İçeriğe atla

LifeDrive

LifeDrive
Geliştirici(ler)Palm
Ürün ailesiPalm PDA
TipCep bilgisayarı
Çıkış tarihi2005
İşletim sistemiPalm OS Garnet 5.4.8
Enerji1660 mA · h 3.7 V şarj edilebilir lityum iyon Çıkarılabilir Olmayan Pil
CPUIntel PXA270 at 416 MHz Intel XScale Technology
Depolama kapasitesi4 GB Hitachi Microdrive (3.85 GB kullanıcı tarafından erişilebilir)

64 MB Kalıcı RAM (45.4 MB kullanıcı erişimli)

Secure Digital kart yuvası
Ekran320×480 px, 3.9 in (99 mm), 16-bit renk TFT LCD touchscreen
GirişPalm OS Graffiti 2 stylus kullanılarak, Multi-Connector
Bağlantı(lar)Wi-Fi (802.11b), Bluetooth 1.1, IrDA
Boyutlar/KasaOriginal:4.76 in (121 mm) (h), 2.87 in (73 mm) (w), 0.74 in (19 mm) (d) 3G:4.5 in (115.5 mm) (h), 2.4 in (62.1 mm) (w), 0.48 in (12.3 mm) (d)
Ağırlık190 g (6.7 oz)

LifeDrive Palm'in eski bir enkarnasyonu olan PalmOne tarafından 2005 yılında üretilen, Palm OS tabanlı mobil kişisel dijital yardımcı cihazdı.[1] Cihaz, PalmOne'ın "Mobil Yöneticisi" cihaz kategorisine giren ilk ve tek cihaz idi. Palm, adından da anlaşılacağı üzere, LifeDrive'ı, kişi, takvim, müzik, resim, video ve uygulamalar da dahil olmak üzere gün boyunca bir kullanıcının ihtiyaç duyabileceği tüm yetenekleri ve veri depolama alanını sunma kapasitesine sahip olmasını amaçladı. Serbest bırakıldığında, bu görev için seçilen 4 gigabayt kapasite, çoğu PDA tarafından kullanılan flash belleği kullanarak elde edilemedi. Bu nedenle, görev için 4 GB microdrive sabit disk sürücüsü seçildi. Taşınabilir bir disk sürücüsü olarak kullanılabilecek ayrı bir veri bölümü içeriyordu.[2] LifeDrive, Bluetooth ve Wi-Fi bağlantı özelliklerine sahipti, her iki özelliği de bir araya getiren ilk Palm el cihazı oldu. Cihaz E-kitap okuyucu (eReader), Documents To Go ve WiFile yazılımı ile önceden yüklenmiş olarak geldi. Palm OS Graffiti 2 girişi vardır.[2]

LifeDrive'da kullanılan sabit disk hızlı devir hızı için Palm tarafından seçildi, ancak uygulama başlatmada gecikmeler flash tabanlı el bilgisayarlarından daha uzun oldu. Birçok hız kaygısı Palm tarafından Aralık 2005'te piyasaya sürülen bir kullanıcı tarafından uygulanabilir ROM güncellemesi ile ele alındı.[3] Sonunda, yüksek fiyat, diğer el cihazlarına göre daha yavaş performans ve düşük fiyatlara ve kapasitelere neden olan flash bellekteki gelişmelere bağlı olarak, LifeDrive piyasada iyi bir performans göstermedi ve 31 Ocak 2007'de kullanımdan kaldırıldı.

Özellikleri

LifeDrive, sabit sürücülü ilk Palm cihaz olmanın yanı sıra, üç konumlu güç anahtarı (açık, kapalı, tuş kilidi) ve özel ekran döndürme düğmesi gibi Palm cihazlarında yeni olan diğer özellikleri tanıttı.[4] Yeni güç anahtarı, Treo akıllı telefon hattının bir özelliği oldu; ekran döndürme düğmesi de Palm TX'de göründü, ancak daha sonra ekranın düzgün yönlendirme görevini devralan ayrılmış ivmeölçer ile Palm aygıtları arasında aşamalı olarak kaldırıldı.[4] Stok 4 GB Microdrive'ı 4GB CompactFlash kartla değiştirmek mümkündür, böylece flash belleğin daha düşük güç tüketimi ve sabit disklere kıyasla hız artışı nedeniyle pil ömrünü ve çalışma hızını arttırır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2017. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2017. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 6 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabit disk sürücüsü</span> veri depo cihazı

Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">USB</span>

USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin Türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 3.1'dir. 1,22 GByte/sn'lik aktarım hızı vardır. Dört nesil USB özelliği vardır: USB 1.x, USB 2.0, USB 3.0 ve USB4. Ayrıca USB-C ve USB On-The-Go türleri de var.

<span class="mw-page-title-main">Karma sürücü</span> hem katı hal hem de sabit disk depolamayı içeren mantıksal veya fiziksel depolama aygıtı

Karma sürücü ya da İngilizce özgün adının kısaltmasıyla HHD, sabit disk teknolojisinin gelişmesi ve SSD maliyetlerinin yüksek oluşu nedeniyle istenilen pazar hedefine ulaşamaması sonucu SSD ye göre daha ucuz maliyetli bir platform oluşturulması için geliştirilen bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Zune 30</span>

Zune 30 Microsoft tarafından geliştirilen ilk taşınabilir medya yürütücüsüdür. 14 Kasım 2006'da serbest bırakıldı. Cihazın ilk ismi sadece Zune idi. Farklı sabit disk kapasitelerine sahip daha sonraki sürümlerden sonra orijinal Microsoft Zune, Zune 30 olarak yeniden adlandırıldı. Windows Embedded ce 6.0 sisteminde çalışır. Tüketici baskısı sırasıyla siyah, kahverengi ve inci beyaz olarak sunuldu; bu renk sırasıyla mavi, yeşil ve açık renklerden farklı bir renkte bir "çift katlama" veya yarı saydam bir ışıma ile geldi. Kutular silikon kauçuktan yapıldı. Kontroller, yön için dört düğmeli dairesel bir denetleyici yanı sıra bir şarkı albümü veya menüsü seçmek için orta düğme, sola geri düğme, sağdaki bir oynat/duraklat düğmesi ve oynatıcının yanında bir tutma anahtarı, Kulaklık girişi içerir. 13 Kasım 2007-de Zune 4, 8, 16 serili cihazlar da bırakıldı. Zune 30-un ardılı olaraksa, Zune 80, 120 serili cihazlar bırakıldı.

iPad (1.nesil)

iPad (1.nesil) Apple tarafından iPad hattında ilk olarak tasarlanan ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. Cihaz bir Apple A4 işlemci, 9.7 inç dokunmatik ekran ve belirli varyantlarda hücresel şebekelere erişme olanağı sunuyor. iOS işletim sistemini kullanan iPad, müzik çalabilir, e-posta gönderip alabilir ve web'de dolaşabilir. Oyun oynamak ve referanslara erişmek, GPS navigasyon yazılımı ve sosyal ağ hizmetleri gibi diğer işlevler uygulamaları indirerek etkinleştirilebilir. Cihaz 27 Ocak 2010'da bir medya konferansında ilan edildi ve açıldı.

iPad (3. nesil) Apple tarafından üretilen tablet bilgisayarı serisi

iPad 3 Apple tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. iPad tablet serisinin üçüncü aygıtı olaark Retina Display, dört çekirdekli grafik işlemcisine sahip yeni Apple A5X yongası, 5 megapiksel kameralı HD 1080p video kaydı, sesli dikte ve Kuzey Amerika'daki LTE ağları için destek ekledi. Elektronik kitaplar, süreli yayınlar, filmler, müzik, bilgisayar oyunları, sunumlar ve web içeriği de dahil olmak üzere görsel-işitsel medya için bir platform sağlayan iOS 5.1 ile birlikte gönderildi.

iPad (4. nesil) Appleın 2012de tanıttığı tablet bilgisayar

iPad 4 Apple tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. Selefi ile karşılaştırıldığında, dördüncü nesil iPad, Retina Ekran'ı koruyordu, ancak Apple A6X yongası ve 12 Eylül 2012'de piyasaya çıkan Lightning konektörü gibi yeni ve yükseltilmiş bileşenler içeriyordu.

iMac (İntel-tabanlı)

iMac (İntel-tabanlı), Apple tarafından sunulan bir dizi Macintosh masaüstü bilgisayardır. Şu anki Apple iMac, Intel Core i5 veya Core i7 işlemci, Intel Iris, Nvidia GeForce 700 Serisi veya AMD Radeon R9 M200 Serisi ekran kartları ve aşağıdakilerden herhangi birini seçebileceğiniz bir özellik sunmaktadır: 21.5 "veya 27" LED-LCD ekran.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 505</span>

Nokia Lumia 505, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Lumia serisine mensup bir Windows Phone sistemli akıllı telefondur. Windows phone 7 sistemlidir. Model Windows Phone 8 güncelleştirilemesi almadı. Aralık 2012'de Telcel'e özel bir cihaz olarak ilan edildi ve Ocak 2013'ün başında Meksika'da kullanıma sunuldu. Ocak 2013'ün sonlarında Lumia 505'in Kolombiya, Şili ve Peru'da Claro Americas'da da satışa sunulacağı açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 510</span>

Nokia Lumia 510, Nokia şirketi tarafından üretilmiş Nokia Lumia serisine mensup bir Windows Phone sistemli akıllı telefondur. Windows Phone 7 çalışır. Ekim 2012 yılında tanıtıldı. Çin, Hindistan, Asya-Pasifik ve Latin Amerika gibi gelişmekte olan pazarlar için özel olarak tasarlanmıştır. Nokia Lumia 505, Symbian sistemli Nokia 500, Nokia Asha platform sistemli ve Nokia Asha serisi'ne ait olan Nokia Asha 302, Nokia Asha 311 ve modellerinin devamı olarak geldi. 23 Eylül 2012'de açıklandı, aynı yılın Kasım ayında piyasaya çıktı. Telefon, tüm Windows Phone uygulamalarını ve tüm arka plan görevlerini çalıştıramamak gibi Nokia Lumia 610'un sınırlamalarını paylaşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Omnia W</span>

Samsung Omnia W , Kasım 2011 yılında Samsung tarafından üretilmiş bir Windows Phone aygıtıdır. Windows phone 7 sürümünde çalışır. Samsung Omnia W, Samsung Omnia 7'nin ardılıdır. Mayıs 2012'de ise bir başka cihaz Samsung Omnia M ilan edildi

<span class="mw-page-title-main">Palm PDA</span>

Palm PDA Palm OS sistemi'ni çalıştıran Kişisel Dijital Asistanlar (PDAs) serisi idi. 28 Nisan 2010 tarihinde, Hewlett-Packard şirketi'nin Palm'ı yaklaşık 1,2 milyar dolara alacağı bildirildi. HP, başlangıçta Palm markasını koruduğu halde, 9 Şubat 2011 tarihinde yapılan basın açıklamasında tüm yeni PDA cihazlarının Palm cihazları değil, HP cihazları olarak markalandığını açıkladı. TCL Corporation, Ocak 2015'te, 2014 yılının sonunda Palm'ın fikrî mülkiyetini HP'den satın aldığını, "Kitle fonlaması" ile yeni Palm akıllı telefonların geliştirilmesini planladığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">HTC 7 Surround</span> HTC tarafından 2010da tanıtılan Windows Phone işletim sistemli telefon modeli

HTC 7 Surround HTC Corporation tarafından 8 Kasım 2010 yılında tanıtılan bir Windows Phone sistemli telefon modelidir. Windows Phone 7 sürümünde çalışır. HTC Surround, 8 Kasım 2010 tarihinde AT&T üzerinde faaliyete geçti. "Nereye giderseniz gidin eğlenceye kendinizi sarın" sloganı ile üretilti.

<span class="mw-page-title-main">HTC Touch Cruise</span>

HTC Touch Cruise , HTC Corporation tarafından Kasım 2007 yılında tanıtılan ve Ocak 2008'de satışa sunulan bir Windows Mobile telefon modelidir. HTC Touch ailesi'ne dahildir. Windows Mobile 6.0 Professional sisteminde çalışır.HTC Artemis'in devamı olarak geldi. Ocak 2009'da HTC, HTC Touch Cruise II isimli tamamen yeniden tasarlanmış bir cihaz duyurdu. Bu, HTC Footprints özellikli ilk cihaz oldu. Model Windows Mobile 6.1 Professional sürümünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Palm Pilot 1000</span>

Palm Pilot 1000 Palm tarafından üretilen erken Palm PDA'lardır. Mart 1996'da tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">HTC Blue Angel</span>

HTC Blue Angel HTC tarafından 2004 yılında üretilmiş bir Windows Mobile aygıtıdır. HTC Harrier adında bir CDMA EV-DO varyantı vardır. Harrier'de Blue Angel gibi Wi-Fi yoktur, her ikisinin de aynı konutu var. O2 Xda IIs, Orange SPV M2000, Dopod 700, Qtek 9090, T-Mobile MDA III, Siemens SX66, i-mate PDA2k, Vodafone VPx, Verizon XV6600 (Harrier), Sprint PPC-6601 (Harrier) adları altında birçok farklı satıcı tarafından satılmaktadır. Tüm farklı model adlarına ve konut görünümüne rağmen, hepsinin benzer donanım özellikleri vardır. Bu akıllı telefonun en önemli özelliklerinden biri dahili klavyedir. Kasanın alt kısmı kayar, QWERTY klavyeyi açığa çıkarır.

Palm m500 serisi Palm şirketinin bir PDA serisi idi. Palm m100 serisi'nin yerini aldı. Kişisel dijital asistan serisi üç aygıttan oluşuyordu: Palm m500, Palm m505 ve Palm m515. Seri, popüler Palm V serisine benzer, ancak biraz daha kısa ayak izi ve form faktörü takibi yaptı.

Samsung SPH-i550 Samsung tarafından 2004 yılında üretilen Palm OS tabanlı kapaklı bir cihazdır. Planlanmış bir kapakçık stili olan Samsung SPH-i500'ün devamı niteliğindedir. SPH-i550, yüksek çözünürlüklü 320x320 dahili ekrana ve harici OLED ekrana sahiptir. Kamera 1 MP fotoğraf çekiyor ve video kaydedebiliyor. Yerleşik bir MP3 çalar, telefonu açmaya gerek kalmadan harici düğmeler ile kontrol edilir.

<span class="mw-page-title-main">Palm Tungsten</span>

Palm Tungsten Palm'ın birinci sınıfda (business-class) Palm OS tabanlı PDA serisi idi.

<span class="mw-page-title-main">Palm TX</span> Kişisel dijital asistan, 2005-2009

Palm TX Palm tarafından üretilen bir kişisel dijital asistandı. Palm'ın Ekim 2005 ürün döngüsünün bir parçası olarak ilan edildi ve piyasaya çıktı. Mart 2009'a kadar üretimde kaldı.