İçeriğe atla

Levon Ter-Petrosyan

Levon Ter-Petrosyan
Լևոն Տեր-Պետրոսյան
1. Ermenistan devlet başkanı
Görev süresi
11 Kasım 1991 - 3 Şubat 1998
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenRobert Koçaryan
Ermenistan Devlet Başkanı
Görev süresi
4 Ağustos 1990 - 11 Kasım 1991
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenMakam kaldırıldı
Kişisel bilgiler
Doğum 09 Ocak 1945 (79 yaşında)
Halep, Suriye
Partisi Pan-Ermeni Ulusal Hareketi (1989-2013)
Ermeni Ulusal Kongresi (2013-günümüz)
Evlilik(ler) Lyudmila Pleskovskaya
Çocuk(lar) David Ter-Petrosyan
Bitirdiği okul Erivan Devlet Üniversitesi
Leningrad Devlet Üniversitesi
Dini Ermeni Apostolik
İmzası

Levon Ter-Petrosyan (Ermenice: Լևոն Տեր-Պետրոսյան) Ermenistan'ın ilk devlet başkanıdır.

9 Ocak 1945'te Suriye'de doğdu.

Kurulan yeni Ermenistan Cumhuriyeti'nin 1991-1998 yılları arasında Ermenistan Devlet Başkanlığı görevini yürüttü. 3 Şubat 1998'de ülkede artan ekonomik sıkıntılar ve muhalif baskılar nedeniyle başkanlıktan istifa etmek zorunda kaldı. Devlet Başkanlığı yaptığı dönemde beraber aynı partide siyaset yaptığı Robert Koçaryan'ın 1999'da Devlet Başkanı seçilmesinden sonra Koçaryan aleyhinde belli aralıklarla ülkede siyasi faaliyetler yürüttü. 2008'de ise görev süresi dolan Koçaryan'ın yerine aday olan Serj Sarkisyan karşısında aday olduğunu açıkladı ve gerçekleşen seçimlerde 21.50% oy alarak Serj Sarkisyan'ın ardından 2. oldu. Hâlen Ermeni Ulusal Kongresi'nin lideri olup ülkedeki muhalefet kanadının güçlü isimlerindendir.

Kaynakça

Siyasi görevi
Yeni makamErmenistan Yüksek Konseyi Başkanı
1990–1991
Makam kaldırıldı
Ermenistan devlet başkanı
1991–1998
Sonra gelen
Robert Koçaryan

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robert Koçaryan</span> 2. Ermenistan devlet başkanı

Robert Koçaryan, Ermenistan'ın Levon Ter-Petrosyan'dan sonraki ikinci devlet başkanıdır.

Andranik Markaryan, Ermenistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Robert Koçaryan'ın sağ kolu olarak yıllarca Ermenistan Başbakanlığı yapmış Ermeni siyasetçidir. 25 Mart 2007 tarihinde başbakanlığı esnasında kalp krizi geçirerek ölmüştür. Böylece, 1999'da Ermenistan Millî Meclisinde vuku bulan silahlı çatışmada öldürülmüş olan Vazgen Sarkisyan'dan sonra görev başında ölen ikinci Ermenistan başbakanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Serj Sarkisyan</span> 3. Ermenistan devlet başkanı

Serj Azati Sarkisyan, 30 Haziran 1954, Hankendi), Ermeni siyasetçi ve Ermenistan eski başbakanıdır. 2008 ve 2018 yılları arasında Ermenistan'ın devlet başkanı olarak görev yapmıştır. Devlet başkanlığı görevinin ardından meclis tarafından başbakan seçilen Sarkisyan'nın başbakan seçilmesine karşı başlatılan eylemler sonucunda 23 Nisan 2018'de Ermenistan başbakanlığı görevinden istifa etmiştir. Makama vekaleten Karen Karapetyan atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Silahlı Kuvvetleri</span> Ermenistan Cumhuriyetinin askerî gücü

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, 1992 yılında Ermenistan bağımsızlığını kazandıktan hemen sonra kurulmuştur. 2009 yılında bütçesi %2,3 artarak 495 milyon dolara ulaşmıştır. Serj Sarkisyan'ın Başkan seçilmesiyle beraber Ermenistan Savunma Bakanlığı'na Seyran Ohanyan getirilmiştir. Ermenistan'ın denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Vartan Oskanyan</span>

Vartan Oskanyan, Eski Ermenistan Dışişleri Bakanı, Civilitas Vakfı kurucusu ve başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Siruşo</span> Ermeni şarkıcı

Siranuş Harutyunyan ya da bilinen sahne adıyla Siruşo, Ermeni şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Savunma Ordusu</span>

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Savunma Ordusu, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin silahlı gücüydü. 2023 Dağlık Karabağ çatışmalarının ardından 20 Eylül 2023'te lağvedildi.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan başbakanı</span> Ermenistanın hükûmet başkanı

Ermenistan başbakanı, hükûmetin başıdır ve Ermenistan Hükûmeti içindeki en kıdemli bakandır. Anayasa tarafından verilen yetkiye göre "hükûmetin politikasının ana yönlerini belirlemesi, hükûmetin faaliyetlerini yönetmesi ve üyelerinin çalışmalarını koordine etmesi" gerekmektedir. Ayrıca anayasaya göre başbakan, ülkenin savunma politikasının ana yönlerini belirleyen Güvenlik Konseyine başkanlık eder; dolayısıyla başbakan fiilen Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Yeni 2015 anayasasına göre, başbakan Ermenistan siyasetindeki en güçlü ve etkili kişidir. Başbakan, Ulusal Meclisin oyu üzerine Ermenistan cumhurbaşkanı tarafından atanır. Başbakan, parlamentoda güvensizlik oyu ile görevden alınabilir. 2015 yılında yapılan anayasa referandumunda vatandaşlar Ermenistan'ın parlamenter cumhuriyete dönüştürülmesi lehinde oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Seyran Ohanyan</span> Ermeni siyasetçi

Seyran Muşegi Ohanyan, Ermeni asker ve siyasetçi. 14 Nisan 2008 tarihinden 3 Ekim 2016 tarihine kadar kadar Ermenistan Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Birinci ve İkinci Karabağ savaşlarına katılmıştır. 2000-2007 yılları arasında sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Vazgen Sarkisyan</span> 8. Ermenistan başbakanı

Vazgen Sarkisyan Ermenistan'ın eski başbakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Tigran Sarkisyan</span> 12. Ermenistan başbakanı

Tigran Surani Sarkisyan, 9 Nisan 2008-13 Nisan 2014 tarihleri arasında Ermenistan'ın başbakanlığını yapan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Leonard Petrosyan</span>

Leonard Petrosyan, yaklaşık 6 ay boyunca Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin ikinci devlet başkanı idi. 1994-1997 yılları arası Başbakan olarak görev yaptı. 1999 yılında Ermenistan parlamentosu'nda öldürüldü. O zaman Ermenistan Başbakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

<span class="mw-page-title-main">1999 Ermenistan parlamento baskını</span> Siyasi terörist saldırısı

1999 Ermenistan parlamento baskını, 27 Ekim 1999 tarihinde Nairi Unanyan'ın yönettiği silahlı bir grup tarafından Ermenistan Millî Meclisi'nin basılıp Başbakan Vazgen Sarkisyan ile Meclis Başkanı Karen Demirciyan'ın da dahil olduğu 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan parlamento baskınıdır. Baskında, Başbakan Vazgen Sarkisyan ile Parlamento Başkanı Karen Demirciyan, Parlamento Başkan Yardımcısı Yuri Bakşiyan, Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Miroyan, Acil Sorunlar Bakanı Leonard Petrosyan, milletvekili ve Ulusal Bilimler Akademisi üyesi Mikhael Kotanyan ile milletvekili Armenak Armenakyan öldürüldü. Milletvekili ve Hayastan gazetesinin yazı kurulu başkanı Genrik Abramyan da olay sırasında kalp krizinden yaşamını yitirdi. Unanyan, saldırı için, basın kartıyla parlamentoya kolaylıkla girmeyi başardı. Baskın sonrasında 50 kadar parlamenteri rehin tutan saldırganlar, hayat garantisi, adil yargılama ve televizyondan canlı yayında halka seslenmek istedi. Saldırı sonrasındaki pazarlık, Robert Koçaryan'ın baskıncılara yazılı bir garanti belgesi vermesi ve rehinelerin serbest bırakılmasıyla sonuçlandı. Olaylar sonrasında ülkede üç günlük yas ilan edildi. Grubun başını çeken Unanyan, eylemin amacının halkı yoksulluktan ve yolsuzluğa bulanmış hükûmetten kurtarmak olduğunu söyledi. Eylemi gerçekleştirenler ömür boyu hapis cezasına çarptırıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Rita Sarkisyan</span>

Rita Sarkisyan, Eski Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın eşi ve Ermenistan'ın Eski first lady'sidir.

<span class="mw-page-title-main">Hovik Abrahamyan</span> 13. Ermenistan başbakanı

Hovik Argami Abrahamyan, Ermeni politikacı. İktidardaki Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nin bir üyesi olarak 13 Nisan 2014 tarihinde Ermenistan başbakanı oldu. Bundan önce 2012-2014 yılları arasında Ermenistan Millî Meclisi başkanlığı görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Karen Karapetyan</span> 14. Ermenistan başbakanı

Karen Karapetyan, Ermeni siyasetçi. 13 Eylül 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından Ermenistan başbakanı olarak atandı. Bundan önce 2010-2011 yılları arasında Erivan Belediye Başkanı olarak görev aldı. 28 Ekim 2011 tarihinde görevinden istifa ederek, Kasım 2011'de Taron Margaryan yerine belediye başkanı seçildi. İstifasından sonra Gazprom için çalışmaya devam etmek için Rusya'ya döndü. 17 Nisan 2018 tarihinde başbakanlık görevini Serj Sarkisyan'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Armen Sarkisyan</span> 4. Ermenistan devlet başkanı

Armen Vardani Sarkisyan, Ermeni siyasetçi, diplomat ve Ermenistan'ın 2 Mart 2018'de seçilen 4. devlet başkanı. Ermenistan'ın Londra büyükelçiliği ve Ermenistan başbakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aram Gasparoviç Sarkisyan</span>

Aram Gasparoviç Sarkisyan, Ermeni politikacı, Rus Dili ve Edebiyatı eğitmeni, komünist ve sosyal demokrat aktivist.

Pan-Ermeni Ulusal Hareketi veya Ermeni Tüm-ulusal Hareketi Ermenistan'da bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Kazakistan ilişkileri</span>

Kazak-Ermeni ilişkileri - Kazakistan ve Ermenistan arasındaki ikili ilişkiler. İkili ilişkiler 27 Ağustos 1992'de kuruldu. Her iki ülke de Bağımsız Devletler Topluluğu, Birleşmiş Milletler ve AGİT gibi kurum ve kuruluşlarda temsil edilmektedir.