İçeriğe atla

Librem 5

Librem 5

Librem 5, Librem ürün serisinin bir parçası olan Purism tarafından üretilen bir akıllı telefondur. Telefon, mümkün olduğunca ücretsiz yazılım kullanmak amacıyla tasarlanmıştır, varsayılan olarak bir Linux işletim sistemi olan PureOS kullanır [1] ve 2021 itibarıyla, Özgür Yazılım Vakfı tarafından önerilen tek akıllı telefondur.[2] Diğer Librem ürünleri gibi, Librem 5 de gizlilik ve özgürlüğe odaklanır ve donanım kapatma anahtarları ve kolayca değiştirilebilen bileşenler gibi özellikler içerir. Sayısal "5" olan adı, yayın sürümünü değil ekran boyutunu belirtir. 24 Ağustos 2017'de yapılan duyurudan sonra, geliştirici kitlerinin ve sınırlı sürüm öncesi modellerin dağıtımı 2019 boyunca ve 2020'nin çoğunda gerçekleşti. Librem 5'in ilk seri üretim versiyonu 18 Kasım 2020'de sevk edildi.

Ayrıca bakınız

  • Açık kaynaklı cep telefonlarının karşılaştırılması
  • açık kaynaklı cep telefonlarının listesi
  • Mikrofon engelleyici
  • Modüler akıllı telefon
  • PinePhone

Kaynakça

  1. ^ PureOS successfully applied to be recognized as a free-software-only operating system, and is listed among the (very few) Linux distributions endorsed by the Free Software Foundation (see: "Free GNU/Linux distributions". Free Software Foundation. 16 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 
  2. ^ "Ethical Tech Giving Guide". 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Symbian (işletim sistemi)</span> mobil işletim sistemi

Symbian, Symbian Vakfı tarafından cep telefonları ve bilgisayarları gibi çeşitli taşınabilir iletişim aygıtları için geliştirilmiş ve 2000'li yıllarda yaygın olarak kullanılmış bir işletim sistemiydi. Symbian, başlangıçta Symbian Ltd tarafından 1998'de PDA'lar için kapalı kaynaklı bir işletim sistemi olarak geliştirildi. Symbian OS, Psion'un EPOC sisteminin soyundan geldi ve yalnızca ARM mimarisi işlemcileri üzerinde çalıştı, ancak yayınlanmamış bir x86 bağlantı noktası mevcuttu. Symbian, Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson gibi birçok büyük cep telefonu markası tarafından kullanılıyordu. Akıllı telefon endüstrisini kuran öncü olarak, akıllı telefonların sınırlı kullanımda olduğu, Android tarafından geçildiğinde, 2010'un sonuna kadar dünya çapında en popüler akıllı telefon işletim sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Palm OS</span> Mobil işletim sistemi

PalmOS, PalmSource şirketi tarafından cep bilgisayarları (PDA'lar) için tasarlanan bir işletim sistemidir. PalmSource firması Palm isim hakkını Mayıs 2005'te PalmOne şirketine satmıştır. Kasım 2004'te PalmSource, Linux tabanlı bir PalmOS sürümü üzerinde çalıştıklarını duyurmuş, Eylül 2005'te PalmSource, Access Co. şirketi tarafından satın alındıktan sonra Linux tabanlı sistem Access Linux Platform olarak adlandırılıp PalmOS'un yerini almıştır. Ayrıca, 2009 yılında Palm OS'un ana lisans sahibi Palm, Inc., gelecek cihazları için Palm OS'tan WebOS'a geçmişti. Günümüzde LG tarafından geliştirilen WebOS, Akıllı televizyonlarda kullanılmaktadır.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Giyilebilir bilgisayar</span>

Giyilebilir bilgisayar, vücuda giyilen bilgisayarlardır. Giyilebilir bilgisayar teknolojisi etkin bir araştırma alanıdır ve insan bilgisayar etkileşimi, giyilebilir teknoloji, taşınabilir teknolojiler ve kablosuz teknolojilerden yararlanır. 2010 yıllarından sonra popüler olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Openmoko Linux</span>

Openmoko Linux Openmoko projesi tarafından geliştirilen akıllı telefonlar için bir işletim sistemidir. Çeşitli özgür yazılım bile oluşan Ångström dağıtımına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice</span> açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti

LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti. 2010 yılında, StarOffice'in açık kaynaklı bir türevi olan OpenOffice.org'dan çatallanmıştır. LibreOffice paketi; kelime işlemci, elektronik tablo, slayt gösterisi, çizim, veritabanı ve matematiksel formüller oluşturma programlarını içerir. 100'den fazla sayıda dilde kullanılabilir. LibreOffice bir özgür yazılım olup adındaki Libre sözcüğü İspanyolca ve Fransızcada "özgür" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Linux-libre</span>

Linux-libre, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş sürümlerinden sağlanan bir GNU paketi ve işletim sistemi çekirdeğidir. Bu tasarının hedefi kaynak kodu olmayan, kod şaşırtması bulunan ve özgür olmayan her yazılımın Linux çekirdeğinden çıkarılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guix System Distribution</span>

Guix System Distribution, GNU Guix paket yöneticisi etrafında inşa edilen bir işletim sistemidir. Linux-libre çekirdeğini kullanır ve gelişim aşamasındaki GNU Hurd çekirdeğini destekler. 3 Şubat 2015'te Özgür Yazılım Vakfı'nın özgür dağıtımlar listesine eklenmiştir.

MOAP (Mobile Oriented Applications Platform) NTT DoCoMo'nun cep telefonları için geliştirdiği FOMA (Freedom of Mobile Multimedia Access) servisinin yazılım platformudur.

<span class="mw-page-title-main">Jolla</span>

Jolla bir Fin teknoloji şirketidir; mobil cihaz satıcısı ve Sailfish işletim sistemi geliştiricisidir. Merkezi Helsinki, Finlandiya'da bulunan Jolla, Helsinki, Tampere ve Cyberport, Hong Kong'da kendi araştırma ve geliştirme ofislerine sahiptir. Jolla, MeeGo fırsatlarını ve "sınırsız imkânlarını" kullanmak için 2011 yılında MeeGo proje ekibinin eski Nokia personeli tarafından kuruldu. 'Jolla' telaffuz edildiğinde, şirketin adı bot anlamını verir.

<span class="mw-page-title-main">Jami</span>

Jami, SIP uyumlu yazılımsal telefon ve SIP tabanlı anlık mesajlaşma programıdır. Linux, Windows, Mac OS, Android, iOS sürümleri bulunur. Geliştirilmesi Kanadalı Savoir-faire Linux şirketiyle birlikte küresel kullanıcı ve katkıcı topluluğunun yardımıyla yapılmaktadır. Jami, kendini olası özgür Skype ikamesi konumuna koymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Qt Extended</span>

Qt Extended kişisel sayısal asistanlar, video projeksiyon ve cep telefonları gibi Gömülü Linux tabanlı mobil bilgi işlem cihazları için bir uygulama platformudur. Digia'nın bir yan kuruluşu olan Qt Software tarafından geliştirildi. Ücretsiz yazılım olduğu için Qt Extended projesini iptal ettiklerinde topluluk bunun bir çatalını yarattı, geliştirdi. QtMoko Debian tabanlı dağıtım, Openmoko topluluğunun çabalarıyla sürdürülen bu projelerin doğal ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meizu</span> Çin merkezli bir tüketici elektroniği şirketi

Meizu Technology Co., Ltd., Çin merkezli bir tüketici elektroniği şirketidir. Şirket, 2003 yılında Jack Wong tarafından kurulmuş olup MP3 ve MP4 çalar ile akıllı telefon üretmektedir. Şirketin merkezi Zhuhai'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HarmonyOS</span> Huawei tarafından geliştirilen işletim sistemi

HarmonyOS (HMOS), Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei Technologies Co. Ltd. kısa adıyla Huawei tarafından nesnelerin interneti (IoT) ve akıllı cihazlar için geliştirilen işletim sistemidir. İşletim sisteminin HarmonyOS 2.0 akıllı telefon sürümü, Android 10'un açık kaynak kodları üzerine inşa edildi. Akıllı telefonlar ve IoT cihazları içinse LiteOS tabanlıdır. Huawei AppGallery'den akıllı telefonlara ve tabletlere yüklenebilen uygulamalar da dahil olmak üzere çeşitli uygulama biçimlerini destekler. HarmonyOS, Huawei'nin tescilli mikro çekirdek mimarisi üzerinde çalışır ve Linux çekirdek alt sistemi ile EMUI'den AOSP kodları kullanır. Ek olarak işletim sistemi, Ark Derleyici aracılığıyla Huawei Mobil Hizmetleri bulunan cihazlarda yerel HarmonyOS uygulamalarını destekler.

<span class="mw-page-title-main">Replicant (işletim sistemi)</span>

Replicant, tüm özel mülk Android bileşenlerini özgür yazılım eşdeğerleriyle değiştirmeyi amaçlayan Android mobil platformuna dayalı özgür bir işletim sistemidir (OS). Birkaç farklı model akıllı telefon ve tablet bilgisayar için kullanılabilir durumdadır. Android ile aynı programlama dillerinde yazılmıştır. Değişiklikler çoğunlukla C dilindedir; değişiklikler çoğunlukla işletim sisteminin Linux çekirdeği ve onu kullanan sürücüler gibi alt düzey kısımlarındadır. Replicant ismi, Blade Runner filmindeki kurgusal replika androidlerden alınmıştır. Replicant, Free Software Foundation ve kısmen NLnet tarafından desteklenir ve sponsor olunur.

LibrePlanet Özgür Yazılım Vakfı tarafından oluşturulan ve desteklenen bir topluluk projesidir. Hedefi yerel toplulukları ve kuruluşları bir araya getirerek yıllık bir konferans düzenlemek ve Özgür Yazılım'ın dünya çapında tanınmasını sağlamaktır.

Hyperbola GNU/Linux-libre, i686 ve x86-64 mimarileri için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Arch anlık görüntüleri ve Debian geliştirme sürümü temellidir. Genel Linux çekirdeği yerine GNU işletim sistemi bileşenlerini ve Linux-libre çekirdeğini içerir. Hyperbola GNU/Linux-libre, Özgür Yazılım Vakfı tarafından Ücretsiz Sistem Dağıtım Yönergeleri kıstaslarını karşıladığı için tamamen özgür bir işletim sistemi olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">ClearOS</span>

ClearOS, ClearFoundation tarafından geliştirilmiş ağ geçidi, dosya, yazdırma, posta ve mesajlaşma hizmetlerine sahip bir Linux dağıtımıdır.

Librem, Purism, SPC tarafından hazırlanmış özgür yazılım içeren bir bilgisayar serisidir. Dizüstü bilgisayar serisi, işletim sisteminde veya çekirdekte özgür olmayan (tescilli) yazılım sağlamayarak Intel Aktif Yönetim Teknolojisinden kaçınarak, ve bellenimi kademeli olarak serbest bırakmak ve güvenceye almak için tasarlanmıştır. Librem dizüstü bilgisayarlarda mikrofon, web kamerası, Bluetooth ve Wi-Fi için donanım kapatma anahtarları bulunur.