İçeriğe atla

Libusb

Libusb
İlk yayınlanma2007
Güncel sürüm1.0.27 / 31 Ocak 2024
Programlama diliC
TürUygulama programlama arayüzü
LisansGNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesilibusb.info
Kod deposugithub.com/libusb/libusb
Linux API, Linux çekirdeğinin Sistem Çağrı Arayüzü, GNU C Kitaplığı, libcgroup,[1] libdrm, libalsa ve libevdev[2]'den oluşur.

libusb, çekirdek modu sürücülerine ihtiyaç duymadan Unix ve Unix olmayan sistemlerdeki USB aygıtlarına ve USB aygıtlarından veri aktarımını kontrol etmek için uygulamalara erişim sağlayan bir kitaplıktır.

Gerekçe

Linux çekirdeği monolitik bir çekirdek türü olduğundan, aygıt sürücüleri bunun bir parçasıdır.

Kullanılabilirlik

Libusb şu anda Linux, BSD, Solaris, OS X, Windows'un, Android ve Haiku'da çalışmaktadır.[3] C ile yazılmıştır.

Diğer uygulamaların yanı sıra kitaplık, Linux çekirdeği 2.4 ile sınırlı olan scanner modülü yerine Linux tarayıcı projesi olan SANE tarafından kullanılır.

Kaynakça

  1. ^ "ControlGroupInterface". freedesktop.org. 19 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "libevdev". freedesktop.org. 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ https://github.com/libusb/libusb/commit/dc97425bb415422423b8876af0e34111e566d56d []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikro çekirdek</span>

Bilgisayar biliminde, bir mikro çekirdek, bir işletim sistemini uygulamak için gereken mekanizmaları minimuma yakın sağlayan işletim sistemi çekirdeği türüdür. Ana çekirdek sadece birimler arası iletişim ve süreçleri sıralama işlerini yapar. Bellek yönetimi, kayıt ortamı yönetimi, sürücüler ve ağ ile ilgili çok sayıda sürec birbirleriyle iletişim kurarak haberleşir. Bu sayede; parçalardan oluşan yapı ve tasarımın sadeleştirilmesi, bir parçadaki hatanın diğer parçaları etkilememesi ve çalışma anında işletim sisteminin güncelleştirilebilmesi mümkün olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çekirdek (bilgisayar bilimi)</span>

İşletim sistemi çekirdeği, kısaca çekirdek (kernel), işletim sistemindeki her şeyin üzerinde denetimi olan merkezi bileşenidir. Uygulamalar ve donanım seviyesindeki bilgi işlemleri arasında bir köprü görevi görür. Çekirdeğin görevleri sistemin kaynaklarını yönetmeyi de kapsamaktadır. Genellikle çekirdek, işletim sisteminin temel bir elemanı olarak, yazılımın fonksiyonunu yerine getirebilmesi için kontrol etmesi gereken kaynaklar için düşük seviye soyutlama katmanı sağlayabilir. İşletim sistemi görevleri, tasarımları ve uygulanmalarına göre farklı çekirdekler tarafından farklı şekillerde yapılır. Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar ana bellekte kalır.

<span class="mw-page-title-main">Linux çekirdeği</span> çekirdek sürümü

Linux çekirdeği, Unix benzeri açık kaynak bir monolitik işletim sistemi çekirdeğidir. Linux işletim sistemleri ailesi bu çekirdek üzerine inşa edilmiştir. Kişisel bilgisayarlar ve sunucular gibi genellikle Linux dağıtımı kullanan geleneksel bilgisayar sistemleri; router, kablosuz erişim noktaları, set üstü kutuları, smart TV'ler gibi gömülü sistemler bu çekirdeği kullanır. Android işletim sistemine sahip olan tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve akıllı saatler de ayrıca bu çekirdeğin sağladığı hizmetlerden yararlanmaktadır. Kasım 2017 itibarıyla Dünya'nın en güçlü 500 süper bilgisayarı, Linux tabanlı işletim sistemi kullanmaktadır.

Kali; Linux tabanlı, CD'den başlatma seçenekli BackTrack yapımcıları tarafından 2013 yılında oluşturulmuş olan bir güvenlik kontrol işletim sistemi. Offensive Security Ltd. aracılığıyla Mati Aharoni, Devon Kearns ve Raphaël Hertzog tarafından geliştirilmekte ve finanse edilmektedir. İçerisindeki araçlar sayesinde birçok alanda güvenlik testi yapmak ve yazılım geliştirmek mümkün. Masaüstü ortamı olarak KDE, GNOME ve Xfce ortamı bulunmaktadır. Ayrıca 64-bit (amd64), 32-bit (i386), ARM ve Armel alt yapı desteği de vardır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">Canlı USB</span>

Canlı USB, önyüklenebilen tam bir işletim sistemi içeren taşınabilir bir USB'ye bağlı harici veri depolama aygıtıdır. Terim, USB flash sürücüleri anımsatır, ancak sırasıyla "canlı HDD" ve "canlı SSD" olarak adlandırılsalar da, harici bir sabit disk sürücüsünü veya yarıiletken sürücüyü kapsayabilir. Canlı CD'lerden sonraki evrimsel adımdır, ancak yazılabilir depolamanın ek avantajıyla, önyüklenen işletim sisteminde özelleştirmelere izin verir. Canlı USB'ler, sistem yönetimi, veri kurtarma veya test sürüşü için gömülü sistemlerde kullanılabilir ve USB cihazına ayarları kalıcı olarak kaydedebilir ve yazılım paketlerini yükleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bellek Teknolojisi Aygıtı</span>

Bellek Teknolojsi Aygıtı (BTA), Linux'un flaş bellekler ile etkileşime geçebilmesi için kullanılan bir aygıt dosyasıdır. BTA alt sistemi, donanımlara ait aygıt sürücüleri ve yüksek seviye uygulamalar arasında bir soyutlama katmanı sağlamak için oluşturulmuştur. Karakter ve blok aygıtı dosyalarının daha önceden de var olsa da, anlam biçimleri flaş bellekli aygıtların çalışma prensipleriyle uyuşmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">NDISwrapper</span>

NDISwrapper, Linux işletim sistemlerinde Windows XP ağ aygıt sürücülerinin kullanılmasını sağlayan ücretsiz bir yazılım sürücüsü sarıcısıdır. NDISwrapper, Windows çekirdeği ve NDIS API'lerini uygulayarak ve Windows ağ sürücülerini bu uygulamaya dinamik olarak bağlayarak çalışır. Sonuç olarak, yalnızca Windows tarafından desteklenen komut kümesi mimarilerine dayanan sistemlerde, yani IA-32 ve x86-64'te çalışır.

<span class="mw-page-title-main">USB-C</span> 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB bağlantı düzeni

USB-C ayrıca USB Type-C olarak da bilinen 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB konnektördür. Bu sistem veri ve enerjinin taşınmasına izin verir. Son versiyonlar 2010 yılında sunulan USB 3.0 versiyonu, 29 Ağustos 2019 tarihinde, USB Implementers Forum tarafından sunulan USB4 versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Windows NT mimarisi</span>

Microsoft tarafından üretilen ve satılan bir işletim sistemi satırı olan Windows NT'nin mimarisi, kullanıcı modu ve çekirdek modu olmak üzere iki ana bileşenden oluşan katmanlı bir tasarımdır. Tek işlemcili ve simetrik çok işlemcili (SMP) tabanlı bilgisayarlarla çalışmak üzere tasarlanmış, önleyici, yeniden gelen bir işletim sistemidir. Giriş/çıkış isteklerini işlemek için, I / O istek paketlerini (IRP'ler) ve zaman uyumsuz G / Ç'yi kullanan paket odaklı G / Ç kullanırlar. Windows XP'den başlayarak, Microsoft Windows'un 64 bit sürümleri hazırlanmaya başladı; Bundan önce, bu işletim sistemleri yalnızca 32-bit sürümlerde mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">XNU</span>

XNU, MacOS işletim sisteminde kullanılmak üzere Aralık 1996'dan beri Apple'da geliştirilen ve Darwin işletim sisteminin bir parçası olarak ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürülen bilgisayar işletim sistemi çekirdeğidir. Ayrıca, iOS, tvOS ve watchOS işletim sistemlerinin çekirdeği olarak da kullanılır. XNU, "X Not Unix"'in bir kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Tab 2 7.0</span>

Samsung Galaxy Tab 2 7.0, Samsung Electronics tarafından üretilen ve pazarlanan 7 inçlik Android tablettir. Samsung Galaxy Tab 2, bir Ice Cream Sandwich sistemlidir. Samsung Galaxy Tab serisinin ikinci kuşağına dahildir; bu seride 10.1 inçlik bir model olan Samsung Galaxy Tab 2 10.1 de bulunur. Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus'ın ardılı, Samsung Galaxy Tab 3 7.0'ın öncülüdür. 13 Şubat 2012'de açıklandı ve 22 Nisan 2012'de ABD'de başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Calculate Linux</span>

Calculate Linux, bir Linux dağıtımıdır. Gentoo Linux tabanlıdır.

mount (Unix)

mount çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde bir dosyaya erişmeden önce o dosyayı dosya sistemine bindiren komuttur. mount komutu genelde SD kart, USB bellek, DVD ve diğer harici saklama birimleri için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kernel panic</span>

Bir kernel panic, bir işletim sisteminin çekirdeği tarafından, güvenli bir şekilde kurtarılamadığı veya sistemi çalıştırmaya devam etmenin büyük veri kaybı yaşanabilmesinin yüksek bir riske sahip olacağı dahili bir kritik hata tespit edildiğinde alınan bir güvenlik önlemidir. Terim büyük ölçüde Unix ve Unix benzeri sistemlere özgüdür. Microsoft Windows işletim sistemlerindeki eşdeğeri, genellikle "mavi ekran" olarak adlandırılan bir durdurma hatasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Advanced Linux Sound Architecture</span>

Advanced Linux Sound Architecture (ALSA), ses kartı aygıt sürücüleri için bir uygulama programlama arabirimi (API) sağlayan bir yazılım iskeleti ve Linux çekirdeğinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Minix 3</span>

Minix 3, Unix benzeri bir küçük bir işletim sistemidir. BSD-3-Lisansı altında yayınlanır ve önceki sürümler olan Minix 1 ve 2'nin devamı niteliğinde bir projedir.