İçeriğe atla

Levi Bryant

Levi Bryant
MilliyetiAmerikalı
BölgesiBatı felsefesi
OkuluKıta felsefesi
Spekülatif realizm (ontikoloji)
Önemli fikirleriNesne yönelimli ontoloji, ontikoloji, cazibe rejimi, bölgesel belirme, sanal tam varlık, yaban ontolojisi

Levi Bryant, asıl adı Paul Reginald Bryant, Dallas–Fort Worth metropol bölgesindeki Collin College'da felsefe profesörüdür.[1]

Bryant, Gilles Deleuze, Jacques Lacan, Jacques Rancière ve Slavoj Žižek'in çalışmaları da dahil olmak üzere postyapısalcılık ve kültürel teori hakkında kapsamlı yazılar yazdı. Larval Subjects adlı bloguna 2006'da başladı ve Eylül 2011 itibarıyla 2 milyonun üzerinde ziyaretçi sayısına ulaştı.[2]

Bryant, felsefe profesörlüğünün yanı sıra Lacancı bir psikanalist olarak da çalıştı.[3] Özellikle Lacancı psikanaliz eğitimi almamış olsa da, psikanalizi uygulamak için lisans gerektirmeyen Teksas eyaletinde psikanaliz uygulamaktadır.[4]

Felsefi çalışmalar

Bir dönem nesne yönelimli felsefe hareketinin bir üyesi olup ve 2009 yılında, varlıkların nesnelerden oluştuğu tezine bağlı konumları Graham Harman'ın nesne yönelimli felsefesinden ayırmak için nesne yönelimli ontoloji terimini icat etti.[5] Ontikoloji olarak adlandırılan kendi nesne yönelimli düşünce versiyonu, nesnelerin her zaman sanallık ve gerçeklik olmak üzere iki alan arasında bölündüğünü savunurken, insan deneyimini metafizik araştırmadaki merkezi bir konumdan çıkarır.[6] Bryant için sanallık, herhangi bir nesnenin güçlerini ve potansiyelini ifade ederken, gerçeklik, bir nesnenin potansiyelinin herhangi bir anda gerçekleşmesiyle ortaya çıkan nitelikleri belirtir.[7] Sonrasında geri çekilme doktrini ve nesne yönelimli felsefenin ilişkisizciliği ile ilgilenen Bryant, nesne yönelimli ontoloji hareketinden ayrıldı ve varlığın tamamen makinelerden veya süreçlerden oluştuğunu savunan makine yönelimli bir ontolojiyi geliştirdi.

Kaynakça

  1. ^ "Collin College Faculty Page". Collin College. 30 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  2. ^ "Blog Stats". Larval Subjects. 27 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2011. 
  3. ^ "Interview with Levi Bryant". Another Heidegger Blog. 11 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2011. 
  4. ^ "After Court Ruling, Texas Plans to Change How it Defines "Psychologist"". 9 Haziran 2016. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Brief SR/OOO Tutorial". Object-Oriented Philosophy. 23 Temmuz 2010. 22 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  6. ^ "Potentiality and Onticology". Larval Subjects. 26 Mayıs 2011. 28 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2011. 
  7. ^ "A Lexicon of Onticology". Larval Subjects. 22 Mayıs 2010. 6 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ontoloji, varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. "Varlık" ve "varolan" ayrımını; "varlık vardır" ve "varlık yoktur" fikirlerini tartışır.

<span class="mw-page-title-main">Yapısalcılık</span> Kültür teorisi ve metodoloji

Yapısalcılık, 1950'lerde dilbilimden doğmuş; sanat, antropoloji ve psikolojiyi de etkilemiş bir eleştirel analiz biçimidir. Yapısalcılığa göre, kültürel olaylar sözlü ve sözsüz işaret sistemlerinden oluşur. Bu tür sistemler bir "dil" içerir ve bu diller insan aklının ve davranışlarının belirleyici unsuru olma işlevini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Deneycilik</span> bilginin sadece veya öncelikle duyusal deneyimden geldiğini belirten teori

Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha gibidir.

<span class="mw-page-title-main">Immanuel Kant</span> Alman filozof

Immanuel Kant, Prusya kökenli Alman filozof. Alman felsefesinin kurucu isimlerinden biri olmuş, Aydınlanma Çağı ve felsefe tarihinin kendisinden sonraki dönemini belirgin olarak etkilemiştir. Bugün Rusya topraklarında bulunan Königsberg'de doğan Kant'ın epistemoloji, metafizik, etik ve estetik alanlarındaki kapsamlı ve sistematik çalışmaları, onu modern Batı felsefesinin en etkili isimlerinden biri hâline getirmiştir.

Maddecilik, özdekçilik veya materyalizm, her şeyin maddeden oluştuğunu ve bilinç de dahil olmak üzere bütün görüngülerin maddi etkileşimler sonucu oluştuğunu öne süren, a priori olan hiçbir metafiziksel kavramı kabul etmeyen felsefe kuramıdır. Bir diğer deyişle madde, var olan tek tözdür. Maddecilik "fiziksel maddenin tek veya esas gerçeklik olduğu" yönündeki kuramdır.

Gerçeklik veya hakikat, günlük kullanımdaki anlamıyla, "var olan her şey" demektir. Bilimde, dinde ve felsefede farklı anlamları vardır. Düşünceden bağımsız olarak zamanda ve mekanda yer kaplayan her şey gerçektir. Herhangi bir şeyin gerçekliği insan zihnine bağlı olmaksızın var olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Lacan</span> Fransız ruh hekimi (1901-1981)

Jacques Marie Émile Lacan, "Freud'dan bu yana en tartışmalı psikanalist" olarak anılan Fransız psikanalist ve psikiyatr.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Cassirer</span>

Ernst Cassirer, Alman filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Estetik</span> Sanatla, güzellikle ve tatla ilgilenen felsefe dalı

Estetik, güzel duygu ya da bedii, güzelliği ve güzelliğin insan belleğindeki ve duygularındaki etkilerini konu olarak ele alan felsefe dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Merleau-Ponty</span> Fransız felsefeci ve fenomenolog

Maurice Jean Jacques Merleau-Ponty, Edmund Husserl ve Martin Heidegger tarafından büyük ölçüde etkilenmiş Fransız Fenomenoloji filozofu. Algı, sanat, politika, din, biyoloji, psikoloji, psikanaliz, dil, doğa ve tarih konuları üzerine yazılar kaleme almıştır. 1945 yılında Jean-Paul Sartre ve Simone de Beauvoir tarafından kurulmuş solcu Les Temps modernes dergisinde baş editörlük yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Slavoj Žižek</span> Slovenyalı filozof

Slavoj Žižek Sloven Marksist sosyolog, filozof ve kültür eleştirmeni.

Alman felsefesi, 18. yüzyıl sonu ve 19. yüzyıl başlarından itibaren belirgin bir ağırlık kazanan, bir bakıma felsefenin yurdu hâline gelen Alman felsefe geleneğini ya da başka bir açıdan farklı felsefi eğilimlere sahip olan Alman felsefecilerinin bütünlüğünü ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alain Badiou</span> Fransız filozof ve yazar (d. 1937)

Alain Badiou, önde gelen Fransız sol kanat düşünür, École Normale Supérieure'nin (ENS) eski felsefe bölüm başkanı.

Vicdan ya da duyunç, kişinin kendi niyeti veya davranışları hakkında kendi ahlaki değerlerini temel alarak yaptıklarını veya yapacaklarını ölçüp biçtiği bir kişilik özelliğidir. Vicdan, birçok dinde, birçok felsefi akımda, mistisizmde önem verilmiş bir kavramdır. Günümüzde kimileri "kamusal vicdan" ifadesini kullanmaktaysa da, dinsel, mistik vb. alanlarda böyle bir kavram bulunmaz, vicdan kavramı bu alanlarda hep bireysel vicdan anlamında kullanılmıştır. Felsefeye göre, iç huzuru veya iç sıkıntısı vererek kişiyi uyaran vicdan bir kavram değil, kişinin bir yeteneğidir. Felsefede metafizik anlayış, bu yeteneğin doğuştan var olduğunu ileri sürer, seküler anlayış ise insanın içinde bulunduğu toplumsal koşullarla belirlenmiş görgü ve bilgisinin sonucunda oluştuğunu ileri sürer. Friedrich Nietzsche'ye göre vicdan, borçlanma ahlakına bağlı olarak gelişmiş, "söz verebilen bir hayvan yetiştirme" amacıyla icat edilmiş bir kavramdır.

Luce Irigaray, yapısalcılık sonrası gelişen ve etkili olan Fransız feminist felsefenin ünlü üç isiminden biridir. Bu eğilime postmodern feminizm denilmesi de söz konusudur. Feminist teorisyen, psikanalizci ve edebiyat kuramcısı.

<span class="mw-page-title-main">Jacques-Alain Miller</span> Fransız psikolog (d. 1944)

Jacques-Alain Miller Fransız bir psikanalisttir. 1992'den 2002'ye kadar başkanlığını yaptığı École de la Cause freudienne ve Dünya Psikanaliz Derneği'nin kurucu üyelerinden biridir. Ünlü bir Fransız düşünür ve psikanalist olan Jacques Lacan'ın Seminerlerinin kitaplarının tek editörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Zihin felsefesi</span> Zihnin doğasıyla ilgilenen felsefe dalı

Zihin felsefesi, zihin, zihinsel olaylar, zihinsel işlevler, zihinsel özellikler, bilinç ve bunların fiziksel bedenle, özellikle beyinle ilişkilerini inceleyen felsefenin bir alt araştırma koludur. Bedenin zihinle ilişkisi bakımından zihin-beden sorunu, zihnin doğası ve onun fiziksel bedenle ilişkili olup olmadığı gibi diğer sorunlara rağmen, zihin felsefesinin merkezinde yer alan bir sorun olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

Metafizikte, nesne yönelimli ontoloji, insan varlığının insan olmayan nesnelerin varlığı karşısındaki ayrıcalıklarını reddeden, Heidegger'den etkilenmiş bir 21. yüzyıl düşünce ekolü. Nesne yönelimli ontolojinin iddiasına göre nesneler insan algısından bağımsız olarak vardırlar ve diğer nesnelerle ilişkileri yoluyla tüketilemezler. Nesne yönelimli ontologlara göre, insan dışı nesneler arasındakiler de dahil olmak üzere tüm ilişkiler, insan bilincinin yaptığı gibi ilişkili nesneleri çarpıtır ve varlıkları birbirleriyle aynı zeminde yer alır.

Spekülatif gerçekçilik, Kant sonrası baskın felsefe biçimlerine, özellikle de Quentin Meillassoux tarafından korelasyonizm adı verilen yaklaşıma karşı çıkan, metafizik gerçekçiliğe dayanan bir çağdaş felsefe akımıdır. Adını Goldsmiths College'da Nisan 2007'de yapılmış, moderasyonunun Alberto Toscano tarafından yapıldığı, Ray Brassier, Iain Hamilton Grant, Graham Harman ve Quentin Meillassoux'nun sunumlarının yer aldığı bir konferanstan almıştır. Spekülatif gerçekçilik ismini ortaya atan kişi olarak sıklıkla Brassier gösterilse de, Meillassoux'nun kendi konumunu nitelendirmek için spekülatif materyalizm terimini kullanması daha önceye dayanır.