İçeriğe atla

Leyla Hanım (belgesel)

Leyla Hanım
Yönetmenİlke İşisağ
Senaristİlke İşisağ
OyuncularÖzge Borak, Bekir Aksoy, Devrim Nas
Yapım yılı2022
Ülke Türkiye

Leyla Hanım, Leyla Atakan'ın hayatını konu alan belgesel film.

1968 yılında Kocaeli Belediye Başkanı seçilen ve 1971'de geçirdiği trafik kazasında meclis üyesi üç yol arkadaşı ile birlikte hayatını kaybeden Leyla Atakan'ın hayatını belgesel-drama tarzında işler.[1] Filmin senaryo yazarı ve yönetmeni İlke İşisağ'dır. Ulusal ve uluslararası birçok festivalde ödüllere değer görülmüştür.

Filmi çekimleri 2020 yılında dönemin İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet öncülüğünde başladı.[2] Filmin yapımcılığın İzmit Belediyesi üstlendi. Senaryo danışmanlığını Gani Müjde'nin üstlendiği filmde Leyla Atakan'ı Özge Borak canlandırdı. Oyuncu kadrosunda Beyti Engin, Serhan Arslan, Bekir Aksoy, Devrim Nas, Anıl Taşezen, Barış Kıralioğlu, Belma Canciğer, Aylin Aras ve Ferman Akgül yer aldı.[3]

COVID-19 pandemisinin başlaması nedeniyle uzun süre çekimlere ara verildi. Pandemiden sonra tamamlanan filmin çekimleri on gün sürdü. 2022 yapımı film, yurtiçinde ve yurtdışında birçok film festivalinde gösterildi ve katıldığı festivallerden ödüllerle döndü.

Ödüller

  • 23. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, ‘Organizasyon Komitesi Özel Ödülü’, Safranbolu
  • IFA İstanbul Film Ödülleri, 2022 Haziran ayı resmî seçkisi ‘En İyi Türk Belgesel Sinema Filmi’[4]
  • 2022 Indie Film Awards, Uzun metraj belgesel dalında ‘En İyi Yönetmen Ödülü, Berlin [5]
  • 2022Uluslararası ARFF Amsterdam Ödülleri, Resmi Seçki, Amsterdam
  • 2022 Smyrna Uluslararası Film Festivali, resmî seçki, İzmir
  • 2022 Uluslararası Anadolu Film Ödülleri) En İyi Belgesel Ödülü[6]

Kaynakça

  1. ^ ""Leyla Hanım" Geliyor". FilmArası Dergisi. 27 Haziran 2022. 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  2. ^ "Leyla Atakan filmi soruşturmaya mı takıldı..." Özgür Kocaeli Gazetesi. 26 Kasım 2023. 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  3. ^ "Leyla Hanım Filmi Adım Adım ve Profesyonelce İlerliyor". İzmit Belediyesi web sitesi. 25 Mart 2022. 6 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "IFA Ödülleri Haziran 2022 Resmî Seçki". IFA Ödülleri web sitesi. 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  5. ^ "'Leyla Hanım'a bir ödül de Berlin'den". Hürriyet gazetesi. 10 Ağustos 2022. 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 
  6. ^ "'Leyla Hanım' Anadolu'dan Avrupa'ya Ödülleri Toplamaya Devam Ediyor". İzmit Belediyesi web sitesi. 20 Ağustos 2022. 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<i>Cenneti Beklerken</i>

Cenneti Beklerken, yönetmenliğini Derviş Zaim'in yaptığı, 107 dakikalık, Türk-Macar ortak yapımı sinema filmi. 2005 yılında çekilen film Türkiye'de Aralık 2006'da gösterime girdi.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<i>Gitmek: Benim Marlon ve Brandom</i>

Gitmek: Benim Marlon ve Brandom, 2007 yapımı yönetmenliğini Hüseyin Karabey'in yaptığı dramatik ve politik türde Türk sinema filmi. Hüseyin Karabey'in ilk uzun metrajlı filmi olmak üzere başrollerini Ayça Damgacı ve Hama Ali Khan paylaşmıştır. Filmin çekimleri 2007 yılında Kasım ve Aralık aylarında sırası ile Türkiye'nin İstanbul, Diyarbakır, Mardin, Silopi, Van, İran'ın Urmiye, Irak'ın Erbil ve Süleymaniye kentlerinde 6 bin kilometre yol kat edilerek gerçekleştirildi.

<i>İki Dil Bir Bavul</i> 2008 yapımı Kürt–Türk sinema filmi

İki Dil Bir Bavul, 2008 yapımı Türk filmi. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği film, bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır. 23 Ekim 2009 tarihinde vizyona girmiştir. Orijinal adı Okul Yolunda olan filmin adı daha sonradan İki Dil Bir Bavul olarak değiştirildi ve filmin adında geçen "bavul" metaforu, "bizzat sınıfın kendisi, köyün kendisi, bölgenin kendisi, ülkenin kendisi"dir. İki Dil Bir Bavul'un dili Kürtçe ve Türkçedir. Filmin dünya prömiyeri 25 Kasım 2008 tarihinde 21. Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde yapılırken Türkiye'de ilk kez İstanbul Film Festivali'nde gösterildi ve galası ise 21 Ekim 2009 tarihinde Atlas Sineması'nda yapıldı. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "Büyük Jüri Özel Ödülü", Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Film Ödülü" ve Abu Dabi Uluslararası Orta Doğu Film Festivali'nde "En İyi Orta Doğu Belgeseli" ödülü dâhil olmak üzere birçok festivalde çeşitli dallarda ödül kazandı. Gösterime girdikten sonra ilk üç gün içinde 88.642,50 TL'lik bir hasılat elde eden İki Dil Bir Bavul, eleştirmenler tarafından olumlu tepkiler aldı ve filmin biçimi hakkında çeşitli görüşler ortaya sunuldu. Filmin, DVD ve VCD'si Kanal D Home Video tarafından piyasaya sürüldü. Aynı ekibin de içinde yer aldığı 2012 yapımı Babamın Sesi filmi, İki Dil Bir Bavul ile kıyaslandı.

<i>Kaptan Feza</i> Ümit Ünalın yönettiği 2010 tarihli film

Kaptan Feza, 2009 Türkiye yapımı aksiyon dram filmi. Yönetmenliğini ve senaristliğini 9 adlı ilk sinema filmi ile Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde "En İyi Türk Filmi" ödülü kazanan Ümit Ünal yaptı. Filmde Hakan Karahan, Ahmet Mümtaz Taylan ve Meral Okay gibi sinemanın tanınan oyuncuları rol almaktadır. Yapımcılığını Hakan Karahan'ın 2007 yılında edebiyat eserlerinin sinema uyarlamalarını gerçekleştirmek için kurduğu ve 2008'de ilk filmleri Gölgesizler'i çeken Narsist Film yaptı.

<i>Bal</i> (film) "Yusuf Üçlemesi"nin üçüncü filmi (2010)

Bal, 2010 yapımı bir Semih Kaplanoğlu filmidir. 60. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde galası yapılmış film "Yusuf Üçlemesi"nin son filmidir. Bu film 60. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Festival'in en prestijli ödülü olan Altın Ayı ödülünü kazanmıştır. "Yusuf Üçlemesi"nin ilk iki filmi Yumurta ve Süt'tür. Çekimleri Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Onur Ünlü</span> Türk senarist, yönetmen, yapımcı, şair, müzisyen ve oyuncu

Onur Ünlü, Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, şair ve müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Pelin Esmer</span>

Pelin Esmer, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali veya daha yaygın olarak !f İstanbul olarak bilinen tüm dünyadan bağımsız filmlere adanmış, her yıl bir defaya mahsus Şubat ayında düzenlenen ve 11 gün süren uluslararası film festivali. Festival ilk yıllar İstanbul'da AFM Sinemaları'nda yapılmıştır. Ayrıca festival 2004 yılından beri Ankara'da ve 2012 yılından itibaren de İzmir'de İstanbul ayağının sona ermesinin hemen ardından gerçekleştirilmektedir.

<i>OHA: Oflu Hocayı Aramak</i>

O.H.A.: Oflu Hoca'yı Aramak, Levent Soyarslan'ın yazıp yönettiği 2014 yapımı Türk sinema filmi.

<i>Zamanı Beklemek</i>

Zamanı Beklemek, Burak Aras'ın yazıp yönettiği, çekimleri Mersin'in Tarsus İlçesi Kayadibi Köyü yakınlarında yapılan, kurmaca türünde, Türk yapımı bir kısa filmdir.

<i>İyi Oyun</i> 2018 yapımı Türk filmi

İyi Oyun, Umut Aral'ın 2018 yılında yönettiği Macera filmi. İngilizce ismi Good Game: The Beginning'tir.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Atakan</span> Türk siyasetçi

Leyla Atakan, Türk siyasetçi.

Aidiyet, Burak Çevik tarafından yönetilmiş 2019 yapımı Türk filmidir. Film, ilk gösterimini 69. Berlin Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirdi.

<i>Bilmemek</i>

Bilmemek, yönetmenliğini ve senaristliğini Leyla Yılmaz'ın üstlendiği dram türündeki 2020 yapımı Türk filmi. Başlıca rollerde Emir Özden, Senan Kara ve Yurdaer Okur'un yer aldığı film; orta sınıf bir ailenin sutopu oynayan ve takımın bir parçası olan tek oğlu olan Umut'un hakkında çıkan eşcinsel dedikoduları ve sonrasını konu alır.

Nejla Demirci, Türk belgeselci.

<i>Kanun Hükmü</i> (film)

Kanun Hükmü, Nejla Demirci'nin yönettiği 2023 yapımı belgesel.