İçeriğe atla

Liko Amar

Liko Amar
Amar Dörtlüsü, 1922. Licco Amar, önde oturan
Genel bilgiler
Doğum04 Aralık 1891(1891-12-04)
Ölüm19 Temmuz 1959 (67 yaşında)
Freiburg
TarzlarKlasik Batı Müziği
MesleklerKemancı
ÇalgılarKeman
Emmy Matterstock

Liko Amar (d. 4 Aralık 1891, Budapeşte - ö. 1959, Freiburg), Budapeşte doğumlu Alman kemancı.

1935-1957 yılları arasında Türkiye'de yaşayan sanatçı, çağdaş batı müziğini Türkiye'de tanıtmak amacıyla çaba gösterip konserler vermiş; öğrenciler yetiştirmiştir. Yetiştirdiği öğrenciler arasında Suna Kan, Gülden Turalı gibi tanınmış sanatçılar bulunur.

Yaşamı

1900'lü yıllarda

1891 yılında Budapeşte'de doğdu. Babası, Osmanlı hakimiyeti altındaki Makedonya'da yaşadıktan sonra Macaristan'a göç etmiş tüccar Michael Amar idi.[1]

İlk olarak Budapeşte Ulusal Akademisi'nde keman eğitimi gördü. Bu okulda Emil Baré'nin öğrencisi oldu. 1911'de Berlin'e gitti. Eğitimine Berlin Müzik Akademisi'nde Henri Marteau ile devam etti. 1912'de Mendelshonn Ödülü'nü aldı.[1] 1916-1920 yılları arasında Berlin Filarmoni Orkestrası'nda, 1920-1923 arasında ise Mannheim Ulusal Tiyatro Orkestrası'nda başkemancı olarak çalıştı.

1921 yılında kendi adını taşıyan"Amar Dörtlüsü"`nü kurdu ve yönetti. Paul Hindemith ile kardeşi Rudof Hindeminth'in de yer aldığı dörtlü, özellikle avangart oda müziği konusunda ün kazandı.[1]

Liko Amar, 1925 yılında Emmy Matterstock ile evlendi.[1] 1927 yılında Alman vatandaşlığına geçti. Frankfurt'tan yayın yapan Güneybatı Almanya Radyosu Orkestrası'nda da başkemancı ve solist olarak görev yaptı.

Nazi döneminde radyodaki işine son verilip Alman vatandaşlığı iptal edilince Almanya'dan ayrıldı. Bir süre Fransa ve ABD'de yaşadı. 1934'te Paris'te iken Türk hükûmetinin talebi ile Türkiye'de müzik eğitimi üzerine bir rapor hazırladı. 1935 yılında İstanbul'a yerleşerek.[2] İstanbul Konservatuvarı'nda solist ve keman eğitimcisi olarak görev yapmaya başladı.

1938'de Musiki Muallim Mektebi'nde öğretmenlik yapmak üzere Ankara'ya davet edildi. Zaman içinde Ankara Devlet Konservatuvarı'na dönüşen bu kurumda 1938 - 1957 yılları arasında keman öğretmenliği yaptı; Suna Kan, Gülden Turalı gibi birçok sanatçının yetişmesine katkıda bulundu. 1940 yılında Türk vatandaşlığına geçti.[1]

Türkiye'de yaşadığı yıllarda çağdaş batı müziğini ülkede tanıtmak amacıyla birçok konser verdi. Türk bestecilerin eserlerini yorumladı, çalışmalarını destekledi. 2 Nisan 1948'de Ankara Devlet Operası'nın açılışında Ulvi Cemal Erkin'in keman konçertosunun ilk seslendirilişini gerçekleştirdi.[2]

Almanya'ya ilk defa 1950'de tekrar gidebildi ve ülkesine geri dönme yollarını aramaya başladı. 1957'de Freiberg Üniversitesi'nden gelen öğretim üyeliği teklifini kabul ederek Almanya'ya döndü ve Alman vatandaşlığını geri aldı. 19 Temmuz 1958'de öldü.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Çelkibudak, Halit. "Licco Amar'ı Tanıyor musunuz?". Interajans.nl sitesi, 31 Temmuz 2027. 3 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2020. 
  2. ^ a b Kurtaslan, Zafer. "Türk Keman Okulunun Oluşum Süreci ve Temsilcileri". Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı 26, Yıl 2009. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

Gülay Uğurata, Türk piyanist, müzisyendir

<span class="mw-page-title-main">Ayla Erduran</span> Türk kemancı

Ayla Erduran, Türk keman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kan</span> Türk keman virtüözü (1936–2023)

Suna Kan, Türk keman virtüözü.

İstemihan Taviloğlu, Türk besteci ve müzik eğitimcisidir. Bir klarnet konçertosu besteleyen ilk Türk besteci olarak tanınmıştır. Ankara Devlet Konservatuvarında müzikoloji bölümünün kurucu üyesi olan ve bu kurumda 20 yıl solfej ve armoni dersleri vermiş olan Taviloğlu, konservatuvardan yetişen tüm müzisyenlerin öğretmeni olarak bilinir.

Gülden Turalı, Türk keman sanatçısıdır.

Ernst Praetorius, Alman müzik tarihçisi, öğretmen ve orkestra şefidir.

Ferhunde (Remzi) Erkin, Türkiye'nin ilk kadın konser piyanisti ve piyano eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Hindemith</span>

Paul Hindemith bir Alman besteci, kemancı, viyola çalıcısı, eğitimci, müzik teoricisi ve orkestra şefidir.

Çağatay Akyol, Türk arpist.

Mehmet Seyfettin Asal, Türk besteci, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Veriko Tchumburidze</span> Gürcü / Türk kemancı

Veriko Tchumburidze, Gürcü / Türk Klasik batı müziği kemancısı ve yorumcusudur.

Ethem Emre Tamer, Türk kemancı.

Alican Süner, Türk kemancıdır.

Yiğit Karataş,, Türk kemancı.

Mehpare Karamenderes, orkestra şefi.

Oktay Dalaysel,, Türk kemancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Şensoy</span> kemancı, orkestra şefi, besteci

Hakan Şensoy, kemancı, orkestra şefi, besteci.