Midilli şu anlamlara gelebilir:
- Midilli (ada), Ege Denizi'de Yunanistan'a bağlı bir ada
- Midilli (hayvan), bir at türü
- Midilli (il), Yunanistan'da bir il
- Midilli (şehir), Yunanistan'da bir şehir
- Midilli Sancağı
- Midilli (kruvazör), Osmanlı Donanması'na ait Magdeburg sınıfı hafif kruvazör
Midilli, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir Yunan adasıdır.
Çorlulu Ali Paşa, III. Ahmed saltanatında 3 Mayıs 1706 ile 15 Haziran 1710 tarihleri arasında dört yıl on sekiz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.
Poti, Gürcistan'ın bir liman şehri. Karadeniz'in doğu sahilinde ve ülkenin batısındaki Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bulunur. Antik Yunanistan kolonisi Fasis'in yerleşim yeri yakınlarında kurulmuştur ve adını da oradan alır. Şehir 20. yüzyıldan beri büyük bir liman şehri ve endüstriyel merkezdir. Ayrıca Gürcistan donanmasının ana deniz üssüne ve karargahına ev sahipliği yapar. Poti Limanı'na komşu olan RAKIA bölgesi Serbest Sanayi Bölgesine sahiptir. Nisan 2008'de açılmıştır ve İran'a karşı yaptırımlardan kaçmaya çalışan İranlı işadamlarınınkini de içeren birçok işletme kayıtlıdır.
Osmanlı donanması, Osmanlı Devleti'nin askerî deniz gücü. XIV. yüzyılda kuruldu. Osmanlı Devleti, 1323 yılında Karamürsel'i fethederek denize ulaştı, Kara Mürsel komutasında ilk donanma oluşturuldu ve Kocaeli'nde yapılan savaşlarda denizden destek sağlandı. 1327 yılında Karamürsel'de ilk Osmanlı tersanesi kuruldu ve böylece deniz gücünün kurumsallaşma çalışmaları başladı. Osmanlı donanmasında hiyerarşik sisteme geçildi, ilk Derya Beyi, Kara Mürsel Bey oldu. 1337 yılında Kocaeli ele geçirildi; böylece 1353 yılında gerçekleşecek olan Rumeli'ye geçişin önü açıldı. Bundan sonra donanmanın merkezi sırasıyla İzmit, Gelibolu ve son olarak da İstanbul oldu.
Yavuz, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisidir.
SMS Breslau veya sonraki adıyla Midilli, Alman İmparatorluğu donanması için inşa edilen Magdeburg sınıfı hafif kruvazördür. Yapımına 1910'da başlandı ve 16 Mayıs 1911'de denize indirildi. Göreve alınmasından sonra savaş kruvazörü Goeben ile birlikte, Balkan Savaşları'nın patlak vermesi nedeniyle Akdeniz Tümeni'nde görevlendirildi. Breslau ve Goeben, İstanbul'a ulaşmak için Akdeniz'deki İngiliz savaş gemilerinden kaçtıktan sonra Ağustos 1914'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındı ve gemilerin adları Midilli ve Yavuz Sultan Selim olarak değiştirildi. İki gemi, ağırlıklı olarak Karadeniz'de, Rusların Karadeniz Filosu'na karşı hizmet etti ve diğer Osmanlı gemileri ile birlikte Ekim 1914'te Rus limanlarına baskınlar düzenledi. Bu baskınlar, Rusya'nın Osmanlı'ya savaş ilan etmesine ve Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletlerinin yanında katılmasına yol açtı.
Breslau şu anlamlara gelebilir:
- Güneybatı Polonya'da bulununan Aşağı Silezya'nın başkenti Wrocław'ın Almanca adı
- 16 Ağustos 1914'te Osmanlı Donanmasına katılan Midilli Kruvazörü'nün ilk adı
- Geoben ve Breslau Olayı, SMS Goeben (Yavuz) Alman yapımı Moltke Sınıfı ağır kruvazörün ve SMS Breslau (Midilli) Alman yapımı Magdeburg Sınıfı hafif kruvazörün İngiliz Akdeniz Donanması'ndan kaçarak Çanakkale Boğazı'nı geçerek İstanbul'a sığınması olayı
Mandalzade Hüsameddin Paşa Osmanlı devlet adamı ve denizcisi. 1770 yılındaki Çeşme Deniz Muharebesi'nde Kaptan-ı Derya sıfatıyla Osmanlı donanmasının komutanıydı.
Clio, Yunan mitolojisindeki müzlerden yani ilham perilerinden biri
- Clio, Okeanidlerden birinin adı
- Clio, Nereidlerden birinin adı
- Renault Clio, Renault markasının 1990 yılından beri hatchback karoserde ürettiği küçük sınıf otomobil
Jutland Muharebesi, İngiliz Kraliyet Donanması ile Alman İmparatorluğu Donanması arasında yaşanan deniz savaşıdır. 31 Mayıs - 1 Haziran 1916 tarihleri arasında Jutland yakınlarında meydana gelen çatışma I. Dünya Savaşı'ndaki en büyük zırhlı çarpışmasına tanıklık etmiştir. Ayrıca, Rus-Japon Savaşı sırasında meydana gelen Sarı Deniz ve Tsushima muharebelerinin ardından en büyük üçüncü filo etkinliği bu çatışmada gözlenmiştir.
Sarıç Burnu Muharebesi veya Balıklava Muharebesi, I. Dünya Savaşı esnasında Sarıç Burnu açıklarında gerçekleşen bir deniz muharebesidir.
Karadeniz Baskını, 29 Ekim 1914'te Karadeniz'deki Rus limanlarına karşı Osmanlı savaş gemileri tarafından gerçekleştirilen saldırıdır. Almanya tarafından desteklenen ve Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa ile Alman Amiral Wilhelm Souchon tarafından planlanan Karadeniz Baskını, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesine neden oldu.
Imperatritsa Ekaterina Velikaya Rus İmparatorluk Donanması için inşa edilen üç Imperatritsa Mariya sınıfı dretnottan ikincisi. 1915'te tamamlanarak Rus Karadeniz Filosu'na atanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'na ait eski Alman muharebe kruvazörü Yavuz ile bir kez çatışmaya girmiş, bu çatışmada hasar almamış ancak Yavuz'a da sadece hafif hasar verebilmiştir. Şubat Devrimi'nin ardından adı Svobodnaya Rossiya olarak değiştirilmiş, başka çatışmaya girmemiştir. Almanların yaklaşması üzerine Mayıs 1918'de Sivastopol'den ayrılmış, sonraki ay Brest-Litovsk Antlaşması çerçevesinde Almanlar tarafından istenmiş, ancak Almanlara verilmemesi için Novorossiysk limanında batırılmıştır.
Sarıç Kırım Yarımadası'nda Karadeniz kıyısında yer alan bir burun.
Osmanlı İmparatorluğu'nun zırhlı kruvazörleri listesinde, Osmanlı İmparatorluğu'na ait olan ve olması planlanan çelik kruvazörler yer alır.
Midilli Kuşatması, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.
Palabıyık Yusuf Paşa ya da Çelebi Yusuf Paşa, Osmanlı kaptan-ı deryası.
Bodrum Taarruzu, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.