İçeriğe atla

Leyden papyrus X

Leyden papirüs X (P. Leyden X), MS 3. yüzyılın sonlarında[1] veya belki de MS 250 civarında Yunanca yazılmış ve sahibiyle birlikte gömülmüş[2] ve bugün Hollanda'da Leiden Üniversitesi'nde korunan bir papirüs kodeksidir.

Leyden papyrus X

Menşei

Leiden papirüsü, Mısır'daki Thebes'te, muhtemelen aynı yazar tarafından yazılmış olan Stockholm Papirüsüyle birlikte keşfedildi.[3] ve birçok Yunan büyülü papirüsü, 19. yüzyılın başlarında kendisine Jean d'Anastasia adını veren ve İskenderiye'de İsveç konsolos yardımcılığı görevinde bulunan bir maceracı tarafından keşfedildi. 1828'de Hollanda hükûmetine Leiden Üniversitesi Kütüphanesine yerleştirilen ve alfabetik olarak A'dan Z'ye etiketlenen bir dizi papirüs sattı.

Papirüs ilk olarak 1885'te Conrad Leemans tarafından yayınlandı ve Latinceye çevrildi (Papyri graeci musei antiquarii publici Lugduni Batavi). Papirüs A'dan U'ya, Eski Mısır hukukuyla ilgili konularla ilgilidir. Papyri V, W ve X simya ile ilgilenir.

Bunlarla birlikte ilgili Stockholm papirüsü bulundu ve Anastasy bunu 1832'de İsveç'e bağışladı. İlk olarak 1913'te Otto Lagercrantz tarafından yayınlandı (Papyrus Graecus Holmiensis). Leiden papirüsü X metalurji ile ilgilenirken, Stockholm papirüsü değerli taşlar, inciler ve tekstil boyama ile ilgilenir.[4]

Papirüs V

Papirüs V, misy (oksitlenmiş pirit cevherleri, bakır ve demir sülfatların bir karışımı), yeşil vitriol, meşe elması, sakız ve 7 parfüm ve 7 çiçekten oluşan bir maddeden yapılmış mistik bir mürekkep tarifi içerir. Altını çimento kraliyetiyle arındırmak için bir tarifi var. "Yılan kanı", "sıçan kuyruğu" ve "aslan menisi" gibi kod adları içeren, kutsal yazıcılar tarafından icat edilmiş 37 gizli bitki adının bir listesini verir. Bu terminolojinin izleri, Almanca "Löwenzahn" (karahindiba: aslan dişi) ve kurt sütü gibi botanik adlarda varlığını sürdürmektedir; ayrıca ejderhanın kanında, muhtemelen hala eski çağlardaki aynı reçineyi ifade ediyor. Bu takma adlardan bazıları Dioscorides tarafından verilmiştir, ancak farklı anlamlarla verilmiştir.[5]

Papirüs W

Papirüs W, büyülü çağrılar ve Judaeo-Gnostik içerik içerir. 7 parfüm şu şekilde verilir: Satürn'e adanmış styrax, Jüpiter'e malabathrum, Mars'a costus, Güneş'e sığla, Venüs'e nard, Hermes'e cassia, Ay'a mür . 7 çiçek şunlardır: nar, mercanköşk, zambak, nilüfer, düğün çiçeği, nergis, beyaz menekşe .[5]

Papirüs X

Papirüs 10 yapraktan oluşur, 30 x 34 cm boyutunda, uzunlamasına katlanmış ve 16'sı yazı olmak üzere 20 sayfadır. Her sayfada 28-47 satır vardır. Metin, değerli metalleri çıkarmak veya bu tür metalleri veya değerli taşları ve mor boyayı taklit etmek için yüz on bir tarif içerir. Ayrıca tekstil üretimi, altın ve gümüş mürekkep yapımı ile ilgili ayrıntıları da içerir. Tarifler ayrıntılı değildir ve muhtemelen sürece zaten aşina olanlar için bir hafıza yardımı görevi görmüştür. Sunum tamamen pratiktir ve olağan simyasal veya felsefi unsurları içermez. Son on bir tarif, Pedanius Dioscorides'in Materia Medica'sından kısa alıntılardır. Esas olarak belirli minerallerin tanımlarıdır.

Leiden papirüsü X, Dioscorides'ten sonraki yazarlar tarafından getirilmiş olabilecek sahte eklemeler olmaksızın alıntı yapar. Örneğin, Kurt Sprengel'in De materia medica baskısı cıvanın cam, kurşun, kalay ve gümüş kaplarda saklandığını yazar. Camın cıvadan etkilenmediği doğru olsa da, adı geçen tüm metaller saldırıya uğrar ve Zosimus buna özellikle dikkat eder. Leiden papirüs X'teki Dioscorides özü, cıva depolamak için yalnızca camı önerir.[5]

Kaynakça

  1. ^ E.R.Caley, The Leyden Paprus X: An English Translation with Brief Notes, p.1149 20 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: "These two papyri have, however, upon the basis of unquestioned philological and paleographic evidence, been ascertained to have been written at about the end of the third century A.D. so that they are by far the earliest original historical evidence that we have in our possession concerning the nature and the extent of ancient chemical knowledge."
  2. ^ Georgia Lynette Irby-Massie, Paul Turquand Keyser, Greek science of the Hellenistic era: a sourcebook, p.251 17 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Stanton J. Linden, The alchemy reader: from Hermes Trismegistus to Isaac Newton, p.46 17 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ Edmund Lippmann (1919), Entstehung und Ausbreitung der Alchemie, Springer, ss. 1-10 
  5. ^ a b c Marcellin Berthelot (1889), Introduction à l'étude de la chimie des anciens et du moyen âge, Steinheil, ss. 3-28, 23 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 17 Mart 2023 

Kaynakça

  • Robert Halleux: Papirüs de Leyden, papirüs de Stockholm, fragmanlar de recettes . Texte établi et traduction. Les Belles Lettres, Paris 1981 (= Les alchimistes grecs, 1),2-251-00003-8 .
  • Conrad Leemans: Papyri graeci Musei antika yayınları Lugduni-Batavi, cilt. 2, Leiden 1885, s. 199 f.
  • Earle Radcliffe Caley: Leyden papirüsü X: kısa notlar içeren bir İngilizce çevirisi . İçinde: Journal of Chemical Education Cilt. 3, No. 10 (Ekim 1926), s. 1149-1166.
  • Leslie Bernard Hunt: En Eski Metalurji El Kitabı: Dördüncü Yüzyıl Kuyumcu Tarifleri . İçinde: Altın Bülten 9 (1976), S. 24-31
  • C. Raub: Nesneler altınla nasıl kaplanır - Pliny, Leyden Papyrus X, Mappae Clavicula ve Theophilus modern bir kimyagerin gözünden görülüyor. İçinde: Christiane Eluère (Hrsg.), Outils et ateliers d'orfèvres des temps ancien, Société des Amis du Musée des Antiquités Nationales et du Château de Saint-Germain-en-Laye, Saint-Germain-en-Laye 1993 (= Antiquités nationales mémoire, 2), S .101-110
  • Arie Wallert: Simya ve ortaçağ sanat teknolojisi. İçinde: Zweder R. von Martels (Hrsg.), Simya Yeniden Ziyaret Edildi: Groningen Üniversitesi'nde Uluslararası Simya Tarihi Konferansı Tutanakları 17–19 Nisan 1989, Brill, Leiden [ua] 1990 (= Collection de travaux de l'Académie Internationale d'Histoire des Sciences, 33 ),90-04-09287-0, S.154-161

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Botanik</span> bitki yaşamı bilimi

Botanik veya bitki bilim(ler)i, bitki biyolojisi, fitoloji, bitki yaşamı ile ilgili bir bilim dalı ve biyolojinin bir koludur. Bir botanikçi, bitki bilimcisi veya fitolog, bu alanda uzmanlaşmış bir bilim insanıdır. "Botanik" terimi; otlak, ot veya yem anlamına gelen Grekçe: βοτάνη (botanē) kelimesinden türetilmiştir. Geleneksel olarak, botanik, mantarları ve algleri de de içine alan bir bilim dalıdır. Günümüzde, botanikçiler, 391.000'i damarlı bitki türü ve yaklaşık 20.000'i kara yosunu olan yaklaşık 410.000 kara bitkisi türünü incelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anatomi</span> organizmaların yapı ve bölümlerinin incelenmesi

Anatomi, organizmaların ve parçalarının yapısının incelenmesi ile ilgili biyoloji dalıdır. Anatomi, canlıların yapısal organizasyonu ile ilgilenen bir doğa bilimi dalıdır. Tarih öncesi çağlarda başlangıcı olan eski bir bilim dalıdır. Anatomi doğası gereği gelişimsel biyoloji, embriyoloji, karşılaştırmalı anatomi, evrimsel biyoloji ve filogeniye bağlıdır, çünkü bunlar anatominin hem anlık hem de uzun vadeli zaman ölçeklerinde üretildiği süreçlerdir. Sırasıyla organizmaların ve parçalarının yapısını ve işlevini inceleyen anatomi ve fizyoloji, birbiriyle ilişkili disiplinlerin doğal bir çiftini oluşturur ve genellikle birlikte çalışılır. İnsan anatomisi, tıpta uygulanan temel bilimlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Eczacılık</span>

Eczacılık; hastalık teşhisi, önlenmesi, tedavi edilmesi ve semptomların azaltılmasında kullanılan her türlü madde ve ilacın; keşfi, üretimi, geliştirilmesi, imha edilmesi, güvenli ve etkin kullanımı ve kontrolü ile ilgilenen, tıp bilimini kimya ile ilişkilendiren klinik sağlık bilimidir. Eczacılığın uygulanması; ilaçlar ve ilaçların etki mekanizmaları, yan etkileri, etkileşimleri, vücuttaki hareketleri ve toksisitesi konularında üst düzey bilgi sahibi olmayı gerektirir. Aynı zamanda tedavi süreçlerinin ve patolojik süreçlerin anlaşılması konularında da yetkinlik gerektirir. Klinik eczacılık gibi eczacılığın bazı uzmanlık dalları da, tıbbi verilerin ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olmak gibi başka nitelikler gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Ruh</span> yaşayan bir varlığın manevi özü

Ruh, can ya da tin; din ve felsefede, insan varlığının fiziksel olmayan yönü ya da özü olarak tanımlanır ve genellikle bireysellikle eşanlamlı olarak ele alınır. Teolojide ruh kişinin tanrısallığa ortak olan kısmı olarak tanımlanır ve genellikle bedenin ölümünden sonra kişinin varlığını sürdüren kısmı olarak ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Krallar Vadisi</span>

Krallar Vadisi ya da Firavunlar Vadisi, Mısır'da bulunan MÖ 16. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar yaklaşık 500 yıllık bir süre boyunca 18. ve 20. Hanedanlık döneminde Yeni Krallık'ın firavunları ve dönemin ileri gelenleri için inşa edilen mezarların bulunduğu vadidir. Vadi, Luksor'un batı tarafında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yılanyastığıgiller</span> bitki ailesi

Yılanyastığıgiller (Araceae), Alismatales takımına ait bir familyadır. Yaklaşık 107 cins ve 3700 tür içerir.

<span class="mw-page-title-main">Opioid</span> psikoaktif kimyasal madde

Opioidler, haşhaş bitkisinde bulunan doğal maddelerden türetilen veya onları taklit eden bir ilaç sınıfıdır. Opioidler, ağrı kesici de dahil olmak üzere çeşitli etkiler üretmek için beyinde çalışır. Bir madde sınıfı olarak, morfin benzeri etkiler üretmek için opioid reseptörleri üzerinde etki gösterirler.

<span class="mw-page-title-main">Yehova</span> יהוה (YHVH)nin Adonayın sesli harfleriyle transliterasyonlarından biri

Yehova/Yehovah, Tanah'ta bahsi geçen Tanrı'nın adının (יְהֹוה) olası bir telaffuz şeklidir. İsmin orijinali İbranice 4 adet sessiz harften oluşur ve orijinal İbranice metinlerde 6 bin 828 defa YHVH kullanımı yer alır.

<i>Doğa Tarihi</i> Yaşlı Plinius tarafından MS 77-79 yılları arasında yayımlanan ansiklopedi

Naturalis Historia, Büyük Plinius'un eserlerinden biridir. Roma İmparatorluğu'ndan günümüze ulaşan en büyük eserlerden olan Naturalis Historia'nın döneminin tüm bilgilerini kapsadığı iddia edilmektedir. Her ne kadar kitabın ismi doğa bilimi anlamına gelse de, içerik doğa tarihi ile sınırlı değildir; Plinius, kitabın kapsamını "doğal dünya veya yaşam" olarak tanımlamıştır. Kitabın içeriği ansiklopediktir, ancak yapısı günümüz ansiklopedilerine benzemez. Plinius'un yayınladığı son eser olan Naturalis Historia, Plinus'un günümüze ulaşan tek eseridir. İlk 10 kitabı MS 77'de yayınlamış, ancak MS 79'daki Vezüv volkan patlamasında öldüğü için eserin son halini yayınlayamamıştır. Kitabın son hali, Plinius'un yeğeni Gaius Plinius Caecilius Secundus tarafından yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matematik tarihi</span> matematik biliminin tarihi

Matematik tarihi, öncelikle matematikteki keşiflerin kökenini araştıran ve daha az ölçüde ise matematiksel yöntemleri ve geçmişin notasyonunu araştıran bir bilimsel çalışma alanıdır. Modern çağdan ve dünya çapında bilginin yayılmasından önce, yeni matematiksel gelişmelerin yazılı örnekleri yalnızca birkaç yerde gün ışığına çıktı. MÖ 3000'den itibaren Mezopotamya eyaletleri Sümer, Akad, Asur, Eski Mısır ve Ebla ile birlikte vergilendirmede, ticarette, doğayı anlamada, astronomide ve zamanı kaydetmede/takvimleri formüle etmede aritmetik, cebir ve geometri kullanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Papirüsü</span>

Moskova Matematik Papirüsü, Mısır dışındaki ilk sahibi olan Eski Mısır bilimci Vladimir Golenishchev'in ardından Golenishchev Matematik Papirüsü olarak da adlandırılan eski bir Mısır matematik papirüsüdür. Golenishchev papirüsü 1892 veya 1893'te Teb'de satın alındı. Daha sonra bugün kaldığı Moskova'daki Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi koleksiyonuna girdi.

Bu, saf ve uygulamalı matematik tarihinin bir zaman çizelgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kimya tarihi</span> kimya biliminin tarihi

Kimya tarihi, antik çağdan günümüze kadar uzanan zaman aralığında kimya biliminin ortaya çıkışı ve gelişimini konu alır. MÖ 1000 yılına gelindiğinde antik uygarlıklar ileride kimyanın çeşitli dallarının temelini oluşturacak teknolojileri kullanmaktaydı. Ateşin keşfi, cevherlerden metal elde edilmesi, çömlek ve sır yapımı, bira ve şarabın fermantasyon ile elde edilmesi, ilaç ve parfüm yapmak için bitkilerden kimyasalların özütlenmesi, yağın sabuna dönüştürülmesi, cam imâli ve bronz gibi çeşitli alaşımların üretimi bu teknolojiler arasında sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 6</span>

Papirüs 6 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu el yazmasının Grekçe metni Yuhanna İncili'nin 10. ve 11. bölümlerden birkaç ayet içermektedir. Bugün Strazburg'da Bibliothèque nationale et universitaire saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Ahit'te Tanrı'nın ismi</span>

Yehova İbranice Kutsal Yazılarda geçen Tanrı'nın ismidir. İbranice metinde 6.828 kez geçer. Bu ifade genelde Tetragrammaton ya da Tetragram olarak adlandırılır. Birçok dilbilimcilere göre tanrısal isim „Yehova“ yerine „Yahve“ telaffuz edilmeli.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır tıbbı</span>

Antik Mısır tıbbı, belgelenmiş en eski tıp arşivlerinden biridir. MÖ dördüncü binyılın sonlarında, uygarlığın başlangıcından MÖ 525'teki Pers istilasına kadar, Mısır tıp pratiği büyük ölçüde değişmemiştir. Basit ve invaziv olmayan cerrahi, kemiklerin yerleştirilmesi, diş hekimliği ve geniş bir farmakope setini içeren bilgileri vardı. Mısır tıbbi yaklaşımları, Yunanlar da dahil olmak üzere daha sonraki gelenekleri etkiledi.

Papyrus Graecus Holmiensis, Mısır'da derlenmiş olan zanaat tarifleri koleksiyonudur. y. 300 MS Yunanca yazılmıştır. Stockholm papirüsünde değerli taşları boyamak, incileri temizlemek (arındırmak), altın ve gümüş taklidi yapmak için 154 tarif vardır. Bazı tarifler Pseudo-Democritus'tan türemiş olabilir. Mısırlı bir simyacı olan Panopolis'li Zosimos'da, benzer tarifler verir. Bu tariflerden bazıları, özellikle Mappae clavicula, Orta Çağ Latin teknolojik tarif koleksiyonlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Büyülü Papirüsü</span>

Yunan Büyülü Papirüsü, bilginler tarafından Yunan-Roma Mısır'ından bir papirüs gövdesine verilen isimdir ve çoğunlukla eski Yunanca her biri bir dizi büyü, formül, ilahi ve ritüel içerir. Papirüsteki malzemeler MÖ 100'lerden MS 400'lere kadar uzanmaktadır. El yazmaları, 1700'lerden itibaren eski eser ticareti yoluyla gün ışığına çıktı. Bu metinlerin en bilinenlerinden biri Mithras Liturjisidir. Metinler bir seri halinde yayınlandı ve tek tek metinlere PGM kısaltması artı cilt ve madde numarası kullanılarak atıfta bulunuldu. Her cilt bir dizi büyü ve ritüel içerir. Başka yerlerden benzer metinlerin daha fazla keşfi, kolaylık olması için PGM numaralarına ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sanat ve eğlencede simya</span>

Simyanın, hem simya metinlerinde hem de ana akım eğlencede görülen, sanatla uzun süredir devam eden bir ilişkisi vardır. Edebi simya, Shakespeare'den modern fantezi yazarlarına kadar İngiliz edebiyat tarihi boyunca görülmektedir. Burada karakterler veya olay örgüsü, simyasal bir magnum opus'u takip eder. On dördüncü yüzyılda Chaucer, Terry Pratchett'inkiler gibi son zamanlardaki fantezi eserlerinde hala görülebilen bir simya hiciv akımı başlattı.