İçeriğe atla

LibreOffice Calc

LibreOffice Calc
Geliştirici(ler)The Document Foundation
(Belge Vakfı)
İşletim sistemiWindows, Linux, Mac OS
(Android ve iOS'te Collabora Office ile kullanılabilir[1][2])
TürHesap tablosu
LisansMPL s2 (İkincil lisans olarak LGPL s3, GPL, Apache Lisansı 2.0)[3]
Resmî sitesitr.libreoffice.org

LibreOffice Calc, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin hesap tablosu uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .ods biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Excel'in yerel dosya biçimlerindeki (.xlsx, .xls) mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

Tüm LibreOffice bileşenlerinde olduğu gibi Calc, yüzden fazla [4] sayıda dilde ve Linux, Microsoft Windows, Mac OS gibi çeşitli platformlarda kullanılabilir. Windows ve Linux işletim sistemleri için kurulum gerektirmeyen taşınabilir sürümleri bulunur.

Bazı özellikler

  • Öntanımlı olarak .ods biçimini kullanmakla birlikte .xlsx, .xls, .cvs, gibi çok sayıda dosya biçimini destekler[5][6][7]
  • Çok sayıda işlev (fonksiyon) desteği bulunur. Sanal sayılar da dahil olmak üzere birçok finansal ve istatistiksel fonksiyon destekler.[8][9]
  • İşlev sihirbazı bulunur. Senaryo yöneticisi, özellikle istatistik alanında çalışanlara yönelik olarak "what if..." analizi yapabilir.[10]
  • Bir sayfada 1 milyon satırı destekler.[11] Buna karşın, sütun sayısı 1024 ile sınırlıdır, Excel'in 16.384 sınırından çok daha düşüktür.[12]
  • Özet tablo (orijinal adıyla "data pilot"), Microsoft Excel'de bulunan pivot tablosuna benzer işlevler sağlar. Etkileşimli tablo düzeni ve dinamik veri analizi için kullanılır.[13]
  • PDF biçiminde dışa aktarma, düzenlenebilir melez PDF (gömülü ODF)[14] üretme, doldurulabilir PDF formu oluşturma [15]

Kaynakça

  1. ^ "Status of LibreOffice for Android and iOS". 13 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  2. ^ "Collabora Office Brings LibreOffice to Android, iOS". OMG!Ubuntu!. 15 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2020. 
  3. ^ "MPL Licenses". The Document Foundation. 11 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2014. 
  4. ^ "LibreOffice 6.4 download page". 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 
  5. ^ "Importing and Exporting CSV Files". The Document Foundation. 19 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  6. ^ "About Import and Export Filters". The Document Foundation. 6 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  7. ^ "The Document Foundation, LibreOffice and OOXML". The Document Foundation. 30 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  8. ^ "Financial Functions Part One". The Document Foundation. 3 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  9. ^ "Add-in Functions, List of Analysis Functions Part Two". The Document Foundation. 10 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  10. ^ "PardusWiki - Calc maddesi". 3 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2014. 
  11. ^ "3.3 New Features and Fixes". The Document Foundation. 2011. 27 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2011. 
  12. ^ "Bug 50916 - Allow more than 1024 columns in calc". 23 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2020. 
  13. ^ "Özet Tablo". LibreOffice Yardımı. The Document Foundation. 11 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2011. 
  14. ^ "LibreOffice ve Hibrit PDF mucizesi". blog.bluzz.net. 9 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 
  15. ^ "Doldurulabilir PDF Formu Oluşturma". blog.bluzz.net. 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

PDF, platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş sayısal bir dosya biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Dosya uzantısı</span>

Dosya uzantısı, bilgisayar sistemindeki dosya ve uygulamaların hangi program veya işletim sistemiyle çalıştığını gösteren son takılar.

<span class="mw-page-title-main">Calligra</span> özgür bir ofis ve grafik yazılım seti

Calligra, çoklu platform destekli, Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan özgür bir ofis ve grafik yazılım setidir. Calligra, LibreOffice, Apache OpenOffice gibi pek çok yazılımda kullanılan OpenDocument dosya biçimlerine tam destek vermektedir. Microsoft Office biçimlerini de içe aktarabilir.

OpenDocument Format (ODF) kısaca OpenDocument ya da tam adıyla OASIS OpenDocument XML biçimi; sayısal ortamda metin, hesap tablosu, çizim ve sunu gibi belgelerinizi saklamaya yarayan, ZIP sıkıştırmalı XML tabanlı bir açık ve özgür belge standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hesap tablosu</span> veri tablolarının düzenlenmesi ve incelenmesi için kullanılan bilgisayar programları

Hesap tablosu, tablolama programı veya hesap çizelgesi,, verilerin tablo halinde hesaplanması, düzenlenmesi, analizi ve saklanması için bir bilgisayar uygulamasıdır. Özel bir tür program kategorisi olup, iş dünyası tarafından olağanüstü yaygın bir şekilde kullanılır. Microsoft Office yazılımında bu işi yapan program Excel adını taşır.

<span class="mw-page-title-main">Kelime işlemci</span> yazılar için girdi, çıktı ve düzenleme işlerine yarayan cihaz veya bilgisayar programı

Kelime işlemci, 1970 ve 1980'li yıllarda popüler olan elektronik yazı makinelerine denilmekte olan terimdir. Bu cihazların ilk biçimlerinde hafıza bulunmadığından bir nevi elektrikli daktilo görünümündedirler. Ancak özellikle 80'li yıllardan sonra her bir satırın kağıda yazılmadan önce düzenlenebilmesini sağlayan dijital bir panel eklenmiş zamanla da tüm metnin daha sonra düzenlenmek üzere kaydedilebildiği hafıza çipleri ile geliştirilmiştir.

The Document Foundation, OpenDocument standardını destekleyen, şirketlerin kontrolünden bağımsız bir geliştirme ortamında, satıcıdan bağımsız bir ofis paketi üretme amacıyla kurulumuş kâr amacı gütmeyen bir vakıftır. Bu amaçla ücretsiz ve açık kaynaklı ofis yazılım paketi LibreOffice'i geliştirmekte ve yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice</span> açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti

LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti. 2010 yılında, StarOffice'in açık kaynaklı bir türevi olan OpenOffice.org'dan çatallanmıştır. LibreOffice paketi; kelime işlemci, elektronik tablo, slayt gösterisi, çizim, veritabanı ve matematiksel formüller oluşturma programlarını içerir. 100'den fazla sayıda dilde kullanılabilir. LibreOffice bir özgür yazılım olup adındaki Libre sözcüğü İspanyolca ve Fransızcada "özgür" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Google Dokümanlar</span> G Suitein bir parçası olan bulut tabanlı bir kelime işleme yazılımı uygulaması

Google Dokümanlar, Google tarafından geliştirilen bir web tabanlı kelime işlemci, yazılımıdır. Google'ın kendi Google Drive hizmeti içerisinde sunulan ofis paketi yazılımının bir parçasıdır. Ayrıca Google Slaytlar ve Google E-Tablolar da buna dahildir. Paket kullanıcıların çevrimiçi olarak doküman oluşturmasını ve düzenleyebilmesini sağlarken diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak iş birliği yapabilmelerini sağlıyor. Microsoft Word ve Apple Pages ile benzerdir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Writer</span> LibreOfficein kelime işlemci bileşeni

LibreOffice Writer, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin kelime işlemci uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odt biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Word'ün yerel dosya biçimlerindeki mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Impress</span> LibreOffice yazılım ailesinin sunu uygulaması

LibreOffice Impress, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin sunu uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odp biçimini kullanır. Ayrıca Microsoft Word'ün yerel dosya biçimlerindeki mevcut belgeleri açabilir, aynı biçimde kaydedebilir, sıfırdan bu biçimlerde belge üretebilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Base</span>

LibreOffice Base, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin veritabanı yönetim aracı. LibreOffice Base kullanılarak tablo, form, sorgu ve raporlar oluşturup düzenlenebilir. Kullanıcı bu işlemleri ister kendi veritabanında, isterse Base ile birlikte gelen Firebird, HSQLDB veritabanı motorlarıyla yapabilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Draw</span>

LibreOffice Draw, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin vektörel çizim ve şema oluşturma uygulaması. Yerel dosya biçimi olarak bir ISO/IEC standardı olan OpenDocument Format (ODF) biçimlerinden .odt biçimini kullanır. Microsoft Visio'nun yerel dosya biçimlerindeki (.vsd) dosyalarını içeri aktarabilir.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Math</span>

LibreOffice Math, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin matematiksel formül düzenleme uygulaması. Formül oluşturmak için kesirli sayılar, üslü ve tabanlı sayılar, integraller, matematiksel işlevler, eşitsizlikler, denklemler ve matrisler gibi çok sayıda işlemci, fonksiyon ve biçimlendirme yardımcıları sağlar. Math, formüllerin sonuçlarını hesaplamaz. Çünkü, o formülleri yazmak ve göstermek için araçtır, bir hesaplama aracı değildir.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

Scribd, bünyesinde e-kitap, sesli kitap ve çizgi romanlar barındıran, dijital kütüphane servisi.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office Mobile</span> Microsoft Officein akıllı telefonlar için geliştirilmiş sürümü

Microsoft Office Mobile Microsoft tarafından Windows 10, Windows 10 Mobile, iOS, Android ve Chrome OS için geliştirilen yaratıcılık yazılımı mobil uygulamalarıdır. Çekirdek uygulamalar Word, Excel, PowerPoint ve OneNote'dur. Office Sway, Skype for Business ve SharePoint gibi diğer Office uygulamaları, desteklenen cihazlar ve platformlardaki mobil uygulama mağazasından indirilebilir.

Microsoft Office 2019, Windows ve Mac için geliştirilen verimlilik yazılımları paketi Microsoft Office'in son sürümü. Office 2016'dan sonra gelen sürümdür. Microsoft Ignite'te 6 Eylül 2017'de duyuruldu ve 2018'in ikinci yarısında yayımlandı.

OnlyOffice, ONLYOFFICE olarak yazılır, Rus bir şirket olan, ancak merkezi Riga, Letonya'da bulunan "New Communication Technologies"in bir yan kuruluşu olan Ascensio System SIA tarafından geliştirilen ücretsiz bir ofis paketi yazılımıdır. Çevrimiçi belge düzenleyicileri, belge yönetimi platformu, kurumsal iletişim, posta ve proje yönetimi araçları içerir.

MediaFire, Shenandoah, Texas, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir dosya barındırma, dosya senkronizasyonu ve bulut depolama hizmetidir. Haziran 2006'da Derek Labian ve Tom Langridge tarafından kurulan şirket, Microsoft Windows, macOS, Linux, Android, iOS, BlackBerry 10 ve web tarayıcıları için istemci yazılımı sağlamaktadır. MediaFire'ın 43 milyon kayıtlı kullanıcısı vardır ve 2012 yılında etki alanlarına 1,3 milyar tekil ziyaretçi çekmiştir.