İçeriğe atla

Lihi Dağları

Koordinatlar: 42°11′54″K 43°29′54″D / 42.19833°K 43.49833°D / 42.19833; 43.49833
Lihi Dağları
Lihi Dağları
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.470 metre (8.100 ft)
Koordinatlar42°11′54″K 43°29′54″D / 42.19833°K 43.49833°D / 42.19833; 43.49833
Coğrafya
ÜlkeGürcistan

Lihi Dağları (Gürcüce: ლიხის ქედი, likhis kedi) veya Surami Dağları (Gürcüce: სურამის ქედი, suramis kedi), Kafkas Dağları'nın bir parçası olan Gürcistan'daki sıradağdır. Büyük Kafkasya ve Küçük Kafkasya dağlarını birbirine bağlar.

En yüksek noktası deniz seviyesinden 1,926 metre (6,32 ft) yüksekliktedir. En alçak noktası ve en önemli dağ geçidi 949 metre (3.114 ft) yüksekliğindeki Surami Geçidi'dir. Bu geçit, Doğu ve Batı Gürcistan'ı birbirine bağlar. Geçitten bir demiryolu hattı ve Zestaponi - Haşuri kara yolu geçmektedir. Lihi Dağlarının güney kısmı tarihsel olarak Ghado olarak bilinmekteydi.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elbruz Dağı</span>

Elbruz Dağı, 5.642 m yükseklikle Kafkasların, Rusya'nın ve Avrupa'nın en yüksek dağı. Elbruz; şu sıralar faal olmayan, yoğun olarak buzullarla kaplı, çift zirveli bir stratovolkandır. İki zirve arasındaki mesafe 1.500 metre olup zirve noktası güney krater kenarında bulunur. 70'ten fazla buzul, Elbruz'dan aşağıya, vadiye akar. Toplam 145 km² buzla örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dağ geçidi</span> bir sıradağdan veya köprüler üzerinde geçen yol

Dağ geçidi, bir dağ ya da tepe sırasında, bir taraftan öbür tarafa geçişe imkân tanıyan alçak noktaya verilen isimdir. Geçilen sırayı aşan yolun genellikle en yüksek noktasıdır. Dünyanın dağ sıralarının pek çoğu yolculuklara engel oldukları için geçitler, yazılı tarihten önceki dönemlerden beri büyük önem taşımışlar; ticaret, savaş ve göçlerde önemli rol oynamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Karpatlar</span> Doğu Avrupada bir sıradağ

Karpat Dağları, Doğu Avrupa'da bir dağ silsilesi. Viyana yakınlarında Bratislava'da başlayıp kuzeydoğuya doğru bir yay biçiminde uzanarak Polonya'nın güneyinden ve Ukrayna'nın güneybatı kesiminden geçip güneydoğuya, Romanya topraklarında Ramnicu Sarat yakınlarında batıya kıvrılır ve Tuna üzerinde Demirkapı denilen bölgede son bulur. Macaristan'ı çok geniş ve açıktan çevreleyen bir yay biçimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Zigana Geçidi</span>

Zigana Geçidi, Kuzey Anadolu Dağları'nda, Gümüşhane ili sınırları içerisindeki bir geçittir. Rakımı 2032 metredir.

Yanshan Dağları ya da Yan dağları, Kuzey Çin Ovası'nın kuzeyindeki -Hebei bölgesi- büyük dağlardan biridir. Bölge, batıda Chaobai Nehri ve doğuda ünlü Shanhai Geçidi arasında bulunur. Dağın büyük bölümü kireçtaşı, granit ve bazalt yapısındadır. Denizden yüksekliği 400-1000 metre arasında değişmektedir. En yüksek zirve -Wuling Dağı- denizden 2116 metre yüksekliktedir ve Hebei eyaletinin Xinglong bölümünde bulunmaktadır. Bölge birçok dar geçit barındırmaktadır: Gubei Geçidi, Xifeng Geçidi ve Leng Geçidi. Çin Seddi'nin doğu sınırı -Pekin'in Badaling kısmı da dahil olmak üzere- Yan Dağları içerisindedir. Dağlar aynı zamanda Kuzey-Güney arasında önemli bir trafik geçidi oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya coğrafyası</span>

Abhazya Güney Kafkasya bölgesinde yer almaktadır. De facto olarak bağımsız bir cumhuriyettir ama çoğunlukla uluslararası tanımlamalarda Gürcistan içinde bir özerk cumhuriyet olarak kabul edilmektedir. Abhazya Cumhuriyeti adını taşıyan bu yönetim bazı ülkeler tarafından tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kilikya'daki Roma yolu</span>

Kilikya'daki Roma yolu, bir Roma yolunun Mersin ilindeki parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rikoti Geçidi</span> Gürcistandaki geçiş

Rikoti Geçidi, Gürcistan'ı batı ve doğu olarak ikiye ayıran Büyük Kafkas Dağları'nın bir bölümü olan Likhi Sıradağları'nın güney kısmında yer alan dağ geçididir. Gürcistan'ın iki büyük kentini birbirine bağlayan Tiflis-Kutaisi kara yolu, 1982 yılında Gürcistan SSC döneminde inşa edilen 1.722 m (5.650 ft) uzunluğundaki bu kayalık tünelden geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mesheti Sıradağları</span> Gürcistandaki sırt

Mesheti Sıradağları, Gürcistan'ın güneybatısındaki Mesheti bölgesindeki Küçük Kafkas Sıradağları'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Millî Parkı</span>

Tiflis Milli Parkı, Tiflis şehrinin kuzeyindeki Mtsheta Belediyesinde bulunan Gürcistan'daki dokuz milli parktan biridir. Tarihi Mtsheta kasabası parkın batı sınırının hemen dışında yer almaktadır. Milli park, daha önce var olan Saguramo Milli Parkı temeli üzerine 1973 yılında kuruldu ve Gürcistan'ın en eski milli parkı oldu. Parkın alanı 243 kilometrekare (94 sq mi) 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Egrisi Dağları</span> Gürcistandaki sırt

Egrisi Dağları veya Megrelya Dağları, Büyük Kafkas Dağları'nın güneyinde yer alan sıradağlardır. Doğudan batıya uzunluğu 68–70 km, kuzeyden güneye uzunluğu ise 34–37 km olan dağlar, batıda Tshenistskali ve doğuda Enguri nehirlerinin arasında konumlanmıştır. Dağların en yüksek noktası 3226 metre yüksekliğindeki Chitagwala Zirvesi'dir. Dağların yamaçları 1200 metreye kadar kayın, kestane, gürgen ve meşe ağaçlarıyla, 2100 metreye kadar ladin ve göknar ağaçlarıyla ve 2100 metrenin üzerinde subalpin ve alpin otlakları kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Daryal Boğazı</span> dağ geçidi

Daryal Boğazı, Rusya ile Gürcistan arasındaki sınırda yer alan bir nehir boğazıdır. Bugünkü Vladikavkaz'ın güneyinde, Kazbek Dağı'nın doğu eteğinde yer almaktadır. Geçit Terek Irmağı tarafından oyulmuştur ve yaklaşık 13 kilometre (8,1 mi) uzunluğundadır. Boğazın dik granit duvarları bazı yerlerde 1.800 metre (5.900 ft) yüksekliğe kadar çıkabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan coğrafyası</span>

Gürcistan, Kafkasya bölgesinde yer alan bir ülkedir. Batı Asya ve Doğu Avrupa'nın kesişme noktasında yer alır, batıda Karadeniz, kuzeye Rusya, güneyde Türkiye ve Ermenistan ve doğuda Azerbaycan ile sınırlanmıştır. Gürcistan 69,700 kilometrekare (26,911 sq mi) bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şipka Geçidi</span>

Şipka Geçidi Bulgaristan'daki Balkan Dağları'ndan geçen manzaralı bir dağ geçididir. Eski Zağra eyaleti ile Gabrovo eyaleti arasındaki sınırı belirliyor. Geçiş, Gabrovo ve Kazanlık kasabalarını birbirine bağlar. Geçiş, Bulgarka Doğa Parkı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mamison Geçidi</span> Gürcistan-Rusya sınırındaki geçit

Mamison Geçidi Büyük Kafkas Dağları'nın batısında 2911 m rakımlı bir geçit. Gürcistan, Güney Osetya ve Rusya sınırlarının kesişim noktasında bulunan geçit, Mamihdon Nehri vadisinden Çançahi Nehri vadisine kadar uzanıyor. Gürcistan'ı (Kutaisi) ve Rusya'yı (Karcin) birbirine bağlayan tarihî Osetya askerî karayolu bu geçitten geçmektedir. Sınır kapısı şu anda kapalı durumdadır ve yol kullanımda değildir.

<span class="mw-page-title-main">Şavşeti Dağları</span> Gürcistan ve Türkiyedeki sırt

Şavşeti Dağları Gürcistan'ın Acara bölgesinin güneyinden Artvin ilinin kuzeyine uzanan bir dağ silsilesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hevi</span>

Hevi kuzeydoğu Gürcistan'da küçük bir tarihi-coğrafi bölgedir. Günümüz Kazbegi semtinde, Mtsheta-Mtianeti bölgesinde (mhare) yer almaktadır. Büyük Kafkas dağlarının kuzey yamaçlarında yer alan Truso, Tergi (Terek) ve Snostzkali nehirlerinin üç boğazı burada bulunmaktadır.

Deveboynu, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum ovasını, doğudaki Pasinler ovasından ayıran geçittir; yüksekliği 2.050 metre (6.730 ft)'yi geçer.