İçeriğe atla

Lexington Caddesi

Koordinatlar: 40°46′23″N 73°57′36″W / 40.773°K 73.960°B / 40.773; -73.960
Lexington Caddesi’nden görünüm. Fotoğraf 50. Cadde’den güneye bakılırken çekilmiştir. Chrysler Binası arka planda görünmektedir.

Lexington Caddesi (İngilizce: Lexington Avenue veya New Yorkluların deyişiyle Lex) New York şehrinin Manhattan adasının doğu tarafında adayı kuzey güney aksında uzunlamasına kateden bir caddedir. Lexington, hala küçük New England kasabasının geleneksel özelliklerini taşır. Bir tarafta tavernası, diğer tarafta kilisesiyle güzel bir köy havasına sahiptir.[1]

Tek yönlü trafiğin aktığı cadde 131. Doğu Caddesi’nden (İngilizce: East 131st Street) Gramercy Parkı’ndaki 21 Doğu Caddesi’ne (East 21st Street) devam eder. Gramercy Parkı’ndan sonra cadde 20. Cadde ile 14. Cadde’ler arasından Irving Place isminde bir yol olarak devam eder. Toplam 8.9 kilometre uzunluğa sahip cadde Harlem, Carnegie Hill, Midtown ve Murray Hill bölgelerinden geçer.

Toplu ulaşım

  • Tek yönlü otobüsler güney aksında Lexington Caddesi’nin kullanırlar. (Kuzey aksında otobüsler ise bir paralel cadde olan 3. Cadde’den geçmektedir)
    • M98 Otobüsü: 34. Cadde’ye gider
    • M101 Otobüsü: 6. Cadde’ye gider
    • M102 Otobüsü: 6. Cadde’ye gider
    • M103 Otobüsü: Belediye Başkanlığı (City Hall) bölgesine gider
    • BxM2: To Grand Central Terminali’ne gider
  • Taksiler Lexington Caddesi hattı boyunca çalışmaktadır.
  • Metro: IRT Lexington Avenue Line adı verilen ve yeşil renkte olan 4, 5, 6 numaralı metro trenleri Lexington Caddesi altında Grand Central Terminali’ndeki 42. Cadde istasyonundan 14. Cadde’ye kadar devam ederler.

Resim galerisi

Kaynakça

  1. ^ ADB Cep Rehberi, Berlitz, Dost Kitabevi, ISBN 975-298-039-2

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Philadelphia</span> ABDnin beşinci büyük şehri

Philadelphia, Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya Eyaleti'nin en doğusunda bulunan eyaletin en büyük, ABD'nin ise 6. büyük şehridir. ABD'nin ilk başkentidir. 1790-1800 yılları arasında başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manhattan</span> New York şehrinin bir bölgesi

Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island ile birlikte New York şehrini oluşturan 5 ana bölgeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Central Park</span> New York Cityde bir şehir parkı

Central Park, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrinin Manhattan ilçesinde yer alan 3382 dönüm alan üzerine kurulu, halka açık kentsel bir parktır. Yıllık ortalama 25 milyon ziyaretçisiyle Central Park, Birleşik Amerika'da en çok ziyaret edilen kent parkıdır. Parkta çekilen sahneler içeren birçok film, televizyon şovları ve ünlü müzisyenlerin ve grupların parkta verdikleri iz bırakan konserler bu parkı dünyanın en ünlü parklarından ve New York'un sembollerinden biri haline getirmiştir. Parkta ayrıca kışın buz pateni pisti, yazın yüzme havuzu olarak kullanılan tesisler vardır.

Broadway :

<span class="mw-page-title-main">Times Square</span>

Times Square, New York şehrinde West 42. Cadde'nin Broadway ve Seventh Avenue ile kesiştiği kavşak ve etrafındaki alan. Kesin sınırları olmamakla birlikte aşağı yukarı doğuda Sixth Avenue, batıda Eighth Avenue, güneyde 40. Cadde ve kuzeyde 53. Cadde'ye kadar uzanan bir alan olup Manhattan'ın Midtown bölgesinin batı kesimine denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükdere Caddesi</span>

Büyükdere Caddesi, İstanbul, Avrupa Yakası'nda, Şişli Camii'nden başlayıp Mecidiyeköy, Esentepe, Zincirlikuyu, Levent, Sanayi mahallelerinin önünden ve Maslak Kavşağı'ndan geçerek soluna Fatih Ormanı'nı alıp kuzeye doğru devam eden ve Hacıosman Bayırı'na kavuşan yol.

<span class="mw-page-title-main">Şanzelize Caddesi</span> Pariste cadde

Şanzelize Caddesi veya Şanzelize Bulvarı (

<span class="mw-page-title-main">Taksim Aktarma Merkezi</span> Beyoğlu, İstanbulda bir aktarma merkezi

Taksim Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Beyoğlu'ndaki Taksim Meydanı'nda yer alan ve metro, füniküler ve nostaljik tramvay istasyonları ile İETT otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">42. Cadde (Manhattan)</span>

42. Cadde New York şehrinin Manhattan bölgesinde yer alan bir ana cadde olup, özellikle Broadway ile Times Square bölgeleri arasında yer alan tiyatro ve müzikalleri ile tanınmıştır. Aynı zamanda tiyatroların bulunduğu bölgenin de ismidir. 20. yüzyılın başından beri New Yorklular için özel bir öneme sahip olan bu bölge şehrin en önemli binalarının birçoğuna da ev sahipliği yapmaktadır. Bunların başında Chrysler Binası, Grand Central Terminali, Times Square ve de Port Authority Otobüs Terminali gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Grand Central Terminali</span>

Grand Central Terminali New York şehrinin Manhattan adasındaki Midtown Manhattan bölgesinde yer alan bir gar binasıdır. Bina 42. Cadde ile Park Avenue arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacıosman (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Hacıosman Metro İstasyonu, İstanbul Metrosunun M2 hattında bulunan ve 9 Temmuz 2011'de hizmete giren metro istasyonudur. İstasyon, Sarıyer'in Tarabya mahallesinde Tarabya Bayırı Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bloomingdale's</span>

Bloomingdale's Macy's, Inc.'e bağlı Amerikan lüks mağaza zinciri.

<span class="mw-page-title-main">Lower Manhattan</span> Manhattan adasının en güney bölgesi

Lower Manhattan veya Downtown Manhattan, New York'un Manhattan semtinin güneyini oluşturan bir merkezi iş alanıdır. Lower Manhattan, kuzeyde 14. Cadde, batıda Hudson Nehri, doğuda East River ve güneyde New York Limanı tarafından çevrelenen bir bölge olarak tanımlanmaktadır. İdari olarak Manhattan Community District 1'e bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Upper Manhattan</span>

Upper Manhattan, New York'un Manhattan semtinin kuzeyinde bulunan bir bölgedir. Güney sınırı çeşitli şekillerde tanımlanmış olup genellikle 110. Cadde, 125. Cadde veya 155. Cadde'deki Central Park'ın kuzey sınırı olan 96. Sokak yaygın kullanımlardır.

<span class="mw-page-title-main">Madison Caddesi</span>

Madison Caddesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinin Manhattan semtinde bulunan bir caddedir. Cadde, kuzeyde Madison Meydanı'nda 23. Cadde'den güneyde Harlem River Drive'da 142. Cadde'ye kadar devam etmekte olup tek yönlü bir caddedir. Adını Madison Meydanı'ndan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Park Avenue</span>

Park Avenue, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinin Manhattan semtinde bulunan bir caddedir. Cadde, batıda Madison Caddesi'nden doğuda Lexington Caddesi'ne kadar devam etmektedir. Adını Madison Meydanı'ndan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altıncı Cadde</span> Newyork, Manhattanda bir cadde

Altıncı Cadde, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinin Manhattan semtinde bulunan bir caddedir. Cadde, Tribeca'da Canal Street'ten kuzeyde Central Park'a kadar devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">NoHo</span> New Yorkun bölgesi Manhattanda semt

NoHo, New York'un Manhattan semtinin Lower Manhattan bölgesinde bulunan bir mahalledir. NoHo, üst sınıf bir yerleşim bölgesi olup batıda Broadway, doğuda Bowery, kuzeyde Doğu 9. Cadde ve güneyde East Houston Caddesi'ne kadar olan alanı kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Williamsburg, Brooklyn</span>

Doğu Williamsburg, New York City, Brooklyn'in kuzeybatı kesimindeki Bölgedir. Doğu Williamsburg, kabaca, Williamsburg Köyü'nün 3. Bölgesi olan ve şu anda Doğu Williamsburg Yerinde Endüstri Parkı (EWIPIP) olarak adlandırılan, batıda Northside ve Southside Williamsburg, kuzeyde Greenpoint mahalleleri ile sınırlanan yerden oluşur. Güney ve güneydoğuda Bushwick ve doğuda Queens'te Maspeth ve Ridgewood olan Bu alanın çoğu, 1990'lardan beri Doğu Williamsburg terimi kullanım dışı bırakılarak, Bushwick, Williamsburg veya Greenpoint olarak anılmaktadır.