İçeriğe atla

LibreWolf

LibreWolf
LibreWolf version 111 with default dark theme
LibreWolf v111 on Plasma 5
Geliştirici(ler)LibreWolf Community
İlk yayınlanmaLinux: 7 Mart 2020 (4 yıl önce) (2020-03-07)

Windows: 21 Şubat 2021 (3 yıl önce) (2021-02-21)

macOS: 12 Nisan 2021 (3 yıl önce) (2021-04-12)
Güncel sürüm127.0.1-1 / 23 Haziran 2024
İşletim sistemiWindows, Linux, macOS
TürWeb tarayıcı
LisansSource code: MPL 2.0 Website: GNU AGPL 3.0
Resmî sitesihttps://librewolf.net/
Kod deposuhttps://gitlab.com/librewolf-community

LibreWolf, gizlilik ve güvenliğe önem veren Firefox'un bir web tarayıcısı ve çatalıdır.[1][2]

Geliştirme

LibreWolf ilk olarak 7 Mart 2020'de Linux işletim sistemleri için piyasaya sürüldü[3] Windows için topluluk tarafından sürdürülen bir sürüm, planlanan bir macOS bağlantı noktasıyla bir yıl sonra piyasaya sürüldü.[4][5] Ayrıca, taşınabilir bir AppImage veya Microsoft Mağazası ve Windows Paket Yöneticisi aracılığıyla kurulabilir.[6][7]

Özellikler

Gizlilik odaklı bir tarayıcı olan LibreWolf, telemetri içermez ve önceden yüklenmiş uBlock Origin'e sahiptir. Mozilla Pocket gibi belirli özellikler de devre dışı bırakılır.[8][9][10]

Lisans

Web sitesi GNU AGPL 3.0 tarafından lisanslanırken, tarayıcı Mozilla Public License 2.0 tarafından lisanslanmıştır.[11]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "LibreWolf Browser". librewolf.net. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2023. 
  2. ^ "LibreWolf: a privacy-focused Firefox fork". Ubunlog (İngilizce). 27 Haziran 2022. 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 
  3. ^ "Releases · LibreWolf / Browser / Linux · GitLab". GitLab (İngilizce). 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 
  4. ^ "Releases · LibreWolf / Browser / Windows · GitLab". GitLab (İngilizce). 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 
  5. ^ "Releases · LibreWolf / Browser / macOS · GitLab". GitLab (İngilizce). 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 
  6. ^ "Releases · LibreWolf / Browser / AppImage · GitLab". GitLab (İngilizce). 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 
  7. ^ "LibreWolf Browser". librewolf.net. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 
  8. ^ "LibreWolf: A Trusted Open-source Firefox Fork for Linux". UbuntuPIT (İngilizce). 13 Mart 2022. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "LibreWolf vs Firefox: Comparing the Privacy Heroes of Open-Source Browsers". It's FOSS (İngilizce). 13 Nisan 2022. 26 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 
  10. ^ "LibreWolf, a Firefox prepared to be more private". Linux Adictos (İngilizce). 8 Nisan 2021. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 
  11. ^ "LibreWolf Browser". librewolf.net. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tarayıcı savaşları</span>

Tarayıcı Savaşları, elektronik cihazların İnternete bağlanırken kullandıkları yazılımlar olan ağ tarayıcısı üreticisi şirketler arasında yaşanan ve pazar payını elinde tutmak ya da artırmak için girişilen yarış dönemlerine verilen addır.

Netscape Communications Corporation Mountain View, Kaliforniya ve daha sonra Dulles, Virginia merkezli Amerikan bağımsız bir bilgisayar hizmetleri şirketidir. Netscape web tarayıcısı bir zamanlar baskındı 1990'ların ortalarında pazar payı yüzde 90'ın üstündeyken 2006'da yüzde 1'in altına indi. Rakipleri Microsoft Internet Explorer ve diğer tarayıcılara yenik düştü. Aynı zamanda Netscape, en yaygın programlama dili JavaScript'i oluşturan şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Çapraz platform yazılımı</span> birden fazla işletim sisteminde dağıtımı olan yazılımlar

Çapraz platform yazılımları veya çoklu platform yazılımları, birden fazla işletim sisteminde dağıtımı olan yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

Avant Browser programı Internet Explorer tabanlı bir tarayıcıdır. Opera tarayıcısının bir klonudur. Opera tarayıcısında olan resim, Flash engelleme, çoklu pencere, sayfa ile alakalı bağlantıları listeleme, rss/atom gibi özelliklere sahiptir. Mozilla Firefox gibi Gecko tabanına kurulmadığı için Windows Update gibi sadece Internet Explorer ile çalışan sayfaları açabilmektedir.

Mozilla Firefox'un özellikleri onu diğer tarayıcılardan ayırır.

<span class="mw-page-title-main">Android için Firefox</span> Web tarayıcısı

Android için Firefox, Mozilla Firefox internet tarayıcısının akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için geliştirilen sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">GNU IceCat</span>

GNU IceCat ; Mozilla Firefox web tarayıcısının, marka haklarından arındırılmış özgür bir türevi. GNU Tasarısı tarafından dağıtılır. Linux, Windows, Android ve OS X'e uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

<span class="mw-page-title-main">Firefox Focus</span> Mobil cihazlara özgü, gizlilik odaklı web tarayıcısı

Firefox Focus, Mozilla tarafından Android ve iOS cihazlar için geliştirilen özgür bir gizlilik odaklı tarayıcıdır. Firefox Focus, başlangıçta iOS için bir takipçi engelleme uygulamasıydı. Kısa bir süre sonra, minimalist bir web tarayıcısı haline getirildi.

UC Tarayıcı Singapur/Çin merkezli mobil İnternet şirketi UCWeb tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Asya'nın en büyük e-ticaret platformlarından Alibaba Group'a aittir. Hindistan ve Endonezya gibi Asya'nın en hızlı büyüyen pazarlarında Google Chrome'dan daha popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Decentraleyes</span>

Decentraleyes, yerel içerik dağıtım ağı (CDN) öykünmesi için kullanılan açık kaynak kodlu ve özgür bir tarayıcı uzantısıdır. Birincil görevi, Cloudflare ve Google gibi büyük CDN'lere bağlantıları engellemek ve kullanıcıların makinesinde yerel olarak kullanılabilen popüler web kitaplıklarıyla (JQuer) ve AngularJS gibi) hizmet vermektir. Decentraleyes, Mozilla Firefox, Google Chrome, Pale Moon ve Opera gibi birçok web tarayıcısında kullanılabilir.

Pale Moon, özelleştirilebilirliğe vurgu yapan açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır; sloganı "Sizin Tarayıcınız, Sizin Yolunuz" dur. Microsoft Windows ve Linux için resmi yayınlar ve çeşitli platformlar için gönüllü olarak derlenmiş paketler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla VPN</span> VPN yazılımı

Mozilla VPN Mozilla tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir sanal özel ağ yazılımıdır. Beta sürümü Firefox Private Network adıyla 10 Eylül 2019'da yayımlanan yazılımın 1.0 sürümü 15 Temmuz 2020'de dağıtılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">KeePassXC</span>

KeePassXC özgür ve açık kaynaklı bir şifre yöneticisidir. KeePassX'in bir topluluk çatalı olarak başladı.

Librem, Purism, SPC tarafından hazırlanmış özgür yazılım içeren bir bilgisayar serisidir. Dizüstü bilgisayar serisi, işletim sisteminde veya çekirdekte özgür olmayan (tescilli) yazılım sağlamayarak Intel Aktif Yönetim Teknolojisinden kaçınarak, ve bellenimi kademeli olarak serbest bırakmak ve güvenceye almak için tasarlanmıştır. Librem dizüstü bilgisayarlarda mikrofon, web kamerası, Bluetooth ve Wi-Fi için donanım kapatma anahtarları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">PDF.js</span>

PDF.js, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) dosyalarını web standartları ile uyumlu HTML5 Canvas kullanarak işleyen bir JavaScript kütüphanesidir. Proje, Andreas Gal'in 2011'de başlatmasından sonra Mozilla Corporation tarafından yönetilmektedir.

Tarayıcı güvenliği, ağ bağlantılı verileri ve bilgisayar sistemlerini gizlilik ihlallerinden veya kötü amaçlı yazılımlardan korumak için İnternet güvenliğinin web tarayıcılarına uygulanmasıdır. Tarayıcıların güvenlik açıkları genellikle JavaScript ile bazen Adobe Flash kullanan ikincil bir yüke sahip siteler arası komut dosyası (XSS) kullanır. Güvenlik açıkları ayrıca tüm tarayıcılarda yaygın olarak kullanılan güvenlik açıklarından yararlanabilir.).

<span class="mw-page-title-main">Web geliştirme araçları</span>

Web geliştirme araçları, web geliştiricilerinin kaynak kodlarını test etmelerine ve hata ayıklamalarına olanak tanır. Bir web sayfasının doğrudan oluşturulmasına yardımcı olmamaları, bunun yerine bir web sitesinin veya web uygulamasının kullanıcı arayüzünü test etmek için kullanılan araçlar olmaları bakımından web sitesi oluşturuculardan ve entegre geliştirme ortamlarından (IDE'ler) farklıdırlar.