İçeriğe atla

Liang Sili

Liang Sili
Basitleştirilmiş Çince: 梁思礼
Liang in 1956
DoğumLiang Sili
24 Ağustos 1924(1924-08-24)
Beijing, Çin Cumhuriyeti
Ölüm14 Nisan 2016 (91 yaşında)
Beijing, Çin
Evlilik
Mai Xiuqiong (e. 1956)
Çocuk(lar)3
Şablon:İnfobox scientist

Liang Sili (Çince (basitleştirilmiş): 梁思礼; Çince (geleneksel): 梁思禮; 24 Ağustos 1924 - 14 Nisan 2016), Çinli bir uzay mühendisiydi. 1987'de Uluslararası Uzay Bilimleri Akademisi'ne ve 1993'te Çin Bilimler Akademisi'ne akademisyen seçildi. 1994 yılında Uluslararası Astronomi Federasyonu başkan yardımcısı oldu.

Liang, Çinli bilgin ve reformcu Liang Qichao'nun en küçük oğluydu.[1] Ağabeyleri Liang Sicheng ve Liang Siyong da akademisyendi.[2]

Biyografi

Liang, 1945 yılında Purdue Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Doktor derecesini 1949'da Cincinnati Üniversitesi'nden otomasyon kontrolü alanında aldı.[3] 1949 yılının sonlarında Çin Komünist Partisi anakara Çin'in kontrolünü ele geçirdiğinde Çin'e döndü. Telekomünikasyon Teknolojisi Enstitüsü'nde (Posta ve Telekomünikasyon Bakanlığı) ve daha sonra Elektronik Bilimi Enstitüsü'nde (PLA İletişim Departmanı) görevlerine atandı. 1956'da Liang, Savunma Bakanlığı Beşinci Enstitüsüne transfer oldu. Qian Xuesen'nin emri altında çalışan Füze Kontrol Sistemleri Araştırma Ofisi'nin müdür yardımcısı oldu.[4] Liang, Dongfeng 2A füzesi, Dongfeng 5 füzesi, Long March 2 roketi ve Long March 3 roketinin tasarımında önemli rol oynadı.[4]

Liang, 14 Nisan 2016'da 91 yaşında Pekin'de öldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ "梁思礼回忆在津度过的17年:人生从饮冰室开始" (Çince). Sohu. 22 Nisan 2007. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2016. 
  2. ^ "梁家有方三院士:梁思成、梁思永、梁思礼" (Çince). Chinese Science News. 15 Ağustos 2014. 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2016. 
  3. ^ "中国火箭控制系统专家梁思礼逝世 系梁启超之子" (Çince). China.com. 15 Nisan 2016. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2016. 
  4. ^ a b "梁思礼:苍穹大业赤子心" (Çince). Qiushi. 18 Aralık 2015. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2016. 
  5. ^ "梁启超之子中国火箭与导弹控制系统专家梁思礼逝世" (Çince). Sina. 15 Nisan 2016. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sincan Uygur Özerk Bölgesi</span> Çin Halk Cumhuriyetinde özerk bölge

Sincan veya Şincan Uygur Özerk Bölgesi, Türkiye Türkçesinde yazılmış resmi Çin devlet kaynaklarında Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi veya sadece Xinjiang olarak geçer, Çin'in kuzeybatısında bulunan bir özerk bölge. Güneyde Tibet Özerk Bölgesi, güney doğuda Çinghay ve Gansu eyaletleri, doğuda Moğolistan, kuzeyde Rusya, kuzeybatıda Kazakistan ve batıda Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan kontrolündeki Keşmir bölgesiyle komşudur. 1.664.897,17 km² yüzölçümü ile Çin Halk Cumhuriyeti'nin en geniş idari bölgesidir. Başkenti Urumçi, resmî dilleri Uygurca ve Standart Çincedir.

<span class="mw-page-title-main">Vuhan</span> Çinin Hubei eyaletindeki büyük şehir

Vuhan veya Wuhan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hubei eyaletine bağlı bir eyalet altı şehirdir. Hubei'nin yönetim merkezi ve en büyük şehridir. Çin'in en büyük metropollerinden biri olup "Ulusal Merkezi Şehir" olarak kılınmıştır. Merkez Çin'in en büyük şehri olmanın yanı sıra bu bölgenin siyasi, ekonomik, finansal, ticari, lojistik, bilim, teknoloji, kültürel, eğitim, ulaşım ve iletişim merkezidir. 2020 yılı itibarıyla nüfus açısından Dünya'nın en büyük 42. metropolü olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi</span> Çinde bulunan uzay aracı fırlatma merkezi

Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi (JSLC)(Çince: 酒泉卫星发射中心; pinyin: Jiǔquán Wèixīng Fāshè Zhòng Xīn), Çin'in Gansu Eyaleti, Jiuquan, Jinta ilçesi, Ejin, Alxa, İç Moğolistan ve Hangtian kasabası arasındaki bir Çin uzay aracı fırlatma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in uzay programı</span>

Çin Halk Cumhuriyeti'nin uzay programı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin yürüttüğü ve yönettiği uzay daki faaliyetleri konu alır. Çin uzay programının kökleri, yeni yeni müttefik olan Sovyetler Birliği'nin yardımıyla Çin'in, algılanan Amerikan tehditlerine yanıt olarak ilk balistik füze ve roket programlarını geliştirmeye başladığı 1950'lere kadar uzanır. Sovyet Sputnik 1 ve American Explorer 1 uydularının sırasıyla 1957 ve 1958'de fırlatılmasındaki başarılardan hareketle, Çin, ilk uydusu Dong Fang Hong I'i Nisan 1970'te Long March 1 roketiyle fırlatmış ve bu da onu yörüngeye uydu yerleştiren beşinci ülke yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de fuhuş</span>

Çin'de fuhuş, hem boyutlarında hem de yasal düzenlemelerinde önemli değişiklikler geçirmiş bir fenomendir. 1949'da Çin Komünist Partisi'nin iktidara gelmesinden kısa süre sonra hükûmet, fuhuşun tamamen ortadan kaldırılması amacıyla, 1960'ların başında ulaşılması hedeflenen bir dizi reform başlattı. 1980'lerin başında sosyal kontrollerin kaldırılmasının ardından, Çin'de fuhuş sadece kentsel alanlarda daha fazla görünür hale gelmekle kalmadı; aynı zamanda kırsal alanlara da yayılmaya başladı. Çin hükûmetinin gayretlerine rağmen fuhuş, çok sayıda insan kapsayan ve paranın sürekli el değiştiği bir endüstri haline geldi. Aynı zamanda organize suç, hükûmet yolsuzluğu ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi çeşitli sorunlarla ilişkilidir.

Çin Demokratik Birliği (ÇDB), Çin'deki 8 yasal siyasi partilerden birisidir.

Liang Wudong, COVID-19 nedeniyle ölen ilk doktor.

Çin Kazakları, Çin'de gündelik kullanımda "Hāsākè zú" terimi kullanılır, Çin Halk Cumhuriyeti Devleti'nin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. 2010 yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı'na göre, tüm Çin anakarası çapında 1,46 milyonu aşan etnik Kazak vardır. Çin Kazakları ağırlıklı olarak Kuzeybatı Çin'de yaşar ve Çin'in en büyük 17. etnik grubunu teşkil ederler. Çin Kazaklarının yüzde 90'ından fazlası Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşar, ancak Kansu Eyaleti'nde de Kazak yerleşimleri vardır. Tarihî olarak Çinghay Eyaleti'nde de Kazak yerleşimleri vardı, fakat Haziran 1984'te burada yaşayan Kazakların büyük çoğunluğu Sincan'a geri taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Çin ilişkileri</span>

Belarus-Çin ilişkileri, Belarus ile Çin arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Belarus Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) devletleri oluşturmaktadır. Belarus'un Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay, Guangzhou ve Çongçing şehirlerinde başkonsoloslukları vardır. ÇHC'nin Minsk'te işlettiği bir büyükelçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Ukrayna ilişkileri</span>

Çin-Ukrayna ilişkileri, Çin ile Ukrayna arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve SSCB sonrası kurulmuş Ukrayna devleti oluşturmaktadır. ÇHC ile Ukrayna, 4 Ocak 1992 tarihinde diplomatik ilişkilerin kurulduğunu duyurdu. Çin'in Kiev'de bir büyükelçiliği ve Odessa'da bir başkonsolosluğu var; Ukrayna'nın da Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Kurtuluş Ordusu Roket Kuvvetleri</span> Çin Halk Kurtuluş Ordusunun roket gücü

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Roket Kuvvetleri, eski adıyla İkinci Topçu Kolordusu Çin'in stratejik ve taktik füze gücüdür. HKORK, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (HKO) 4. Silahlı hizmet kolu olarak 1 Temmuz 1966'da kuruldu ve ilk kez 1 Ekim 1984'te halka açıldı. Operasyon karargahı Qinghe, Pekin'de bulunmaktadır. HKORK, Merkez Askeri Komisyonu'nun (MAK) doğrudan komutası altındadır.

Zhou Yulin, Çinli matematikçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Zhang Sizhi</span>

Zhang Sizhi Çinli hukukçu, akademisyen ve insan hakları aktivistidir.

Wei Lian, Çinli film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Guan Zongxiang</span>

Guan Zongxiang ya da Guan Amca, Çinli tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Deng Shu, Çinli yağlı boya ressamı.

Zhao Qiguo, Çinli pedolog ve akademisyen.

Guan Qiao, kaynak kullanımı üzerine uzmanlaşmış Çinli mühendis ve siyasetçi. Çin Mühendislik Akademisi'nde akademisyen, öncesinde Çin Kaynak Derneği'nin başkanı ve Uluslararası Kaynak Enstitüsü'nün başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Shi Ping</span>

Shi Ping, Çinli akademisyen ve siyasetçi.

Kong Xianjing, Çinli mühendis ve akademisyen.