İçeriğe atla

Licitar

Gingerbread craft from Northern Croatia
Kaynak356

Licitars (pronounced [lǐtsitaːr] ; Croatian ; Slovene ) Hırvatistan ve Slovenya'nın kültürel mirasının bir parçası olan tatlı ballı hamurdan yapılan rengarenk dekore edilmiş bisküvilerdir. Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'in geleneksel bir sembolüdürler. Genellikle düğün ve sevgililer günü gibi aşk kutlamalarında verilen süs hediyesi olarak kullanılırlar.[1] Noel zamanı, Zagreb şehri ve özellikle ana meydandaki Noel ağacı binlerce licar kalple süslenmiştir.

2010 yılında UNESCO, Kuzey Hırvatistan'dan Zencefilli kurabiye zanaatını Hırvat kültürü için "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesine" ekledi.[2]

Tarih ve gelenek

Samobor'daki Licitar Kalpleri

Licitar yapma ve verme geleneği 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Medičari olarak bilinen Licitar yapımcıları toplumda büyük saygı görüyorlardı ve Licitar'ları çok rağbet görüyordu (licitarlar bir buket gül vermekten daha duygusaldı). Bugün bile gelenek, aile sırrı içinde sanata göz diken seçkin bir azınlık tarafından yaşatılıyor ve üretim yöntemleri neredeyse hiç değişmedi.[3] Bir Licitar'ın yapımı hala bir aydan fazla sürüyor.

Licitars, hacıların Varsayım veya Aziz Margaret Günü için Bistrica Aziz Meryem'i ziyaret ettikleri Marija Bistrica'nın (Zagreb yakınlarında) Marian tapınağında satılmaları nedeniyle ünlendi. Dini bir sembol olmasa da, listarlar genellikle Zagorje'ye yaptıkları uzun ve bazen çetin yolculuklarının bir hatırası olarak eve götürülmek üzere satın alınırdı. Licitars'ın basit şekli, çekici rengi ve süslemeleri, geri döndüklerinde ailelerine ve komşularına göstermek için keskin bir hatıraydı.

Malzemeler ve hazırlık

Radovljica, Slovenya'da ders çalıştayı

Licitari, geleneksel malzemeler, yöntemler ve özveri ile yapılır. İçeriği basittir (bal, un, yumurta, su ve doğal renkler), ancak hazırlanması uzun zaman alır. Hamur birkaç gün dinlendirilir, sonra şekillendirilir ve pişirilir ve iki hafta kurumaya bırakılır. Boyama bir sonraki adımdır ve iki hafta boyunca tekrar kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra listeler nihayet süslenir ve bir hafta daha kurumaya bırakılır.

Geleneksel olarak, Licitars %100 el yapımıdır ve genellikle dönen bir çerçeve, küçük çiçekler ve bazen de küçük bir ayna ile dekore edilmiştir. Ballı hamurdan ve doğal ürünlerden yapıldıkları için bazı süslemeler yapılmadan yenilebilirler.

Licitars, aslında zencefil içermemesine rağmen, genellikle yanlışlıkla zencefilli kurabiye olarak adlandırılır.

modern kullanımlar

Bugün, Licitars geleneksel Hırvat ve Sloven hediyelik eşyalarıdır (ve tüm Hırvat ve Slovenya havalimanlarında ve birçok hediyelik eşya dükkanında bulunabilir), Noel ağacı süsleri, misafirler için düğün hediyeleri, iş hediyeleri, diğer birçok dekoratif amaç ve hala sevginizi göstermenin bir yoludur. . . sevdiklerine

Ayrıca bakınız

  • Hırvatistan Kültürü
  • Slovenya Kültürü
  • Lebkuchen

Kaynakça

  1. ^ "Croatian gingerbread is UNESCO cultural treasure". The Times Herald. 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  2. ^ "UNESCO: Forty-six new elements added to Representative List of the Intangible Cultural Heritage". 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Licitar; toplo srce hrvatskoga puka". 29 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Denizi</span> deniz

Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçası olan ve İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan uzun bir körfezdir. Adriyatik, Akdeniz'in en kuzeydeki koludur ve Otranto Boğazı'ndan kuzeybatıya ve Po Ovası'na kadar uzanır. İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ'ın denize kıyısı bulunmaktadır. Adriyatik, çoğu doğu kıyısının Hırvat kesiminde yer alan 1.300'den fazla adaya sahiptir. Kuzeyi en sığ, güneyi en derin olmak üzere üç havzaya ayrılmıştır ve maksimum 1.233 metre (4.045 ft) derinliğindedir. Bir su altı sırtı olan Otranto Sill, Adriyatik ve İyonya Denizleri arasındaki sınırda yer almaktadır. Hakim akıntılar Otranto Boğazı'ndan saat yönünün tersine doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı (İtalya) boyunca tekrar boğaza akar. Adriyatik'teki gelgit hareketleri azdır, ancak zaman zaman daha büyük genliklerin meydana geldiği bilinmektedir. Adriyatik'in tuzluluk oranı Akdeniz'dekinden daha düşüktür çünkü Adriyatik, Akdeniz'e akan tatlı suyun üçte birini bir seyreltme havzası görevi görerek toplar. Yüzey suyu sıcaklıkları genellikle yazın 30 °C (86 °F) ile kışın 12 °C (54 °F) arasında değişir ve Adriyatik Havzası'nın iklimini önemli ölçüde yumuşatır.

Çini, bir yüzü sırlı, su geçirmez bir tabaka veya cam ile seramiğin ateşle birbirine kaynaştırılması sonucu ortaya çıkan levhadır.

<span class="mw-page-title-main">Noel</span> çoğunlukla 25 Aralıkta İsanın doğumunun kutlandığı bayram

Noel, her yıl çoğunlukla 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı bir Hristiyan bayramıdır. Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş, Milat Yortusu olarak da bilinmektedir. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel; Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlanmıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik bir figür olan Noel Baba temel bir rol oynamaktadır.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı ağacı</span>

Yılbaşı ağacı veya Yeni yıl ağacı miladî yeni yılın gelişin kutlamak amacıyla süslenmiş ağaç.

<span class="mw-page-title-main">Poğaça</span> Balkanlar ve Orta Avrupanın her yerinde benzer isimlerle bilinen çörek

Poğaça, bir çörek türüdür. Balkan, Levant ve Macaristan mutfaklarında bulunur, mayalı veya mayasız yapılabilir. Genellikle buğday unundan yapılır, ancak arpa ve bazen çavdar eklenebilir. Poğaçanın içi haşlanmış patates, pişmiş kıyma, zeytin veya peynirle doldurulabilir. Poğaça hamurunda susam, siyah çörek otu veya kurutulmuş dereotu gibi tahıllar ve otlar bulunabilir veya üstüne serpilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Pryanik</span>

Pryanik unlu bisküvi ürünüdür, özel zencefilli hamurdan pişirilir. Tat için bal, pavidla, şekerli meyveler, kuru üzüm, meyve veya dut reçeli eklenebilir. Görünümde, zencefilli ekmek, daha dikdörtgen, yuvarlak veya oval bir şeklin ortasında biraz dışbükey bir plaka gibi görünüyor. Üst kısmında genellikle bir yazıt veya basit bir çizim bulunur; çoğu kez çini şekeri sır üstü uygulanır. Slavlar halklarının, özellikle Rusların geleneksel tatlılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Teneke kutu</span>

Bir teneke kutu bir teneke kaptır. Teneke metal esas olarak çok ince bir teneke kaplamalı çeliktir. Kalaysız çelik de kullanılır. Bazı kültürlerde, bu kutular "konserve kutusu" veya bazen "kutu" olarak adlandırılır. Birçok “teneke kutu” menteşeli veya çıkarılabilir kapaklara sahiptir. Bazı insanlar teneke kutuları bir hobi olarak toplar. Bisküvi kutusu türü de var.

Bosna Hersek Sanatı, tarih öncesinden günümüze Bosna-Hersekliler tarafından yaratılan sanatsal objeleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa mutfakları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste maddesi, Avrupa mutfaklarının bir listesidir. Mutfak, genellikle belirli bir kültürle ilişkilendirilen karakteristik pişirme uygulamaları ve geleneklere denmektedir. Avrupa mutfağı toplu olarak Avrupa ve diğer Batı ülkelerinin mutfaklarını içine alır. Avrupa mutfağı, Avrupa'daki mutfakları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kardeşlik ve Birlik</span>

Kardeşlik ve Birlik Yugoslav Halk Kurtuluş Savaşı (1941-45) sırasında ortaya çıkan ve Yugoslavya'nın savaş sonrası etnik gruplar arası politikasının yol gösterici bir ilkesine dönüşen Yugoslavya Komünistler Birliği'nin popüler bir sloganıydı. Slovenya'da "Kardeşlik ve Barış" sloganı başlangıçta kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sırpları</span>

Hırvatistan Sırpları veya Hırvat Sırpları Hırvatistan'daki en büyük ulusal azınlığı oluşturmaktadır. Topluluk, Roma Katoliği olan Hırvatların aksine, din açısından ağırlıklı olarak Doğu Ortodoks Hristiyanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın bağımsızlığı</span>

Hırvatistan'ın bağımsızlığı, 1990 yılında siyasi sistemdeki değişiklikler ve anayasal değişikliklerle başlayan ve Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'ni Hırvatistan Cumhuriyeti'ne dönüştüren, bunun sonucunda Noel Anayasasını ilan eden ve 1991 Hırvatistan bağımsızlık referandumunu düzenleyen bir süreçti.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki azınlık dilleri</span>

Hırvatistan Anayasası, giriş bölümünde Hırvatistan'ı etnik Hırvatların ulus devleti, anayasanın ulusal azınlıklar olarak tanıdığı geleneksel olarak var olan toplulukların ülkesi ve tüm vatandaşlarının ülkesi olarak tanımlamaktadır. Anayasada açıkça sayılan ve tanınan ulusal azınlıklar Sırplar, Çekler, Slovaklar, İtalyanlar, Macarlar, Yahudiler, Almanlar, Avusturyalılar, Ukraynalılar, Ruslar, Boşnaklar, Slovenler, Karadağlılar, Makedonlar, Ruslar, Bulgarlar, Polonyalılar, Rumenler, İstro-Rumenler ("Ulahlar"), Türkler ve Arnavutlardır. Anayasanın 12. Maddesi Hırvatistan'da resmî dilin Hırvatça olduğunu belirtse de bazı yerel yönetimlerde başka bir dilin ve Kiril alfabesinin veya başka bir alfabenin resmi kullanıma sokulabileceğini de belirtir.

Ojkanje, Hırvatistan'da Dalmaçya hinterlandı, Velebit, Lika, Kordun ve Karlovac bölgeleri için karakteristik olan çok sesli halk şarkıları geleneğidir. Harvard Müzik Sözlüğü'nde açıklandığı gibi: "Ojkanje, oj veya hoj hecelerinde sesin keskin ve uzun süre titremesiyle özel bir şarkı söyleme tarzıdır."[2] Uzmanlara göre, ojkanje, eski Dalmaçya bölgesinden Slav öncesi İlirya şarkılarının bir kalıntısıdır.[3]

<span class="mw-page-title-main">Hrvatsko Zagorje</span>

Hrvatsko Zagorje, kuzey Hırvatistan'da geleneksel olarak ülkenin başkenti Zagreb'den Medvednica dağı tarafından ayrılan bir kültürel bölgedir. Medvednica Dağı'nın kuzeyinden kuzey ve batıda Slovenya'ya kadar tüm alanı ve kuzey ve doğuda Međimurje ve Podravina bölgelerini kapsar. Zagorje'nin nüfusu bu şekilde kaydedilmemiştir çünkü idari olarak Krapina-Zagorje Bölgesi'nin batı ve orta kısmı ve Varaždin Bölgesi'nin batı ve orta kısımlarına bölünmüştür. Zagorje'nin nüfusu makul bir şekilde 300.000'den fazla kişi olarak tahmin edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet kreması</span>

Kraliyet kreması ya da Royal icing, hafif bir şekilde çırpılmış yumurta akı, pudra şekeri, bazen limon veya misket limonu suyu ile yapılan sert beyaz buzlanma sosu türüdür. Noel pastaları, düğün pastaları, zencefilli kurabiye gibi bir çok kurabiye, kek ve bisküviyi süslemek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Melek kanatları</span>

Melek kanatları, kıvrılmış ince şeritler şeklinde şekillenip, derin yağda kızartılan ardından üzerine pudra şekeri serpilmiş olan hamurdan yapılan geleneksel bir hamur işi türüdür. Avrupa'nın çeşitli mutfaklarında bulunan tatlı, göçmenler tarafından Amerika gibi başka bölgelere taşınmış ve o bölgelerdeki mutfakların birer parçası olmuştur.