İçeriğe atla

Lightwave 3D

Lightwave 3D Newtek firması tarafından geliştirilen bir bilgisayar grafiği yazılımıdır. Üç boyutlu modeller oluşturmak ve bu modellerin render adı verilen işlem sonrası statik veya animasyon şeklindeki çıktılarını almak mümkündür. Lightwave 3D animasyon filmleri, çizgi filmler, görsel efektler (VFX), video oyunları ve mimari görselleştirme çalışmalarında kullanılabilir. Bu alanlarda kullanılan diğer başlıca yazılımlar Autodesk 3DS Max, Autodesk Maya, Autodesk Softimage, Maxon Cinema 4D ve Blender'dır.

Lightwave 3D gerçekçi görüntülerin yaratılabilmesi için radiosity ve caustics gibi kompleks ışık özelliklerini simüle edebilmektedir. Versiyon 10'dan itibaren render çıktısı almadan, real time olarak görüntüyü almayı sağlayan VPR (View Port Rendering) özelliği gelmiştir. Modeller poligon modelleme veya subdivision surfaces yöntemleri ile oluşturulabilir. Karakter animasyonlarında Forward Kinematics (FK) veya Inverse Kinematics (IK) olanakları sağlar. C programlama dilini bilen kullanıcılar Lscript programı ile Lightwave 3D'nin yeteneklerini artırabilirler.

Versiyon 11 ile Python dili desteği, Bullet Physics,düşük miktarda RAM kullanımı ile bir objeninin çok sayıda kopyasını sağlama (instancing), kuş veya balık sürüsü benzeri doğal grup hareketlerini simule etme (flocking), Zbrush ile full entegrasyon, Unity oyun yazılımı uyum gibi özellikler gelmiştir.[1]

Arayüz

Lightwave 3D iki büyük ve bir de küçük olmak üzere üç programdan oluşan bir pakettir.
Modeler programı üç veya iki boyutlu modeller oluşturulmasında ve bunların kaplama (texturing) işlemlerinde kullanılır. Layout programı ise modellerin animasyonu, ışıklandırması (lighting), efekt ve render işlemlerinde kullanılır. Kaplama işlemini Layout programında yapmak da mümkündür. Hub programı ise Modeler ve Layout arasında veri akışını ve senkronizasyonu sağlar.

Tarihçe

1988 yılında Allen Hastings Videoscape adında bir animasyon ve rendering sistemi yaptı. Arkadaşı Stuart Ferguson ise 3D modelleme işlevi olan ve Modeler adı verilen yazılımı geliştirdi. Bu iki yazılım Aegis Software tarafından satışa sunuldu. Newtek firması Videoscape ve Modeler adındaki bu iki yazılımı Video Toaster adıyla kendi video düzenleme suitinde birleştirmeyi planladı. Önceleri "Newtek 3D Animation System for the Amiga" olarak anılan bu yazılım daha sonra Hastings tarafından Intelligent Light ve Wavefront sözcüklerinden esinlenilerek "LightWave 3D" olarak adladırıldı. 1990 yılında Video Toaster suiti yayınlandı. LightWave 3D'yi de içeren suit Commodore Amiga bilgisayarlarında çalışıyordu. LightWave 3D yazılımı 1994 yılından itibaren tek başına satılmaya başlandı. 9.3 versiyonundan itibaren hem Mac OS X hem de Windows işletim sistemlerinde kullanılabilir oldu. Lightwave 3D yazılımı 1993-2004 yılları arasında on bir kez Emmy Ödülü kazandı.[2]

Lightwave 3D versiyon gelişimi:

  • 1990 versiyon 1.0
  • 1992 versiyon 2.0
  • 1993 versiyon 3.0
  • 1995 versiyon 4.0 ve 5.0
  • 1997 Inspire 3D 1.0
  • 1999 versiyon 6.0
  • 2001 versiyon 7.0
  • 2004 versiyon 8.0
  • 2006 versiyon 9.0
  • 2010 versiyon 10.0
  • 2011 versiyon 10.1
  • 2012 versiyon 11[3]

Kullanıldığı Bazı Yapımlar

Sinema Fimleri: Iron Sky, Avatar, Melekler ve Şeytanlar, The Ruins, Ironman, Van Helsing, Garfield, Örümcek Adam-2, Harry Potter 3: Azkaban Tutsağı, Batman Begins, Fantastik Dörtlü, Oliver Twist, Da Vinci Şifresi

TV Dizi Filmleri: Ally McBeal, Zeyna, Battlestar Galactica, Prison Break, Viper, Chuck.

Oyunlar: Age of Mythology, Unreal Tournament 2003, Civilization III, Halo, Fallout 2, Command & Conquer: Red Alert, Rollercoaster Tycoon, Doom III, Burnout 3, Quake IV

TV Reklamları: BBC - World Cup, BMW, Bayer, British Telecom - Network, Citröen - C4 Danseden Robot, Coca Cola - Skydiver, Doritos, Duracell, Nike - Evolution, Philips, Raid, Samsung, Sony, Toyota - Fun CarGo.[4]

Plugin ve Preset Kaynakları

Lightwave 3D'nin etkinliği plugin (yazılım eklentisi) ve grafik presetleri ile artırılabilir:

Lightwave Toplulukları

Lightwave 3D kullanıcılarının internet üzerinde buluştukları, paylaşımda bulundukları çeşitli ortamlar bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları:

İngilizce Lightwave toplulukları:

Türkçe Lightwave toplulukları:

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2011. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Animasyon</span> animasyon filmleri ve dizileri oluşturma süreci

Animasyon (canlandırma), birden çok resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. İlk animasyonlar birkaç kâğıda istenen resimlerin çizilmesi, kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu. Animasyon yapan kişilere animatör denir.

<span class="mw-page-title-main">Blender (yazılım)</span> ücretsiz ve açık kaynaklı kreasyon programı

Blender, özgür ve açık kaynak kodlu bir üç boyutlu modelleme ve canlandırma uygulamasıdır. Blender ile animasyon, görsel efekt, üç boyutlu model, Sanal gerçeklik modelleri üretiminde kullanılır. Blender programı ile 3D modelleme, UV haritalandırma, dokulandırma(texturing), dijital çizim, fotoğraf düzenleme, kemiklendirme(Rigging), sıvı ve gaz simüle etme, Parçacık simüle etme, Yumuşak madde simüle etme, 3D çizim, animasyon yapma ve düzenleme, dijital kopya işleme(render), video düzenleme yapılabilmektedir.

Autodesk, endüstriyel kullanıma dönük profesyonel yazılımlar geliştiren bir ABD firmasıdır. Dünyada en çok kullanılan endüstriyel amaçlı yazılımları portföyünde bulundurmakla birlikte en çok yazılım kodu üreten firmaların başında olmasıyla da tanınır. En çok kullanılan yazılımı Autocad'dir.

3ds Max, Autodesk tarafından geliştirilen bir 3B modelleme, görselleştirme ve animasyon programıdır. MSDOS ortamında çalışan 3D Studio DOS yazılımının devamı olan 3ds Max'in son sürümü, 3ds Max 2024'dür.

<span class="mw-page-title-main">Dreamcast</span> 1998 yılında Sega tarafından piyasaya sürülen 6.nesil oyun konsolu

Dreamcast, 27 Kasım 1998'de Japonya'da, 9 Eylül 1999'de Amerika'da ve 14 Ekim 1999'de Avrupa'da Sega'ca çıkarılan ev video oyunu konsolu. Sony'nin PlayStation 2'sine, Nintendo'nun Gamecube'üne ve Microsoft'un Xbox'ına öncü olarak oyun konsollarında altıncı kuşak döneminin başlatıcısı olmakla birlikte Sega'nın son ev oyun konsolu olarak ortaklığın, oyun konsolu pazarındaki 18 yılının sonuna işaret etmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Come Clean</span>

Come Clean Amerikan şarkıcı ve oyuncu olan Hilary Duff'a ait olan bir single'dır. Bu single, Duff'ın 2003 yılında çıkardığı Metamorphosis adlı albümünden çıkan ikinci single olma özelliğini de taşır. 'Come Clean' Kara DioGuardi ve John Shanks tarafından yazılmıştır ve parçanın bulunduğu CD, 20 Ocak 2004'te ABD'de yayınlanmıştır. Şarkının sözleri incelendiğinde; Duff'ın yağmakta olan yağmurdan, kendisinin akıl sağlığını temizlemesini dilediği görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ruby on Rails</span>

Ruby On Rails ya da Rails, Ruby diliyle yazılmış, açık kaynak kodlu bir web uygulama geliştirme çatısıdır. Web uygulamaları için ihtiyaç duyulabilecek bütün bileşenleri barındıran Rails; model-view-controller, don't repeat yourself, convention over configuration yaklaşımlarını temel alır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Silverlight</span>

Microsoft Silverlight, ağ uygulamaları için animasyon, vektör, 3D grafik ve görüntü oynatma imkânları sağlayan zengin internet uygulamaları geliştirme düzlemidir.

<span class="mw-page-title-main">V-Ray</span>

V-Ray 3Boyutlu grafik uygulamaları için Chaos Group Ltd. tarafından geliştirilmiş bir render motorudur. V-Ray'in en yaygın kullanıldığı alan mimari görselleştirmelerdir. En son sürümü 22 Mayıs 2018 tarihinde piyasaya sürülen V-Ray Next 4.02.04'dir. Son sürüm Build 4.02.04

<span class="mw-page-title-main">3D GameStudio</span>

3D GameStudio, yaygın adı Gamestudio ya da kısaca 3DGS olarak bilinen, Level Editör, Model Editor, Script Editör ve Acknex motorunu içeren,3D uygulama, oyun ve gerçekçi sanal uygulamalar geliştirmeye yönelik yazılım paketidir. Paketteki editörler Windows işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır. Paketin farklı fiyatlarda farklı sürümleri vardır, daha düşük sürümlerde bazı özellikler kısıtlıdır.

Ultimate 3D, oyun geliştirme yazılımı olan Game Maker üzerinden çalıştırılabilen ücretsiz bir 3 boyut motorudur. Fazla efor ve bilgi gerekmeden üst düzey 3B grafikler elde etme fikrine dayanan motor, Christoph Peters tarafından C++ ile yazılmıştır. Directx 8.1 kullanmaktadır. Ancak geliştiricisi tarafından Temmuz 2008'den beri çalışmalarına son verilmiştir. Universal 3D (U3D) üç boyutlu grafik dosya formatı ile karıştırılmamalıdır.

C4 Engine. Terathon Software tarafından Microsoft Windows XP/Vista/7, Apple Mac OS X, Linux ve Sony PlayStation 3 platformları için üç boyutlu oyun, simülasyon ve interaktif uygulamalar üretmek üzere geliştirilmiş, tescilli bir oyun motorudur.

<i>Başka</i>

Başka, Gökhan Özen'in Doğan Müzik Yapım etiketiyle yayınlanan altıncı stüdyo albümüdür. 14 şarkı ve 2 şarkının versiyon sürümünün bulunduğu albümün prodüktörlüğünü Gökhan Özen kendisi üstlenmiştir. Bu albümde Sezen Aksu, Şehrazat, Nazan Öncel gibi önemli sanatçıların şarkısını seslendiren Gökhan Özen Sen Beni Unut isimli parçasında da Zeki Müren cover'ı yapmıştır. 9 şarkının da söz ve müziği Gökhan Özen'e aittir.

<span class="mw-page-title-main">React</span> Kullacı arayüzleri oluşturmak için kullanılan JavaScript kütüphanesi

React, kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur. React ile single-page olarak adlandırılan sayfalar geliştirilebileceği gibi React-Native ile mobil uygulamalar da geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Minyatür demiryolu tasarım</span>

Minyatür demiryolu tasarım, Minyatür raylı taşımacılıkta demiryolunun tasarımı trenlerin hareketini kısıtlamadan, demiryolundan çıkmadan, devrilmeden ve göze hoş görünerek ilerleyecekleri hatları, dönemeçleri ve durakları tasarlamak olarak tanımlanır. Tasarımın boyutu bir rafa sığacak büyüklükten başlayarak büyük bahçeyi veya parkı kapsayacak büyüklüğe kadar ulaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">RealFlow</span>

Realflow, sıvı dinamiğini gerçekçi olarak bilgisayar ortamında üretmenizi sağlayan Next Limit teknolojileri tarafından Madrid, İspanya'da geliştirilmiş bir yazılımdır. Next Limit, Realflow için geliştirmiş olduğu eklentiler aracılığı ile, üretmiş olduğunuz dataları Autodesk Maya, Autodesk 3D Studio Max, Cinema 4D programlarında kullanmanıza olanak sağlar. Yine diğer eklentilerle 3D yazılımlardan katı model, animasyonları kendi sahnenize eklemenizi sağlar.

Cross-Origin Resource Sharing (CORS), bir web sayfası üzerindeki bazı kaynakların, kaynağın sunulduğu alan adının dışındaki bir alan adından istenebilmesine izin veren bir mekanizmadır. Bir web sayfası, özgürce kökler arası resimleri, stil sayfalarını, betikleri ve videoları ekleyebilmektedir. Ancak, bazı “alanlar arası” istekler, özellikle Ajax istekleri, Aynı Kök Politikası nedeniyle varsayılan olarak yasaklanmıştır.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

Mudbox, tescilli bir bilgisayar tabanlı 3D heykel ve boyama aracıdır. Şu anda Autodesk tarafından geliştirilen Mudbox, Weta Digital'in eski sanatçıları Tibor Madjar, David Cardwell ve Andrew Camenisch tarafından kurulan Skymatter tarafından yaratılmıştır. İlk kez King Kong'un 2005 Peter Jackson yeniden çevrimini üretmek için kullanılmıştır. Mudbox'ın birincil uygulaması, aynı zamanda bir tasarım aracı olarak kullanılmasına rağmen, yüksek çözünürlüklü dijital heykel, doku boyama ve yer değiştirme ve normal harita oluşturmaktadır. Windows, linux ve macOS işletim sistemleri ile uyumluluk göstermektedir.

Mimari animasyon, bilgisayar ortamında oluşturulan kısa bir mimari filmidir. Bu animasyon, bilgisayar tarafından üretilmiş bir bina, peyzaj düzenlemesi ve zaman zaman hareket eden insanlar ve araçları içerir.