Soyut cebir veya soyut matematik, matematiğin bir alanı olup, cebirsel yapılar üzerinde çalışır. Cebirsel yapılar, elemanları üzerinde belirli işlemlerin uygulandığı kümelerdir ve gruplar, halkalar, alanlar, modüller, vektör uzayları, kafesler ve alan üzerindeki cebirler içerir. Soyut cebir terimi, 20. yüzyılın başlarında temel cebirden ayırmak amacıyla türetilmiştir. Soyut cebir ileri matematik için temel hale geldikçe basitçe "cebir" olarak adlandırılırken, "soyut cebir" terimi pedagoji dışında nadiren kullanılır.
Özne ya da fâil, bir cümlede yüklem ile bildirilen işi, eylemi ya da oluşu yerine getiren veya yüklem aracılığıyla hakkında bilgi verilen ögedir. Özne, yükleme sorulan "kim" ve "ne" sorularıyla bulunur.
- Öğrenciler yerlerine oturdular.
- Kitap yere düştü.
- Manzara ne kadar da güzel.
Yüklem; cümlede özne tarafından gerçekleştirilen eylemi, oluşu, hareketi veya bir olguyu ya da yargıyı bildiren sözcük veya sözcük grubu. Özne ile birlikte cümlenin ana öğelerinden biridir. Yüklemler fiil veya isim soylu olabilir:
- Öğretmen sınav kâğıtlarını dağıttı.
- Kapıyı çalan postacıymış.
Kuzeydoğu Kafkas dilleri veya Nah - Dağıstan dilleri. Kafkasya'nın doğu kesiminde konuşulan dil ailesi. İki ana kola ayrılır. Nah kolu Çeçence, İnguşça ve Batsça dilinden oluşur. Dağıstan kolu ise daha fazla çeşitlilik gösterir ve alt öbeklere ayrılır. Bunlar Avar - Andi - Dido, Lak - Dargin ile Lezgi öbekleridir. Bu öbeklerin başta gelen dilleri Avarca, Lakça, Lezgice ve Dargice'dir.
Polinezya, Büyük Okyanus'taki üç büyük ada öbeğinden birine verilen ad. Polinezya bölgesini tanımlamak için aldığı şekil itibarıyla Polinezya üçgeni olarak da ifade edilmektedir.
Tümleç, cümlenin yardımcı ögelerindendir. Kendi arasında üç grupta incelenir:
- Nesne
- Dolaylı tümleç
- Zarf tümleci
Moğol dilleri, Orta Asya'da konuşulan on üç dilin oluşturduğu dil öbeği. Moğolca, Buryatça gibi diller bu gruba girer. Altay dil ailesinin bir koludur fakat bazı dilbilimcileri tarafından Altay dil ailesi artık destek görmemektedir.
Marius Sophus Lie, Norveçli matematikçi. Cebirsel değişmezler ve diferansiyel denklemler kuramlarına önemli katkılarda bulunmuştu.
Prototip, genel terminoloji ve semantikte belirli bir kategoride ele alınabilecek herhangi bir somut nesne, varlık veya olgunun geri kalanlar için örnek teşkil edebilme vasfına sahip ilk ve en ilkel türevidir. Çok ögeli bir kümede grubun kendinden sonraki diğer tüm üyelerinin karakteristik özelliklerinin karşılaştırılarak tasnif ve derecelendirme yapılabilmesini mümkün kılan en özgün öbek elemanını ima eder.
Galaksi grubu (veya gökada grubu ya da gökada öbeği), kütleçekim etkisiyle birbirlerine bağlı birçok gökadadan oluşan bir topluluktur. Her biri en az Samanyolu kadar parlak olan (Güneş'in parlaklığının yaklaşık 1010 katı), yerçekimsel olarak bağlı yaklaşık 50 veya daha az üyeden oluşan bir galaksi topluluğudur. Birinci dereceden kümelenme olan gruplardan daha büyük galaksi koleksiyonlarına galaksi kümeleri denir.
Lie To Me, rock grubu Bon Jovi'nin 1995 yılında yayımlanan altıncı stüdyo albümü These Days'in beşinci şarkısıdır ve albümden yayımlanan üçüncü teklidir.
Azınlık hakları terimi temelde iki ayrı kavramı belirtmektedir. Terim; ırksal, etnik, sınıfsal, dini, dilsel ve cinsel azınlıkların bireysel haklarını belirtmenin yanı sıra azınlık öbeklerine atfedilen grup haklarını da içermektedir. Kullanım alanı, hiçbir çoğunluk öbeğine ait olmayan kişilerin bireysel haklarını da kapsayacak biçimde genişlemiştir.
"Mas Que Nada", aslen 1963 yılında Jorge Ben tarafından yazılan ve söylenen bir şarkı olup, sonrasında Sérgio Mendes tarafından ve birçok başka sanatçı tarafından yeniden yorumlanan bir şarkıdır. Şarkının düz çevirisi Brezilya Portekizcesinde "ama bu hiçbir şey" olup, gerçekte "hadi", "kesinlikle olmaz" gibi anlamlara gelmektedir. Bu öbek, çoğu zaman Latin Amerika İspanyolcası olan más que nada ile karıştırılmaktadır. Bu ikinci öbek düz olarak "herhangi bir şeyden daha fazlası" anlamına gelmekte olup, gerçekte "esasen", "öncelikle" gibi anlamlara gelmektedir.
"Lie to Me", The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin ikinci sezonunun yedinci bölümü.
"Love the Way You Lie (Part II)", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın beşinci stüdyo albümü Loud'ta Eminem ile düet yaptığı bir şarkı.
"Numb" Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın yedinci stüdyo albümü Unapologetic'ten üçüncü şarkıdır. Şarkıya Eminem eşlik etmektedir. Love the Way You Lie ve Love the Way You Lie 'dan sonra Eminem ile yaptığı ilk çalışmadır. Numb yayınlandıktan sonra Kanada, İngiltere ve ABD'de birçok liste başarısı elde etti.
Şablon:Group theory sidebar
Bu bir Sophus Lie adıyla çalışmalar listesi dir.Sophus Lie ,bir matematikçi,aşağıda listelenen şeyler(ve konularda) tümü eponimdir
- 26955 Lie
- Abel Lie cebiri
- Bir Lie cebrinin ek temsili
- Bir Lie grubunun ek temsili
- Afin Lie cebiri
- Anyonik Lie cebiri
- Lie grupları ve gösterimlerinin atlası
- Caratheodory-Jacobi-Lie teoremi
- Kompakt Lie cebiri
- En
- Serbest Lie cebiri
- Dereceli Lie cebiri
- Lie tipi grup
- Bir Lie cebirinin indisi
- Lie cebiri demeti
- Lie cebri kohomolojisi
- Lie cebiri gösterimi
- Lie cebiri
- Lie cebroid
- Lie bicebri
- Lie Vektör alanları
- Lie eşcebri
- Lie konformal cebiri
- Lie türevi
- Lie grubu ayrışması
- Lie grubu homomorfizması
- Lie grubu
- Lie grupoid
- Lie noktası simetri
- Lie çarpım formülü
- Lie halkası
- Lie küre geometrisi
- Lie alt grubu
- Lie süpercebiri
- Lie teorisi
- Lie * cebiri
- Lie Kolchin teoremi
- Lie-Palais teoremi
- Lie üçüncü teoremi
- Yerel Lie grubu
- Malcev Lie cebiri
- Modüler Lie cebiri
- Canavar Lie cebiri
- Sıfır üssü Lie cebiri
- Bir Lie cebirinin sıfırkökü
- Simetrik Lie cebiri
- Parabolik Lie cebiri
- Poisson Lie grubu
- Ön-Lie cebiri
- Kuadratik Lie cebiri
- Kuazi-Frobenius Lie cebiri
- Kuazi-Lie cebiri
- Bir Lie cebirinin kökü
- Gerçek form(Lie teorisi)
- İndirgemeli Lie cebiri
- Bir Lie cebir düzenli elemanı
- Bir Lie grubunun gösterimi
- Bir Lie supercebri arasında gösterimi
- Kısıtlanmış Lie cebiri
- Yarı-basit Lie cebiri kök sistemi
- Yarıbasit Lie cebiri
- Basit Lie grubu
- Çözülebilir Lie cebiri
- Özel doğrusal Lie cebiri
- Özel dik Lie cebiri
- Bölünmüş Lie cebiri
- Simetrik Lie grubu
- Simplektik Lie cebiri
- Lie gruplarının tablosu
- Tanjant Lie grubu
- Tate Lie cebiri
- Lie gruplarının teorisi
- Toral Lie cebiri
Élie Joseph Cartan, ForMemRS Lie grupları, diferansiyel sistemler ve diferansiyel geometri teorisinde temel çalışmalar yapan etkili bir Fransız matematikçi. Ayrıca genel göreliliğe ve dolaylı olarak kuantum mekaniğine önemli katkılarda bulundu. Yirminci yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.