İçeriğe atla

Libya Ulusal Ordusu

Libya Ulusal Ordusu[1] veya Hafter Silahlı Kuvvetleri[2]
الجيش الوطني الليبي
Etkin2011-günümüz
Ülke Libya
BağlılıkTemsilciler Meclisi
Büyüklük7000 düzenli ordu subayı[3]
18000 paralı asker veya militan[4]
KarargâhTobruk
RenkleriKırmızı, siyah ve yeşil
Savaşlarıİkinci Libya İç Savaşı
Komutanlar
KomutanHalife Hafter
Tobruk hükümeti ve onun Mareşal Halife Hafter tarafından kullanılan Libya arması.

Libya Ulusal Ordusu (LUO), Kasım 2019 itibarıyla Hafter Silahlı Kuvvetleri (HSK) olarak bilinen İkinci Libya İç Savaşı'nda rol oynayan askerî güçtür. Halife Hafter tarafından yönetilir ve bağlılığı Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisinedir.[5]

Libya Ulusal Ordusu, Libya'da 2011 yılında yaşanan iç savaş sırasında Libya Silahlı Kuvvetlerinin NATO tarafından ağır şekilde yenilmesi sonrası yeni Libya hükûmeti tarafından kuruldu. 2014 yılında İkinci Libya İç Savaşı'nın çıkmasıyla birlikte ordu Halife Hafter'e bağlı terörle mücadele birimi ve Abdul Ati al-Obeidi'ye bağlı yasal birim olarak ayrıldı. Kısa süre sonra aynı yılda Temsilciler Meclisi, ordunun başına Halife Hafter'i getirdi ve orduyu yeniden tek çatı altında topladı. Hafter, Temsilciler Meclisi komutası altında Genel Ulusal Kongreye karşı "Onur Operasyonu" adını verdiği bir operasyon başlattı. İkinci Libya İç Savaşı sürerken 2016 yılında uluslararası alanda kabul gören Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti kuruldu. Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu, bu hükûmeti sonlandırmak için 4 Nisan 2019 itibarıyla Trablus'a taarruz başlamıştır.[6]

Libya Ulusal Ordusu büyük ölçüde paralı askerlerden veya militanlardan oluşur.[3] Selefi örgütler, Sudan, Çad ve Rusya'dan gelen paralı askerler bu yapıda bulunurlar.[7] Kara güçlerinin yanında Libya Ulusal Ordusu'na bağlı hava kuvvetleri de bulunmaktadır ama deniz kuvvetleri açısından pek güçlü değillerdir.[8]

Libya Ulusal Ordusu, Libya'da sık sık seçilmiş insanlara karşı müdahalede bulunmuştur. Bu müdahaleler sonucunda seçilmiş insanların yerine Libya Ulusal Ordusu'na bağlı askerler gelmiştir.[9][10]

İlk kurulduğu zamanlar komutanlık görevine yerine getiren Süleyman Mahmud, Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Forces on the Libyan ground: Who is Who". ISPI (İngilizce). 28 Mayıs 2018. 17 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Hafter Silahlı Kuvvetleri" (PDF). 28 Ocak 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  3. ^ a b "Kingdom of Militias: Libya's Second War of Post-Qadhafi Succession". ISPI (İngilizce). 17 Mayıs 2019. 29 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Militias and mercenaries: Haftar's army in Libya". Middle East Eye (İngilizce). 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Libyan parliament confirms Haftar as army chief". www.aljazeera.com. 4 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Khalifa Haftar, Libya's strongest warlord, makes a push for Tripoli". The Economist. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  7. ^ Burke, Jason; Salih, Zeinab Mohammed (24 Aralık 2019). "Mercenaries flock to Libya raising fears of prolonged war". The Guardian. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  8. ^ "5 migrants die, 65 others rescued off Libyan coast". www.aa.com.tr. 23 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  9. ^ "Serraj condemns eastern suppression of elected mayors". Libya Herald. 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  10. ^ "Is it time for municipal elections in Libya?". ISPI (İngilizce). 13 Aralık 2018. 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Libya</span> Akdeniz kıyısında yer alan bir Kuzey Afrika ülkesi

Libya, resmi adıyla Libya Devleti, Akdeniz kıyısında, doğuda Mısır, batıda Cezayir ve Tunus, güneyde Nijer ve Çad, güneydoğuda Sudan ile komşu olan bir Mağrip ve Kuzey Afrika ülkesidir. Ülke Trablusgarp Bölgesi, Fizan ve Sirenayka olmak üzere üç tarihi bölgeden oluşur. Yaklaşık 1,8 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüyle Afrika'nın dördüncü, dünyanın 16. büyük ülkesidir. En fazla kanıtlanmış petrol rezervine sahip 10. ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Trablus ülkenin batısında yer alır ve yedi milyon Libyalının üç milyondan fazlası bu şehirde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Kaddafi karşıtı kuvvetler</span>

Kaddafi karşıtı kuvvetler, Libya İç Savaşı'nda, devrik Libya diktatörü Muammer Kaddafi'ye karşı çıkan tüm silahlı-siyasi muhalif oluşumlara verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Libya Deniz Kuvvetleri</span> Libya Silahlı Kuvvetlerinin deniz savaşından sorumlu kuvvetleri

Libya Deniz Kuvvetleri, Libya Silahlı Kuvvetleri'nin deniz savaşından sorumlu kuvvetleridir. Kasım 1962'de kurulan Libya İç Savaşı'ndan önce, kıyı şeridi savunmak için birkaç füze rampası, korvet ve devriye botu olan, ancak çok sınırlı bir savunma kabiliyetine sahip oldukça tipik bir küçük donanmaydı. Donanma her zaman Libya Silahlı Kuvvetleri'nin en küçüğü olmuş ve her zaman ekipman, yedek parça ve eğitim için yabancı kaynaklara bağımlı olmuştur. Kaddafi dönemi filosunun çoğu 2011'de yok oldu. Devam eden iç çatışmaların başlamasından bu yana, Libya Donanması, Trablus'taki Devlet Başkanlığı Konseyi başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükûmeti (GNA)'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Libya Silahlı Kuvvetleri</span>

Libya Silahlı Kuvvetleri, Libya'yı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Kara, Hava ve Deniz kuvvetlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Libya Hava Kuvvetleri</span>

Libya Hava Kuvvetleri, Libya Silahlı Kuvvetleri'nin hava savaşından sorumlu kuvvetidir. 2010 yılında, Libya İç Savaşı öncesinde, Libya Hava Kuvvetleri personelinin gücünün 18.000 olarak ve Libya'daki 13 askeri hava üssünden faaliyet gösteren 374 savaş kabiliyetine sahip uçak envanteri olduğu tahmin edildi. operating from 13 military airbases in Libya. 2011 iç savaşı ve devam eden ihtilaftan bu yana, Libya'da savaşan çok sayıda hizip askeri uçak bulundurmaktadır. 2019 itibarıyla Libya Hava Kuvvetleri sembolik olarak Trablus'taki uluslararası kabul görmüş Ulusal Mutabakat Hükûmeti'nin kontrolü altında olmasına rağmen, rakip Mareşal Halife Hafter'in Libya Ulusal Ordusu da önemli bir hava kuvvetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Libya İç Savaşı</span> Halife Hafterin yaptığı askeri darbe sonucunda ortaya çıkan iç savaş

İkinci Libya İç Savaşı, Libya topraklarının ve petrolünün kontrolünü isteyen rakip gruplar arasında devam eden bir çatışmadır. Başlangıçtaki çatışma; ve Şafak Yolculuğu Operasyonu ve başarısız askerî darbeden sonra kurulan başkent Trablus'taki "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" olarak da adlandırılan Genel Ulusal Kongresi (GNC) hükûmeti ile çoğunlukla "Tobruk hükümeti" olarak da bilinen 2014 yılında tartışmalı olarak seçilen Temsilciler Meclisi hükûmeti arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Libya Kara Kuvvetleri</span>

Libya Kara Kuvvetleri, Aralık 2015'ten bu yana Trablus'taki uluslararası kabul görmüş Ulusal Mutabakat Hükûmeti'ne (GNA) bağlı olarak görev yapan Libya Silahlı Kuvvetleri'nin kara savaş kuvvetidir. 2011'de iç savaşta ülkedeki istikrarsızlık ve 2014'te yeni bir ihtilafın ortaya çıkması nedeniyle, oldukça bölünmüş durumdadır. Ulusal Mutabakat Hükûmeti'ne bağlı güçler, IŞİD gibi grupların yanı sıra Libya'daki diğer çeşitli hiziplere karşı savaşmaktadır. Gerçekten ulusal bir kara kuvvetleri oluşturmak için bazı çabalar sarf edildiyse, ancak Trablus hükûmetinin emrindeki kuvvetlerin çoğu, Trablus Koruma Gücü gibi çeşitli milis grupları ve Misrata ve Zintan gibi şehirlerdeki yerel gruplardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halife Hafter</span> Libyalı asker ve siyasetçi

Halife Bilkasım Hafter, Libya Ulusal Ordusu'nun başkomutanı Libyalı asker. Mart 2015'ten beri Temsilciler Meclisi tarafından atandığı LUO'nun başkomutanlığını yapmaktadır. Kasım 2021'de Halife Hafter, Aralık 2021'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Fethi Başağa</span> Libyalı siyasetçi

Fethi Ali Abdüsselam Başağa, kısaca Fethi Başağa veya Fethi Ali Paşa olarak bilinen, şu anda Libya'nın geçici başbakanı olarak görev yapan bir Libyalı politikacıdır. 2018-2021 yılları arasında içişleri bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Libya İç Savaşı'nda Türkiye</span> Türkiyenin Libyaya müdahalesi

İkinci Libya İç Savaşı'nda Türkiye, Arap Baharı sonrası Libya'da düzenin kurulamaması ile birlikte başlayan İkinci Libya İç Savaşı'nda Türkiye'nin Ulusal Mutabakat Hükûmeti tarafına yardım etmesiyle ve Ulusal Mutabakat Hükûmeti ile bir dizi anlaşmalar yapmasıyla gerçekleşen askerî müdahale.

<span class="mw-page-title-main">Vatiyye Hava Üssü</span> Libya, Nuketül Hams ilçesindeki askerî hava üssü

Vatiyye Hava Üssü veya Okba Ibn Nafa Hava Üssü, (ICAO:HL77) Libya'nın kuzeybatısında yer alan Nuket'ül Hams ilçesinde bulunan askeri hava üssü. Tunus - Libya sınırının 27 kilometre doğusunda bulunmaktadır. Vatiyye Hava Üssü İkinci Dünya Savaşı sürerken 1942 yılında kullanıma açılmıştır. Hava üssünün 7.000 askeri barındırabilecek kapasitesi olduğu tahmin edilmektedir. Etrafı güçlendirilmiş tahkimat ile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Libya Taarruzu (2019-2020)</span>

Batı Libya Taarruzu, Kuzeybatı Libya Taarruzu veya Trablus Savaşı, Halife Hafter'in Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni sonlandırmak amacıyla Libya Ulusal Ordusu'nu Trablus'a sürmesiyle başlayan ve 4 Haziran 2020'de başarısızlıkla sona eren taarruzdur.

Ulusal Mutabakat Hükûmeti, Birleşmiş Milletler öncülüğünde bazı ülkelerin desteğiyle Libya Siyasal Mutabakatı çerçevesinde kurulmuş olan hükûmettir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ulusal Mutabakat Hükûmetini Libya'nın meşru yönetimi kılacak Libya Siyasi Mutabakatı'nı oy birliği ile kabul etmiştir ve Ulusal Mutabakat Hükûmeti, Birleşmiş Milletler tarafından Libya'daki meşru güç olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Libya-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Libya-Türkiye ilişkileri, Libya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu yana iki ülke arasında önceki tarihsel bağlara sahip olan nispeten yakın bir ilişki yaşamışlardır. Bu tarihsel bağ nedeniyle, Libya ve Türkiye, diğer Arap devletleriyle karşılaştırıldığında bir Osmanlı mirasını paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Libya)</span> Lİbyanın yasama organı

Temsilciler Meclisi (TM) (Arapça: مجلس النواب, romanize: Majlis al-Nuwaab), %18'lik bir katılımın olduğu 2014 Libya parlamento seçimlerinden kaynaklanan Libya yasama organıdır. 2014 yılının sonlarında, Libya İç Savaşı bağlamında başkent Trablus'u ele geçirmeye yönelik başarısız darbe girişiminin ardından, Temsilciler Meclisi kendisini Libya'nın uzak doğusundaki Tobruk'a taşıdı. Mayıs 2019'da Trablus silahlı saldırı altındayken Trablus'ta birkaç TM toplantısı yapıldı ve 45 gün için bir geçici başkan seçildi. 2014 ve 2021 yılları arasında Temsilciler Meclisi, Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki görevdeki Ulusal Birlik Hükümeti'ni desteklemeden önce Abdullah es-Sani liderliğindeki Tobruk merkezli hükûmeti destekledi. Eylül 2021'de Temsilciler Meclisi, Dibeybe liderliğindeki geçici Ulusal Birlik Hükûmeti'ne karşı bir güvensizlik oylamasını kabul etti.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Yolları Operasyonu</span>

Zafer Yolları Operasyonu, Libya Ulusal Ordusu'nu komuta eden Halife Hafter'in başlattığı Batı Libya Taarruzu sırasında Trablus kuşatmasını parçalayan Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı Libya Silahlı Kuvvetlerinin, Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu'na karşı başlattığı karşı operasyondur.

Ulusal Kurtuluş Hükûmeti, Libya'da Haziran 2014 seçimlerini kaybeden Genel Ulusal Kongre bloklarından siyasetçiler tarafından oluşturulan bir hükûmet organıydı. UKH, Halife el-Gavil tarafından yönetildi. Libya Şafak Koalisyonu terimi silahlı gruplara ve / veya UKH'yi destekleyen daha geniş siyasi harekete atıfta bulunmak için kullanıldı. UKH, Ağustos 2014'teki oluşumundan Nisan 2016'daki dağılışına kadar devam eden İkinci Libya İç Savaşı'nın en önemli taraflarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hanane El-Barassi</span>

Hanane El-Barassi, İnsan hakları ve kadın hakları üzerine mücadele eden Libyalı aktivist.

Panthera F9, sınır koruması, polislik ve askeri operasyonlar için tasarlanmış, BAE yapımı 5 kapılı bir zırhlı personel taşıyıcısıdır. Araç, tamamen modüler bir silah sistemine sahip olacak şekilde tasarlandı. F9, uzaktan kumandalı, tavana monte bir arama lambası, run-flat lastikler, bir arka görüş kamerası, klima ve yan ve arkaya bakan tabanca portları ile donatılmıştır. İlk defa Suriye iç savaşı sırasında Ocak 2018 de İdlib deki çatışmalarda Suriyeli Muhalifler tarafından kullanıldı Bu silahlardan Muhaliflere sınırlı sayıda verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bir sonraki Libya cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Libya devlet başkanlığı seçimi

Libya cumhurbaşkanlığı seçiminin başlangıçta 10 Aralık 2018'de yapılması planlanmış, ancak Halife Hafter'in Batı Libya Taarruzu nedeniyle ertelenmişti. Seçimin daha sonra 24 Aralık 2021'de yapılması planlanmıştı ancak Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu (YUSK) başkanının ülke çapındaki seçim komitelerinin feshedilmesi emrini vermesinin ardından süresiz olarak ertelendi.