İçeriğe atla

Lewis Milestone

Lewis Milestone
DoğumLev Milstein
30 Eylül 1895(1895-09-30)
Kişinev, Rus İmparatorluğu
Ölüm25 Eylül 1980 (84 yaşında)
Los Angeles, Kaliforniya
ÖdüllerEn İyi Yönetmen Akademi Ödülü
1929 Two Arabian Knights
1930 Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok

Lewis Milestone (30 Eylül 1895 - 25 Eylül 1980) Akademi Ödülü sahibi film yönetmeni. Yönettiği İki Arap Şövalyesi (1927), Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (1930), The General Died at Dawn (1936) Fareler ve İnsanlar (1940), Ocean's Eleven (1960) ve Denizde İsyan (1962) filmleri ile bilinir.[1]

1928'de ilk Oscar töreninde Two Arabian Knights filmi ile Komedi dalında en iyi yönetmen ödülünü almıştır.[1] Ertesi sene Drama ve Komedi kategorileri birleştirilmiş ödül En İyi Yönetmen Akademi Ödülü olarak dağıtılmaya başlanmıştır.[1] O sene yani 1930 yılında Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok filmi ile ödülü almıştır.[1] Ertesi sene The Front Page ile tekrar aday gösterilmiş ancak ödülü alamamıştır.[1]

Kariyeri

Yönetmenin Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (All Quiet on The Western Front, 1930) büyük bir coşkuyla Birinci Dünya Savaşına katılan Alman gençlerinin cepheye varır varmaz düşlerinin nasıl yıkıldığını vererek savaşın anlamsızlığını, Front Page (Baş Sayfa, 1931) Amerika'daki basın ve gazetecelik sektörünün iç yüzünü ve zorluklarını, The General Died at Dawn (Asi Generalin Son Emri, 1936) Uzakdoğu'da konuşlanan bir casusun aşık olmasını, Fareler ve İnsanlar (Of Mice and Man, 1939) John Steinbeck'in romanını, Edge of Darkness (Narvik Baskını, 1944) Norveçlilerin II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin ülkelerini işgaline direnişini, Arch of Triumph (Zafer Abidesi, 1948) savaş yıllarında bir aşk ilişkisini ve Denizde İsyan (Mutiny on The Bounty, 1962) ise Nordhoff-Hall'un romanını konu edindi.[2]

Önce gelen:
En İyi Yönetmen Akademi Ödülü
1927-1928
İki Arap Şövalyesi
Frank Borzage ile birlikte
Sonra gelen:
Frank Lloyd
The Divine Lady
Önce gelen:
Frank Lloyd
The Divine Lady
En İyi Yönetmen Akademi Ödülü
1929-1930
Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok
Sonra gelen:
Norman Taurog
Skippy

Kaynaklar

  1. ^ a b c d e Grant 2008, ss. 611-13.
  2. ^ Grant 2008, ss. 611-59.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">John Steinbeck</span> Amerikalı yazar (1902 – 1968)

John Steinbeck, Amerikalı gerçekçi yazardır. İrlanda asıllıdır. Eserlerinde genellikle işçi yaşamını ve toplumsal sorunları dile getirdi. Gençliğinde bir zamanlar çalıştığı Salinas Vadisi, onun eserleri için vazgeçilmez bir mekândır. Yazdığı eserlerin her biri kült olmuş, çoğu sinemaya aktarılmıştır. Bir ailenin Oklahoma'dan Kaliforniya'ya göçünü anlattığı Gazap Üzümleri eseri ile Pulitzer ve Ulusal Kitap Ödülü'nü kazandı. Ayrıca edebiyat alanında verdiği katkılardan dolayı 1962'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Ün kazandığı diğer eserleri arasında Al Midilli, İnci, Fareler ve İnsanlar gibi kitapları yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok</span> Erich Maria Remarquenın 1929 tarihli romanı

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Erich Maria Remarque'nın yazdığı, savaşın korkunçluğunu ve anlamsızlığını ele alan bir romandır.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı Batı Cephesi</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın batısında kalan Avrupa topraklarında, esas olarak Belçika, Hollanda ve Fransa'yı içine alan cephedir.

<span class="mw-page-title-main">Sinclair Lewis</span> Amerikalı yazar (1885 – 1951)

Sinclair Lewis. Amerikalı yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mosfilm</span>

Mosfilm Stüdyosu, Sovyetler Birliği'nin ve aynı zamanda Avrupa'nın en büyük ve eski film stüdyolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Akademi Ödülü</span> Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Akademi Ödüllerinin bir dalı

En İyi Film Akademi Ödülü, 1929'da Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilmeye başlanan ve o tarihten itibaren her yıl verilen Akademi Ödülleri'nden biridir. Bu ödül, filmin yapımcılarına verilir ve her Akademi üyesinin aday gösterip son oylamada oy kullanabildiği tek kategoridir. En İyi Film kategorisi genellikle gecenin son ödülüdür ve törenin en prestijli ödülü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Frank Borzage</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu (1894 – 1962)

Frank Borzage Akademi Ödülü sahibi Amerikalı film yönetmeni. İlk yılında drama ve komedi olarak iki dalda dağıtılan En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'nü drama dalında kazanmış ve ödülü kazanan en genç dördüncü insan olmuştur. Borzage sesli döneme geçildikten sonra Hollywood'un en başarılı melodramlarına imza atan yönetmen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Henry King (yönetmen)</span> Amerikalı film yönetmeni (1886 – 1982)

Henry King, Amerikalı film yönetmeni. Güneyli ve dinsel duyguların yoğun olduğu bir ortamda büyümüş olan ve bunu da eserlerine yansıtan bir yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Franklin J. Schaffner</span> Amerikalı film yönetmeni (1920 – 1989)

Franklin James Schaffner Özellikle Planet of the Apes, (1968) Patton, (1970) Papillon (1973) ve The Boys from Brazil (1978) gibi filmleriyle tanınan Amerikalı yönetmen. Patton ile 43. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanmıştır. Aynı zamanda Maymunlar Cehennemi (1968) filminin yönetmen koltuğuna oturmuştur.

<i>Manzaralı Oda</i> (film) film

Manzaralı Oda, 1985 İngiltere yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı A Room with a View olan film 1989 yılının Ocak ayında Türkiye'de de gösterilmiştir.

<i>Belalılar</i> (film, 1973)

Belalılar 1973 ABD yapımı komedi filmidir. Özgün adı The Sting dir. Filmin adı kelime olarak "dolandırıcılık, üçkâğıtçılık yapmak, kazık atmak" anlamına gelir. Çevrildikten 10 yıl sonra Türkiye'ye getirtilen film "Belalılar" adı ile gösterime sunulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Akim Tamiroff</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1899 – 1972)

Akim Tamiroff, Rus İmparatorluğu doğumlu, Ermeni asıllı Amerikalı sinema ve tiyatro oyuncusu. 1930'lardan 1960'lara kadar sinemada aktif olarak çalıştı. 154 kadar filmde rol aldı. Daha çok karakter rollerinde oynadı.

<i>Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok</i> (film, 1930) film

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Erich Maria Remarque'nın yazdığı Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok adlı kitabın sinemaya ilk uyarlamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">1. Akademi Ödülleri</span>

1. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından, 1927 ve 1928 çıkışlı ve belli kategorilerde en iyi olduğu belirlenen filmlere verilen, Akademi Ödülleri'nin ilki olma niteliği taşıyan ödüllerdir. Ödüller, 16 Mayıs 1929 tarihinde, Los Angeles, Kaliforniya'daki Hollywood Roosevelt Hotel'de düzenlenen özel bir akşam yemeğinde takdim edildi. Törenin sunuculuğu, dönemin AMPAS başkanı Douglas Fairbanks gerçekleştirdi. Biletlerinin $5'dan satıldığı törene 270 kişi katıldı ve tören on beş dakika sürdü. Ödüller, Louis B. Mayer Pictures Corporation'ın kurucusu Louis B. Mayer tarafından hazırlandı. 1. Akademi Ödülleri, radyo veya televizyonda yayınlanmayan tek Akademi Ödülleri töreniydi.

<span class="mw-page-title-main">Walter Brennan</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1894 – 1974)

Walter Brennan Amerikan oyuncu. Brennan En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü üç kez aldı. En çok Akademi Ödülü kazanan erkek oyuncu rekorunu, yine üç Akademi Ödülü'ne sahip Jack Nicholson ve Daniel Day-Lewis ile paylaşmaktadır.

<i>The Awful Truth</i>

The Awful Truth, Leo McCarey tarafından yönetilen, Irene Dunne ve Cary Grant'in başrollerini paylaştığı, 1937 yapımı bir Amerikan screwball komedi filmi. Arthur Richman'ın 1923 tarihli The Awful Truth adlı oyunundan uyarlanan film, güvensiz zengin bir çiftin boşanma davasına nasıl başladığını konu edindi. Bu McCarey'nin Columbia Pictures için yaptığı, diyalog ve komik unsurların büyük ölçüde yönetmen ve oyuncular tarafından doğaçlama yaptığı ilk filmiydi. Theodora Goes Wild'dan (1936) sonra Dunne'ın ikinci komedisiydi ve bu komedi filmiyle En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne de aday gösterildi. Kostümleri Robert Kalloch tarafından tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Donald Crisp</span> İngiliz oyuncu ve film yönetmeni (1882-1974)

Donald William Crisp bir İngiliz sinema oyuncusu ve yapımcı, yönetmen ve senaristtir. Kariyeri sessiz film döneminden 1960'lara kadar sürdü. How Green Was My Valley filmindeki performansıyla 1942'de En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü kazanmıştır.

<i>The Landlord</i>

The Landlord, Kristin Hunter'ın 1966 tarihli romanından Bill Gunn tarafından uyarlanan, Hal Ashby tarafından yönetilen 1970 Amerikan komedi-drama filmidir. Beau Bridges, sorumlu olduğu kişilerin düşük gelirli sokak sakinleri olduğunun farkında olmayan, şehir içinde bir apartmanın ev sahibi haline gelen ayrıcalıklı, bencil ve cahil beyaz bir adam olarak filmin başrolünde rol alıyor. Ayrıca oyuncu kadrosunda Lee Grant, Diana Sands, Pearl Bailey ve Louis Gossett Jr. da yer alıyor. Film, Ashby'nin yönetmen olarak ilk filmiydi.

<i>Fareler ve İnsanlar</i> (film, 1939)

Of Mice and Men, yazar John Steinbeck'in aynı adlı romanından ve 1937 tarihli aynı adlı oyundan uyarlanan 1939 yapımı bir Amerikan drama filmidir. Filmin başrollerinde Burgess Meredith, Betty Field ve Lon Chaney Jr. yer alırken, Charles Bickford,Roman Bohnen, Bob Steele ve Noah Beery Jr. da rol alıyor. Film, George ve zihinsel engelli ortağı Lennie adındaki iki adamın 1930'lardaki toz kuşağı sırasında hayatta kalmaya çalışmalarını ve sürekli başkaları için çalışmak yerine kendi çiftliklerine sahip olma hayallerinin peşinden gitmelerini anlatıyor. Başrollerde George rolünde Hollywood'a yeni gelen Burgess Meredith ve Lennie rolünde usta aktör Lon Chaney Jr. yer alıyordu. Chaney kariyerinin o dönemine kadar 50'den fazla filmde rol almıştı ama Fareler ve İnsanlar onun ilk büyük rolü oldu. Betty Field'in Mae rolü ise onun sinemada çığır açan rolü oldu.

<i>The Front Page</i> (film, 1931)

The Front Page, 1931 yapımı Amerikan pre-code absürt kara komedi filmi olup, Lewis Milestone tarafından yönetilmiş ve başrollerinde Adolphe Menjou ve Pat O'Brien yer almıştır. 1928 yapımı aynı adlı Broadway oyununa dayanan film, Ben Hecht ve Charles MacArthur tarafından yazılmış, Howard Hughes tarafından üretilmiş ve United Artists tarafından dağıtılmıştır. Yardımcı oyuncu kadrosunda Mary Brian, Edward Everett Horton, Walter Catlett, George E. Stone, Mae Clarke, Slim Summerville ve Matt Moore bulunmaktadır. Film, 4. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film, Milestone için En İyi Yönetmen ve Menjou için En İyi Erkek Oyuncu dallarında aday gösterilmiştir.