti olarak bilinen astrofizik kavramını ortaya atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Germain</span> Fransız matematikçi

Marie-Sophie Germain, Fransız matematikçi, fizikçi ve filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Jantar Mantar, Jaipur</span>

Jantar Mantar anıtı, Hindistan'ın Racastan Eyaletinin, Jaipur şehrinde yer alan on dokuz mimari astronomik alet koleksiyonudur; Rajput kralı Sawai Jai Singh II tarafından yaptırılmış ve 1734'te tamamlanmıştır. Dünyadaki en büyük taş güneş saatine ev sahipliği yapmaktadır ve UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Hindustan Aeronautics Limited, Hindistan merkezli bir havacılık ve savunma şirketidir. Şirket, 23 Aralık 1940 tarihinde Hindustan Aircraft adıyla kurulmuş olup 1 Ekim 1964 tarihinde günümüz adını almıştır. Şirketin merkezi Bangalore'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Doudna</span> Amerikalı biyokimyager

Jennifer Doudna, CRISPR gen düzenleme alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle Emmanuelle Charpentier ile birlikte 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Amerikalı biyokimyager. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya ve Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nde Li Ka Shing Şansölye Başkanı Profesördür. 1997'den beri Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.

Joyanti Chutia Hindistanlı fizikçi. Kuzeydoğu Hindistan'daki ilk büyük araştırma kurumu olan Bilim ve Teknoloji İleri Araştırma Enstitüsü'nün müdürü olarak ülkesinde bilimsel kurumlara başkanlık eden ilk kadınlardan biridir. Hindistan Ulusal Bilimler Akademisi üyesi olup Hindistan Bilim ve Teknoloji Bölümünde Emeritus bilim insanıdır.

Bilimsel araştırma, dünyanın geri kalanının göze çarpmayan küçük katkılarının yanı sıra gelişmiş ülkelerde yoğunlaşmıştır. Nobel Ödüllerinin çoğu ABD, Avrupa veya Japonya'dan çıkmaktadır. Birçok yeni sanayileşen ülke, bilim kurumları kurmaya çalışmıştır, fakat sınırlı bir başarı elde etmişlerdir. Bu ülkelerin bilim için yeterli bir işgücü havuzu yoktur ve fen eğitimine yeterli yatırımları yapmamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Carol V. Robinson</span>

Dame Carol Vivien Robinson, İngiliz kimyager ve Kraliyet Kimya Derneği Başkanı. Oxford Üniversitesi Fiziksel ve Teorik Kimya Laboratuvarı'nda Kraliyet Cemiyeti Araştırma profesörü, Dr Lee Fiziksel ve Teorik Kimya Profesörü ve Exeter College'da profesör asistanıdır. Daha önce Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümü'nde Kütle Spektrometresi Profesörü idi.

Katharine Park, Harvard Üniversitesi'nde Bilim Tarihi alanında Radcliffe profesörüdür. Orta Çağ ve Rönesans Avrupası'nda cinsiyet, cinsellik ve kadın bedeni tarihi ile Orta Çağ'daki deneyim ve gözlem kategorileri ve uygulamaları konusunda uzmanlaşmıştır. 1981'de Harvard'da bilim tarihi alanında doktora yapmadan önce, 1974'te Marshall Bursu ile ödüllendirildikten sonra Londra Üniversitesi, Warburg Enstitüsü'nde Rönesans'ın birleşik tarihi çalışmalarında bir felsefe ustalığı bitirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ram Mohan Roy</span>

Raja Ram Mohan Roy veya Rammohan Roy, Hinduizmin önemli bir reformcusu ve Brahmo Samaj'ın kurucusudur. Aynı zamanda gazeteci ve sosyal yanlış anlaşılmalara karşı mücadeleci kişiliğiyle tanınan Bengalli bir yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mona Caird</span>

Alice Mona Caird bir İngiliz romancı ve deneme yazarıdır. Feminist yazıları ve görüşleri 19. yüzyılın sonlarında tartışmalara yol açtı. Aynı zamanda hayvan hakları ve sivil özgürlüklerin savunucusuydu ve Yeni Kadın'ın kamusal alandaki çıkarlarının geliştirilmesinde rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji dergileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede, sosyolojiyi ve çeşitli alt alanlarını kapsamakta olan ilgili akademik dergiler yer alır.

Bilim dergileri; uzman olmayan okuyucular için yazılmış, bilim hakkındaki haberleri, düşünceleri ve raporları belirli aralıklarla yayınlayan dergilerdir. Bu dergilerin yanı sıra, bilim insanları tarafından hazırlanan, araştırma ve değerlendirmeleri içeren periyodik yayımlar ise "Bilimsel dergi"lerdir. Bilim dergilerinin genel okuyucu kitlesi, kendi alanlarının dışındaki akademik dallar hakkında yazılan bilgilere erişmek isteyen bilim insanı olan veya olmayanlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Meg Urry</span> Amerikalı astrofizikçi

Claudia Megan Urry, Amerikan Astronomi Topluluğu Başkanı, Yale Üniversitesi Fizik Bölümü başkanı ve Hubble Uzay Teleskobu ekibinin bir parçası olarak görev yapmış Amerikalı bir astrofizikçi. Halen Yale Üniversitesi'nde İsrail Munson Fizik ve Astronomi Profesörü ve Yale Astronomi ve Astrofizik Merkezi Direktörüdür. Urry, yalnızca kara delikler ve çok dalga boylu araştırmalar da dahil olmak üzere astronomi ve astrofiziğe katkılarıyla değil, aynı zamanda astronomi, bilim ve daha genel olarak akademide cinsiyetçilik ve cinsiyet eşitliğini ele alan çalışmalarıyla da dikkate değerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dhondo Keshav Karve</span>

Halk arasında Maharshi Karve olarak bilinen Dhondo Keshav Karve, Hindistan'da kadın refahı alanında bir sosyal reformcuydu. Hindistan'daki ilk kadın üniversitesi olan SNDT Kadın Üniversitesi'ni kurdu. Hindistan Hükûmeti ona Bharat Ratna ödülünü 1958'de, yani 100. doğum gününde vererek onu onurlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Irawati Karve</span> Hintli sosyolog, antropolog, eğitimci ve yazar (1905-1970)

Irawati Karve, Hindistan, Maharaştra'dan öncü bir Hint sosyolog, antropolog, eğitimci ve yazardır. Hindistan'da Hint Sosyolojisi ve Sosyolojisi'nin kurucusu G. S. Ghurye'nin öğrencilerinden biridir. İlk kadın Hint Sosyolog olduğu iddia edildi.

<span class="mw-page-title-main">Jayant Narlikar</span>

Jayant Vishnu Narlikar, Üniversiteler Arası Astronomi ve Astrofizik Merkezi'nde (IUCAA) çalışmış Hint astrofizikçi ve emekli profesördür. Sir Fred Hoyle ile birlikte Hoyle-Narlikar teorisi olarak bilinen konformal yerçekimi teorisini geliştirdi. Albert Einstein'ın görelilik teorisini ve Mach prensibini benisemiştir. Bir parçacığın eylemsizlik kütlesinin, kozmik devrin bir fonksiyonu olan bağlantı sabiti ile çarpılan diğer tüm parçacıkların kütlelerinin bir fonksiyonu olduğunu öne sürer.

Elisabeth Anne Lloyd, biyoloji felsefesinde uzmanlaşmış Amerikalı bilim filozofudur. Indiana Üniversitesi, Bloomington'ta Blim ve Tıp Tarihi ve Felsefesi alanında Seçkin Profesör ve aynı zamanda biyoloji alanında Yardımcı Profesörken; Hayvan Davranışının Bütünleştirici Çalışması için Kinsey Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet ve Üreme Araştırmaları Enstitüsü'ne bağlı öğretim üyeliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mangala Narlikar</span> Hint kadın matematikçi, akademisyen ve yazar (1943-2023)

Mangala Narlikar, Matematiğin kökeni üzerine araştırmalar yapan ve diğer meslekler üzerine yazılar hazırlayan Hint kadın matematikçi, akademisyen ve yazar. Matematik eğitiminin ardından ilk olarak Mumbai'deki Tata Temel Araştırmalar Enstitüsü 'nde (TIFR) çalışmış, daha sonra Bombay ve Pune Üniversiteleri'nde öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">CNR Rao</span>

Chintamani Nagesa Ramachandra Rao, FNA, FASc, FRS, FTWAS, HonFRSC, MAE, HonFInstP, esas olarak katı hal ve yapısal kimya alanında çalışan Hint bir kimyagerdir. Dünyanın dört bir yanındaki 84 üniversiteden fahri doktora unvanına sahip olan bilim insanının 1.800 civarında araştırma yayını ve 56 kitabı bulunmaktadır. Nobel Ödülü dışında, alanında mümkün olan tüm ödülleri kazanmış bir bilim adamı olarak tanımlanmaktadır.