İçeriğe atla

Lihtenştayn'daki Türkler

Lihtenştayn'daki Türkler, kökleri Türkiye'ye, Kıbrıs'a veya geçmişte Osmanlı İmparatorluğu'nun parçası olan devletlerdeki Türk azınlıklara dayanan kişilerdir.

Nüfus

2009 yılında Lihtenştayn'da yaşayan yaklaşık bin Türk kökenli kişi vardı.[1] Genel olarak, Türk toplumu ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık %3'ünü oluşturmaktadır.[2] Türkler, İsviçreliler, Avusturyalılar, Almanlar, İtalyanlar ve Portekizlilerin ardından Lihtenştayn'daki en büyük altıncı yabancı gruptur.[3] Ancak bu, Lihtenştayn doğumlu Türk toplumunu hesaba katmaz.

Kaynakça

  1. ^ Bir masal ülkesinde yaşam öğretisi., Milliyet, 2009, 15 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 8 Kasım 2020, Bu küçücük ülkede yaşayan 1000 Türk'ten... 
  2. ^ İspanya'dan 8 yiyen Liechtenstein'ın Türkleri, Hürriyet, 2016, 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 8 Kasım 2020, Bu sayı toplam nüfusun yüzde 3'üne denk geliyor. 
  3. ^ Fürstentum Liechtenstein 2017, 3.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn</span> Alplerde bulunan mikrodevlet

Lihtenştayn veya resmî adıyla Lihtenştayn Prensliği, Orta Avrupa'nın güneybatısında yer alan ve Almanca konuşulan bir mikrodevlet. Lihtenştayn, meşrutiyet ile yönetilen bir prensliktir. 160 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dördüncü en küçük ülkesidir. İsviçre ve Avusturya arasında yer alır.

Lihtenştayn tarihi bugünkü Liechtenstein Prensliği topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Avrupa'daki Türkler, Avrupalı Türkler ya da Avrupa Türkleri, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye kökenli insanlar.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn pasaportu</span>

Lihtenştayn pasaportu Lihtenştayn vatandaşlarına uluslararası seyahatler yapabilmeleri amacıyla verilen resmi belgedir. Ayrıca pasaport Lihtenştayn vatandaşlığını kanıtlamak için belge olarak kabul edilir.

33,987 nüfuslu Lihtenştayn'da 18 kişilik bir Yahudi cemaati bulunmaktadır.

2016 UEFA ülkeler sıralaması, ülkelerden 2017-18 UEFA Şampiyonlar Ligi ve 2017-18 UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak takımların sayısını ve bu takımların maçlara başlayacağı turları belirlemekte kullanılır.

2017 UEFA ülkeler sıralaması, ülkelerden 2018-19 UEFA Şampiyonlar Ligi ve 2018-19 UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak takımların sayısını ve bu takımların maçlara başlayacağı turları belirlemekte kullanılır.

Lihtenştayn İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (Lihtenştayn İBBS), Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi Lihtenştayn için kullanılan sınıflandırmadır.

2018 UEFA ülkeler sıralaması, ülkelerden 2019-20 UEFA Şampiyonlar Ligi ve 2019-20 UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak takımların sayısını ve bu takımların maçlara başlayacağı turları belirlemekte kullanılır.

2019 UEFA ülkeler sıralaması, ülkelerden 2020-21 UEFA Şampiyonlar Ligi ve 2020-21 UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak takımların sayısını ve bu takımların maçlara başlayacağı turları belirlemekte kullanılır.

2020 UEFA ülkeler sıralaması, ülkelerden 2021-22 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2021-22 UEFA Avrupa Ligi ve 2021-22 UEFA Avrupa Konferans Ligi turnuvalarına katılacak takımların sayısını ve bu takımların maçlara başlayacağı turları belirlemekte kullanılır.

2021 UEFA ülkeler sıralaması, ülkelerden 2022-23 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2022-23 UEFA Avrupa Ligi ve 2022-23 UEFA Konferans Ligi turnuvalarına katılacak takımların sayısını ve bu takımların maçlara başlayacağı turları belirlemekte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn ekonomisi</span>

Lihtenştayn ekonomisi, kabaca eşit derecede küçük ama önemli bir tarım sektörüne sahip hizmetlere ve endüstriye dayanmaktadır. Ülke, İsviçre ile bir gümrük birliğine katılmış ve İsviçre Frangı]]'nı kendi ulusal para birimi olarak kullanmaktadır. Enerji ihtiyacı % 85'inden fazladır. Lihtenştayn 1991'den beri Avrupa Serbest Ticaret Birliği'ne (EFTA) üye oldu . Mayıs 1995'ten bu yana pasaportsuz Avrupa içi seyahatleri için Schengen Anlaşması'na katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Liechtensteiner Cup</span> Lihtenştaynda millî erkekler futbol kupası

Lihtenştayn Kupası, Lihtenştayn Futbol Federasyonu tarafından 1946'dan beri her sene düzenlenen ulusal kupa organizasyonudur. Kupası kazanan, UEFA Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazanır.

2022 UEFA ülkeler sıralaması, ülkelerden 2023-24 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2023-24 UEFA Avrupa Ligi ve 2023-24 UEFA Avrupa Konferans Ligi turnuvalarına katılacak takımların sayısını ve bu takımların maçlara başlayacağı turları belirlemekte kullanılır.

2009 Pew Araştırma Merkezi raporuna göre, Lihtenştayn'da yaşayan tahmini 2.000 Müslüman vardır, bu da genel nüfusun yaklaşık %4.8'üne tekabül eder. 2010 nüfus sayımında nüfusun %5,4'ü Müslümandı, 2015 nüfus sayımında bu sayı %5,9'a yükseldi. Pew Araştırma Merkezi'ne göre bu sayının 2030 yılına kadar sabit kalacağı tahmin ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri, Lihtenştayn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn mutfağı</span>

Lihtenştayn mutfağı Lihtenştaynda bulunan yemek ve malzemeleri ifade eder. Mutfak çeşitlidir ve yakın ülkelerin mutfağından, özellikle İsviçre ve Avusturya'dan etkilenmiştir ve ayrıca Orta Avrupa mutfağından da etkilenmiştir. Peynirler ve çorbalar Lihtenştayn mutfağının ayrılmaz bir parçasıdır. Süt ürünleri, geniş bir süt endüstrisi nedeniyle ülke mutfağında da yaygındır. Yaygın sebzeler arasında yeşillikler, patates ve lahana bulunur. Yaygın olarak tüketilen etler arasında sığır eti, tavuk ve domuz eti bulunur. Günde üç öğün yemek yemek yaygındır.