İçeriğe atla

LibreOffice Math

LibreOffice Math
Math 5.2
Geliştirici(ler)The Document Foundation
(Belge Vakfı)
İşletim sistemiWindows, Linux, Mac OS
TürFormül düzenleyici
LisansMPL s2 (İkincil lisans olarak LGPL s3, GPL, Apache Lisansı 2.0)[1]
Resmî sitesitr.libreoffice.org

LibreOffice Math, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin matematiksel formül düzenleme uygulaması. Formül oluşturmak için kesirli sayılar, üslü ve tabanlı sayılar, integraller, matematiksel işlevler, eşitsizlikler, denklemler ve matrisler gibi çok sayıda işlemci, fonksiyon ve biçimlendirme yardımcıları sağlar. Math, formüllerin sonuçlarını hesaplamaz. Çünkü, o formülleri yazmak ve göstermek için araçtır, bir hesaplama aracı değildir.[2]

Math ayrı bir uygulama olarak kullanılabildiği gibi LibreOffice'in Writer, Calc, Impess, Draw uygulamaları içinde de kullanılabilir.

Özellikler

  • Writer ve diğer uygulamalar içinde direk formül oluşturabilme. LibreOffice Math diline aşina kullanıcılar belge içinde formülü doğrudan yazabilir. Örneğin Writer belgesine "a sup 2 + b sup 2 = c sup 2" yazın ve bu metni seçip 'Ekle - Nesne - Formül' tıklayın.[2]
  • Komut penceresinden formül oluşturulabilir. Komutlar penceresinden giriş yaptıkça, sonuçlarını belgeye yansır.
  • Kullanıcılar kendi kendi sembollerini oluşturabilir veya diğer yazı tiplerinden karakterleri içeri aktarabilir.

İpuçları

  • Math, bir formül yazma uygulaması olup hesaplama yapmaz. Formülleri hesaplamak için hesap tabloları ya da basit formüller için metin belgesi fonksiyon hesaplaması kullanılabilir.
  • Formüllerle daha kolay çalışabilmek için, sağ tık menüsünden de ulaşabilen içerik menüsü kullanabilir. Bu içerik menüsü, Seçim penceresinde bulunan tüm komutları, işleçleri içerir. Böylece bunlar, Komutlar paneline gitmeye gerek kalmadan bir fare tıklamasıyla formüle eklenebilir.[2]
  • Math uygulamasında hazırlanan formüller kaydedildikten sonra diğer LibreOffice uygulamaları içinde 'Ekle - OLE Nesne' seçeneğiyle kullanılabilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "MPL Licenses". The Document Foundation. 11 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2014. 
  2. ^ a b c "LibreOffice 6.4 Yardım belgeleri". The Document Foundation. 2 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  3. ^ "PardusWiki'de Math maddesi". 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Excel</span> hesap tablosu uygulaması

Microsoft Excel, Microsoft tarafından Microsoft Windows ve Apple Macintosh işletim sistemleri tabanında çalışmak üzere yazılan ve dağıtımı yapılan bir tablolama programıdır (spreadsheet). İçinde bulunan detaylı finansal çözümlerin yapılabildiği tablolama, grafik oluşturma başarısı ve uygulamalarda kullanılabilecek Visual Basic makro programlama dili sayesinde kendi türünde şu anda dünyadaki en popüler yazılımdır.

PDF, platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş sayısal bir dosya biçimidir.

OpenDocument Format (ODF) kısaca OpenDocument ya da tam adıyla OASIS OpenDocument XML biçimi; sayısal ortamda metin, hesap tablosu, çizim ve sunu gibi belgelerinizi saklamaya yarayan, ZIP sıkıştırmalı XML tabanlı bir açık ve özgür belge standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">LyX</span>

LyX, daha çok teknik ve bilimsel belgeler hazırlamada kullanılan bir belge işleme uygulamasıdır. Esasen bir LaTeX önyüzü olarak tasarlanmış olmasına karşın, kendi özgün dosya biçimine (.lyx) ve piksel tabanlı ekran yazıtiplerini kullanarak matematiksel formülleri hızlı bir şekilde ifade etme yeteneğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice</span> açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti

LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti. 2010 yılında, StarOffice'in açık kaynaklı bir türevi olan OpenOffice.org'dan çatallanmıştır. LibreOffice paketi; kelime işlemci, elektronik tablo, slayt gösterisi, çizim, veritabanı ve matematiksel formüller oluşturma programlarını içerir. 100'den fazla sayıda dilde kullanılabilir. LibreOffice bir özgür yazılım olup adındaki Libre sözcüğü İspanyolca ve Fransızcada "özgür" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Writer</span> LibreOfficein kelime işlemci bileşeni

LibreOffice Writer, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin kelime işlemci uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odt biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Word'ün yerel dosya biçimlerindeki mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Calc</span> LibreOfficein hesap tablosu aracı

LibreOffice Calc, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin hesap tablosu uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .ods biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Excel'in yerel dosya biçimlerindeki mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Impress</span> LibreOffice yazılım ailesinin sunu uygulaması

LibreOffice Impress, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin sunu uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odp biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Word'ün yerel dosya biçimlerindeki mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Base</span>

LibreOffice Base, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin veritabanı yönetim aracı. LibreOffice Base kullanılarak tablo, form, sorgu ve raporlar oluşturup düzenlenebilir. Kullanıcı bu işlemleri ister kendi veritabanında, isterse Base ile birlikte gelen Firebird, HSQLDB veritabanı motorlarıyla yapabilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Draw</span>

LibreOffice Draw, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin vektörel çizim ve şema oluşturma uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odt biçimini kullanır. Microsoft Visio'nun yerel dosya biçimlerindeki (.vsd) dosyalarını içeri aktarabilir.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Tiger</span> Mac OS Xin beşinci büyük sürümü

Mac OS X Tiger, Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.

Sembolik matematik; sembolik hesaplama ve cebirsel hesaplamadan oluşan bilgisayar cebrindeki, matematiksel ifadeleri ve diğer matematiksel nesneleri manipüle etmek için kullanılan algoritma ve yazılımların çalışması ve geliştirilmesine atıfta bulunan bilimsel bir alandır.Daha açıkça ifade etmek gerekirse, bilgisayar cebri bilimsel hesaplamanın bir alt alanı sayılır ve bununla beraber bilimsel hesaplama genelde yaklaşık kayan nokta sayılarına ve sayısal yaklaşımlara dayanmaktadır.Buna karşın sembolik hesaplama, hiçbir değişkeni içermeyen ifadelerle tam hesaplamayı vurgulamaktadır.Değişken içermeyen ifadelere ilişkin semboller manipüle edilmektedir ve adı bundan dolayı sembolik matematik olarak kabul edilir.

iWork

iWork Apple tarafından macOS ve iOS işletim sistemleri için oluşturulan ve ayrıca çapraz platformda iCloud web sitesi aracılığıyla sunulan bir ofis uygulamaları paketidir. Bu, Apple Keynote sunum programı; Kelime işlemci ve masaüstü yayıncılık uygulaması Apple Pages; ve Apple Numbers elektronik Hesap tablosu uygulaması içerir.

<span class="mw-page-title-main">Başlangıç menüsü</span> Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü ögesi

Başlangıç menüsü veya Start menüsü Microsoft Windows'da Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü öğesidir. Farklı işletim sistemlerinde ve pencere yöneticisinde farklı isimler vardır, "KDE"de "Kickoff Application Launcher", "GNOME" ve "Unity"de "Dash", "Windows 8"de "Start screen" gibi isimlenir. Geleneksel olarak, Başlat menüsü, kullanıcının başlatması için programların özelleştirilebilir iç içe geçmiş bir listesinin yanı sıra, en son açılan belgelerin bir listesini, dosyaları bulmanın ve yardım almanın ve sistem ayarlarına erişmenin bir yolunu sağladı. Windows Masaüstü Güncellemesi aracılığıyla sonraki geliştirmeler "Belgelerim" ve "Sık Kullanılanlar" gibi özel klasöre erişimi içermektedir. Windows XP'nin Başlat menüsü çeşitli Belgelerim klasörlerini ve Windows masaüstündeki Bilgisayarım ve Ağ Bağlantılarım gibi diğer öğeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Windows Vista'ya kadar, kullanıcı Basamaklı alt menüleri arasında gezinirken, Başlat menüsü ekran boyunca sürekli genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Apple Pages</span> Kelime işlemci uygulaması

Apple Pages Apple Inc. tarafından geliştirilen kelime işlemci uygulamasıdır. Apple Keynote ve Apple Numbers ile birlikte iWork yazılım paketinin bir parçasıdır. Pages Microsoft şirketinin Microsoft Office paketine dahil olan Microsoft Word uygulaması ile eşdeğerdir. Pages'in ilk sürümü 11 Ocak 2005'te ilan edildi ve bir ay sonra serbest bırakıldı. En yeni Macintosh sürümü olan Pages 5 sürümü, 22 Ekim 2013 tarihinde piyasaya çıktı. Önceki sürüm olan sürüm 4 ise, 6 Ocak 2009'da iWork '09'un bir bileşeni olarak çıktı. Apple, 27 Ocak 2010'da dokunmatik bir arayüzle iPad için Pages'in yeni bir sürümünü duyurdu. 31 Mayıs 2011'de Apple, iPad, iPhone ve iPod Touch cihazlarında uygulamanın çalışmasına izin veren evrensel ikili dosyalar getiren Pages'in 1.4 iOS sürümünü güncelledi. 12 Ekim 2011'de Apple, iCloud'a "Bulutlardaki Belgeler" özelliğini ekleyerek iOS uygulamasını 1.5 sürümüne yükseltti. iOS Pages, 7 Mart 2012'de 1.6 sürümüne güncellendi ve yalnızca iOS 5.1 veya daha üst bir sürümü üzerinde çalıştı. OS X için Pages, aynı gün yayınlanan iOS için Pages 1.7'yi desteklemek için 4 Aralık 2012'de 4.3 sürümüne güncellendi.

<span class="mw-page-title-main">Apple menü</span>

Apple menü Apple'nin kurulumundan bu yana Mac OS'de bir özellik oldu. Menü çubuğunun sol tarafındaki ilk açılır menüdür. Apple menüsü rolü Mac OS sürüm tarihi boyunca değişti, ancak menü her zaman Apple logosunun bir sürümünü içeriyordu.

Cocoa, masaüstü işletim sistemi macOS için Apple'ın yerel nesne yönelimli programlama ve uygulama programlama arayüzüdür (API).

<span class="mw-page-title-main">Math Type</span>

MathType, Design Science firması tarafından oluşturulan, masaüstü ve web uygulamalarına eklenmek üzere matematiksel gösterimler oluşturmaya izin veren bir yazılım uygulamasıdır.