İçeriğe atla

Libya'da LGBT hakları

Libya'da LGBT hakları
Libya
Statü1953'ten beri yasadışı
Ceza:5 yıla kadar hapis cezası veya ölüm[1][2]
Cinsiyet ifadesiYok
AskerlikYok
Ayrımcılık karşıtı yasaYok
Birlikteliklerin
tanınması
Eşcinsel birliktelikler resmî olarak tanınmıyor
Evlat edinmeYok

Libya'daki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler, LGBT olmayan sakinlerin yaşamadığı yasal zorluklarla karşı karşıyadırlar. Kaddafi rejiminin 2011'de düşmesinden bu yana, Libya'da eşcinselliğe ilişkin durum değişmedi.

Eşcinsel cinsel aktivitenin yasallığı

Ceza kanunları

Ülkenin ceza kanunu, yasal bir evlilik dışındaki tüm cinsel aktiviteleri yasaklar. Libya Ceza Kanunu'nun 410. Maddesine göre, rıza gösteren yetişkinler arasındaki özel eşcinsel eylemler yasa dışıdır.[3]

1990'larda Genel Halk Kongresi, halka sert bir İslam hukuku görüşünü dayatmak için tasarlanmış "arındırma" yasalarını onaylamaya başladı. Libya mahkemelerine geleneksel İslam ahlakını ihlal ettiği tespit edilen kişilere karşı ampütasyon, kırbaçlama ve diğer cezaları kullanma yetkisi verildi.[4]

2010 yılında, Gay Middle East blogu, iki yetişkin erkeğin kılık değiştirme ve eşcinsel davranış anlamına gelen "uygunsuz davranışlar" ile suçlandığını bildirdi.[5]

Kadın eşcinselliği de bir kişinin eşcinsel olduğuna dair her türlü kamusal kabulde bulunmak gibi, yasa dışı olarak görünecektir. 2010 yılında bir Fransız sığınma davası, hapse atıldıktan ve tecavüz edildikten sonra sığınma talebinde bulunan ve daha sonra internette eşcinsel olduğuna dair bir açıklama yaptıktan sonra zorla evlendirilmek üzere ailesine geri dönen Libyalı bir kızı içeriyordu.[6] IŞİD kontrolündeki bölgelerde ceza kanunu yerine kanunsuz infazlar daha yaygın.

Libya'nın çoğu, LGBT'leri infaz etmeyi seçebilecek rakip milisler tarafından yönetilse de ceza kanunu teknik olarak hâlâ yürürlükte. Libya'da IŞİD, eşcinsel oldukları gerekçesiyle halka açık bir şekilde erkekleri infaz etti.[7]

Kaddafi Hükûmeti

Kaddafi hükûmeti, LGBT haklarının kamuoyunda savunulmasına izin vermedi. Tartışıldığında, geleneksel İslam ahlakına uygun olarak hep olumsuz bir şekilde karşılık almıştır.[8]

2003 yılında Kaddafi; korunmasız, heteroseksüel vajinal seks yoluyla AIDS-HIV bulaşmanın "imkansız" olduğuna inandığını belirtti.[9]

Geçiş Hükûmeti

Kaddafi sonrası geçiş hükûmeti LGBT haklarına karşı çıkmaya devam ediyor. Şubat 2012'de bir Libya delegesi, Birleşmiş Milletler insan hakları paneline eşcinsellerin insan ırkının geleceğini tehdit ettiğini söyledikten sonra öfkeye yol açtı.[10]

Geçici Anayasa

Geçiş Anayasası, İslam'ın resmi din ve bir hukuk kaynağı olduğunu şart koşar.[11]

Geçiş Dönemi Anayasası ayrıca insanların özel hayata sahip olma hakkına saygı göstermeyi taahhüt eder.[11]

2019: 2019 itibarıyla, Libya'nın Kun Libya 19 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. adında bir LGBTQ+ STK'sı var.[12] Libya'nın LGBT kimliğine sahip nüfusu, 2014'ten bu yana devletin çöküşü nedeniyle bugün itibarıyla kapalı kalma baskısı altında kalmaya devam ediyor.

Özet tablosu

Aynı cinsiyet arasında cinsel aktiviteler legal mi? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 5 yıla kadar hapis cezası veya kanunsuz infaz[7][8]
Cinsel rüşt yaşı yaşı aynı mı? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
İstihdamda ayrımcılık karşıtı yasalar var mı? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Mal ve hizmetlerin sağlanmasında ayrımcılığa karşı yasalar var mı? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Diğer tüm alanlarda ayrımcılık karşıtı yasalar (dolaylı ayrımcılık ve nefret söylemi dahil) var mı? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Aynı cinsiyetten kişiler evlenebiliyorlar mı? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Aynı cinsiyetten evli bir çift resmî olarak evli kabul ediliyor mu? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Aynı cinsiyetten çiftler çocuk evlat edinebiliyor mu? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Geyler ve lezbiyenler orduya katılabiliyor mu? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Resmî olarak cinsiyet değiştirmek mümkün mü? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Lezbiyenler için IVF'ye erişim var mı? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Eşcinsel erkek çiftler için ticari taşıyıcı annelik hakkı var mı? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Erkeklerle seks yapan erkekler kan bağışında bulunabiliyorlar mı? https://www.theguardian.com/world/2016/jun/21/gay-lgbt-muslim-countries-middle-east 16 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Libyan 'Gay' Men Face Torture, Death By Militia: Report (GRAPHIC)". 26 Kasım 2012. 27 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi – Huff Post vasıtasıyla. 
  2. ^ "The situation of homosexuals in Libya is getting worse". D+C. 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Libyan Penal Code of 1953, Amended 1956 (selected provisions related to women) – 4: Title III – Offences Against Freedom, Honour and Morals". Corpus of Laws. Women's Learning Partnership. 5 Ekim 2013. 8 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2017. 
  4. ^ Stokke, Hugo; Suhrke, Astri; Tostensen, Arne; Haanæs, Øystein Rygg (1997).
  5. ^ Littauer, Dan (25 December 2010).
  6. ^ Staff (25 October 2010).
  7. ^ a b "The situation of homosexuals in Libya is getting worse". D+C (İngilizce). 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2019. 
  8. ^ a b "LIBYA - COUNTRY OF ORIGIN INFORMATION(COI)REPORT" (PDF). 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2021. 
  9. ^ Young, Craig (8 March 2011).
  10. ^ "Libyan delegate to UN human rights panel: Gay people threaten the future of the human race". 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2021. 
  11. ^ a b "The Constitutional Declaration" (PDF). 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  12. ^ "Home – Kun Libya Platform" (İngilizce). 19 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Homofobi</span> homoseksüel ve LGBT bireylere karşı hoşnutsuzluk veya ön yargı

Homofobi, eşcinsellere veya eşcinselliğe karşı duyulan nefret, önyargı, hoşnutsuzluk, korku veya ayrımcılıktır. Geniş manası ile diğer cinsel yönelimlere sahip olan LGBT kişileri de içerir. Sıfat olarak, homofobisi olan kişiler homofobik olarak anılır. Homofobik davranış ilkelerini sergileyen kişinin gerçekleştirdiği eylemler bütünü "homofobi" sadece psikiyatrik bir kavram değildir. Her 48 saatte bir, eşcinsel bir kişinin homofobiyle bağlantılı şiddete maruz kalarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Uluslararası Af Örgütü'ne göre yaklaşık 70 ülkede eşcinsellere şiddet uygulanmaktadır ve 8 ülkede eşcinsellere idam cezası verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de LGBT hakları</span> Türkiyede lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylerin hakları

Türkiye'de lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler diğer vatandaşlara göre dezavantajlı durumdadırlar. Türkiye eşcinsel ilişkileri tanısa da medeni kanununda cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği gibi bir ifadeye yer vermez ve eşcinsel çiftlerin birlikteliklerini yasal zeminde tanımaz. 2013 yılında ILGA-Europe, Türkiye'yi LGBT haklarının korunması konusunda 49 ülke arasında 39. sıraya yerleştirmişti ancak 2024 yılında 46. sıraya geriledi. Türkiye'yi sıralamada sadece Azerbaycan ve Rusya takip etti.

<span class="mw-page-title-main">İran'da LGBT hakları</span>

İran'da eşcinsellik toplum tarafından tabulaştırılır ve eşcinsel ilişkiler yasa dışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün'de LGBT hakları</span>

Ürdün'de eşcinsellik yasaldır.

Gey dostu; LGBT kültürü içerisinde eşcinseller arasındaki bireysel ilişkileri ifade eden eşcinsel ilişki ve eşcinsel seksi destekleyen, tüm yönelimlere saygılı olan, eşit davranan ve onları yargılamayan bir çevre yaratmak amacıyla eşcinsellere ve LGBT topluluğunun her üyesi dahil olmak üzere; açık ve onları hoş karşılayan, diğer mekanlardaki olabilecek homofobik tavırlara ve yasaklara karşı gey mekanları, politikaları, insanları veya kurumları ifade eder. Gelişmiş batı ülkelerinde ve yine birçok medeni ülkede eşcinsellerin kendilerini rahat hissettikleri, onlara özel; saunalar, sinemalar ve gey dostu konaklama ile diğer LGBT mekanları bulunmaktadır.

Jack Nichols, Amerikalı yazar, gazeteci ve LGBT hakları eylemcisi.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da LGBT hakları</span>

Afrika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgeleriyle kıyaslandığında oldukça kısıtlıdır. BBC eşcinselliğin 38 Afrika ülkesinde yasa dışı olduğu tahmin etmektedir. 13 devlette ise eşcinsellik yasaldır ya da bu konuyla ilgili yasa yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da LGBT hakları</span>

Avrupa'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Dünyada eşcinsel evlilikleri yasallaştıran 10 ülkeden 8'i Avrupa'da bulunurken 14 ülke de medeni birliktelik ya da diğer bir tür eşcinsel birliktelik tanımasını yasalaştırmıştır. LGBT toplumunun edindikleri haklar dolayısıyla dünyanın diğer bölgelerine kıyasla Avrupa'dan memnuniyetinin yüksek olduğu inancı oldukça yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da LGBT hakları</span>

Almanya'da eşcinsellik, açıklık ve tolerans ile baskı ve toplu katliâm arasında değişen olay, durum ve tavırlara şahit olmuş çalkantılı bir tarihe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">LGBT'lere yönelik şiddet</span> LGBTlere yönelik bir şiddet

LGBT'lere yönelik şiddet, diğer adıyla eşcinsel, gey düşmanlığı, eşcinsel karşıt odaklı karşı cins tarafından uygulanan şiddettir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da LGBT hakları</span>

Azerbaycan'da LGBT hakları, Azerbaycan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Azerbaycan'da LGBT bireyler için hiçbir yasal güvence bulunmamakla birlikte ülke genelinde homofobik yaklaşım bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asya'da LGBT hakları</span>

Asya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgelerine göre daha sınırlıdır. Eşcinsellik bu kıtanın on bir ülkesinde yasa dışı kabul edilmektedir. Dokuz ülke eşcinsel kişilerin orduda bulunmalarına izin vermektedir. Yalnızca İsrail LGBT kişilere daha fazla hak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da LGBT hakları</span>

Ermenistan'da LGBT hakları, 2003 yılından bu yana yasaldır ancak LGBT hakları ülkenin kuruluşundan bu yana değişmiş değildir. Eşcinsellik Ermenistan toplumunun bir kısmında tabu konusu olmaya devam etmekle birlikte LGBT bireyler için ayrımcılık karşıtı yasa yoktur. Erkek ve kadın hemcins cinsel aktivite cinsel rüşt yaşını gözetmek şartıyla yasaldır. Ancak ülkede eşcinsel ilişki ve birlikteliklere yönelik haklar ve anayasada ayrımcılık karşıtı bir yasa mevcut değildir. Yine ülkede eşcinsellik karşıtlığı yaygın olmasına karşın ülke genelinde ihbar olmaması da dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da eşcinsellik</span> İslamın eşcinselliğe bakışı

İslam'da eşcinsellik, eşcinsel ilişkiye giren kişilerden İslam inancı esas alan yazılı kaynaklarda ve Kur'an'da bahsedilir. Kur'an'da, toplumca eşcinsel ilişkilere girmek başta olmak üzere, çeşitli günahlar işleyen ve bu nedenle Allah'ın gazabıyla helâk edilen Lut Kavminden bahsedilir. Sünnilik mezhebine göre ve İmam Malik ile İmam Şafii gibi alimlere göre eşcinsel ilişki, recm, idam, kırbaç veya hapis ile cezalandırılması gereken günahlar olarak değerlendirimiştir. Ebu Hanife'ye göre ise idam gerekli değildir; devlet hangi cezayı öngörürse o uygulanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi</span>

Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi, Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihini konu alır. Sovyetler Birliği'nde eşcinselliğin durumu üç ana dönemde incelenir. Ekim Devrimi sonrası dönemde 1917-1933 arasında homoseksüellik suç olmaktan çıkarılarak eşcinseller kanun önünde önceki ve sonraki döneme göre daha avantajlı bir konuma sahip olmuştur. Bu yılların akabinde Stalin döneminden itibaren kanunlarca "hastalık" olarak nitelendirilmiştir. 1934-1986 yılları arasında yeniden suç kapsamına alınarak kamuoyuna duyurulmaksızın kovuşturma ve hukuki süreçlere tabi tutulmuştur. 1987-1990 yılları arasında ise kamuya açık tartışmalara izin verilmiş; bilim, akademi ve edebiyatta çeşitli konularla ele alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çeçenistan'da LGBT hakları</span>

Çeçenistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi çeşitli insan hakları örgütleri arasında uzun zamandır endişe kaynağı olmuştur. Rusya'nın bir parçası olarak Rusya'daki LGBT kanunlarının çoğu bu bölgede de yürürlüktedir. Ancak Çeçenistan, Rusya sınırları içerisinde bulunan yarı-özerk bir cumhuriyet olup kendi yasal koduna sahiptir ve erkekler arası cinsel ilişkilere yönelik ölüm cezasını öngörür. Üstelik LGBT vatandaşlara az yasal koruma mevcuttur ve hükûmet, eşcinsellikle suçlanan bireylerin kendi aileleri tarafından öldürülmelerini teşvik etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de LGBT hakları</span> LGBT kişilerin Suriyedeki durumu

Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler, LGBT olmayan sakinlerin yaşamadığı yasal zorluklarla karşı karşıyadırlar. 1949 tarihli ceza kanununun 520. maddesi "doğa düzenine aykırı cinsel ilişki"yi yasaklamakta ve üç yıla kadar hapis cezası öngörmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te LGBT hakları</span>

Bangladeş'te lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, kendi hakları açısından ağır baskılarla yüzleşmektedir. Bangladeş toplumu arasındaki muhafazakâr görüşlerin yaygınlığı nedeniyle, eşcinsellere yönelik olumsuz tutumlar da yaygındır. Eşcinselliğe ilişkin Bangladeş mevzuatı, Britanya Hindistanı'nın 1860 yılında uygulamış olduğu Section 377 kanunundan miras alınmış olup eşcinselliği yasaklamaktadır. Bu yasaya göre, hemcins cinsel faaliyetlerinde bulunmanın cezası hapis cezasıdır. Ayrıca eşcinsel bireylerin açılması, toplumsal dışlanma, nefret ya da şiddet nedeniyle tehlikelidir.

<span class="mw-page-title-main">Fas'ta LGBT hakları</span>

Fas'ta lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal zorluklarla karşılaşmaktadır. Fas'ta hem erkekler hem de kadınlar arası hemcins cinsel ilişkileri yasadışıdır.