İçeriğe atla

Licheńli Meryem Ana Bazilikası

Koordinatlar: 52°19′24″K 18°21′29″D / 52.32333°K 18.35806°D / 52.32333; 18.35806
Licheńli Meryem Ana Bazilikası
Basilica of Our Lady of Licheń in Licheń Stary
Bazylika Najświętszej Maryi Panny Licheńskiej w Licheniu Starym
Harita
Temel bilgiler
KonumLicheń Stary, Polonya
Koordinatlar52°19′24″K 18°21′29″D / 52.32333°K 18.35806°D / 52.32333; 18.35806
İnançHıristiyanlık
MezhepKatolik
Mimari
Mimar(lar)Barbara Bielecka
Mimari türKilise
Mimari biçimPostmodern mimari
Cephe yönüGüney
İnşaat başlangıcı24 Haziran 1994
Tamamlanma2004
Özellikler
MalzemelerBeton, çelik, tuğla

Licheńli Meryem Ana Bazilikası [ˈlixɛɲ], Polonya'daki Büyük Polonya Voyvodalığı'ndaki Konin yakınlarındaki Licheń Stary köyünde, Polonya Kraliçesi Sorrowslu Meryem Ana Tapınağı'nda bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Barbara Bielecka tarafından tasarlanmış ve 1994 ile 2004 yılları arasında inşa edilmiştir.[1] İnşaat hacıların bağışlarıyla finanse edildi. 141,5 metre yüksekliğindeki kulesiyle[2] dünyanın en yüksek ve en büyük kiliselerinden biridir.

Tarihi

Kilisenin kuruluş tarihi, Napolyon yönetiminde Leipzig yakınlarında savaşan Polonyalı bir asker olan Tomasz Kłossowski'nin ağır yaralandığı 1813 yılına dayanmaktadır. Hikâyeye göre asker Meryem Ana'yı çağırdı ve yabancı bir ülkede ölmesine izin vermemesi için yalvardı. Efsaneye göre, Meryem Ana ona altın bir taç, koyu kırmızı bir elbise, altın bir örtü içinde ve sağ elinde beyaz bir kartal tutarken göründü. Askeri rahatlattı ve iyileşip Polonya'ya döneceğine söz verdi. Tomasz'a, onun bir simgesini yaptırması ve bunu halka açık bir yere yerleştirmesi söylenildi, böylece "Halkım bu simgenin önünde dua edecek ve çilenin en zor zamanlarında ellerimden birçok lütuf çekecek."

120 metre uzunluğunda ve 77 metre genişliğindeki nefi, 98 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesi ve 141,5 metre yüksekliğindeki kulesiyle, Polonya'nın en büyük kilisesi ve dünyanın en büyük kilise binalarından biridir. Ayrıca dünyanın en yüksek kubbelerinden birine sahiptir. Kilise, belki de 18. yüzyıldan kalma simgesi bazilikanın ana sunağında sergilenen Polonya Kraliçesi Meryem Ana'ya adanmıştır. Polonya'nın başlıca hac yerlerinden biridir.[3]

2002 ve 2007 yılları arasında, Polonyalı organ üreticisi Zych - Prof. Andrzej Chorosinski tarafından yapılan projenin temelinde- 157-stop boru organı (6 kılavuz ve pedal tahtası) inşa etti. Bu organ Polonya'daki en büyük, Avrupa'daki 4'üncü ve dünyadaki 13'üncü en büyük organdır.[4]

Papa II. John Paul, 1999'da Bazilikayı kutsadı.[5] 2007'de, Fawley Court'taki Polonya Müzesinin bazı kısımları Marian Fathers tarafından tapınağa taşındı.

Fotoğraf Galerisi

Ayrıca bakınız

  • Roma Katolik Marian kiliseleri
  • Dünyanın en yüksek kubbelerinin listesi

Kaynakça

  1. ^ "Shrine of Our Lady of Sorrows in Lichen Old". lichen.pl. 12 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2018. 
  2. ^ "Drawings of Sanctuary of Our Lady of Lichen" 23 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. SkyskraperPage.com
  3. ^ Moved by Mary: The Power of Pilgrimage in the Modern World by Anna-Karina Hermkens, Willy Jansen, Catrien Notermans 2009 0-7546-6789-8 page 99
  4. ^ Licheńskie organy na tle największych instrumentów Polski, Europy i świata. Licheń Stary: Zakład Gospodarczy "Dom Pielgrzyma". 2017. ss. 154-155. ISBN 9788364126147. OCLC 1005163172. 
  5. ^ "Vaticanwebsite: John Paul II at Lichen". 23 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya</span> Osmanlı döneminden kalma büyük cami ve eski Bizans Ortodoks patrik katedrali

Ayasofya, resmî adıyla Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi, İstanbul'da kiliseden camiye çevrilmiş önemli bir tarihî yapıdır. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olmuştur. 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra II. Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür. Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında yayımlanan kararname ile tadilat çalışmasına alınmış, 1935 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürülme kararı alınıp müzeye dönüştürülmüş, kazı ve tadilat çalışmaları başlatılmış ve 1935'ten 2020'ye kadar müze olarak hizmet vermiştir. 2020 yılında ise tekrar camiye çevrilmiştir. 2024 yılında caminin üst katı ücretli bir müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Böylelikle Ayasofya'nın alt katı cami, üst katı müze olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kariye Camii</span> İstanbulda camiye çevrilen bir Rum Ortodoks kilisesi

Kariye Camii veya eskiden Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Edirnekapı semtinde camiye çevrilmiş bir Rum Ortodoks kilisesi ve müze.

<span class="mw-page-title-main">Bazilika</span> Hristiyan kutsal mekanı

Bazilika, eski Roma kentlerinde forumun yanında bulunan, içinde mahkemelerin görüldüğü veya diğer resmi hizmetlerin görüldüğü büyük çatılı kamusal binalara; Erken Hristiyanlık ve Orta Çağ dönemlerinde ise yan geçitleri bulunan, galerili veya galerisiz olabilen kiliselere verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Denis Bazilikası</span>

Saint-Denis Bazilikası, Saint-Denis, Seine-Saint-Denis, Fransa 'da Orta Çağ'da Gotik mimari stilline göre yapılmış bir büyük manastır kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans mimarisi</span> Doğu Roma mimarisine genel bakış

Bizans mimarisi, Bizans İmparatorluğu mimarisidir. İmparatorluk, Büyük Konstantin, Roma İmparatorluğu başkentini Roma'dan Byzantion'uma doğuya taşıdığı 330 yılından sonraki Roma İmparatorluğu'nun sanatsal ve kültürel varlığını adresler. Byzantion, "Yeni Roma", sonradan Konstantinopolis ismini almıştır, bugün İstanbul olarak adlandırılmaktadır. İmparatorluk, bir Milenyumdan fazla yaşamış, Avrupa'da Orta Çağ ve Rönesans mimarlığını etkin şekilde etkilemiş, 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı mimarisini etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apsis (mimarlık)</span>

Apsis, Hristiyanlığın dini mabetleri olan kiliselerin sunak odasını kapsayan, çoğunlukla yarım daire ya da çokgen, çok nadir durumlarda dikdörtgen planlı bir yapı unsurudur. Apsisler antik döneme ait bazilikalarda yaygın olarak da mimari öğe olarak kullanılmıştır. Apsisler, yapının cephesinde dışa doğru göbekli bir yapı olabildiği gibi, bina içlerinde ya da dikdörtgen planlı duvarlarla da sarılı olabilir. Apsislerin çatısı çoğunlukla yarım kubbe biçiminde olur, ancak düz çatılı apsisler de mümkündür. Çoğunlukla kiliselerin yan neflerinden, yan şapellerinden veya apsislerinden açılan küçük apsislere ise, mimarlıkta apsidiyol denir.

<span class="mw-page-title-main">Azize Meryem Bazilikası (Kraków)</span> Krakówda bir kilise

Azize Meryem Bazilikası, Polonya'nın Kraków şehrinin Ana Meydan'ında yer alan tuğla Gotik bir kilisedir. Temelleri 13. yüzyılın başına tarihlenen kilise, 14. yüzyılda inşa edildi. Polonya'daki Gotik yapıların en iyi örneklerinden biridir. Kilisenin yüksekliği 80 metre olup sunağının arkasında yer alan ve Veit Stoss tarafından yapılan ahşap oyma eser dünyanın en büyük Gotik sunak arkası eseridir.

<span class="mw-page-title-main">İşhani Manastırı</span>

İşhani Manastırı, tarihsel Gürcistan’ın güneybatı kesiminde orta çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. Bugün Türkiye’nin sınırları içinde, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı İşhan köyündedir.

<span class="mw-page-title-main">Gurcaani Kvelatsminda Kilisesi</span>

Gurcaani Kvelatsminda Meryem'in ölümü Kilisesi 8. veya 9. yüzyılda, Orta Çağ Gürcü mimarisinde "geçiş dönemi" sırasında yapılmış bir Gürcü Ortodoks Kilisesidir. Gürcistan'ın en doğusundaki Kaheti bölgesinin Gurcaani köyünde konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vaçnadziani Manastırı</span>

Kutsal Vaçnadziani veya Vaçnadziani Manastırı, Doğu Gürcistan'ın Gurcaani belediyesindeki Vaçnadziani köyünün yanında konumlanmış eski bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Ana Kilise, Bütün Azizler manastırından sonra adlandırılmıştır. Ayrıca 9. yüzyılda piskoposluk bölgesinin ana kilisesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ançishati Bazilikası</span>

Ançishati Meryem Ana Bazilikası Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki mevcut kiliseler arasında en eskisidir. Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı olan kilise, altıncı yüzyıldan kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Çabukauri Bazilikası</span>

Çabukauri Bazilikası Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesinde yer alan, harabe durumda bir Hristiyan kilisesidir. Nekresi tarihi yerleşim bölgesinde, Nekresi manastır kompleksinin yaklaşık 1.5 kilometre kuzeybatısında konumlanmıştır. 4 veya 5. yüzyıla tarihlenen üç koridorlu, büyük Çabukauri bazilikası, Gürcistan'daki en eski Hristiyan kilise yapılarından biridir. 1998 yılında ortaya çıkarılmıştır. Bazilika, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Ohrili Klement Kilisesi</span>

Aziz Ohrili Klement Kilisesi genellikle basitçe Soborna Crkva olarak anılan Üsküp, Kuzey Makedonya'da yer alan, Makedon Ortodoks Kilisesi'nin en büyük katedralidir.

Aziz Peter ve Paul Kilisesi Polonya'nın Kraków kentinin Eski Kent bölgesinde 54 Grodzka Caddesi'nde bulunan bir Roma Katolik Polonya Barok kilisesidir. Józef Britius'un özgün tasarımını mükemmelleştiren Giovanni Maria Bernardoni tarafından 1597–1619 yılları arasında inşa edilmiştir. Oturma kapasitesi bakımından Kraków'un tarihi kiliselerinin en büyüğüdür. 1842'den beri Katolik All Saints cemaatine hizmet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Panagia tou Mutulla</span>

Panagia tou Mutulla Kilisesi (çev.'Mutulla'lı Kutsal Meryem Kilisesi', Kıbrıs'ta, Lefkoşa'daki Marathasa vadisinde, Trodos sıradağlarının merkezindeki Mutulla köyünde bulunan dört yüzlü tek nefli bir Bizans kilisesidir. Kilise, 1985'ten beri UNESCO Dünya Mirası alanı "Troodos Bölgesindeki Duvar Kiliseleri"nin bir parçasıdır. Panagia tou Mutulla Kilisesi'ndeki freskler, Kıbrıs'ta yer alan freskler arasında günümüze ulaşan 13. yüzyıl eserlerinden tek kesin tarihli eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nicholas Kilisesi (Tallinn)</span>

Aziz Nicholas Kilisesi Estonya'ın Tallinn şehrinde bulunan eski bir Orta Çağ kilisesidir. Balıkçıların ve denizcilerin koruyucusu olan Aziz Nikolaos'a ithaf edilmiştir. Aslen 13. yüzyılda inşa edilmiş ve II. Dünya Savaşı'nda Sovyetlerin Tallinn'i bombalaması sırasında kısmen yıkılmıştır. Sonrasında restore edildi ve günümüzde Estonya Sanat Müzesi'nin bir kolu olan ve esas olarak Orta Çağ döneminden itibaren dini sanata odaklanan Niguliste Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor. Eski kilise binası aynı zamanda konser salonu olarak da kullanılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Our Lady of Victory Kilisesi (Valletta)</span>

Saint Anthony the Abbot Kilisesi olarak da bilinen Our Lady of Victory kilisesi Malta'nın Valletta şehrinde tamamlanan ilk kilise ve binaydı. 1566'da, Malta'nın Büyük Kuşatması'nın ardından, Büyük Üstat Jean Parisot de Valette ve yönetimi bir şükran gösterisi olarak Meryem Ana'nın Doğuşu adına bir kilise inşa etmek istedi. Bu inşaat De Valette tarafından finanse edildi.

Our Lady of Budslau Beyaz Rusya'nın Budslau köyündeki Göğe Kabul Meryem Ana Bazilikası'nda yer alan Kutsal Bakire Meryem'in saygı duyulan bir simgesidir. Simge 2 Temmuz'da kutlanır. 28 Kasım 2018'de bu yıllık Marian kutlaması, UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Santa Maria Maggiore Bazilikası</span> Romada bazilika

Santa Maria Maggiore Bazilikası, Roma'daki dört büyük papalık bazilikalarından biridir. Aziz Meryem'in doğumunu anmak için yapılmıştır. Bazilika, MS 14. yüzyılın başlarında Papa Liberius tarafından inşa edilmiştir ve zamanla çeşitli eklemelerle genişlemiştir. Roma'nın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilir ve iç mimarisi, mozaikleri ve sanat eserleriyle ünlüdür. Meryem Ana'ya adanmış bu kilise, tarihi, mimarisi ve dini önemiyle turistlerin ve Hristiyan ziyaretçilerin ilgisini çeker.