İçeriğe atla

LibreOffice Draw

LibreOffice Draw
Geliştirici(ler)The Document Foundation
(Belge Vakfı)
İşletim sistemiWindows, Linux, Mac OS
TürVektörel çizim
LisansMPL s2 (İkincil lisans olarak LGPL s3, GPL, Apache Lisansı 2.0)[1]
Resmî sitesitr.libreoffice.org
LibreOffice Draw 5.2

LibreOffice Draw, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin vektörel çizim ve şema oluşturma uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odt biçimini kullanır. Microsoft Visio'nun yerel dosya biçimlerindeki (.vsd) dosyalarını içeri aktarabilir.

Draw; teknik çizimler, akış şemaları, broşürler, posterler ve diğer birçok belgeyi üretmek için kullanılabilir. PDF dosyalarının içeriğini düzenlemede de kullanılabilir.

Tüm LibreOffice bileşenlerinde olduğu gibi Draw, yüzden fazla[2] sayıda dilde ve Linux, Microsoft Windows, Mac OS gibi çeşitli platformlarda kullanılabilir. LibreOffice'in Windows ve Linux işletim sistemleri için kurulum gerektirmeyen taşınabilir sürümü ile kullanılabilir.

Özellikler

  • Maksimum 300 cm x 300 cm sayfa boyutu[3]
  • "Akıllı bağlayıcılar" özelliği akış grafikleri, kuruluş grafikleri, ağ şemaları üretmeyi kolaylaştırır. Tam ve kolay tekrarlanabilir konumlandırma maksadıyla bağlayıcılar için kendi "yapışma noktalarınızı" belirlenebilir. Boyut çizgilerini otomatik olarak hesaplar ve çizdiği gibi doğrusal boyutlarda gösterir.[3]
  • Nesneleri gruplandırma, guruplandırımış halde düzenleme yapabilme, nesneleri kırpma, 3B nesneler kullanma
  • Yazım denetleyici, otomatik düzeltme, eş anlamlılar sözlüğü
  • PDF belgelerini içe aktarıp içeriğini düzenleyebilme. Melez PDF (gömülü ODF)[4] üretme, doldurulabilir PDF formu oluşturma[5]
  • Küçük resimler (clipart) için Resim Galerisi kullanabilir ve yeni resimler oluşturarak Galeri'ye eklenebilir[6]
  • Java uzantılar ile makro yürütmeyi destekler ve yapılandırılabilir XML filtre ayarlarına sahiptir[7]
  • İçe aktarma / dışa aktarma desteği:

İncelemeler

  • 2017'de It's FOSS yazarı Ankush Das incelemesi: "LibreOffice Draw bileşeni, Microsoft Visio'ya en iyi açık kaynak alternatiflerinden biridir. Bir fikrin veya bir kompleksin hızlı bir taslağını oluşturabilirsiniz, bir kat planı çizebilirsiniz."[8]
  • 2018'de PAT Research sitesi incelemesi: "LibreOffice Draw, kullanıcıların yaratıcılıklarını serbest bırakmalarını ve üretkenliklerini artırmalarını sağlayan temiz bir arayüz ve araçlar sağlayan güçlü bir ofis ve akış şeması yazılımıdır."[10]
  • 2019'da GoFree web sitesi incelemesi: "Bunun gibi ücretsiz bir vektör grafik düzenleyicisinin böyle profesyonel sonuçlar vermesi şaşırtıcı."[11]

Kaynakça

  1. ^ "MPL Licenses". The Document Foundation. 11 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2014. 
  2. ^ "LibreOffice 6.4 download page". 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 
  3. ^ a b "Draw Özellikleri". 19 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2020. 
  4. ^ "LibreOffice ve Hibrit PDF mucizesi". blog.bluzz.net. 9 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 
  5. ^ "Doldurulabilir PDF Formu Oluşturma". blog.bluzz.net. 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 
  6. ^ "LibreOffice Draw". PardusWiki. 3 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2014. 
  7. ^ a b c d "LibreOffice Draw İncelemesi". Softpedia. 15 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2019. 
  8. ^ a b c "Top 10 Microsoft Visio Alternatives for Linux - It's FOSS". itsfoss.com. 26 Aralık 2017. 7 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2019. 
  9. ^ "Will there ever be a LibreOffice equivalent to MS Publisher? - Ask LibreOffice". ask.libreoffice.org. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2019. 
  10. ^ "LibreOffice Draw - Compare Reviews, Features, Pricing in 2019". predictiveanalyticstoday.com. 29 Mart 2018. 9 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2019. 
  11. ^ "LibreOffice Draw Tutorial #1 - Basic Functionality". www.gofree.com. 11 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Apache OpenOffice</span> Apache tarafından geliştirilen açık kaynaklı yazılım

Apache OpenOffice, Apache Yazılım Vakfı önderliğinde özgür yazılım topluluklarınca geliştirilen, özgür ve ücretsiz bir ofis yazılımları ailesidir. Kelime İşlemci, Hesap Tablosu, Sunum, Çizim, Formül ve Veritabanı bileşenlerini içerir.

PDF, platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş sayısal bir dosya biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office</span> 1989da Microsoftun tanıttığı ticari ofis yazılım paketi

Microsoft Office, 1989 yılında Microsoft tarafından tanıtılan, Microsoft Windows ve MacOS işletim sistemlerinde birbiriyle ilişkili masaüstü uygulamaları, sunucular ve hizmetler sunan bir ticari ofis yazılım paketidir.

<span class="mw-page-title-main">Calligra</span> özgür bir ofis ve grafik yazılım seti

Calligra, çoklu platform destekli, Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan özgür bir ofis ve grafik yazılım setidir. Calligra, LibreOffice, Apache OpenOffice gibi pek çok yazılımda kullanılan OpenDocument dosya biçimlerine tam destek vermektedir. Microsoft Office biçimlerini de içe aktarabilir.

OpenDocument Format (ODF) kısaca OpenDocument ya da tam adıyla OASIS OpenDocument XML biçimi; sayısal ortamda metin, hesap tablosu, çizim ve sunu gibi belgelerinizi saklamaya yarayan, ZIP sıkıştırmalı XML tabanlı bir açık ve özgür belge standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Visio</span>

Microsoft Visio, bir diyagram oluşturma ve vektör grafik uygulamasıdır ve Microsoft Office ailesinin bir parçasıdır. Ürün ilk olarak 1992 yılında Shapeware Corporation tarafından tanıtıldı. 2000 yılında Microsoft tarafından satın alındı.. Office Visio yazılımının son sürümü Visio 2019'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kelime işlemci</span> yazılar için girdi, çıktı ve düzenleme işlerine yarayan cihaz veya bilgisayar programı

Kelime işlemci, 1970 ve 1980'li yıllarda popüler olan elektronik yazı makinelerine denilmekte olan terimdir. Bu cihazların ilk biçimlerinde hafıza bulunmadığından bir nevi elektrikli daktilo görünümündedirler. Ancak özellikle 80'li yıllardan sonra her bir satırın kağıda yazılmadan önce düzenlenebilmesini sağlayan dijital bir panel eklenmiş zamanla da tüm metnin daha sonra düzenlenmek üzere kaydedilebildiği hafıza çipleri ile geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice</span> açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti

LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti. 2010 yılında, StarOffice'in açık kaynaklı bir türevi olan OpenOffice.org'dan çatallanmıştır. LibreOffice paketi; kelime işlemci, elektronik tablo, slayt gösterisi, çizim, veritabanı ve matematiksel formüller oluşturma programlarını içerir. 100'den fazla sayıda dilde kullanılabilir. LibreOffice bir özgür yazılım olup adındaki Libre sözcüğü İspanyolca ve Fransızcada "özgür" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Google Dokümanlar</span> G Suitein bir parçası olan bulut tabanlı bir kelime işleme yazılımı uygulaması

Google Dokümanlar, Google tarafından geliştirilen bir web tabanlı kelime işlemci, yazılımıdır. Google'ın kendi Google Drive hizmeti içerisinde sunulan ofis paketi yazılımının bir parçasıdır. Ayrıca Google Slaytlar ve Google E-Tablolar da buna dahildir. Paket kullanıcıların çevrimiçi olarak doküman oluşturmasını ve düzenleyebilmesini sağlarken diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak iş birliği yapabilmelerini sağlıyor. Microsoft Word ve Apple Pages ile benzerdir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Writer</span> LibreOfficein kelime işlemci bileşeni

LibreOffice Writer, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin kelime işlemci uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odt biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Word'ün yerel dosya biçimlerindeki mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Calc</span> LibreOfficein hesap tablosu aracı

LibreOffice Calc, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin hesap tablosu uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .ods biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Excel'in yerel dosya biçimlerindeki mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Impress</span> LibreOffice yazılım ailesinin sunu uygulaması

LibreOffice Impress, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin sunu uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odp biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Word'ün yerel dosya biçimlerindeki mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Base</span>

LibreOffice Base, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin veritabanı yönetim aracı. LibreOffice Base kullanılarak tablo, form, sorgu ve raporlar oluşturup düzenlenebilir. Kullanıcı bu işlemleri ister kendi veritabanında, isterse Base ile birlikte gelen Firebird, HSQLDB veritabanı motorlarıyla yapabilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Math</span>

LibreOffice Math, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin matematiksel formül düzenleme uygulaması. Formül oluşturmak için kesirli sayılar, üslü ve tabanlı sayılar, integraller, matematiksel işlevler, eşitsizlikler, denklemler ve matrisler gibi çok sayıda işlemci, fonksiyon ve biçimlendirme yardımcıları sağlar. Math, formüllerin sonuçlarını hesaplamaz. Çünkü, o formülleri yazmak ve göstermek için araçtır, bir hesaplama aracı değildir.

<span class="mw-page-title-main">DraftSight</span>

DraftSight, 2 boyutlu teknik çizimler üretmeye yönelik preofesyonel bir bilgisayar destekli çizim programı. DWG desteği için Open Design Alliance kütüphanesini kullanır. DraftSight, dünya çapında yaygın kullanılan SolidWorks ve CATIA gibi 3 boyutlu tasarım programının da üreticisi olan Fransız Dassault Systemes tarafından geliştirilmektedir. İlk kararlı sürümü 23 Şubat 2011'de yayınlanmıştır. Özellik kısıtlamalı olarak ücretsiz kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

Çatal ya da çatallama, bir yazılım projesinin mevcut kaynak kodları kopyalanarak başlatılan yeni projeye verilen addır. Özgür yazılım alanında yaygın bir şekilde görülmekle birlikte özel mülk yazılımlarda da örnekleri görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft PhotoDraw</span>

Microsoft PhotoDraw Microsoft tarafından geliştirilmiş bir vektör grafikleri ve raster görüntüleme yazılımı paketidir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office 2013</span> Microsoft Office ürününün 2013 yılında piyasaya sürülen versiyonu

Microsoft Office 2013, yeni özellikleri arasında genişletilmiş dosya formatı desteği, kullanıcı arabirimi güncellemeleri ve dokunma desteği içerir. Office 2013, X86 ve x64 sistemleri için uygundur ve Windows 7, Windows Server 2008 R2 veya her ikisinin de sonraki bir sürümünü gerektirir. Windows RT cihazlarında Office 2013'ün bir sürümü bulunur. Ana destek 10 Nisan 2018'de sona erdi. Genişletilmiş destek 11 Nisan 2023'te sona erecek.

<span class="mw-page-title-main">Diagrams.net</span>

diagrams.net, HTML5 ve JavaScript ile geliştirilmiş özgür ve açık kaynaklı bir çapraz platform grafik çizim yazılımıdır. Arayüzü, akış şemaları, tel kafesler, UML şemaları, organizasyon şemaları ve ağ şemaları gibi şemalar oluşturmak için kullanılabilir.