İçeriğe atla

Libya pasaportu

Libya Pasaportu
2014 yılından itibaren verilen yeni Libya Devleti Pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat

Libya pasaportu uluslararası seyahat için Libya vatandaşlarına verilir.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi'nin 2016 yayınına göre Libya vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 36[1] ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Libya vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 101. sırada yer almaktadır.[2]

Tarihi

Libya pasaport tasarımı en az 5 veya 6 kez değiştirildi. Pasaport en son 2014 yılında Muammer Kaddafi'nin öldürülmesi ve müteakip rejim değişikliğinin ardından yeniden tasarlandı.

Libya Krallığı Pasaportu

Libya Krallığı pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat

Libya Krallığı'nın son günlerinde Libya pasaportu aşağıda gösterilen ülkelerde geçerliydi: Bütün Arap ülkeleri, Pakistan, İran, Çad, Nijer, Somaliland Nijerya, Gana, Etiyopya, Kıbrıs, Malta, Hindistan, Japonya, Ulusal Çin (Tayvan), Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya, İtalya, İsviçre, Avusturya, (Batı) Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, İngiltere, Danimarka, İsveç, Norveç ve ABD.

Libya Cumhuriyeti Pasaportu

Libya Cumhuriyeti pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat

1 Eylül 1969'da siyasi irade değiştikten sonra, Libya pasaportu daha fazla ülkede geçerli oldu: Bulgaristan, Çekoslovakya, Rusya (Sovyetler Birliği) ve Romanya.

Libya Arap Cumhuriyeti pasaportu

Libya Arap Cumhuriyeti pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat

1990'ların başında, Libya pasaportu dünyadaki tüm ülkeler için geçerliydi. (Güney Afrika ve işgal altındaki Filistin (Batı Şeria dahil olmak üzere, Gazze Şeridi).

Pasaportun iç sayfasında Pasaport işgal altındaki Filistin dışında dünyadaki tüm ülkeler için geçerlidir şeklinde yazmaktadır.

Libya Devleti

2011 iç savaşından sonra, bir Libya vatandaşının Güney Afrika'ya gitmesine izin verilmesi dışında hiçbir şey değişmedi.

Pasaportun rengi mavidir ve bir yıldız ve hilal, mevcut bayrağın üzerinde amblem İslam'ın sembolüdür.

Kaynakça

  • Libya pasaportu İngilizce Wikipedia maddesi
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İran pasaportu</span>

İran pasaportu İran vatandaşlarına ülke dışı seyahatlerde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. Pasaport, İran vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Macar pasaportu</span>

Macar pasaportu Macaristan vatandaşlarının ülke dışı seyahat edebilmeleri amacıyla İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Merkezi, Kayıt ve Seçim Ofisi tarafından Macar vatandaşlarına verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rus pasaportu</span>

Rus pasaportu, Rusya vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ pasaportu</span>

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova pasaportu</span>

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Letonya pasaportu</span> Pasaport

Letonya pasaportu kimlik ve uluslararası seyahat amaçlı Letonya vatandaşlarına verilir. Geçerli bir pasaport almak ancak 15 yaşından itibarendir fakat zorunlu seyahat amaçları için gerekirse pasaport küçük çocuklar içinde talep edilebilir. Pasaport 5 yıl için geçerlidir. 20 Kasım 2007 itibarıyla Letonya biyometrik pasaporta geçerek her bakımdan AB pasaportu standartlarını takip etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya pasaportu</span>

Litvanya pasaportu Litvanya vatandaşlarına verilen resmi bir belgedir. Vatandaşlar kendilerini tanımlamak için Litvanya dışında seyahati kolaylaştırmaktadır. Son zamanlarda ulusal Litvanya kimlik kartı tanıtıldı. Bu kimlik kartı ile Avrupa Birliği ve AB üyesi olmayan Türkiye ve İsviçre gibi diğer Avrupa ülkeleri içinde sadece seyahat amaçlı olarak pasaport yerine kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail pasaportu</span> Pasaport

İsrail pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla İsrail Devleti vatandaşlarına verilir ve yurt dışında İsrail'in konsolosluk görevlilerinin korunması hakkını tanır.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay pasaportu</span>

Paraguay pasaportu, Paraguay vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Paraguay pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Diğer MERCOSUR ülkelerine yapılan seyahatlerde pasaport gerekmez. Vatandaşlara bu ülkeler için hükûmet tarafından verilen kimlik kartları kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya pasaportu</span> Pasaport

Endonezya pasaportu, Endonezya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Endonezya pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş pasaportu</span>

Bangladeş pasaportu, Bangladeş vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Bangladeş pasaportu verildiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle geçerlidir.

Filistin Otoritesi pasaportu 1993 Oslo Anlaşması kapsamında Filistin Yönetimi'nin 2 Nisan 1995 yılından bu yana uluslararası seyahat amacı ile Filistin topraklarında yaşayan Filistin vatandaşları için Filistin Otoritesi tarafından verilen seyahat belgesidir. Sadece Batı Şeria'daki Filistin vatandaşlarına verilir. Filistin Otoritesi pasaportu, Filistin'de doğduğunu gösteren bir doğum belgesi ibraz eden herkes tarafından kullanılabilir. Kudüs'te yaşayan Filistinliler ancak Ürdün'den alınan geçici pasaport ve İsrail'den geçici alınma seyahat belgesi taşıyabilmektedirler. Filistin dışında doğan Filistinliler için pasaportun geçerli olup olmadığı hâlen net değildir. Bununla birlikte, pasaport verilmesi İsrail hükûmeti tarafından getirilen ek kısıtlamalara tabidir. İsrail, Geçici Anlaşma uyarınca güvenlik ihtiyaçları için gerekli olduğunu kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika pasaportu</span>

Güney Afrika pasaportu Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşlarına uluslararası seyahat amaçlı verilen bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya pasaportu</span>

Tanzanya pasaportu Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti vatandaşlarının uluslararası seyahat için verilir. Göçmenlik Bölümü Pasaportların vatandaşlara verilmesi için sorumludur. Bu Bölüm Tanzanya İçişleri Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Pasaport sadece Tanzanya vatandaşlarına verilir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan pasaportu</span> Pasaport

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Benin pasaportu</span>

Benin pasaportu, Benin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece İsrail ziyaretçileri, İsrail'in dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin İsrail'den ayrılma tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmak gerekmektedir. Ağustos 2024'ten itibaren, vizeden muaf ülkelerden gelen tüm ziyaretçilerin İsrail'e seyahat etmeden önce elektronik seyahat izni (ETA-IL) almaları gerekmektedir.

Mauritius a girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaşın vize alması gerekmektedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Honduras ziyaretçileri vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 3 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.