İçeriğe atla

Levent Öget

Levent Öget (d. 1957), Türk fotoğrafçı.

Fotoğraf çalışmalarını 70'lerin başlarından itibaren kişisel olarak geliştirdi. Muhabirlik ve stüdyo denemelerinden sonra 1989 yılından başlayarak moda katalogları görüntüledi, çeşitli dergi ve günlük gazetelerde fotoğrafları yayınlandı. 1991 yılında Kanada'nın Toronto şehrinde düzenlenen "Art On Edge" festivaline katıldı. Aynı yıl bu şehirde ilk kişisel sergisini de açan Levent Öget, 1992 yılında Erden Kıral'ın yönettiği "Mavi Sürgün" filminde 'stills photographer' olarak çalıştı.

1993 yılında Hüseyin Katırcıoğlu yönetiminde gerçekleştirilen "Truva Öyküsü" kitle tiyatrosu çalışması için hazırladığı fotoğraf projesi, 1994 yılında 1. Uluslararası İstanbul Caz Festivali'nde yer alan "Caz Fotoğrafları" adlı kişisel sergisi ve Yıldız Sarayı'nda "1. İstanbul Disiplinlerarası Sanat Etkinlikleri" kapsamında gerçekleştirdiği “Abes Bir Muvazene” adlı enstalasyon daha sonraki çalışmaları oldu. 1995'te, Bilsak Atölye'deki dia gösterisinin ardından, Caz Fotoğrafları kitabını yayımlayan Öget, Caz Derneği Denetleme Kurulu üyesi ve İstanbul Sanat Tanıtım Araştırma Vakfı kurucularındandır. Yine 1995'te birincisi yapılan Assos Gösteri Sanatları Festivali bünyesinde "İkili Figür" adında bir enstalasyon-performans hazırladı. "Crystal Night" adıyla gerçekleştirilen etkinlik içinse, ışık tasarımları, görüntü projeksiyonları, müzik kurgularından, enstalasyon ve plastik müdahalelerden oluşan performanslar hazırladı.

1996'da İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda "Sahne" adıyla 3. kişisel sergisini açtı. Aynı yıl 8. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'ne "İkili Figür" le katıldı. Öget, Bilişim'96 kapsamında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirdiği "Adım" adlı enstalasyon / performans ve İsmet Doğan'ın hazırladığı “Söz (Yitimi) – Anlam (Yitimi) – İletişim(sizlik)” adlı sergi için “Oto-İletişim” enstalasyonunun ardından 1997'de Yönetmen Durmuş Doğan'ın “Anapolis” adlı gösterisi için ışık tasarımları yaptı.

Öget, 1998'de “Resm-i Geçit” isimli 4. Kişisel sergisini, Atatürk Kültür Merkezi Sergi Salonu ve Ankara British Council Art Gallery'de, 1999'da Pamukbank Fotoğraf Galerisi'nde ise kişisel sergisi ”UnnU” ve aynı adlarla yayımladığı kitap/albümleri gerçekleştirdi. 2000 ve 2001'de önce Akbank Sanat'da "Lavantalık" ardından Atatürk Kültür Merkezi'ndeki "Kımıltı" enstalasyonları son dönem sergileri oldu.

Sergi ve kitapları dışında caz müziği üzerine yazdığı konser eleştirileri, radyo programları yapımcılıkları, halen devam eden fotoğraf atölyeleri ve seminerleriyle çalışmalarını sürdürmektedir.[1]

Kitapları

  • "Levent Öget ile Caz - Etraflı Konuşmalar" 2015
  • "Vahşi Balık Akvaryuma Karşı" 2006
  • “UnnU” 1999
  • “Resm-i Geçit” 1998
  • "Caz Fotoğrafları" 1995

Sergiler

  • "Lavantalık" 2000
  • "Kımıltı" 2001
  • "Sahne" 1996

Kaynakça

  1. ^ "Levent Öget Kitapları ve Eserleri". idefix. 30 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nevin Çokay</span> Türk ressam

Nevin Çokay, Türk ressam.

Cevat Hamit Dereli, Türk ressamdır.

Cavit Mukaddes, resim ve edebiyat sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Yeşilnil</span> Türk ressam ve müzisyen

Ayşegül Yeşilnil, Türk ressam, caz sanatçısı, moda tasarımcısı.

Kayıhan Keskinok, Türk ressam, eğitimci.

Erkan Özdilek Türk ressam, sanatçı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Fevzi Karakoç</span>

Fevzi Karakoç, Türk ressam ve öğretim üyesi. İlkokulu Çankırı'da tamamladı. İlköğreniminin ardından girdiği sınav sonucunda altı yıllık Ankara Hasanoğlan İlköğretmen Okulu'nda yatılı okumaya hak kazandı. Yeteneğe yönlendirme uygulamasından yararlanarak öğretmen okulunun üçüncü sınıfından dördüncü sınıfa geçerken; ders notlarının aritmetik ortalamasının yüksek oluşuna paralel resim yeteneğinin öğretmenleri tarafından keşfi ile 1965 yılında yetenek sınavıyla İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu resim seminerine girdi. Sanat eğitimcileri Selahattin Hüsnü Taran ve Hamdi Dicle'nin öğrencisi oldu. 1968 yılında öğretmen olarak bu okuldan mezun olan Karakoç, öğretmenlik yapmayarak, 1968 - 1972 yılları arasında İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Bölümü'nü bitirdi.

Ferruh Başağa Türk ressam.

Selim Turan, Azerbaycan kökenli Türk ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Sadi Öziş</span>

Sadi Öziş, Türk ressam ve heykeltıraştır.

Şerif Günyar, Türk heykel ve seramik sanatçısı.

Şener Demirkol, Türk ressam, grafiker, animatör.

Tunca Subaşı Türk ressam.

Hülya Düzenli Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Turgut (fotoğrafçı)</span> Türk fotoğraf sanatçısı ve yönetmen

Mehmet Turgut,, Türk fotoğrafçı, yönetmen, sunucu ve yapımcı. 46 dergisinin sahibi ve yaratıcı yönetmenidir. 2009 yılında Sanat Kurumu tarafından, fotoğraf dalında yılın sanatçısı seçilmiştir. PX3 Prix De La Photographie Paris adlı uluslararası fotoğraf yarışmasında “Fine ART- Collage” ve “Advertising – Beauty” dallarında ikinci seçilmiştir.

Şükran Moral, Türk, performans sanatçısı. Performansları, videoları ve enstalasyon sergileri ile tanınan Şükran, 80'li ve 90'lı yıllarda şiirler yazmış ve gazetelerde ve sanat eleştirmeni olarak çalışmıştır. Şükran Moral şu anda İstanbul ve Roma'da yaşıyor ve çalışıyor. Moral, sanat kariyerine performans sanatları, video enstalasyonları, fotoğraf ve diğer çağdaş sanat formlarıyla çalışarak başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abidin Elderoğlu</span> Abidin Elderoğlu,1901 yılında doğmuştur.12 Şubat 1974 tarihinde Ankarada vefat etmiştir.Sanat eğitimini İstanbul Öğretmen Okulunda yapmıştır

Abidin Elderoğlu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Esirkuş</span>

Mustafa Esirkuş, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Lütfü Günay</span>

Lütfü Günay Ressam ve Sanat Eğitimcisi.