İçeriğe atla

Lieserl Einstein

Lieserl Einstein (Ocak 1902 - 18 Eylül 1903), Mileva Marić ve Albert Einstein'ın ilk çocuğuydu. Ailesi arasındaki yazışma göre, "Lieserl" Ocak, 1902 doğumlu, anne ve babası bir yıl önce de evli Novi Sad, Voyvodina, günümüz Sırbistan ve Einstein çalıştı ederken kısa bir süre için annesi tarafından bakılan edildi Marić, çocuğu olmadan ona katılmadan önce İsviçre .

"Lieserl" in varlığı, 1986 yılında, Albert ve Mileva arasındaki bir grup mektup, Hans Albert Einstein'ın kızı Evelyn tarafından keşfedilene kadar biyografi yazarları tarafından bilinmiyordu.

Marić bir kız umarken, Einstein bir erkek çocuğu tercih ederdi. Mektuplarında, bir kızdan bahsederken doğmamış çocuğa "Lieserl", erkekse "Hanserl" adını verdiler. Hem "Lieserl" hem de "Hanserl", yaygın Alman isimleri Liese ve Hans'ın kısaltılmış halleriydi.

Marić'in hamileliğine ilk atıf, Einstein'ın muhtemelen 28 Mayıs 1901'de Winterthur'dan yazdığı bir mektupta bulundu (mektup 36), iki kez "çocuk" ve "küçük oğlumuz" hakkında soru sordu  oysa Marić'in ilk referansı Stein am Rhein'dan 13 Kasım 1901 tarihli mektubunda (mektup 43) bulunmuş ve burada doğmamış çocuğa "Lieserl" olarak bahsetmiştir.  Einstein, Marić'in bir kız çocuğu arzusuna uyuyor ve doğmamış çocuğu "Lieserl" olarak nitelendiriyor, ancak 12 Aralık 1901 tarihli 45 mektubundaki gibi mizah anlayışıyla... ve bizim için mutlu ol. Gizlice (Dollie  farketmez) bir Hanserl hayal etmeyi tercih ettiğim Lieserl."

Çocuk, 4 Şubat 1902'den kısa bir süre önce doğmuş olmalı ki, Einstein şunları yazmıştı: şimdi onun gerçekten bir Lieserl olduğunu görüyorsunuz, tam da istediğiniz gibi. Sağlıklı mı ve düzgün ağlıyor mu? [...] Onu çok seviyorum ve henüz tanımıyorum bile!"

"Lieserl" in mevcut yazışmalarında en son bahsedildiği zaman, Einstein'ın 19 Eylül 1903 tarihli mektubunda (54. mektup), onun kızıl hastalığından muzdarip olmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. "Çocuğun kaydı nedir? [Ekleyerek], onun için daha sonra sorun çıkmaması için önlemler almalıyız" sorusu, çocuğu evlatlık verme niyetini gösterebilir.

Çocuğun ne tam adı ne de kaderi bilinmediğinden, şu ana kadar yaşamı ve ölümü hakkında birkaç teori öne sürüldü:

  • Michele Zackheim, Einstein'ın Kızı "Lieserl" adlı kitabında "Lieserl" in doğumda zihinsel olarak zorlandığını ve annesinin ailesiyle yaşadığını ve muhtemelen Eylül 1903'te kızıl ateşten öldüğünü belirtir.
  • Einstein Kağıtlar Projesi'nden Robert Schulmann'ın tercih ettiği bir başka olasılık ise, "Lieserl" in Marić'in yakın arkadaşı Helene Savić tarafından benimsenmesi ve 1990'lara kadar "Zorka Savić" adı altında yaşamasıdır. Savić, aslında çocukluktan kör olan ve 1990'larda ölen Zorka adında bir çocuk yetiştirdi. Torunu Milan Popović bunun "Lieserl" olma ihtimalini reddediyor ve ayrıca çocuğun Eylül 1903'te öldüğü teorisini destekliyor.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Albert Einstein</span> Almanya doğumlu fizikçi (1879–1955)

Albert Einstein, Almanya doğumlu teorik fizikçi ve bilim insanı. Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur. Kendisi tarafından bulunan ve bilim dünyasında yeni bir çığır açan kütle-enerji denkliği formülü E = mc2 dünyanın en ünlü denklemi olarak adlandırılmıştır. Fizik ve matematik alanına sağladığı katkılardan dolayı ve fotoelektrik etki yasasının keşfi sebebiyle 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. 1999 yılında Time dergisi tarafından yüzyılın en önemli kişisi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sigmund Freud</span> Psikanaliz biliminin kurucusu olan nörolog

Sigmund Freud veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog. Psikanaliz, hasta ile psikanalist arasında gerçekleşen diyalog yoluyla psikopatolojik vakaları tedavi etmekte kullanılan klinik yöntemidir. Hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurlarla olan bağlantılarını ortaya çıkarmaya çalışır. Freud'a göre, bilinç dışına itimler yaşantıların kendileri değil, anıları üzerinde gerçekleşirler. Ancak söz konusu istekler gerçeğe dönüştürüldüğünde, daha doğrusu doyurulduğunda karşılaşılacak üzüntü ve pişmanlık duygusundan kaçınılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck</span> Nobel ödüllü Alman fizikçi, kuantum fiziğine katkılarıyla bilinir

Max Karl Ernst Ludwig Planck, Alman fizikçi ve 1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Albert Camus</span> Fransız yazar ve filozof

Albert Camus, Fransız yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Gorki</span> Sovyet Rus yazar

Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemci.

<span class="mw-page-title-main">Victoria (Birleşik Krallık kraliçesi)</span> Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi

Victoria, 20 Haziran 1837'den 1901'deki ölümüne kadar Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'nın kraliçesiydi. Viktorya dönemi olarak bilinen 63 yıl yedi aylık saltanatı, önceki tüm İngiliz hükümdarlarından daha uzundu. Saltanatı, Birleşik Krallık'ta endüstriyel, politik, bilimsel ve askerî bir değişim dönemiydi ve tarihe Britanya İmparatorluğu'nun büyük ölçüde genişlemesiyle damgasını vurdu. 1876'da İngiliz Parlamentosu, ona ek olarak Hindistan İmparatoriçesi unvanını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Oriana Fallaci</span> İtalyan gazeteci

Oriana Fallaci, İtalyan feminist yazar, gazeteci ve siyasi gözlemci.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Gaspıralı</span> Kırım Tatar siyasetçi

İsmail Gaspıralı (Gasprinskiy), Kırım Tatarı fikir adamı, eğitimci ve yazar-yayıncı. Gaspıralı, Rus İmparatorluğu'nda Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşmeye ihtiyacını betimleyen Türkçü aydındır. Soyadı, Kırım'daki Gaspra şehrinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dirac</span> İngiliz teorik fizikçi

Paul Adrien Maurice Dirac, İngiliz teorik fizikçi ve matematikçi. Kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Fermiyonların davranışını açıklayarak antimaddenin keşfine olanak veren ve kendi adı verilen Dirac denklemi ile tanınır. Dirac, 1933 Nobel Fizik Ödülü'nü Erwin Schrödinger ile paylaşmıştır.

Johann (Hans) Schiltberger Alman asker, seyyah ve yazardı. Soylu bir ailenin üyesiydi, muhtemelen Münih ve Freising arasında bulunan Hollern'de doğmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Paul Ehrenfest</span>

Paul Ehrenfest, Avusturyalı-Hollandalı fizikçi. Kuantum mekaniği ve istatistiksel mekanik ile kuantum mekaniği arasındaki ilişkiler alanında büyük katkılarda bulundu, faz geçişi ve Ehrenfest teoremi de dahil olmak üzere fizik alanında birçok gelişmeyi sağlamıştır.

Hatice Sultan, Osmanlı Sultanı V. Murad’ın kızı.

<span class="mw-page-title-main">William Wallace Campbell</span> Amerikalı gökbilimci (1862 – 1938)

William Wallace Campbell, spektroskopi alanında uzmanlaşmış Amerikalı astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Mileva Marić</span> Sırp matematikçi ve Albert Einsteinın eşi (1875 -1948)

Mileva Marić Sırp bir fizikçidir. Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü'nde, Albert Einstein'ın sınıfındaki tek kadın öğrenciydi. Aralarında romantik bir ilişki başlamış ve evlenmeden önce, Lieserl adında, çok genç yaşta ölmüş veya evlat olarak verilmiş bir kızları doğmuştur. 1903 yılında evlendikten sonra ise, Hans Albert ve Eduard adında iki oğulları olmuştur.

<i>Annus Mirabilis</i> makaleleri Einstein tarafından yayımlanan bazı makaleler

Annus Mirabilis makaleleri, Albert Einstein tarafından 1905 yılında Annalen der Physik bilim dergisinde yayınlanan makalelerdir. Bu dört makale modern fiziğin temelinin oluşturulmasına büyük ölçüde katkıda bulunmuş ve uzay, zaman, kütle ve enerji üzerindeki görüşleri değiştirmiştir. Annus Mirabilis, İngilizcede Miracle Year veya Almancada Wunderjahr olarak adlandırılır ve mucize yıl anlamına gelir.

Hans Albert Einstein, İsviçreli-Amerikalı mühendis ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Ottla Kafka</span> Franz Kafkanın en küçük kız kardeşi

Ottilie "Ottla" Kafka , Franz Kafka'nın en küçük kız kardeşidir. En sevdiği kız kardeşi olan Ottla, muhtemelen Kafka'nın en yakın akrabasıydı ve zor zamanlarda Kafka'yı desteklemiştir. İkilinin yazışmaları, Ottla'ya ve Ailesine Mektuplar olarak yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johanna Schopenhauer</span>

Johanna Schopenhauer, Polonya Krallığı Tacı olan Gdansk'ta Hollandalılar ekstraksiyonuna mensup orta sınıf tüccar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Christian Heinrich Trosiener de şehirde bir meclis üyesi idi. Johanna, sanata duyarlı ve yabancı dil öğrenmede oldukça yetenekli, tez canlı bir kızdı. 10 yaşına gelmeden, ana dili Almanca dışında Lehçe Fransızca ve İngilizceye hâkim olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Albert Victor (Clarence ve Avondale dükü)</span> Birleşik Krallık Prensi

Prens Albert Victor, Clarence ve Avondale Dükü, Galler Prensi ve Prensesi'nin en büyük çocuğu ve o zamanlar hükümdar olan Birleşik Krallık hükümdarı Kraliçe Victoria torunuydu. Doğduğu andan itibaren Birleşik Krallık taht sıralamasında ikinci sıradaydı, ancak babası ve büyükannesinden önce öldüğü için kral olamadı.

<span class="mw-page-title-main">Helena (Birleşik Krallık prensesi)</span>

Birleşik Krallık'tan Prenses Helena, daha sonra Schleswig-Holstein Prensesi Christian, Kraliçe Victoria ve Prens Albert'in üçüncü kızı ve beşinci çocuğuydu.