İçeriğe atla

Liberal Demokrat Parti (1946)

Bu madde 1946'da kurulan parti hakkındadır. Aynı adla kurulan diğer partiler için Liberal Parti (anlam ayrımı) ve Liberal Demokrat Parti maddelerine bakınız.
Liberal Demokrat Parti
KısaltmaLDP
Genel sekreterSabri Manyas
KurucuKazım Demiraslan
Kuruluş tarihi11 Mart 1946[1]
Kapanış tarihi1947
İdeolojiLiberalizm
Siyasi pozisyonMerkez sağ

Liberal Demokrat Parti ya da Liberal Demokrat Partisi[2] (LDP),[3] 11 Mart 1946'da İstanbul'da kurulan ve aynı yıl kapanan liberal görüşlü Türk siyasi parti.

Tarihçe

11 Mart 1946 tarihinde Kazım Demiraslan, Sabri Manyas, Abdülkadir Aytaç, Mehmet Suphi Kula tarafından kurulan[4] ancak herhangi bir kongre düzenlemeyen parti, Bursa, Eskişehir, Samsun ve Malatya'da birer şube açmasına karşın tam bir teşkilatlanma sağlayamamıştır. LDP programının kapağında yer alan parti amblemi siyah zemin üzerine çizilmiş 3 oktan meydana gelmektedir.[2]

LDP, 1946 Türkiye yerel seçimleri öncesinde yaptığı bir gizli toplantıda aldığı karar ile CHP'yi desteklemiştir. 1946 Türkiye genel seçimlerine katılmış ancak %0,04 oranında oy alabilmiştir. 1947 yılı sonlarında Mehmet Suphi Kula'nın partiden ihraç edilmesi sonrası kurucu sayısının gerekli adedin altına düşmesinden ötürü parti otomatikman fesih olmuş kabul edilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Turan, Şerafettin (1999). Türk devrim tarihi. iv (1. basım. bas.). Ankara: Bilgi Yayınevi [u.a.] ss. 223,224. ISBN 9754948275. 
  2. ^ a b c "1946 Yılında Kurulan Siyasi Partiler". ataturkansiklopedisi.gov.tr. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  3. ^ "1923'ten Bu Yana Kurulan ve Kapatılan Siyasi Partiler" (PDF). TESAV. 7 Nisan 2016. 27 Ocak 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ "TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ - KÜTÜPHANE VE ARŞİV HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI". www5.tbmm.gov.tr. 26 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede, Türkiye'de resmî olarak faaliyet gösteren siyasi partiler listelenmektedir. Türkiye, cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemli cumhuriyet ile yönetilmektedir ve 1945 yılından beri çok partili sistem uygulanmaktadır. Siyasi parti illerin kuruluşları, teşkilatlanmaları, işleyişleri, faaliyetleri ve denetlenmeleri gibi esaslar 22 Nisan 1983 tarihinde kabul edilen Siyasi Partiler Kanunu ile düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes, yasa ile belirlenen şartları sağladığı sürece önceden izin almaksızın siyasi parti kurma hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Liberal Demokrat Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Liberal Demokrat Parti, 26 Temmuz 1994 tarihinde Besim Tibuk liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "LDP" şeklindedir. Simgesi yunustur. Genel başkanı Gültekin Tırpancı'dır. Ocak 2024'te yayınlanan verilere göre partinin 3.601 üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Besim Tibuk</span> Türk iş insanı ve politikacı

Besim Tibuk, Türk turizmci, iş insanı ve eski siyasetçi. Net Holding Yönetim Kurulu başkanı ve Liberal Demokrat Partinin (LDP) kurucusu, eski genel başkanı ve onursal başkanıdır.

Millî Kalkınma Partisi, Türkiye'nin çok partili rejimdeki ilk muhalefet partisidir. Nuri Demirağ tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hamdullah Suphi Tanrıöver</span> Türk yazar ve siyasetçi

Hamdullah Suphi Tanrıöver, Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi. Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilk yıllarında TBMM'de yaptığı coşkulu konuşmaları nedeniyle "Millî Hatip" ve "Cumhuriyet Hatibi" olarak tanınan bir siyaset adamı ve yazardır. Ayrıca İstiklâl Marşı'nı Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk okuyan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

Adalet Partisi, hem 1961-1981 yılları arası hem de iki darbe arasında faaliyet yürütmüş liberal muhafazakâr olarak tanımlanan eski bir Türk siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Parti (Türkiye)</span> Türkiyede eski bir siyasi parti

Demokratik Parti, 1970-1980 yılları arasında faaliyet göstermiş Türk siyasi partisi. Demokrat Parti'nin gerçek siyasal mirasçısı olma iddiasıyla ortaya çıktı. Celâl Bayar'ın desteğiyle 1973 seçimlerinde başarı sağlayan parti, 1975 yılında çözülmeye başladı. 1977 seçimleri ile birlikte siyasi arenadaki gücünü kaybettiyse de 1978 yılında Bülent Ecevit başkanlığında kurulan 42. Türkiye Hükûmetinde yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Köylü Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1952–1958)

Türkiye Köylü Partisi, Demokrat Parti'den ayrılan bir grup tarafından sınıf temeline dayanmadan köylüyü savunmak için 19 Mayıs 1952'de kuruldu. Genel başkanı Remzi Oğuz Arık'tı. Türkiye Köylü Partisi ile yaptığı görüşmeler sonrası Liberal Köylü Partisi kendini feshederek bu partiye katıldı. Ayrıca Toprak, Emlak ve Serbest Teşebbüs Partisi ve Müstakiller Birliği ile de birleşme sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Zenkō Suzuki</span>

Zenkō Suzuki , 1980-82 arasında Japonya başbakanı. ABD ve öteki batı ülkeleriyle yakın iş birliği programıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (2007)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokrat Parti, 23 Haziran 1983 tarihinde kurulan, 27 Mayıs 2007 tarihinde Demokrat Parti adını alan, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DP" şeklindedir. Simgesi kırattır. TBMM'de 3 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel Başkanı Gültekin Uysal'dır. Yargıtay kayıtlarına göre Türkiye'de kayıtlı olan en eski kuruluşlu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (1992)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2005)

Demokrat Parti, Türkiye'de 29 Kasım 1992'de, kapatılmış olan siyasi partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra eski Demokrat Partililerin kurduğu Demokratlar Kulübü'nün girişimiyle siyaset arenasına katıldı. 29 Kasım 1992'de yapılan kongresinde eski bakanlardan Hayrettin Erkmen genel başkanlığa seçildi. 16 Ocak 1994 tarihinde yapılan olağanüstü kongrede parti genel başkanlığına Aydın Menderes seçildi. Hemen ardından Hayrettin Erkmen ve arkadaşları Genel Kurula itiraz ederek yargıya gittiler, aynı kongrede genel başkanlığa aday olan Besim Tibuk ise Demokrat Partiden ayrılarak kısa bir süre sonra Liberal Demokrat Partiyi kurdu. 1995 genel seçimlerinden hemen önce Aydın Menderes'in görevinden ve partiden istifa edip Refah Partisine katılması üzerine, Demokrat Parti Murat Uzman'ın genel başkanlığı altında faaliyetine devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 128 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Genel başkanı Özgür Özel'dir.

Nafiz Körez, Türk siyasetçi ve doktor.

<span class="mw-page-title-main">1946 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

1946 Türkiye yerel seçimleri, 26 Mayıs 1946 tarihinde gerçekleştirilen ve 1930 seçimlerinden sonra Türkiye'nin çok partili olarak yapılan ikinci yerel seçimleridir. Belediye başkanları halk tarafından doğrudan değil, halkoyuyla seçilerek oluşturulan meclisin kendi içerisinden birini başkan olarak belirlemesi yoluyla seçilmiştir. Bu seçim aynı zamanda, tek bir gün içerisinde tamamlanan ilk yerel seçimdir.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi (2011)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Anavatan Partisi, 7 Eylül 2011 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. Simgesi bal peteği biçimindeki Türkiye haritası ile üzerindeki arı figürüdür. Genel başkanı İbrahim Çelebi'dir.

Merkezcilik, toplumsal eşitliğin yanı sıra belirli bir sosyal hiyerarşinin kabul edilmesini veya desteklenmesini içeren siyasi bir bakış açısı veya duruştur. Bununla birlikte, merkezcilik, önemli ölçüde sağ veya sol yanlısı politika değişikliklerine karşı çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Gültekin Tırpancı</span> Türk politikacı

Gültekin Tırpancı, Türk siyasetçi. 29 Ocak 2017 tarihinden beri Liberal Demokrat Parti genel başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Liberal Demokrat Parti (Kuzey Makedonya)</span>

Liberal Demokrat Parti, Liberal yönelimli bir Makedon siyasi partidir. Parti, 19 Nisan 1997'de LDP'yi oluşturmak için birleşen Demokratik ve Liberal Parti'nin halefidir. Demokrat Parti'nin o zamanki başkanı olan Petar Goşev, LDP'nin ilk başkanı seçildi. LDP, Liberal International'ın tam üyesidir. Partinin şu anki lideri Monika Zaykova'dır.

Liberal Parti şu anlamlara gelebilir: