İçeriğe atla

Likör

Bir bardak bitkisel likör

Likör (liqueur ya da liquor) aromatik tatlandırıcılarla tatlandırılmış, şekerli, meyve ya da türlü bitkilerden veya bunların brandy, cin, rom, votka, viski gibi içkilerle harmanlanmasıyla yapılan alkollü içeceklerin genel adıdır. Likörlü çikolata yapımında çeşitli likörler kullanılır.[1]

Likörler, herboloji ve bitkisel ilaçların tarihsel torunlarıdır. 13. yüzyılın başlarında İtalya'da yapıldılar ve genellikle keşişler tarafından hazırlandılar. Bailey's, Benedictine gibi pek çoğu, eskiden manastırlarda tıbbi amaçlarla yapılan ve reçeteleri çok gizli tutulan karışımlardır.[2]

Bugün, tıbbi amaçlarla değil, tek başına içilen içkiler, uyarıcı madde (cordial) olarak ya da kokteyl yapımında kullanılırlar.

Hazırlanışı

Bazı likörler, belirli ağaçların, meyvelerin veya çiçeklerin su veya alkolde demlenmesi ve şeker veya diğer maddelerin eklenmesiyle hazırlanır. Diğerleri aromatik veya tatlandırıcı maddelerden damıtılır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rezene</span>

Rezene, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından; iki metreye kadar boylanan, iki yıllık, kokulu, otsu bitki türüdür. Anavatanı, Akdeniz havzası ve Yakın Doğu'dur.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Votka</span> Rusların millî içkisi

Votka veya orijinal ismiyle Vodka, Polonya ve Rusya menşeli, farklı çeşitlere sahip, şeffaf bir distile alkollü içkidir. Temelde su ve rektifiye etanolden oluşur, bazı diğer maddeler ve aroma izleri bulunabilir. Geleneksel olarak, fermente edilmiş tahıl tanelerinden veya patateslerden elde edilen sıvının damıtılmasıyla yapılır, ancak bazı modern markalar temel olarak meyve veya şeker kullanır. Özel bir tat ve kokusu yoktur ve renksizdir. İsminin Slavca su anlamına gelen "voda" 'dan geldiği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rom (içki)</span> Alkollü içeçek

Rom veya Rum, şeker kamışı, şeker kamışı suyu, melası ve damıtılmasından arta kalan vinas, su ile karıştırılarak oluşturulan damıtılmış içkidir. Kuru üzüm de kullanılır. Şıra 48 saat ile 5 gün arası bir süre mayalandıktan sonra damıtılır. Meşe fıçılarda eskitilip süzüldükten sonra içmeye hazır hale gelir. Şeker kamışı üretilen yerlerde yaygınca üretimi yapılmaktadır. Alkol derecesi en az %37,5 olduğu için yüksek alkollü bir içkidir.

Tedavi (Sağaltım). Sağlığı bozulmuş olan bireyi sağlıklı duruma kavuşturma amacıyla yapılan tıbbi işlemler bütünüdür. Tanı, anamnez ve fizik muayeneden sonra yapılır. Tedavi doğal, spor, ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi test, tıbbi görüntüleme, ameliyat ve farklı tıbbi prosedürlerle yapılabilir. Özel tedavi şekillerine terapi adı verilmektedir. Tek başına ruhsal yolla tedavi şekline de terapi denilmektedir. Hastalık tedavisi evde, doğada, hastane, sağlık ocağı ve başka yerlerde yapılır.

<i>Smoothie</i> Meyve veya sebzeden yapılan içecek

Smoothie, taze meyve ya da meyve suyu, süt, yoğurt, dondurma ilave edilerek yapılan milkshake tarzı bir içecektir. Malzemelerin bir blenderde püre haline getirilmesiyle yapılır. Milk shake'e ve ice slush'a benzer. Sporcuların özellikle protein tozu ekleyerek kullandığı görülmüştür. Sebzeler, bitkisel süt, kesmik, lor, buz küpü, peynir altı suyu tozu veya besin takviyesi ve başka bileşenler de eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Barmen</span>

Barmen, barlarda içkileri hazırlayan ve servis eden görevlidir. Müşterilerin istediği içkileri doğrudan doğruya bar tezgâhı üzerinde ikram eder. Bazı barmenler, kokteyl denen aperitif, alkol, likör, meyve suyu, süt vs. karışımı içkileri hazırlamakta ustadırlar. Kokteyl bardağa dökülmeden önce shaker (şeykır) yani karıştırıcı denen özel bir kapta sallanıp karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Vermut</span>

Vermut, alkolle takviye edilerek güzel kokulu bitki ve baharatlarla "aromatize" edilmiş bir tür şaraba verilen addır. Şarabın 'alkolle takviyesi'nden kasıt içerisine brandy veya benzeri bir distile (damıtık) alkollü içecek ilave edilmesidir. Popüler aromalı şarap ve fortifiye şarap türü sayılır. Vermutun aromatizasyonu ise genelde tarçın, kakule, pelin otu ve mercanköşk gibi aromatik bitkilerle yapılmakla beraber birçok vermut üreticisi işlemde kullandığı bitkilerin reçetesini ticari bir sır olarak saklamaktadırlar. Aromatizasyon işlemi geçmişte, vermut yapımında kullanılan ucuz ve kalitesiz beyaz şarabın tadını düzeltmek için yapılmıştı. Bugün dahi vermut yapımında özelliği olmayan ucuz beyaz şaraplar kullanılmaktadır. Vermutun ortalama alkol oranı %17-18'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ot</span> gıda, ilaç veya parfüm için kullanılan bitki

Otlar, tıbbi amaçları olan, yiyecekleri veya garnitürleri tatmak ve süslemek için kullanılan tuzlu veya aromatik özelliklere sahip bitkilerdir; makro besinler için tüketilen sebzeler ve diğer bitkiler hariçtir. Mutfak kullanımı tipik olarak baharatları baharatlardan ayırır. Otlar genellikle bir bitkinin yapraklı yeşil veya çiçek açan kısımlarını belirtir, baharatlar ise genellikle tohumlar, peridermis, kökler ve meyveler dahil olmak üzere bitkinin diğer kısımlarından kurutulur ve üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Chambord</span>

Chambord, bir tür Fransız ahududu likörüdür. Vanilya, konyak, ahududu ve bazı baharatların karıştırılmasıyla yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Shrub</span>

Karışık içecekler açısından, shrub iki farklı, ancak ilişkili, asitlendirilmiş içeceğin adıdır. 17. ve 18. yüzyıllarda İngiltere’de popüler olan, tipik olarak rom, squaş veya brendi ile yapılan ve şeker ile narenciye meyvesinin suyu veya kabukları ile karıştırılmış bir meyve likörüdür. "Shrub" kelimesi, Amerika'nın sömürge döneminde popüler olan, sirke şurubunun alkollü, su veya karbonatlı su ile karıştırılmasıyla yapılan kokteyl veya meşrubat anlamına da gelebilir. Terim ayrıca, kokteylin yapıldığı tatlandırılmış bir sirke bazlı şurup olan tabana da uygulanabilir; şurup aynı zamanda içme sirkesi olarak da bilinir. Sirke içmek genellikle karışık içeceklerde kullanmak için meyve suyu, şifalı otlar ve baharatlarla karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Skuaş</span>

Squaş, meşrubat yapımında kullanılan alkolsüz konsantre bir şuruptur. Genellikle meyve aromalı, meyve suyu, su ve şeker veya bir tatlandırıcı yerine yapılır. Modern içkiler ayrıca gıda boyası ve ilave tatlandırıcı içerebilir. Bazı geleneksel squaşlar, özellikle de mürver ve zencefil gibi bitkisel özler içerir.

<span class="mw-page-title-main">Pisco sour</span>

Pisco ekşi, Şili ve Peru mutfaklarından Peru kökenli tipik bir alkollü kokteyldir. Bu kokteyl ismini ana madde olarak kullanılan piscodan almaktadır. Ekşi sözcüğu ise ekşi narenciye suyu ve tatlandırıcılarla hazırlanan bir tür kokteyl sınıflandırmasını ifade eder. Peru'da Peru piscosu ve taze sıkılmış lim suyu ile hazırlanan kokteylin içinde şurup, buz, yumurta akı ve Angostur acıları da vardır. Şili versiyonu da buna benzerdir, ancak Şili piscosu ve pika limi kullanır ve ne Angostur acıları ne de yumurta akı kullanılır. Kokteylin ananas gibi meyveler veya koka yaprakları gibi bitkilerle oluşturulan diğer çeşitleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karışık içecek</span>

Karışık içecekler, iki veya daha fazla bileşenin karıştırıldığı bir içecektir. Bazıları likör ve cin tonik içerir, bazıları içki ve alkolsüz içeceklerdir. Karışık içecekler hazırlanmasında meşrubat, meyve suları, süt, buz küpü ve diğer karışımlar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Harman viski</span> Farklı viskilerin harmanlanması ile ortaya çıkan ürün

Harman viskisi, farklı viski türlerinin karışımıdır. Bazen de nötr taneli rektifiye alkol, renklendiricilerin ve tatlandırıcıların harmanlanma'sından alınır. Genellikle bir veya daha fazla yüksek kaliteli malt viski ile daha az pahalı alkollü içkiler ve diğer bileşenlerin karıştırılmasından alınır.

<span class="mw-page-title-main">White Russian</span>

White Russian votka, kahve likörü ve krema ile yapılan ve old fashioned bardakta buzla birlikte servis edilen bir kokteyl türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Brandy Alexander</span>

Brandy Alexander, 20.yüzyılın başlarında popüler olmuş konyak, kakao likörü ve kremadan oluşan brendi bazlı bir kokteyldir. "Dondurulmuş Brandy Alexander" için dondurma eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Bellini (kokteyl)</span>

Bellini, İtalyan beyaz şarabı Prosecco ve şeftali püresi veya şeftali nektarının karışımıyla yapılan bir kokteyl çeşididir. İtalya'nın Venedik şehrinde ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Triple sec</span>

Triple sec, Fransa'da ortaya çıkan portakal aromalı bir likördür. Genellikle hacimce %20-40 alkol içerir.

<span class="mw-page-title-main">Sidecar (kokteyl)</span>

Sidecar, geleneksel olarak brendi, portakal likörü ve limon suyuyla yapılan bir kokteyldir. 1920'lerin başında Paris ve Londra'da popüler oldu. Orijinal tarifin yaygın değişiklikleri şeker kenarı, eklenen şeker şurubu ve portakal kıvrımı veya limon kıvrımıdır.