İçeriğe atla

Lihtenştayn prensleri listesi

Lihtenştayn Hükümdarları
Mevcut Monarşi
Lihtenştayn Arması
İlk hükümdar I. Karl
Mevcut hükümdar II. Hans-Adam
Unvan Prens
Resmi konum Vaduz Şatosu
Atayan Kalıtsal
Monarşi başlangıcı 20 Aralık 1608
Monarşi bitiş {{{bitiş}}}
Veliaht Naip Alois

Aşağıdaki liste Lihtenştayn topraklarının Karl Lihtenştayn tarafından Kutsal Roma İmparatorluğu meclisinde danışman olan Lihtenştayn ailesinin sözünün daha çok geçmesi için Kutsal Roma İmparatorluğu'na bağlı Schellenberg Lorduğu ve Vaduz Kontluğu'nu satın alınıp Lihtenştayn Prensliğinin kurulmasıyla Lihtenştayn Prensi unvanını taşıyan hükümdarları içerir. Bu zamana kadar ülke sadece Lihtenştayn Ailesi tarafından yönetilmiştir.

Prensler

Resim İsim Tahta Çıkış Tarihi Tahttan İniş Tarihi Notlar
I. Karl20 Aralık 1608 12 Şubat 1627
Karl Eusebius12 Şubat 1627 5 Nisan 1684
I. Hans-Adam5 Nisan 1684 16 Haziran 1712
I. Joseph Wenzel16 Haziran 1712 12 Mart 1718 İlk Saltanat
Anton Florian12 Mart 1718 11 Ekim 1721
Joseph Johann Adam11 Ekim 1721 17 Aralık 1732
Johann Nepomuk Karl17 Aralık 1732 22 Aralık 1748
I. Joseph Wenzel22 Aralık 1748 10 Şubat 1772 İkinci Saltanat
I. Franz Joseph10 Şubat 1772 18 Ağustos 1781
I. Aloys18 Ağustos 1781 24 Mart 1805
I. Johann Joseph24 Mart 1805 20 Nisan 1836
II. Aloys20 Nisan 1836 12 Kasım 1858
II. Johann12 Kasım 1858 11 Şubat 1929
I. Franz11 Şubat 1929 25 Temmuz 1938
II. Franz Joseph25 Temmuz 1938 13 Kasım 1989
II. Hans-Adam13 Kasım 1989 Görevde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batı Roma İmparatorluğu</span> Roma İmparatorluğunun bağımsız yönetilmiş batı yarısı

Batı Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun 395 yılında İmparator I. Theodosius tarafından ikiye bölünmesiyle ortaya çıkan bir devlettir. Diğer yarısı ise Doğu Roma İmparatorluğu olan devlet, MS 3. ile 5. yüzyıllar arasında var olmuştur. Batı Roma İmparatorluğu, ayrı bir bağımsız İmparatorluk mahkemesi tarafından yönetildikleri herhangi bir zamanda Roma İmparatorluğu'nun batı eyaletlerinden oluşuyordu. Batı Roma İmparatorluğu ve Doğu Roma İmparatorluğu terimleri modern zamanlarda fiilen bağımsız olan siyasi varlıkları tanımlamak için icat edildi; Çağdaş Romalılar İmparatorluğun iki ayrı imparatorluğa bölündüğünü düşünmediler, ancak onu iki ayrı imparatorluk mahkemesi tarafından yönetilen tek bir yönetim olarak idari bir çare olarak gördüler.

<span class="mw-page-title-main">II. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı ordusunun Viyanayı başarısız olarak ikinci kez kuşatması ve 60. günün sonunda bozguna uğradığı kuşatma

II. Viyana Kuşatması, 1683 Viyana Kuşatması veya Viyana Bozgunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ikinci girişimdi. Viyana Savaşı, şehrin iki ay boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasının ardından 12 Eylül 1683 tarihinde Viyana yakınlarındaki Kahlenberg Dağı'nda gerçekleşti. Savaş, Habsburg monarşisi liderliğindeki Kutsal Roma İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Birliği tarafından, her ikisi de Kral III. Jan Sobieski komutasında, Osmanlılara ve onların vasal ve haraç devletlerine karşı yapıldı. Bu savaş, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun Osmanlılara karşı ilk kez askerî işbirliği yaptığı savaş oldu. Osmanlıların yenilgisi, Avrupa'ya yayılmasında bir dönüm noktası oldu ve bundan sonra Osmanlılar daha fazla ilerleme kaydedemedi. Bunu takip eden ve 1699 yılına kadar süren savaşta Osmanlılar, Osmanlı Macaristanı'nın büyük bir kısmını Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold'a bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">V. Karl</span> Kutsal Roma imparatoru, İspanya kralı, Avusturya arşidükü ve Burgonya dükü (1500–1558)

V. Karl ya da Şarlken, Kutsal Roma İmparatoru, İspanya Kralı, Habsburg Hollandası Lordu ve Burgonya Kontu.

<span class="mw-page-title-main">Çar</span> bazı Slav ülkelerinde monarşik unvan

Çar kelimesinin kökeni Sezar'a dayanır. Roma İmparatorluğu yıkıldıktan sonra diğer birçok imparatorluk Roma İmparatorluğu'nun devamı ve Sezar'ın varisi olduğunu iddia etmiş ve tüm Avrupa'da egemenlik hakkı iddia etmiştir. Bu imparatorluklar Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) ve Rus İmparatorluğu'dur. Osmanlı'da Sezar'ın unvanını ilk Fatih Sultan Mehmet Kayzer-i Rum şeklinde kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn</span> Alplerde bulunan mikrodevlet

Lihtenştayn veya resmî adıyla Lihtenştayn Prensliği, Orta Avrupa'nın güneybatısında yer alan ve Almanca konuşulan bir mikrodevlet. Lihtenştayn, meşrutiyet ile yönetilen bir prensliktir. 160 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dördüncü en küçük ülkesidir. İsviçre ve Avusturya arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans imparatorları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bizans imparatorları listesi, Bizans İmparatorluğu'nun imparatorları hakkında kısa ayrıntılar sağlayan ve bu uzun süren imparatorluğun başına geçmiş olan kişileri hepsini bir arada gösteren bir bilgi kaynağıdır. Bu genel olarak, tek başına imparatorluk yapmayan ya da kıdemli imparator unvanını hiçbir zaman taşımayan birçok Bizans hükümdarlarının isimlerini kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dominatus</span>

Dominatus, İmparator Diokletian'ın kendisini imparator ilan ettiği MS 284 yılıyla Roma İmparatorluğu'nun Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmasından sonra Batı İmparatorluğunun tarih sahnesinden kesin olarak çekildiği MS 476 yılı arasında kalan, despotik son dönemlerini tanımlamak için kullanılan terim. Principate döneminden farklı olarak, bu dönemde Antik Roma'nın cumhuriyetçi geleneklerinin çoğunlukla sonlandırıldığı, princeps gibi cumhuriyetçi unvanla gizlenen güçlü lider yerine direkt Roma senatosuna ve halka karşı açık bir hükümdarlık sergileyebilen daha despotik bir imparatorların olduğu yönetim benimsenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Roma İmparatorluğu</span> Avrupada 962-1806 yılları arasında hüküm sürmüş bir devletçikler bütünü

Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, 962-1806 yılları arasında 844 yıl boyunca Orta Avrupa'da hüküm sürmüş bir monarşi. Alman Krallığı temelinde olsa da, aslında bir devletçikler bütünüdür. Daha doğrusu imparatorluk toprakları tek bir hanedanın malı değildi. Ülke toprakları birçok federal hanedanlık tarafından yönetiliyordu. Kutsal Roma İmparatorluğu'nu oluşturan bu hanedanlıklar şunlardı:

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Roma imparatorları listesi</span> Vikimedya madde listesi

Kutsal Roman İmparatorları, Orta Avrupa'da Orta Çağ ve Yeni Çağ'da hüküm sürmüş olan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun seçimle işbaşına geçen hükümdarlarıydı. Geleneğe göre 2 Şubat 962 tarihinde Papa XII. Ioannes'in elinden taç giymiş olan Saksonya Dükü, Almanya Kralı olan I. Otto ilk Kutsal Roma İmparatoru kabul edilmektedir. Ancak İmparatorluğun kendi daha sonraları kurulmuştur. Son Kutsal Roma İmparatoru II. Franz 1806 yılındaki Napolyon Savaşları sırasında tahttan feragât etti ve imparatorluk böylece son buldu.

Lihtenştayn tarihi bugünkü Liechtenstein Prensliği topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Hollanda Cumhuriyeti</span>

Hollanda Cumhuriyeti — resmî adı Yedi Birleşik Hollanda Cumhuriyeti, Birleşik Hollanda Cumhuriyeti ya da Birleşik Yedi İller Cumhuriyeti — Avrupa'da 1581-1795 yılları arasında varlığını sürdüren bir cumhuriyet. Ardılları Batavya Cumhuriyeti ile Hollanda Birleşik Krallığı ve son olarak da modern Hollanda Krallığı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Konfederasyonu</span> 1815 Viyana Kongresi ile kurulan ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunun yerini doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur

Alman Konfederasyonu Orta Avrupa'da, 1815 Viyana Kongresi ile 1806'da yıkılan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun boşluğunu doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur. 1848'te, liberal ve milliyetçi ihtilalciler birleşmiş bir Alman Devleti kurmaya çalıştılar. Fakat Alman eyaletleri arasındaki görüşmeler olumsuz sonuçlanınca konfederasyon 1848'de dağıldı. Buna karşın 1850'de tekrar kuruldu. İki üstün ülke, Prusya ve Avusturya arasındaki Alman devletçiklerinin lideri olma konusundaki çekişme, 1866 Avusturya-Prusya Savaşı'nın çıkmasına neden oldu ve konfederasyon dağıldı. Böylece 1866'da, kuzey Almanya'da, Kuzey Almanya Konfederasyonu ve birçok devletçik kuruldu ve bunlar 1871 yılına kadar varlıklarını sürdürdü. Bu sürecin sonunda Prusya'nın önderliğinde Alman İmparatorluğu kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Kuşatması (1688)</span>

Belgrad Kuşatması, 30 Temmuz-8 Eylül 1688 tarihleri arasında, Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki Belgrad'a, Kutsal İttifak kuvvetleri tarafından yapılan kuşatma. Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu önderliğindeki kuşatma sonrasında şehir Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu hakimiyetine girdi.

<span class="mw-page-title-main">VI. Benedictus</span>

VI. Benedictus, 19 Ocak 973'ten 974'teki ölümüne kadar Papa olarak görev yapmıştır. Kısa görev süresi, Alman imparatorlarının Otto I ve Otto II dönemlerinin arasındaki geçiş döneminde, Crescentii ve Tusculani gibi Roma aristokrat ailelerinin desteğinde Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun kuruluşunun kuruluş zamanında geçti.

<span class="mw-page-title-main">Elektörlük</span> soyluluk unvanı

Elektörlük veya Elektorat, Elektör unvanlı bir yöneticinin yönetimindeki ülke veya bölgedir. Tarihte yalnız Avrupa'da Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu içinde kullanılmış olan elektörlük terimi günümüzde egemen devlet ve bölgelerde kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Paschalis</span> 160. Katolik Kilisesi papası (y. 1053-1118; pd. 1099-1118)

Papa II. Paschalis, (İtalyanca:Pasquale II, İngilizce:Paschal II, Fransızca:Pascal II. Asıl adı Rainerio Raineri, Latince: Ranierus. 13 Ağustos 1099 - 21 Ocak 1118 arasında papadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Hans-Adam</span>

I. Hans-Adam, 3. Lihtenştayn Prensi. lihtenştayn Prensi Karl Eusebius ve Prenses Johanna Beatrix von Dietrichstein-Nikolsburg'un oğludur. 18 Ocak 169'da Schellenberg Lorduğu ve Vaduz Kontluğu'nu satın alarak, Kutsal Roma İmparatorluğu Meclisi'nde temsil edilmeyi amaçlamıştır. Ölümünden 7 yıl sonra, 23 Ocak 1719'da istediği gerçekleşmiştir ve Lihtenştayn Prensliği resmen kurulmuştur. Böylece Lihtenştayn Ailesi Kutsal Roma İmparatorluğu Meclisinde temsil hakkı kazanmıştır. I. Hans-Adam ayrıca Troppau ve Jägerndorf Dükü unvanını taşımıştır. Kendisine Viyana'da yazlık bir saray yaptırmıştır. Ve ömrünün büyük bir kısmını bu sarayda geçirmiştir. Kendisi Ayrıca 575. Altın Post Nişanı şövalyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn Prenslik Ailesi</span>

Lihtenştayn Prenslik Ailesi ya da Lihtenştayn Hanedanı, Lihtenştayn Prensliği'ni yöneten hanedan. Aynı zamanda ülkeye ismini veren ailedir. Aile üyelerini hak ve sorumlulukları, Aile üyeleri tarafından yapılan oylama sonucu değiştirilebilen bir aile yasası ile belirlenir. Aile üyeleri Vaduz Şatosu'nda ikamet etmektedir.

Imperator; Roma İmparatorluğu, Doğu ve Batı Roma İmparatorlukları ve Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğunda kullanılmıştır. Imperator, Roma'da hanedan üyesi anlamına gelir. Romalı hanedanlardan biri yıkılırsa Roma Senatosu lordları ve imperatorları kendine bir İmparator seçer. İmperatorlara Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğunda Seçmen, Lord, Hanedan lideri de denilir.

<span class="mw-page-title-main">Anton Florian</span>

Anton Florian, 1718 ile 1721 yılları arasındaki Lihtenştayn Prensiydi.