İçeriğe atla

Lewis H. Morgan

Lewis Henry Morgan

Lewis Henry Morgan (Kasım 21, 1818 – Aralık 17, 1881) mesleğinde öncü, Amerikalı bir antropolog ve sosyal teorisyendir. İrokua yerlilerinin kandaşlık ve sosyal yapısı, etnografyası üzerine yazmış olduğu teorik/antropolojik eserlerle tanınır. Erken insan ailelerinin yapısının ataerkil değil anaerkil olduğunu iddia etmektedir. Materyalist yaklaşımıyla Karl Marx ve Friedrich Engels gibi sosyalist teorisyenlerin sosyal yapı, anaerki ve teknolojinin gelişim üzerindeki etkisi konularındaki fikirlerini etkilemeyi başarmıştır. Sigmund Freud ve Charles Darwin de çalışmalarına atıflar yapmıştır. Morgan, 1880 yılında Amerikan Bilim Gelişim Birliği'nin başkanlığını yaparken, aynı zamanda ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin üyesi olmuştur.[1]

Morgan, aynı zamanda siyasette de rol almıştır ve 1868 ve 1869 yıllarında Cumhuriyetçi Parti adına New York Eyalet Senatosu üyeliği yapmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "AAAS Presidents". American Association for the Advancement of Science. 13 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eğitim</span>

Eğitim; okullar, kurslar ve üniversiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesi. Öğretmen, eğitmen, mentor, pedagoglar gerekli bilgileri öğrencilere verirler.

<span class="mw-page-title-main">Heykel</span> taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu

Heykel ya da yontu, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Çalışma Örgütü</span>

Uluslararası Çalışma Örgütü ya da ILO, ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmek gibi bir amaçla kurulan kuruluştur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uygarlık</span> bir devletin karmaşık toplum veya genel anlamda küresel bir tezahürü

Bir uygarlık kentsel gelişme, kültürel seçkin sınıf tarafından empoze edilen sosyal sınıflaşma, iletişimle ilgili sembolik sistemler ve doğal çevreden ayrı olma ve üzerinde hükmetme algısı ile karakterize edilen karmaşık yapıdaki toplumdur.

<span class="mw-page-title-main">Cinsiyet</span>

Cinsiyet, erillik ve dişilik arasında farklılık gösteren özellikler aralığı veya bağlama göre, bu özellikler biyolojik cinsiyeti ve cinsiyete dayalı toplumsal yapıları kapsayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Morgan Freeman</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; sinema oyuncusu

Morgan Freeman, Amerikalı oyuncu, yapımcı ve seslendirme sanatçısıdır. Freeman, 2005 yılında Milyonluk Bebek filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı. Street Smart, Bayan Daisy'nin Şoförü, Esaretin Bedeli ve Yenilmez filmleriyle Akademi adaylığı elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Plehanov</span>

Georgiy Valentinoviç Plehanov, Rus devrimci, Marksist teorisyen ve filozof. Rusya'da sosyal-demokrat hareketin kurucusu ve kendini "Marksist" olarak tanımlayan ilk Ruslardandır.

<span class="mw-page-title-main">Kentleşme</span>

Kentleşme, kentsel yaşam biçimlerinin gelişimi olarak tarif edilmektedir. Başka bir deyişle, dar bir alana yerleşen büyük nüfus birikimi, yeni fiziksel ve sosyal oluşum, karmaşık ilişkiler ağı, iş dallarının farklılaşması ve kendine özgü bir kültürel sistemin ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır. Kentleşme, kente göç eden bireyin ya da kentte ikamet eden nüfusun değişim sürecini oluşturur ve sosyal, kültürel, ekonomik özellikleri ile ele alınır. Kentlileşme sosyal bakımdan, kente özgü tavır ve davranış biçimlerinin benimsenmesi ile gerçekleşirken kırsal alanlarda yaşayanlar daha farklı ekonomik ve sosyo-kültürel yaşam biçimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Steiner</span>

Rudolf Joseph Lorenz Steiner, Avusturya asıllı filozof, bilim insanı, eğitimci, sanatçı, ezoterist, yazar, antropozofi’nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Radcliffe-Brown</span>

Alfred Reginald Radcliffe-Brown İngiliz sosyal antropolog. Yapısal işlevselci teoriyi geliştirdi. İlkel medeniyetlerin sosyal yapısına ilişkin temel kavramları tarif eden bir çerçeve çizdi.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Lavrov</span>

Piyotr Lavroviç Lavrov, Narodnizm teorisyeni, filozof, politik-yazar ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Dumlupınar Bulvarı (Ankara)</span> Ankarada bir bulvar

Dumlupınar Bulvarı veya eski ismiyle İsmet İnönü Bulvarı, Ankara'yı Temelli ve Polatlı üzerinden Eskişehir'e bağlayan önemli devlet yollarındandır. Yolun Ankara şehir merkezinden geçen kısmının resmî adı İsmet İnönü Bulvarı'dır. Yol aynı zamanda yine Polatlı üzerinden İzmir'e geliş-gidişler için kullanılmaktadır. Eskişehir Yolu'nun şehir merkezi ile Ankara çıkışı arasında kalan kısmı çok sayıda devlet binası ile tanınmıştır. Sayıştay, Dışişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Millî Kütüphane, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, MTA, Diyanet İşleri Başkanlığı ve MGK binası bunlardan en çok bilinenleridir. Çevresi Söğütözü, Çukurambar, Beysukent, Çayyolu, Ümitköy ve Bilkent gibi Ankara'nın yeni ve zengin semtleri ile çevrelenmiştir. Bulvarın üzerinden metro hattı geçmektedir.

Kimlik, sosyal psikolojide kendi gözünde ve başkalarının gözünde ne olduğundur. Bu terim psikolojide ve sosyolojide gelişme göstermiş, ayrıca biyoloji ve felsefe ile de ilgilenmiştir.

<i>Prison Break: The Final Break</i>

Prison Break: The Final Break 2009 yapımı aynı adlı dizinin TV filmidir. Dizinin finalidir. Britanya'da 27 Mayıs 2009'da yayınlanmıştır. Film aynı zamanda 21 Temmuz 2009 tarihinde DVD ve Blu-ray formatlarında satışa sunulmuştur. Serinin finalinde Şirket 'nin düşüşüyle meydana gelen olaylar ve Michael Scofield'ın nasıl öldüğü açıklanmamıştı; Prison Break: The Final Break'te ise tüm sorular cevaplanmıştır. Sara Tancredi, Christina Scofield'ı öldürmek suçundan hapse atılmıştır ve bunun üzerine Michael, Sara'yı hapishaneden kaçırmak için bu olaya da el atar. Ayrıca Gretchen Morgan'ın da sonu belli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Eleştirel teori</span>

Eleştirel teori; Immanuel Kant, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Max Weber, Karl Marx ve Sigmund Freud'un düşüncelerinin etkisi temelinde; sosyal ve beşeri bilimler bilgisiyle toplum ile kültür inceleme ve eleştirisine dayanan sosyal teori. Eleştirel teori, epistemolojik olarak; nesnelleştirici değil, düşünsel olduğu için doğabilimsel teorilerden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Durumcu Enternasyonal</span> Uluslararası sosyal devrimci bir organizasyon (1957–72)

Durumcu Enternasyonal (SI), 1957'de kurulup, 1972'ye kadar devam eden Avrupa'nın önde gelen entelektüel, siyasi teorisyen ve avangart sanatçılarının oluşturduğu uluslararası sosyal devrimsel harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Dikmen Vadisi</span>

Dikmen Vadisi; adını Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı bir semt olan Dikmen'den alan bir vadidir. Yıllar boyunca kaçak ve gecekondu tipi yapılaşmaya maruz kalan vadide bir süre önce Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi adı altında bir yenileme ve yeniden kazandırma çalışmaları başlatılmış; etaplar halinde bu yapılar yıkılarak vadi ve çevresi yeniden düzenlenmiştir. Günümüzde Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir park olarak hizmet veren vadide spor ve yürüyüş alanları, kafeler, süs havuzları ve çocuk oyun sahaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyokültürel evrim</span>

Sosyokültürel evrim, sosyokültürel evrimcilik veya kültürel evrim, toplumların ve kültürün zaman içinde nasıl değiştiğini tanımlayan sosyobiyoloji ve kültürel evrim teorilerinin ortaya konduğu alandır. Sosyokültürel gelişme, bir toplumun veya kültürün karmaşıklığını artırma eğiliminde olan süreçleri takip ederken, sosyokültürel evrim, karmaşıklıkta azalmaya yol açabilen veya karmaşıklıkta görünürde önemli değişiklikler olmaksızın varyasyon veya çoğalma üretebilen (kladogenez) süreçleri de dikkate alır. Sosyokültürel evrim, "yapısal yeniden yapılanmanın zaman içinde etkilendiği, nihayetinde atasal biçimden niteliksel olarak farklı bir biçim veya yapı ürettiği süreçtir".

<span class="mw-page-title-main">Kadın sağlığı</span> kadın sağlığının tüm yönlerini kapsayan geniş bir alan

Kadın sağlığı, pek çok benzersiz açıdan erkeklerinkinden farklıdır. Kadın sağlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sağlığın "yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik hâli" olarak tanımlandığı toplum sağlığına bir örnektir. Genellikle kısaca kadınların üreme sağlığı olarak ele alınırken birçok grup, kadınların genel sağlığına ilişkin daha geniş bir tanım için tartışmakta ve daha iyi bir şekilde "kadının sağlığı" olarak ifade edilebilir. Bu farklılıklar, sağlık açısından riskli olan kadınların daha da dezavantajlı olduğu gelişmekte olan ülkelerde daha da kötüleşmektedir. Sanayileşmiş ülkelerdeki kadınlar, yaşam beklentisindeki cinsiyet eşitsizliğini azaltmış ve artık erkeklerden daha uzun yaşasa da sağlığın birçok alanında daha erken ve daha şiddetli hastalıklarla karşılaşmakta ve sonuçları daha kötü olmaktadır.