İçeriğe atla

Leylekli Yılanlı Köprü

Leylekli Yılanlı Köprü
Harita
KonumNiksar, Tokat
Koordinatlar40°35′22″N 36°57′19″E / 40.58952°K 36.95518°D / 40.58952; 36.95518
TürüTek kemer gözlü köprü
Uzunluk20 metre
Genişlik4,5 metre


Leylekli Yılanlı Köprü, Tokat'ın Niksar ilçesinde Çanakçı Deresi üzerinde bulunan tarihî bir köprüdür.

İlçenin simgelerinen biri olan köprü,[1] Niksar Kalesi'nin güneyinde, Arasta Camisi'nin yakınındadır. Yaya geçişinde kullanılmaktadır. "Arasta", "Leylekli" ve "Yılanlı" şeklinde farklı üç isimle anılır.[2]

Yuvarlak tek kemer gözlü bir köprüdür. Adı, kemer kilit taşı üzerinde bulunan, açık renkli küfeki taşı üzerine işlenmiş ağzında yılan tutan leylek figüründen gelmektedir. Ağzında yılan tutan leylek figürünün hemen arakasında yere düşen bir yumurta figürü de bulunur.[3]

Köprü, 20 m. uzunluğunda ve 4,5 m. genişliğindedir.[4] Kemer yüksekliği 10,5 metre ve kemer açıklığı 16 metredir.

Köprünün kitabesi günümüze ulaşmadığından yapım tarihi bilinmez; yapı üslubundan Roma veya Bizans döneminde inşa edildiği tahmin edilir.[4] Köprü, Danışmentli, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmış ve yapılan eklerle bugünkü şeklini almıştır.

Köprüye adını veren üzeri tasvirli taşın cinsi, konulduğu yer nedeniyle Türk hâkimiyeti döneminde buraya konmuş olabileceğini düşündürmektedir.[5] Taşın üstündekine benzer kompozisyonun Anadolu Selçuklu, Beylikler ve diğer Türk devletlerinde zafer sembolü olarak kullanıldığı bilinir. Kimi araştırmacılara göre bu tasvir bir zafer simgelemektedir ancak hangi olayı simgelediği bilinmez.[6]

Köprü, 2016-2018 arasında restore edilmiştir.[7]

Kaynakça

  1. ^ DHA (7 Ocak 2021). "Leylekli Köprü, zamana meydan okuyor". Hürriyet. 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Tokat'ın 'Mostar'ı deniyor: Tarihi köprü Roma'dan kalma". Aydınlık gazetesi. 10 Mart 2024. 22 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Niksar ve Yakın Çevresinin Ekoturizm Açısından Değerlendirilmesi" (PDF). Uluslararası Malatya Gastronomi Kültüre ve Turizm Kongresi. 2022. 
  4. ^ a b Sözen, Şahin; Çavuş, Murat (31 Ocak 2020). "Tek Açıklıklı Tarihi Taş Köprülerde Form Değişikliğinin Köprünün Sismik Davranışına Etkisinin Değerlendirilmesi: Niksar Yılanlı (Leylekli) Köprü Örneği". Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi. 8 (1): 48-59. doi:10.29130/dubited.589223. ISSN 2148-2446. 22 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Leylekli Köprü | Niksar Belediyesi". niksar.bel.tr. 22 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2024. 
  6. ^ Gündoğdu, Hamza (4 Mart 2010). "Tokat'tan Bir Kaö Figürlü Kabartma Hakkında". Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi (13): -. ISSN 1300-9206. 
  7. ^ "Niksar'da Tarihi Köprülere Restorasyon". Milliyet. 16 Haziran 2016. 22 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Niksar</span> Tokatın ilçesi

Niksar, Tokat ilinin bir ilçesi ve bu ilçenin merkezi olan bir yerleşim yeridir. 1891 yılından beri belediye teşkilatına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İshak Paşa Sarayı</span> Tarihî saray

İshak Paşa Sarayı; Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray; içinde barındırdığı cami, türbe, kütüphane, mahzenler, koğuşlar, harem ve selamlık bölümleri ile büyük bir yapı kompleksidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmesine karşın genel olarak Selçuklu mimarisinden izler taşıyan İshak Paşa Sarayı'nda; Batı kökenli barok, gotik, rokoko ve ampir gibi sanat akımlarının etkileri de gözlemlenir. 2000 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Misis Köprüsü</span>

Misis Köprüsü, Ceyhan Nehri üzerinde, Adana'nın Yüreğir büyükşehir ilçesine bağlı Misis Beldesinde yer alan, tarihî köprü.

<span class="mw-page-title-main">Talazan Köprüsü</span>

Talazan Köprüsü, Tokat ili, Niksar ilçesine 15 km mesâfede, Kelkit Çayı üzerindeki bir köprü. Talazan kelime anlamıyla sağlam, güvenilir demektir.

<span class="mw-page-title-main">Gök Medrese (Sivas)</span> Sivas, Türkiyede bir medrese

Gök Medrese ya da diğer adıyla Sahibiye Medresesi, Sivas'ta yer alan medresedir.

<span class="mw-page-title-main">Yılanlı Sütun</span>

Yılanlı Sütun veya Burmalı Sütun, İstanbul’un Sultanahmet semtinde yer alan Hipodrom'dan kalan, birbirine dolaşmış üç piton yılanının tasvir edildiği bronzdan yapılmış Antik Yunan anıtı.

<span class="mw-page-title-main">Gölyazı, Nilüfer</span> Nilüferde bir köy

Gölyazı,, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Akköprü (köprü)</span> Ankarada bulunan köprü

Akköprü; Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan tarihi bir köprüdür. İstanbul Yolu güzergâhında bulunan köprünün altından Ankara Çayı geçer.

<span class="mw-page-title-main">Köprüpazar Köprüsü</span>

Köprüpazar Köprüsü, Roma döneminden kalma, günümüzde Türkiye'de, Aspendos yakınlarında Köprüçay (Eurymedon) nehri üzerinden geçen, 9 kemerli Eurymedon Köprüsü'nün temelleri üzerine Selçuklu Hanedanı tarafından 13. yüzyılda yapılmış, sivri kemerli bir köprüdür. Köprü eski Roma yapısının nehir yatağındaki ayak kalıntılarını takip ettiği için yol güzergâhının ortasında belirgin sapmalar görülür. Köprü 259,50 metre uzunluğunda olup, genişliği 9,44 metredir. Sütun kalınlıkları 9,60 metre, kemer açıklığı 23,52 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Kalesi</span>

Tokat Kalesi, yapım tarihi ve hangi medeniyet tarafından yapıldığı bilinmeyen kermen. Kaleye ait en eski izler 5 ya da 6. yüzyıla ait olup kalenin bu yıllarda var olduğu bilinmektedir. Yapının inşa edildiği kayalıklar doğal bir kale özelliğine sahip olmakla beraber surlar ve kale içerisindeki odalar insanlarca yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Basilica Therma</span>

Basilica Therma, diğer adlarıyla Terzili Hamam, Kral Hamamı, Kral Kızı Hamamı veya Sarıkaya Roma Hamamı, Türkiye'nin Yozgat ilinin Sarıkaya ilçesinde yer alan Roma İmparatorluğu dönemine ait bir halk banyosudur. 2. yüzyılda inşa edilen hamamın jeotermal aktivitesi hâlâ mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kalecik Köprüsü</span>

Kalecik Köprüsü; Ankara'nın Kalecik ilçesinde bulunan tarihi bir taş köprüdür. Kitabesi veya hakkında başka bir kaynak olmadığı için tam yapılış tarihi bilinmemekle birlikte köprünün mimarisine bakarak Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiş olabileceği söylenebilir. Üzerinde bulunduğu, altından akıp geçen Kızılırmak'tan dolayı sıkça Kızılırmak Köprüsü ve 19. yüzyılda köprüyü onaran Balışeyh Dikmen köyü ağası Develioğlu sülalesinden Hacı İbrahim Ağa tarafından onarıldığı için bir Develioğlu Köprüsü olarak da anılır. Develioğlu Hacı İbrahim Ağa tarafından 19. Yüzyılın son çeyreğinde onarılan köprünün baş ustası dönemin Ermeni taş ustası Tirkuşludur. Ustanın imzası sol korkuluk duvarının üstünde bulunan çekiç kabartması altındadır. Usta aynı zamanda Dikmen köyünde bulunan kesme taş işçiliğinin güzel bir örneği olan kitabesinde " sahübül hayratül Vel haseneten Develizade el-hac İbrahim Ağa tarafından yaptırılmıştır" ifadesine yer verilen köy camii ve köy konağını da imar etmiştir. İlçenin merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şahruh Köprüsü</span>

Şahruh Köprüsü Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Karaözü köyünde yer alan tarihi bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Köprüsü (Rize)</span>

Tunca Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Tunca beldesinde bulunan bir kemer köprüdür. Taş döşeli gövdesiyle dikkat çeken köprünün ilçe merkezine uzaklığı 22 kilometredir. Köprü, 28 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Tunca Deresinin üzerine inşa edilen köprünün yerden yüksekliği 11 metredir. Yerleşimin güneyindeki taş döşeli merdivenli patika ile köprüye ulaşılabilmektedir.

Alaköprü Mersin ilinin Anamur ilçesinde bulunan ve hâlâ kullanılabilir durumda olan tarihi bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Saraçhane Köprüsü</span>

Saraçhane Köprüsü, diğer adıyla Şahabettin Paşa Köprüsü veya Horozlu Köprüsü, Edirnede, Tunca Nehri üzerinde bulunan bir Osmanlı köprüsüdür.

Kesik Köprü, eski adıyla Gürcü Hüseyin Köprüsü, Anadolu Selçuklu döneminde, Sivas kenti yakınlarında, eski Kayseri yolunda Kızılırmak üzerinde 1213 yılında inşa edilen köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kırkgöz Köprüsü</span>

Kırkgöz Köprüsü, Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinin merkezine 7 kilometre mesafede yer alan bir köprüdür. 1150'de Bizans İmparatoru I. Manuil tarafından Akarçay Nehri üzerine inşa ettirildi. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de çeşitli onarım ve eklemelerden geçen köprü günümüzde 57 adet göze sahiptir.

Boğazkesen Kalesi, Erbaa Ovası'nın alçak bir tepesinde yer alan tarihî bir kaledir.