İçeriğe atla

Levent Köprüsü

Koordinatlar: 41°04′16″N 40°53′15″E / 41.071234°K 40.887372°D / 41.071234; 40.887372
Levent Köprüsü
Harita
Diğer ad(lar)Çoço Köprüsü
GeçişHemşin Deresi
KonumLeventköy, Hemşin, Rize
Koordinatlar41°04′16″N 40°53′15″E / 41.071234°K 40.887372°D / 41.071234; 40.887372
TürüKemer köprü
MalzemeMoloz taş, kesme taş
Uzunluk50 m
Genişlik2.2 m
Yükseklik4 m

Levent Köprüsü veya Çoço Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Leventköy köyünde bulunan bir kemer köprüdür. İlçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta olan yapı, yuvarlak kemerli ve tek gözlü bir kemer köprüdür.[1] Köprü 50 metre uzunluğunda ve 2.2 metre genişliğindedir. Köprünün kemer ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü, Hemşin Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprünün iç yüzeyinde nişler bulunmaktadır. Düzenli taşlarla kaplanmış olan köprünün taşıt yoluna bağlantısı bulunmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Levent Köprüsü" (PDF). visitrize.com. 21 Eylül 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  2. ^ "Levent Köprüsü". karadeniz.gov.tr. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mostar Köprüsü</span> Bosna-Hersekin Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Taşköprü (Üsküp)</span>

Taşköprü Vardar Nehri üzerinde, Üsküp şehir merkezinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Üsküp’ün simgelerinin en başında yer alır. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.

Seslikaya Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Seslikaya köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. Tunca (Dutxe) vadisindeki ilk köprü unvanını elinde bulunduran köprü, ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktadır. Köprü 30 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Yerden yüksekliği 15 metre olan köprünün, 1860 yılında Hasan Dede tarafından inşa edildiği söylenmektedir. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü olan köprünün kemerinin yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır.

Kulaber Köprüsü veya Aşağıdurak Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Aşağıdurak köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprü 29 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün ortasında, kemerden aşağıya sarkan ve şakul görevi gören bir zincir bulunmaktadır. Köprünün girişinde ise basamak ve babalar bulunmaktadır. Köprünün girişindeki kitabede, yapım tarihinin hicri takvimi göre 1261 yılı olduğu yazmaktadır. Köprü ayaklarının üzerinde yer yer nişlere rastlamak mümkündür.

Gürsu Köprüsü, Rize'nin Fındıklı ilçesindeki Gürsu köyünde bulunan bir kemer köprüdür. İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprü 13 metre uzunluğunda ve 2.3 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü, Arılı Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Köprünün mimari özelliklerinden 20. yüzyılın başlarına tarihlendiği anlaşılmaktadır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprü, tek gözlüdür.

Çaneva Köprüsü veya resmi adıyla Ortaköy-Nurluca Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Nurluca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Doğu-Batı yönünde uzanan köprünün, 1700'lü yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 30.15 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluk bitimlerinin yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 11 metre yüksekliğindeki köprü, Akyamaç-Ortaköy-Kito Yaylası-İlçe Merkezi bağlantılarının kesişim noktasında konumlanmıştır. Köprünün ayakları kaidenin üzerine oturtulmuştur. Tek gözlü ve basık yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde ikişer tane niş bulunmaktadır. Ayrıca köprünün kuzeyinde betonarme bir köprü bulunmaktadır.

Yücehisar Köprüsü veya Lamgo Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesindeki Yücehisar köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Kuzey-Güney yönünde uzanan köprünün, 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 23.5 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 7 metre uzunluğundaki köprü, Uğrak ve Boğaziçi köylerinin yol ayrımında konumlanmıştır. Köprünün ortası kemer nedeniyle kavislidir. Köprüye yol kotundaki köprüyle ulaşılmaktadır. Tek gözlü ve yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde nişler bulunmaktadır. Ayrıca köprünün doğusunda betonarme bir köprü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şahruh Köprüsü</span>

Şahruh Köprüsü Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Karaözü köyünde yer alan tarihi bir köprüdür.

Güroluk Köprüsü veya Küçük Köprü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. Köprünün kemer kısmı kesme taştan, geriye kalan kısımları ise moloz taştan inşa edilmiştir. 15 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2 metredir. Köprünün batı yönünde konumlanan ve bitkilerle kaplanmış olan kitabe okunmayacak durumdadır. Yuvarlak kemerli olan köprü tek gözlüdür.

Kantarlı Köprüsü veya Cunda Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Kantarlı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprü 35.5 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün kemerinin ayakları dere yatağına oturtulmuştur. İki ucunda da basamaklar olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzeyinde nişler yer almaktadır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprüden geçen yol düzenli moloz taştan yapılmıştır.

Demirciler Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesinin Levent köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 8, Çayeli ilçe merkezine uzaklığı 16 kilometredir. Yerden 6 metre yükselikte olan köprü, Melyat Deresi'nin bir kolu olan Balık Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprü, 12 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Eskiden bölgede tütün yetiştirildiği için köprüye Tutinoğ adı verilmiştir. Çoço Dağı'nın batı yakasında bulunan köprünün kemer merkezinde iki baba bulunmaktadır. Köprünün yakınlarındaki gözetleme kulesi, eskiden kaleler arasındaki iletişimi sağlamaktaydı.

Başkaya-Karemiş Köprüsü veya Yaltkaya-Gomno Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesinin Yaltkaya köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 5.5 metre yükselikte olan köprü, Yaltkaya Deresi'nin Hemşin Deresi'ne bağlandığı yerin yakınlarına inşa edilmiştir. Köprü, 13 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Yerel kaynaklara göre köprünün inşa edilme tarihi 1650'dir. Yeniköy ve Yaltkayalı köylüler, değirmene ulaşmak için Savrizon Yolu adlı eski katır yolunu kullanırken bu köprüden geçerdi. Köprünün altından küçük bir şelale akmaktadır. Köprünün yakınlarında, 1906 yılında yapılmış Ali Çelebi Camisi bulunmaktadır.

Başköy Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Başköy köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 13 kilometredir. 4 metre yüksekliğindeki köprü, 7 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Köprüdeki farklı renkte taşlar, köprünün çok kez onarımdan geçtiğini göstermektedir. Hemşin Deresi'nin bir kolu olan Çaykale Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, eski Çayeli-Hemşin ticaret yolu üzerinde konumlanmıştır.

Suçatı 1 Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Sucatı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 11 kilometredir. 9 metre yüksekliğindeki köprü, 28.6 metre uzunluğunda ve 2.3 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, tarihi Pazar-Hemşin yolunu gözetleyen Ciha Kalesi'nin yanında konumlanmıştır. 1946 yılındaki selle beraber yıkılan eski köprünün yerine, günümüzdeki yapı 1955 yılında inşa edilmiştir. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan tek gözlü kemer köprünün mimarı yerel kaynaklara göre Ali Yavuz'dur.

Suçatı 2 Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Sucatı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 11.5 kilometredir. 10 metre yüksekliğindeki köprü, 49 metre uzunluğunda ve 2.4 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, tarihi Pazar-Hemşin yolunu gözetleyen Ciha Kalesi'nin yakınlarında konumlanmıştır. 19. yüzyılda inşa edilmiş olan yapı, 2008 yılında onarılmıştır. Köprü, Doğu-Batı doğrultusunda uzanmaktadır.

Vaniti Köprüsü, Artvin ilinin Borçka ilçesinde konumlanmış, tek gözlü ve düz yollu bir kemer köprüdür. 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülen köprünün uzunluğu 33 metre genişliği ise 2.9 metredir. Düzköy köyünde yer alan köprü, Düzköy Vaniti Köprüsü adıyla da bilinmektedir. Ayaklarında nişler bulunan köprünün yapımında moloz taş, kemerinin yapımında ise kesme taş kullanılmıştır. Korkulukları olmayan köprünün ayakları kayaya dikilmiştir.

Tohumoğlu Köprüsü, Gümüşhane'nin 17 kilometre doğusundaki Harşit Çayı'nın üzerine inşa edilmiş bir köprüdür. Uzunluğu yaklaşık 65 metre olan köprünün genişliği 5,35 metredir. Köprü, Gümüşhane Köprüsü ile beraber Ekim 1575'te Ferruh Zad Oğlu Halebî tarafından inşa ettirilmiştir. Yuvarlak kemerli ve iki gözlü olan köprünün ayağında selyaran bulunmaktadır. Moloz taşlarla döşenmiş köprü yolu eğimlidir. Köprünün kemerleri 8,1 metre yükselikte olup yaklaşık 15 metre açıklığa sahiptir. Yapımında çoğunlukla kesme taş kullanılmış köprüde korkuluk ve süsleme bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beğlevan Köprüsü</span> Artvin de bir köprü

Beğlevan Köprüsü veya Türkçe adıyla Güreşen Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde yer alan bir kemer köprüdür. 20.9 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2.95 metre, kemer yüksekliği ise 8.70 metredir. Beğlevan Deresi'nin üzerindeki köprü, muhtemelen 18. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Tek gözlü köprünün kemerinin yapımında kesme taş, tempan duvarlarının yapımında ise moloz taş kullanılmıştır. Köprünün kuzeybatı ayağı dere yatağında, güneydoğu ayağı kayada konumlanmıştır. Tempan duvarı betonla sağlamlaştırılan köprü, güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda uzanmaktadır.