İçeriğe atla

LibreCAD

LibreCAD
LibreCAD ekran görüntüsü
Geliştirici(ler)LibreCAD topluluğu
İlk yayınlanma15 Aralık 2011
Güncel sürüm2.1.3 / 23 Eylül 2016 (8 yıl önce) (2016-09-23)
Geliştirme durumuEtkin
Programlama diliC++
İşletim sistemiUnix benzeri, Windows, Linux, Mac OS X
TürCAD yazılımı
LisansGPLv2
Resmî sitesilibrecad.org
sourceforge.net/projects/librecad/
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

LibreCAD, 2B teknik çizimler için özgür bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) uygulaması. Linux, Mac OS X, Unix ve Microsoft Windows işletim sistemleri üzerinde çalışmaktadır.[1][2]

LibreCAD, QCad Community Edition'un çatalı olarak geliştirildi. LibreCAD'ın grafiksel kullanıcı arayüzü Qt4 kütüphanelerini taban almaktadır, böylelikle çeşitli düzlemlerde aynı şekilde çalışmaktadır.[3][4]

Çoğu arayüz ve işleme anlayışı AutoCAD ile benzerdir, böylelikle bu türden ticari CAD uygulamasında deneyimli olan kullanıcılara kolaylık sağlamıştır.

LibreCAD, dosyaları içe aktarmak ve kaydetmek için AutoCAD'in DXF dosya biçimini kullanır, bunun yanında diğer birçok dosya biçimlerine dışa aktarmayı sağlar.

GPLv3 ve GPLv2 uyuşmazlığı

GNU LibreDWG kütüphanesi GPL sürüm 3 altında dağıtılınca, GPL sürüm 2 lisanslı LibreCAD (ve FreeCAD)[5][6] ile birlikte lisans uyumsuzluğu sebebiyle kullanılamaz olmuştur.[7] Özgür Yazılım Vakfı'na GNU LibreDWG'yi GPLv2 ile yeniden lisanslaması için bir istek gitmiş, reddedilmiştir.[8] Bu uyuşmazlık libdxfrw adında, daha eksiksiz DWG desteği sunan, GPLv2 lisanslı, yeni bir kütüphane yazılarak çözülmüştür.[9]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "LibreCAD the only major free Computer Aided Design program". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2013. 
  2. ^ Dube, Ryan. "6 Tips To Get The Most Out of LibreCAD Free CAD Software". 21 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2013. 
  3. ^ Wallen, Jack. "DIY: LibreCAD offers basic CAD tools for free". 22 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2013. 
  4. ^ "Review about Linux LibreCAD and Linux Inkscape". 20 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2013. 
  5. ^ Prokoudine, Alexandre (26 Ocak 2012). "What's up with DWG adoption in free software?" [Özgür yazılımda DWG uyarlamasına neler oluyor?]. libregraphicsworld.org. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2013. [Assimp's Alexander Gessler:] "Kişisel olarak, onların [LibreDWG's — LGW] GPL lisanslamasıyla ilgili yoğun şekilde mutsuzum. Bu, Assimp'te ve diğer birçok uygulamada kullanımı engelliyor. Ben dogmatik ideolojileri beğenmiyorum ve zor kullanarak (GPL/GNU'nun yaptığı gibi) yazılımı özgürleştirmek de beğenmediğim bir husus. Uygulamalar için güzel, çünkü bu noktada acıtmıyor, ama, benim görüşüm, mümkün mertebe özgürce kullanılması için tasarlanan kütüphanelere uygun olduğunu düşünmüyorum" [Blender's Toni Roosendaal:] "Blender da "GPLv2 veya sonrası" lisansı altında. Şimdi buna takıldık, benim bildiğim GPL 3'e geçmenin belirgin bir faydası yok. LibreDWG için benim tavsiyem: eğer bir kütüphane yapıyorsanız, geniş uyumluluğa sahip lisans (MIT, BSD, veya LGPL) çok olumlu bir seçenek olur." 
  6. ^ Larabel, Michael (24 Ocak 2013). "FSF Wastes Away Another "High Priority" Project". Phoronix. 8 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2013. LibreCAD ve FreeCAD'in ikisi de LibreDWG'yi kullanmak istiyor ve DWG dosya biçimini desteklemek için yamaları var ama bunları tümleyemiyorlar. Özgür Yazılım Vakfı LibreDWG'yi GPLv2 değil, sadece GPLv3 lisanslamasına iterken programlar yaygın GPLv2 lisansı üzerinde bağımlılıklara sahip. 
  7. ^ "Frequently Asked Questions about the GNU Licenses – Is GPLv3 compatible with GPLv2?". The official site. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2011. 
  8. ^ Prokoudine, Alexandre (27 Aralık 2012). "LibreDWG drama: the end or the new beginning?". libregraphicsworld.org. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2013. [...]özgür CAD yazılımında LibreDWG aracılığıyla DWG dosyalarına destek verme hakkında talihsiz bir durum. Anlıyoruz ki artık bitmeli. FSF'den son cevabı aldık. [...] "Lisansı değiştirmeyeceğiz." 
  9. ^ SourceForge üzerinde libdxfrw 12 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">AutoCAD</span>

AutoCAD, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Autodesk şirketinin 1980'lerin başından beri geliştirdiği bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı. Teknik resim çizmek için kullanılan diğer programlar gibi vektör tabanlıdır. Yani CAD programı; çözünürlükten bağımsız, 2-boyutlu ve 3-boyutlu geometrik nesnelerin oluşturulduğu bir veri kümesidir. Bu alandaki ilk vektörel çizim programlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Genel Kamu Lisansı</span>

GNU Genel Kamu Lisansı yaygın kullanılan bir özgür yazılım lisansı. İlk sürümü 1989 yılında Richard Stallman tarafından GNU Tasarısı için kaleme alınmıştır. Üçüncü ve son sürüm ise Richard Stallman'ın yöneticisi olduğu Özgür Yazılım Vakfı (FSF), Eben Moglen ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi tarafından kaleme alındı ve özgür yazılım topluluklarının çeşitli itiraz ve katkılarıyla son hâlini aldı.

Özgür Yazılım Vakfı, özgür yazılım hareketini ve GNU projesini desteklemek amacıyla 4 Ekim 1985 tarihinde Richard Stallman tarafından kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. FSF, dört temel yazılım özgürlüğünü savunmakta ve bu özgürlüklerin copyleft lisanslar aracılığıyla korunmasını tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apache Lisansı</span>

Apache Lisansı, Apache Yazılım Vakfı (ASF) tarafından yayımlanan bir özgür yazılım lisansıdır. Apache Lisansı telif hakkı koruma ve feragat uyarısı gerektirmektedir ancak copyleft bir lisans değildir. Lisans, özgür ve açık kaynak kodlu yazılımın geliştirilmesi için kaynak kodlarının kullanımına izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı</span> Özgür yazılım lisansı

LGPL veya bir başka deyişle GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı, GPL bir kitaplığı kullanan bir eserin, GPL'deki şartları daraltıcı bir lisansa sahip olmaması zorunluluğunu taşımayan büyük ölçüde pragmatik bir özgür lisans türüdür. LGPL şu gayelere matufen GPL'e tercih edilebilecek bir lisanstır:

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği Kamu Lisansı</span>

Avrupa Birliği Kamu Lisansı ya da kısaltılmış haliyle EUPL, Amerikan Hukuku'na göre yazılmış GNU Genel Kamu Lisansı'nın Kıta Avrupa'sı hukuk sisteminin kavram ve terminolojisine uygun yazılmış hali şeklinde yorumlanabilecek, özgür bir yazılım lisansıdır.

<span class="mw-page-title-main">BricsCAD</span>

BricsCAD, Bricsys firması tarafından geliştirilen bilgisayar destekli tasarım (CAD) uygulaması. Bricsys firması 2002 yılında Erik de Keyser tarafından kuruldu. 2011 yılında Bricsys, parametrik tasarım araçları için Ledas firmasından fikrî mülkiyet hakları satın alarak modelleme ve montaj tasarımı alanlarında uygulama geliştirmeye başladı. 2015 yılında BIM ve mekanik çizim özellikleri eklendi. BricsCAD'in günümüzde BricsCAD BIM, BricsCAD Mechanical gibi çeşitli sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Affero Genel Kamu Lisansı</span> Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modeli

GNU Affero Genel Kamu Lisansı, Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayımlanan bir özgür lisans modelidir. GNU Genel Kamu Lisansı ile neredeyse aynı olan AGPL, ağ ortamında kullanılan web hizmetlerini kapsayıcı bir ek madde içerir.

<span class="mw-page-title-main">Linux-libre</span>

Linux-libre, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş sürümlerinden sağlanan bir GNU paketi ve işletim sistemi çekirdeğidir. Bu tasarının hedefi kaynak kodu olmayan, kod şaşırtması bulunan ve özgür olmayan her yazılımın Linux çekirdeğinden çıkarılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guix System Distribution</span>

Guix System Distribution, GNU Guix paket yöneticisi etrafında inşa edilen bir işletim sistemidir. Linux-libre çekirdeğini kullanır ve gelişim aşamasındaki GNU Hurd çekirdeğini destekler. 3 Şubat 2015'te Özgür Yazılım Vakfı'nın özgür dağıtımlar listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">FreeCAD</span>

FreeCAD, özgür ve açık kaynaklı genel amaçlı parametrik 3B bilgisayar destekli tasarım (CAD) modelleyici ve sonlu elemanlar yöntemi (FEM) destekli bir yapı bilgi modelleme (BIM) yazılımıdır. FreeCAD, makine mühendisliği ürün tasarımı için tasarlanmıştır; ancak aynı zamanda mimari veya elektrik mühendisliği gibi mühendislik çevresinde daha geniş bir kullanım yelpazesini kapsar. Yazılımın özgür doğası nedeniyle kullanıcılar yazılımın işlevselliği Python programlama dili kullanarak gönüllüler ve kullanıcılar tarafından genişletilebilir.

LibrePlanet Özgür Yazılım Vakfı tarafından oluşturulan ve desteklenen bir topluluk projesidir. Hedefi yerel toplulukları ve kuruluşları bir araya getirerek yıllık bir konferans düzenlemek ve Özgür Yazılım'ın dünya çapında tanınmasını sağlamaktır.

Hyperbola GNU/Linux-libre, i686 ve x86-64 mimarileri için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Arch anlık görüntüleri ve Debian geliştirme sürümü temellidir. Genel Linux çekirdeği yerine GNU işletim sistemi bileşenlerini ve Linux-libre çekirdeğini içerir. Hyperbola GNU/Linux-libre, Özgür Yazılım Vakfı tarafından Ücretsiz Sistem Dağıtım Yönergeleri kıstaslarını karşıladığı için tamamen özgür bir işletim sistemi olarak listelenmiştir.

IBM Kamu Lisansı (IPL), IBM tarafından yazılan ve zaman zaman kullanılan özgür ve açık kaynak kodlu yazılım lisansıdır. Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından onaylanmıştır ve Açık Kaynak Girişimi tarafından "açık kaynak lisansı" olarak tanımlanmaktadır.